RSCA maakt stevig transferstatement

Foto: RSCA maakt stevig transferstatement

Het is nog enkele maanden wachten op het openen van de zomermercato, maar Anderlecht is alvast bezig met de voorbereidende werken. In juli zal huurling Matt Miazga de club wellicht verlaten, en daarom moet Sporting proactief anticiperen met eventuele alternatieven. In die optiek zou de Braziliaanse verdediger Adryelson vandaag alvast nauwlettend opgevolgd worden.

GROTE STERKTE WORDT PROBLEEM 

“Eerlijk: tegen Cercle hebben we een punt gewonnen.” Na drie eerdere knappe overwinningen en dito resultaten leek Anderlecht eindelijk en definitief vertrokken te zijn. Maar zondag stokte de paars-witte motor opnieuw. En dat was dus al niet de eerste keer dit seizoen. In de voorbije drie wedstrijden scoorde Anderlecht maar liefst negen doelpunten, maar tegen Cercle Brugge speelde Sporting op het aanvallend gebied niets klaar. De wedstrijdstatistieken op HLN.be liegen er dan ook niet om. Aantal schoten richting het doel: 9 tegen 4, aantal schoten op doel: 4 tegen 0.

Vincent Kompany verbloemde het gevleide 0-0 gelijkspel zeker niet tijdens de persconferentie na de match. Waarom zou hij ook? “We verdienden niet meer. Zij hadden de beste kansen.” De coach stelde vast dat zijn ploeg meer kansen heeft weggegeven dan wat doorgaans het geval is. De intensiteit en agressie in de duels is één van de peilers in het defensief strijdplan van Sporting, maar die alertheid was zondag niet aanwezig bij de bezoekers op Jan Breydel. Vreemd, want net de verdediging zorgt dit seizoen voor de broodnodige stabiliteit en continuïteit bij Anderlecht.Op dit moment beschikt Anderlecht namelijk over de op één na minst gepasseerde verdediging van de Jupiler Pro League. Ook al waren er de voorbije weken enkele dure misverstanden te constateren in de paars-witte defensie, het verdedigende compartiment is toch veruit de meest betrouwbare en duurzame factor van de ploeg. Anderlecht slikt per wedstrijd gemiddeld één tegendoelpunt, een frequentie die enkel competitieleider Club Brugge verbetert. De ploeg van Philippe Clement staat op een eenzame hoogt met slechts 0,69 geïncasseerd doelpunt per competitiematch.

ADRYELSON – MIAZGA 

Zondagavond hield de verdediging van Anderlecht uiteindelijk stand tegen Cercle Brugge, maar de wedstrijd van Sporting kan op offensief en defensief vlak gecatalogeerd worden als een non-match. De verdedigende prestatie was weliswaar ondermaats, maar de alarmbellen zullen nu ook niet luiden op Neerpede. Vincent Kompany beschikt vandaag met Matt Miazga en Hannes Delcroix over een goed en betrouwbaar centraal duo, een tweetal waarop gebouwd kan worden. 't Is alleen nog maar de vraag waar de toekomst van Miazga volgend seizoen zal liggen. De Amerikaan wordt voor één seizoen gehuurd van Chelsea, zonder een aankoopoptie.

Hoewel Miazga zelf openstaat voor een verlengd verblijf in het Lotto Park, de eindbeslissing over diens toekomst zal nog steeds bij Chelsea blijven liggen. De 25-jarige beschikt op Stamford Bridge over een contract tot en met juni 2022 waardoor The Blues komende zomer een belangrijke beslissing zullen moeten maken. Aangezien Miazga momenteel al voor de vijfde keer wordt uitgeleend, lijkt daarom het meer dan waarschijnlijk dat Chelsea in de eerstvolgende transferperiode zal willen cashen voor de 20-voudige Amerikaanse international. Zijn actuele marktwaarde wordt geschat op twee miljoen euro, en dat is een transfersom dat Anderlecht hoogstwaarschijnlijk niet zal kunnen betalen.Met deze informatie in de kantlijn zal Peter Verbeke ongetwijfeld gestart zijn met potentiële alternatieven samen te te stellen die Anderlecht volgend seizoen kunnen versterken. De Braziliaanse journalist Pedro Maranhao weet alvast dat Anderlecht in de running ligt om Adryelson weg te halen bij Sport Club do Recife. De 22-jarige rechtsvoetige centrale verdediger staat al geruime tijd in de belangstelling van verschillende clubs, en gezien zijn aflopend contract (de dato 31 december 2021) zal Adryelson hoogstwaarschijnlijk straks Recife verlaten. De enige vraag luidt nog bij welke hij straks zijn kribbel zal plaatsen.

LAZIO: 1,5 MILJOEN EURO

In de strijd om Adryelson heeft Anderlecht vandaag af te rekenen de concurrentie van Kasimpasa, Braga, Santos, Botafogo en Sao Paulo. Een zomers verhuis naar Europa hoort dus zeker tot de mogelijkheden voor de Braziliaanse U23-international, en dat is alvast een doel van Adryelson zelf. In de vorige zomer stond Adryelson zelfs in de belangstelling van Lazio, de Italiaanse topclub die hem op dat moment al meer dan één jaar nauwlettend opvolgde. Door de corona-omstandigheden viel een deal tussen Adryelson en I Biancocelesti toen echter in het water.Volgens Braziliaanse media was Igli Tare, sportdirecteur bij Lazio, nochtans bereid om de contractueel vastgelegde transferclausule te lichten in het contract van Adryelson: toen zou die bepaling ongeveer anderhalf miljoen euro bedragen. Het lijkt echter sterk dat Recife die clausule zal blijven aanhouden in de aankomende zomermercato – gezien dat Adreylsons contract in december reeds afloopt en dan dus transfervrij de deur kan uitlopen. Een gulden middenweg tussen zijn marktwaarde van anderhalf miljoen euro en 950 duizend euro – zijn actuele marktwaarde – zou een aannemelijke piste zijn in dit dossier.

WERKPUNTEN EN GROTE STERKTES  

De speelstijl van Adryelson kan ook enigszins vergeleken worden met die van Matt Miazga. De 22-jarige Braziliaan is een sterke en fysieke verdediger, maar wiens uitvoetballend vermogen echter niet van het hoogste niveau is. Miazga camoufleert die tekortkoming door erg weinig risico in zijn passing te leggen, waardoor zijn passing-accuraatheid van 91 procent best wel indrukwekkend is. Met dat gemiddelde behoort de Amerikaan zelfs tot de vier zuiverste passers onder de centrale verdedigers van de Jupiler Pro League.

De passing-accuraatheid van Adryelson is echter niet van dat hoge niveau, hij behoort op dat vlak namelijk tot de middelmaat van de Braziliaanse Serie A. Ook op andere offensief op opbouwend ondersteunende facetten scoort Adryelson niet bijster hoog. Zo passt hij de bal als centrale verdediger vaker lateraal dan in een voorwaartse richting, waardoor Adryelson zijn speelstijl serieus zou moeten bijschaven indien hij bij Anderlecht komt te voetballen. Anderzijds beschikt Adryelson op 22-jarige leeftijd nog over een flinke progressiemarge, en was hij niet voor niets een Braziliaanse jeugdinternational.Adryelson verdiende die selecties vooral door zijn defensieve kwaliteiten, waarin hij wél uitblinkt in de Braziliaanse Serie A. De verdediger van Recife is op het verdedigend vlak efficiënt én erg regelmatig. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn succesvolle defensieve acties. Bij de Braziliaanse laagvlieger laat Adryelson per wedstrijd namelijk bijna tien van zo'n betreffende acties noteren, en daarmee is hij de op één na beste centrale verdediger uit de Braziliaanse competitie. In dat onderdeel overtreft hij Matt Miazga bij Anderlecht, al is het moeilijk om beide competities objectief af te meten met elkaar.

Maar hét spelfacet waarin Adryelson helemaal uitblinkt, dat zijn de geslaagde intercepties. De 22-jarige pleegt gemiddeld namelijk minstens zes succesvolle tussenkomsten per wedstrijd, en daarmee is hij de onbetwiste nummer in de Serie A. Met die hoge frequentie overtreft Adryelson zelfs die betreffende cijfers van Hannes Delcroix en Matt Miazga in de Jupiler Pro League. 't Is dus duidelijk waar de grote sterktes liggen van Adryelson, maar of dat volstaat voor coach Vincent Kompany is nog een ander verhaal.

LEREN VAN KOMPANY 

Ook al bevindt Adryelson zich nog niet op zijn hoogste sportieve niveau, de vermeende belangstelling van Anderlecht is toch enigszins gerechtvaardigd. Zijn defensieve kwaliteiten staan namelijk buiten kijf en bovendien beschikt de 22-jarige nog over een ruime progressiemarge. Vincent Kompany bewees dit seizoen alvast dat hij verschillende spelers opmerkelijk beter maakt, en datzelfde scenario kan de coach dus ook herhalen bij Adryelson. Bovendien kan de Braziliaan zich bijna geen betere leermeester voorstellen dan King Kompany himself.Het eventuele aantrekken van Adryelson kan voor Anderlecht ook een belangrijke stap betekenen in de heropbouw van de club. De Braziliaan kan namelijk op definitieve basis worden aangetrokken, en dat zorgt voor een groot voordeel tegenover een zoveelste transfer op uitleenbasis. Bij een permanente deal houdt Sporting de kaarten alvast in eigen handen, en daarmee kan de club profiteren van een mooi financieel vooruitzicht bij een eventuele doorverkoop. Maar zo ver zijn we uiteraard nog niet. Anderzijds is zo'n transferstrategie wél een hoopvol signaal voor de toekomst. 

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Moet Anderlecht hem halen?

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

699
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1321
{insert image alt}

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Bij RSC Anderlecht hebben ze nog één punt nodig om Play-Off I te halen. Dan zijn de Brusselaars ...

13
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

20
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

33
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

155
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

59
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

230
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

260
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

145
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

97
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

47
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

150
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

431
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

160
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

233
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

151

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

518
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

429
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

528
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

250
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

235
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

223
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

321
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

542
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

119
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

386