Anderlecht moet transferdeal met Chelsea afdwingen

Foto: Anderlecht moet transferdeal met Chelsea afdwingen

Het huidige voetbalseizoen wacht weliswaar nog op zijn ontknoping, maar toch zijn veel clubs al bezig met hun transferhuiswerk te maken. Bij RSC Anderlecht wordt er in juli en augustus alvast veel transferactiviteit verwacht. En daarin zal Matt Miazga alvast een belangrijke rol spelen. De Amerikaanse verdediger is de onbetwiste leider in de paars-witte defensie, maar hij keert na dit seizoen normaliter terug naar Chelsea FC. Toch zou een permanente deal voor Sporting een logische zet zijn.

VEELBELOVEND PROFIEL 

In de voorbije zomermercato zag het ernaar uit dat Simon Falette de nieuwe defensieve leider zou worden bij RSC Anderlecht. De centrale verdediger van Eintracht Frankfurt werd eind september door binnen- en buitenlandse pers namelijk hardnekkig gelinkt aan een transfer naar Sporting. Maar twee dagen voor het eind van de transferperiode stelde Anderlecht ietwat verrassend Matt Miazga voor als nieuwe defensieve leider. 't Was uiteindelijk Vincent Kompany die een cruciale rol speelde in de huurdeal tussen Anderlecht, Chelsea en Miazga. De hoofdcoach van Sporting stond in nauw contact met de Amerikaanse verdediger, waarna Miazga helemaal overtuigd raakte van Kompany's visie en filosofie. De huurdeal betrof uiteindelijk één seizoen, zonder een aankoopoptie.Matt Miazga was niet de meest klinkende naam, al kon hij wel uitpakken met de Engelse topclub Chelsea als broodheer. Dat staat wel op een CV. De Amerikaan staat al sinds 2016 onder contract op Stamford Bridge, maar verder dan twee officiële duels raakte hier daar niet. Jaar na jaar werd Miazga uitgeleend: Vitesse Arnhem, FC Nantes, Reading FC en sinds dit seizoen dus ook RSC Anderlecht. De officiële voorstelling van Miazga door Peter Verbeke was alvast veelbelovend. “Matt combineert duelkracht, snelheid en voetballend vermogen. Een moeilijk te vinden combinatie die wij zoeken in een centrale verdediger om ons voetbal te kunnen spelen. Op 25-jarige leeftijd beschikt hij dus ook reeds over de nodige ervaring. Aan Matt om voor extra concurrentie achterin te zorgen.”

ZELDZAME FOUTJES 

In het Lotto Park was het spannend afwachten hoe de eeuwige huurspeler van Chelsea zich zou profileren in zijn nieuwe omgeving. En vooral of Matt Miazga aan de hoge standaard kon beantwoorden die coach Vincent Kompany voor ogen had. Per slot van rekening werd Miazga de sportieve opvolger van Kompany himself. Maar na enkele maanden blijkt de 20-voudige Amerikaanse international zeker en vast een grote meerwaarde te zijn voor Anderlecht. Miazga speelt weliswaar niet de pannen van het dak, maar hij heeft wel een grote en belangrijke rol in de defensieve stabiliteit van de ploeg – die tot op vandaag de tweede minst gepasseerde is van de Jupiler Pro League trouwens. Daarom was het ook zo vreemd dat Matt Miazga onlangs twee keer individueel in de fout ging tegen Moeskroen en KRC Genk. Tegen Les Hurlus kon de schuld van het tegendoelpunt nog verdeeld worden onder het ongelukkige trio Miazga, Hannes Delcroix en Timon Wellenreuther. Maar tegen Genk schatte hij een terugspeelbal van Anouar El Hadj eigenhandig compleet verkeerd in. Théo Bongonda nam het geschenk dankbaar in gebruik en strafte de flater van Miazga helemaal af. Twee dure fouten in acht dagen tijd. 't Is niet wat we van Miazga gewoon zijn. 

GEBOREN LEIDER 

Voor Matt Miazga waren die twee zeldzame foutjes toch even slikken. Bij elk van zijn vorige clubs stond hij nochtans niet te boek als een speler die individuele steken laat vallen. Maar Miazga heeft een echt strijdershart en bezit een ijzeren mentaliteit. 't Schijnt dat Amerikanen sterk in het hoofd zijn. Je brengt Miazga dan ook niet zomaar van z'n stuk. Dat bewees hij bijvoorbeeld na zijn dure fouten tegen Moeskroen en Genk. Miazga herpakte zich toen meteen, en leverde verder een onberispelijke prestatie af.Matt Miazga werpt zich dit seizoen zelfs op tot de echte leider van de Anderlecht-defensie. De 25-jarige is door zijn actieve coaching steeds nadrukkelijk aanwezig. Het gebeurt zelfs vaak dat Miazga na de wedstrijd een droge en pijnlijke keel heeft van al dat roepen. Vanuit de positie van centrale verdediger is zo'n emfatische vorm van communiceren trouwens geen overbodige luxe. Maar bovenal zijn Miazga's prestaties gewoon sober en kwalitatief.

ONMISBAAR VOOR ANDERLECHT 

In oktober omschreef Peter Verbeke de sterke punten van Matt Miazga als een combinatie van duelkracht, snelheid en voetballend vermogen. De Head of Sports vergat daarbij dus te vermelden dat de huurling van Chelsea een geboren leider is. Maar over de duelkracht van Miazga zat Verbeke  juist. Met 61 procent gewonnen duels is de Amerikaan vandaag de absolute primus bij RSC Anderlecht in dat onderdeel. In een jong en onervaren elftal is Miazga daarmee van onschatbare waarde.

Ook door zijn grote gestalte voegt Matt Miazga een bepaalde waarde toe aan de ploeg van Vincent Kompany. Met zijn 1 meter 93 is hij namelijk de grootste Anderlecht-speler van de A-kern. Met overschot trouwens: de andere 'reuzen' Hendrik Van Crombrugge en Elias Cobbaut meten bijvoorbeeld elk 1 meter 88. Door de combinatie van zijn bewezen duelkracht en grote gestalte is Maizga logischerwijs een heerser in het luchtruim. Hij won namelijk 68 procent van zijn luchtduels, en ook in dat facet is hij de best presterende speler bij Anderlecht.Op het gebied van voetballend vermogen is er wel enige discussie mogelijk. Een pure uitvoetballende verdediger is Matt Miazga niet, maar dat compenseert hij door een sobere maar erg accurate passing aan de dag te leggen. Daarom speelt de Amerikaan de bal ook veel meer lateraal dan in een voorwaartse richting. Die ingebouwde zekerheid zorgt er evenwel voor dat Miazga een hoge passing-accuraatheid haalt van 90 procent, waarmee hij tot de tien best uitvoetballende centrale verdedigers behoort van de Jupiler Pro League.

ONDERHANDELEN MET CHELSEA 

Matt Miazga is dit seizoen een onmisbare figuur bij RSC Anderlecht. Zijn duelkracht, zuivere passing en leiderschap werd bijvoorbeeld danig gemist in het 0-2 debacle tegen KV Kortrijk. Een flagrante vergissing van Vincent Kompany, die toen verrassend verkoos om de jonge Lucas Lissens op te stellen. Dergelijke misvatting zal Kompany alvast niet meer overkomen, want tegen Standard speelde Miazga opnieuw een dijk van een wedstrijd.

't Is maar de vraag of Anderlecht volgend seizoen ook nog kan rekenen op hun defensieve sterkhouder. Matt Miazga wordt door Chelsea voor één seizoen verhuurd aan Sporting, zonder een aankoopoptie. Op Stamford Brigde beschikt de Amerikaan over een contract tot en met 2022, waardoor er straks een belangrijke beslissing moet genomen worden over zijn toekomst. Eén jaartje opnieuw uitlenen zal wellicht niet gebeuren, want daarna kan Miazga gratis de deur uitwandelen in Londen.Gezien zijn sportieve meerwaarde in de ploeg van Vincent Kompany is de mogelijkheid alvast niet onwaarschijnlijk dat Anderlecht straks onderhandelt met Chelsea omtrent een definitieve transfer van Matt Miazga. Vandaag heeft Sporting erg weinig ruimte om sportieve en financiële risico's te nemen, waardoor de onderhandelingen met Chelsea weleens erg rationeel en verstandig kunnen zijn. Op het sportief vlak weet de club alvast wat Miazga te bieden heeft. Maar ook op het financieel gebied zou Matt Miazga interessant kunnen zijn voor Anderlecht. 

Gelet op zijn aflopend contract bij Chelsea, zullen de Blues wellicht vrede nemen met een beperkte transfersom. Vandaag wordt Miazga's marktwaarde geschat op twee miljoen euro, waar er dus nog een flinke hap vanaf kan. Het enige probleem zullen wellicht de salariseisen zijn van Miazga zelf. Toch liet de Amerikaan in Het Laatste Nieuws onlangs vallen dat hij in elk geval open staat voor een verlengd verblijf bij Anderlecht. “Ik zou dus zeker willen blijven, maar het hangt ook af van wat Anderlecht en Chelsea verlangen.”

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Moet Anderlecht hem definitief aantrekken?

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

647
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1316
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

15
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

100
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

154
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

84
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

71
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

40
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

132
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

367
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

136
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

208
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

136
{insert image alt}

Antwerp ziet ultiem plannetje in het water vallen

Antwerp FC mag zich opmaken voor zes topduels in Play-Off I, maar eerst wil de Great Old de ...

188
{insert image alt}

Tweevoudig Gouden Stier gaat in lagere regionen aan de slag

Het voetbal in de lagere regionen ligt al een hele poos stil, maar langzaamaan mogen de ploegen uit ...

77
{insert image alt}

Monument aast op grootse comeback bij Club Brugge

432 wedstrijden, vier landstitels en drie bekers, verspreid over twee periodes. Een groter clubicoon ...

409
{insert image alt}

Peter Maes: "Ik was bijna coach van Anderlecht"

De moeilijkste sprongen lijken achter de rug, alleen STVV staat nu nog tussen Anderlecht en een PO ...

270

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

512
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

425
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

522
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

247
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

234
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

222
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

298
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

288
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

319
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

536
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

230
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

117
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

383