RSCA maakt stevig transferstatement

RSCA maakt stevig transferstatement

Het is nog enkele maanden wachten op het openen van de zomermercato, maar Anderlecht is alvast bezig met de voorbereidende werken. In juli zal huurling Matt Miazga de club wellicht verlaten, en daarom moet Sporting proactief anticiperen met eventuele alternatieven. In die optiek zou de Braziliaanse verdediger Adryelson vandaag alvast nauwlettend opgevolgd worden.


GROTE STERKTE WORDT PROBLEEM 

“Eerlijk: tegen Cercle hebben we een punt gewonnen.” Na drie eerdere knappe overwinningen en dito resultaten leek Anderlecht eindelijk en definitief vertrokken te zijn. Maar zondag stokte de paars-witte motor opnieuw. En dat was dus al niet de eerste keer dit seizoen. In de voorbije drie wedstrijden scoorde Anderlecht maar liefst negen doelpunten, maar tegen Cercle Brugge speelde Sporting op het aanvallend gebied niets klaar. De wedstrijdstatistieken op HLN.be liegen er dan ook niet om. Aantal schoten richting het doel: 9 tegen 4, aantal schoten op doel: 4 tegen 0.

Vincent Kompany verbloemde het gevleide 0-0 gelijkspel zeker niet tijdens de persconferentie na de match. Waarom zou hij ook? “We verdienden niet meer. Zij hadden de beste kansen.” De coach stelde vast dat zijn ploeg meer kansen heeft weggegeven dan wat doorgaans het geval is. De intensiteit en agressie in de duels is één van de peilers in het defensief strijdplan van Sporting, maar die alertheid was zondag niet aanwezig bij de bezoekers op Jan Breydel. Vreemd, want net de verdediging zorgt dit seizoen voor de broodnodige stabiliteit en continuïteit bij Anderlecht.



Op dit moment beschikt Anderlecht namelijk over de op één na minst gepasseerde verdediging van de Jupiler Pro League. Ook al waren er de voorbije weken enkele dure misverstanden te constateren in de paars-witte defensie, het verdedigende compartiment is toch veruit de meest betrouwbare en duurzame factor van de ploeg. Anderlecht slikt per wedstrijd gemiddeld één tegendoelpunt, een frequentie die enkel competitieleider Club Brugge verbetert. De ploeg van Philippe Clement staat op een eenzame hoogt met slechts 0,69 geïncasseerd doelpunt per competitiematch.

ADRYELSON – MIAZGA 

Zondagavond hield de verdediging van Anderlecht uiteindelijk stand tegen Cercle Brugge, maar de wedstrijd van Sporting kan op offensief en defensief vlak gecatalogeerd worden als een non-match. De verdedigende prestatie was weliswaar ondermaats, maar de alarmbellen zullen nu ook niet luiden op Neerpede. Vincent Kompany beschikt vandaag met Matt Miazga en Hannes Delcroix over een goed en betrouwbaar centraal duo, een tweetal waarop gebouwd kan worden. 't Is alleen nog maar de vraag waar de toekomst van Miazga volgend seizoen zal liggen. De Amerikaan wordt voor één seizoen gehuurd van Chelsea, zonder een aankoopoptie.

Hoewel Miazga zelf openstaat voor een verlengd verblijf in het Lotto Park, de eindbeslissing over diens toekomst zal nog steeds bij Chelsea blijven liggen. De 25-jarige beschikt op Stamford Bridge over een contract tot en met juni 2022 waardoor The Blues komende zomer een belangrijke beslissing zullen moeten maken. Aangezien Miazga momenteel al voor de vijfde keer wordt uitgeleend, lijkt daarom het meer dan waarschijnlijk dat Chelsea in de eerstvolgende transferperiode zal willen cashen voor de 20-voudige Amerikaanse international. Zijn actuele marktwaarde wordt geschat op twee miljoen euro, en dat is een transfersom dat Anderlecht hoogstwaarschijnlijk niet zal kunnen betalen.



Met deze informatie in de kantlijn zal Peter Verbeke ongetwijfeld gestart zijn met potentiële alternatieven samen te te stellen die Anderlecht volgend seizoen kunnen versterken. De Braziliaanse journalist Pedro Maranhao weet alvast dat Anderlecht in de running ligt om Adryelson weg te halen bij Sport Club do Recife. De 22-jarige rechtsvoetige centrale verdediger staat al geruime tijd in de belangstelling van verschillende clubs, en gezien zijn aflopend contract (de dato 31 december 2021) zal Adryelson hoogstwaarschijnlijk straks Recife verlaten. De enige vraag luidt nog bij welke hij straks zijn kribbel zal plaatsen.

LAZIO: 1,5 MILJOEN EURO

In de strijd om Adryelson heeft Anderlecht vandaag af te rekenen de concurrentie van Kasimpasa, Braga, Santos, Botafogo en Sao Paulo. Een zomers verhuis naar Europa hoort dus zeker tot de mogelijkheden voor de Braziliaanse U23-international, en dat is alvast een doel van Adryelson zelf. In de vorige zomer stond Adryelson zelfs in de belangstelling van Lazio, de Italiaanse topclub die hem op dat moment al meer dan één jaar nauwlettend opvolgde. Door de corona-omstandigheden viel een deal tussen Adryelson en I Biancocelesti toen echter in het water.



Volgens Braziliaanse media was Igli Tare, sportdirecteur bij Lazio, nochtans bereid om de contractueel vastgelegde transferclausule te lichten in het contract van Adryelson: toen zou die bepaling ongeveer anderhalf miljoen euro bedragen. Het lijkt echter sterk dat Recife die clausule zal blijven aanhouden in de aankomende zomermercato – gezien dat Adreylsons contract in december reeds afloopt en dan dus transfervrij de deur kan uitlopen. Een gulden middenweg tussen zijn marktwaarde van anderhalf miljoen euro en 950 duizend euro – zijn actuele marktwaarde – zou een aannemelijke piste zijn in dit dossier.

WERKPUNTEN EN GROTE STERKTES  

De speelstijl van Adryelson kan ook enigszins vergeleken worden met die van Matt Miazga. De 22-jarige Braziliaan is een sterke en fysieke verdediger, maar wiens uitvoetballend vermogen echter niet van het hoogste niveau is. Miazga camoufleert die tekortkoming door erg weinig risico in zijn passing te leggen, waardoor zijn passing-accuraatheid van 91 procent best wel indrukwekkend is. Met dat gemiddelde behoort de Amerikaan zelfs tot de vier zuiverste passers onder de centrale verdedigers van de Jupiler Pro League.

De passing-accuraatheid van Adryelson is echter niet van dat hoge niveau, hij behoort op dat vlak namelijk tot de middelmaat van de Braziliaanse Serie A. Ook op andere offensief op opbouwend ondersteunende facetten scoort Adryelson niet bijster hoog. Zo passt hij de bal als centrale verdediger vaker lateraal dan in een voorwaartse richting, waardoor Adryelson zijn speelstijl serieus zou moeten bijschaven indien hij bij Anderlecht komt te voetballen. Anderzijds beschikt Adryelson op 22-jarige leeftijd nog over een flinke progressiemarge, en was hij niet voor niets een Braziliaanse jeugdinternational.



Adryelson verdiende die selecties vooral door zijn defensieve kwaliteiten, waarin hij wél uitblinkt in de Braziliaanse Serie A. De verdediger van Recife is op het verdedigend vlak efficiënt én erg regelmatig. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn succesvolle defensieve acties. Bij de Braziliaanse laagvlieger laat Adryelson per wedstrijd namelijk bijna tien van zo'n betreffende acties noteren, en daarmee is hij de op één na beste centrale verdediger uit de Braziliaanse competitie. In dat onderdeel overtreft hij Matt Miazga bij Anderlecht, al is het moeilijk om beide competities objectief af te meten met elkaar.

Maar hét spelfacet waarin Adryelson helemaal uitblinkt, dat zijn de geslaagde intercepties. De 22-jarige pleegt gemiddeld namelijk minstens zes succesvolle tussenkomsten per wedstrijd, en daarmee is hij de onbetwiste nummer in de Serie A. Met die hoge frequentie overtreft Adryelson zelfs die betreffende cijfers van Hannes Delcroix en Matt Miazga in de Jupiler Pro League. 't Is dus duidelijk waar de grote sterktes liggen van Adryelson, maar of dat volstaat voor coach Vincent Kompany is nog een ander verhaal.

LEREN VAN KOMPANY 

Ook al bevindt Adryelson zich nog niet op zijn hoogste sportieve niveau, de vermeende belangstelling van Anderlecht is toch enigszins gerechtvaardigd. Zijn defensieve kwaliteiten staan namelijk buiten kijf en bovendien beschikt de 22-jarige nog over een ruime progressiemarge. Vincent Kompany bewees dit seizoen alvast dat hij verschillende spelers opmerkelijk beter maakt, en datzelfde scenario kan de coach dus ook herhalen bij Adryelson. Bovendien kan de Braziliaan zich bijna geen betere leermeester voorstellen dan King Kompany himself.



Het eventuele aantrekken van Adryelson kan voor Anderlecht ook een belangrijke stap betekenen in de heropbouw van de club. De Braziliaan kan namelijk op definitieve basis worden aangetrokken, en dat zorgt voor een groot voordeel tegenover een zoveelste transfer op uitleenbasis. Bij een permanente deal houdt Sporting de kaarten alvast in eigen handen, en daarmee kan de club profiteren van een mooi financieel vooruitzicht bij een eventuele doorverkoop. Maar zo ver zijn we uiteraard nog niet. Anderzijds is zo'n transferstrategie wél een hoopvol signaal voor de toekomst. 

POLL: Moet Anderlecht hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

169
169
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

149
149
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

442
442
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

72
72
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

160
160
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

467
467
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

150
150
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

389
389
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

258
258
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

133
133
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

169
169
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

97
97
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

328
328
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

131
131
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

71
71