RSCA kan koopje doen met droomprofiel

RSCA kan koopje doen met droomprofiel

Om de veeleisende filosofie van Vincent Kompany volledig te kunnen implementeren, heeft RSC Anderlecht nood aan kwaliteit. Met Majid Hosseini heeft Sporting alvast zo'n specifiek profiel in het vizier. Zijn kwaliteiten beantwoorden aan het DNA van de club, en bovendien is hij straks transfervrij op te halen bij Trabzonspor.


VERSTERKING OP KOMST 

Stilstaan is achteruitgaan. Zeker in de situatie waarin RSC Anderlecht zich tegenwoordig bevindt. Sporting versterkte zich dit seizoen met zes huurlingen, waardoor het op Neerpede wederom een drukke transferzomer belooft te worden. Anderlecht vreest vooral een definitief vertrek van de sterkhouders Lukas Nmecha en Matt Miazga. Beide steunpilaren worden respectievelijk gehuurd van Manchester City en Chelsea FC, waarbij Anderlecht telkens geen aankoopoptie kon bedingen.



We weten ondertussen dat Head of Sports Peter Verbeke erg creatief uit de hoek kan komen, waardoor Anderlecht ergens toch een sprankeltje hoop bewaart om Nmecha en Miazga nog iets langer aan zich te kunnen binden. Maar op papier is het duidelijk, beide spelers keren per 30 juni 2021 terug naar hun club van herkomst. En daarom blijft Sporting niet bij de pakken zitten. In de voorbije weken wordt Anderlecht namelijk gelinkt aan twee centrale verdedigers.

ADRYELSON 

Hoewel Matt Miazga dit seizoen uitgroeide tot de absolute leider in de defensie, moet Anderlecht toch rekening houden dat de passage van de Amerikaan beperkt zal blijven tot één jaargang. Daarom is het niet toevallig dat journalist Pedro Maranhao enkele weken geleden uitpakte met het nieuws dat Sporting in de running ligt om de Braziliaanse verdediger Adryelson weg te halen bij Sport Club do Recife. De 22-jarige rechtsvoetige centrale verdediger staat al geruime tijd in de belangstelling van verschillende clubs, en gezien zijn aflopend contract (de dato 31 december 2021) zal Adryelson hoogstwaarschijnlijk straks ook Recife effectief verlaten.

De Braziliaanse U23-international beschikt eerder over een gelijkaardig profiel als dat van Matt Miazga. De grote sterktes van Adryelson bevinden zich bijvoorbeeld voornamelijk op het defensief compartiment. In de Braziliaanse Serie A is hij alvast de koning van de intercepties, maar Adryelson presteert ook gewoon erg efficiënt en regelmatig op het defensief gebied. Op voetballend vlak is er nog heel wat schaafwerk, maar ook Matt Miazga is niet meteen een pure uitvoetballende verdediger. De Amerikaan weet die tekortkoming echter te omzeilen door een zuivere en risicoloze passing aan de dag te leggen.

 

Hoewel de 22-jarige Adryelson over enkele goede kwaliteiten beschikt, en tevens over een ruime progressiemarge, lijkt een potentiële transfer naar Anderlecht toch een redelijk risico in te houden. Vooreerst zal hij zijn voetballende capaciteiten moeten bijschaven, of op z'n minst meer efficiëntie in zijn passing moeten leggen. Daarnaast gaapt er een groot sportief verschil tussen de Braziliaanse Serie A en de Belgische Jupiler League. Bovendien valt het ook nog af te wachten hoe Adryelson zich persoonlijk kan adapteren van de Zuid-Amerikaanse naar de Europese cultuur. 

MAJID HOSSEINI

Dan lijkt de optie van Majid Hosseini minder grote risico's in te houden. De Turkse krant Gazeta Damga weet namelijk dat RSC Anderlecht nog steeds aast op de tienvoudige Iraanse international. In de voorbije zomermercato werd Hosseini ook al hardnekkig gelinkt aan Sporting, maar toen kwam een transfer er uiteindelijk niet van. Naast Anderlecht geniet de rechtvoetige centrale verdediger ook de belangstelling van Sporting Charleroi, Sampdoria, Olympiakos en meerdere Turkse ploegen.



Majid Hosseini staat al sinds 2018 onder contract bij het Turkse Trabzonspor, waardoor hij reeds goed bekend is met de (Zuidoost)-Europese cultuur en het betreffende voetbal. Per 30 juni 2021 loopt Hosseini's contract echter af bij de Karadeniz Firtinasi, waardoor hij op financieel gebied een erg interessante optie kan betekenen voor Anderlecht. Maar naast de veelvuldige kapers op de kust, wil ook Trabzonspor graag een vervolg breien aan de onderlinge samenwerking. Naar verluidt zou de club Hosseini alvast een verlengd en verbeterd contractvoorstel hebben voorgelegd.

SPECIFIEK EN HOOGWAARDIG PROFIEL  

Op het cultureel en sportief vlak zal Majid Hosseini zich ietwat moeten aanpassen bij RSC Anderlecht, maar dus niet in die grote mate zoals de Braziliaan Adryelson wel zou moeten doen. Bovendien beschikt Hosseini ook over een specifieke speelstijl die beter past bij Sporting en de filosofie van coach Vincent Kompany. In de Turkse Süper Lig behoort de Iraniër namelijk tot één van de beste centrale verdedigers. En dat wil wat zeggen met de aanwezigheid van pakweg Ryan Donk, Marcao en Christian Luyindama.



In de huidige campagne van de Turkse competitie kwam Majid Hosseini echter nog niet zoveel aan de bak. In totaal werkte hij zo'n 308 speelminuten af, maar die gebrekkige speeltijd valt grotendeels te wijten aan verschillende blessures aan de rug en aan de lies. Enkele weken geleden werd Hosseini op de koop toe besmet met het corona-virus, waardoor hij in februari slechts één keer in actie kwam voor Trabzonspor. Maar indien volledig fit, dan behoort Hosseini steeds tot de basiself van coach Abdullah Avci.

DROOMPROFIEL  

Ondanks zijn geringe speelgelegenheid werpt Majid Hosseini zich toch op tot één van de beste centrale verdedigers in de Süper Lig. Zo is zijn defensieve efficiëntie van een enorm hoog niveau. Hosseini weet namelijk 78 procent van dergelijke acties als winnaar af te sluiten. En dat is alvast een pak hoger dan de huidige centrale verdedigers van Anderlecht. Hierbij moeten we wel de nuance maken dat Hosseini vandaag slechts 308 minuten in actie kwam, en dat er toch wat verschillen gapen tussen de Süper Lig en de Jupiler Pro League



Maar toch is het duidelijk dat Majid Hosseini over een erg degelijke defensieve basis beschikt. Maar van een Anderlecht-verdediger, en al zeker in de veeleisende filosofie van coach Vincent Kompany, wordt er nog meer verwacht. Voetballende capaciteiten bijvoorbeeld. En daar heeft Hosseini een dikke streep voor op Adryelson, de Braziliaan die op het uitvoetballend gebied eerder erg matig presteert. De combinatie van Hosseini's defensieve kwaliteiten en zijn voetballende skills maakt hem zelfs een echt droomprofiel voor Anderlecht.

EEN KOOPJE 

Zo is Majid Hosseini de op één na beste uitvoetballende verdediger van de Süper Lig. Met een passing-accuratie van 94 procent steekt hij zelfs Matt Miazga (90 procent) en Hannes Delcroix (91 procent) de loef af. Beide Anderlecht-spelers behoren op dat vlak tot de top van de Jupiler Pro League, weliswaar elk individueel door hun eigen specifieke passing-kwaliteiten. Hosseini scoort verder nog erg hoog in de passes in een voorwaartse richting en zelfs naar de final third.



Vincent Kompany hecht bijvoorbeeld een groot belang in een voorwaartse passing, waardoor de lijnen gebroken worden bij de tegenstander. Om die reden opteerde hij in zijn basiselftal meermaals voor Kilian Sardella in plaats van Michael Murillo. 't Is maar om aan te tonen dat Majid Hosseini enkele specifieke kwaliteiten bezit die volledige passen in het DNA van Anderlecht. Bovendien is hij eind juni gratis op te pikken, nadat zijn contract bij Trabzonspor ten einde loopt. Een echt koopje dringt zich dus op bij Sporting.

POLL: Moet Anderlecht hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

65
65
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

35
35
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

38
38
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

128
128
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

74
74
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

261
261
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

95
95
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

89
89
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

118
118
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

238
238
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

306
306
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

298
298
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

97
97
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

297
297
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

194
194