Anderlecht moet transferdeal met Chelsea afdwingen

Anderlecht moet transferdeal met Chelsea afdwingen

Het huidige voetbalseizoen wacht weliswaar nog op zijn ontknoping, maar toch zijn veel clubs al bezig met hun transferhuiswerk te maken. Bij RSC Anderlecht wordt er in juli en augustus alvast veel transferactiviteit verwacht. En daarin zal Matt Miazga alvast een belangrijke rol spelen. De Amerikaanse verdediger is de onbetwiste leider in de paars-witte defensie, maar hij keert na dit seizoen normaliter terug naar Chelsea FC. Toch zou een permanente deal voor Sporting een logische zet zijn.


VEELBELOVEND PROFIEL 

In de voorbije zomermercato zag het ernaar uit dat Simon Falette de nieuwe defensieve leider zou worden bij RSC Anderlecht. De centrale verdediger van Eintracht Frankfurt werd eind september door binnen- en buitenlandse pers namelijk hardnekkig gelinkt aan een transfer naar Sporting. Maar twee dagen voor het eind van de transferperiode stelde Anderlecht ietwat verrassend Matt Miazga voor als nieuwe defensieve leider. 't Was uiteindelijk Vincent Kompany die een cruciale rol speelde in de huurdeal tussen Anderlecht, Chelsea en Miazga. De hoofdcoach van Sporting stond in nauw contact met de Amerikaanse verdediger, waarna Miazga helemaal overtuigd raakte van Kompany's visie en filosofie. De huurdeal betrof uiteindelijk één seizoen, zonder een aankoopoptie.



Matt Miazga was niet de meest klinkende naam, al kon hij wel uitpakken met de Engelse topclub Chelsea als broodheer. Dat staat wel op een CV. De Amerikaan staat al sinds 2016 onder contract op Stamford Bridge, maar verder dan twee officiële duels raakte hier daar niet. Jaar na jaar werd Miazga uitgeleend: Vitesse Arnhem, FC Nantes, Reading FC en sinds dit seizoen dus ook RSC Anderlecht. De officiële voorstelling van Miazga door Peter Verbeke was alvast veelbelovend. “Matt combineert duelkracht, snelheid en voetballend vermogen. Een moeilijk te vinden combinatie die wij zoeken in een centrale verdediger om ons voetbal te kunnen spelen. Op 25-jarige leeftijd beschikt hij dus ook reeds over de nodige ervaring. Aan Matt om voor extra concurrentie achterin te zorgen.”

ZELDZAME FOUTJES 

In het Lotto Park was het spannend afwachten hoe de eeuwige huurspeler van Chelsea zich zou profileren in zijn nieuwe omgeving. En vooral of Matt Miazga aan de hoge standaard kon beantwoorden die coach Vincent Kompany voor ogen had. Per slot van rekening werd Miazga de sportieve opvolger van Kompany himself. Maar na enkele maanden blijkt de 20-voudige Amerikaanse international zeker en vast een grote meerwaarde te zijn voor Anderlecht. Miazga speelt weliswaar niet de pannen van het dak, maar hij heeft wel een grote en belangrijke rol in de defensieve stabiliteit van de ploeg – die tot op vandaag de tweede minst gepasseerde is van de Jupiler Pro League trouwens. 



Daarom was het ook zo vreemd dat Matt Miazga onlangs twee keer individueel in de fout ging tegen Moeskroen en KRC Genk. Tegen Les Hurlus kon de schuld van het tegendoelpunt nog verdeeld worden onder het ongelukkige trio Miazga, Hannes Delcroix en Timon Wellenreuther. Maar tegen Genk schatte hij een terugspeelbal van Anouar El Hadj eigenhandig compleet verkeerd in. Théo Bongonda nam het geschenk dankbaar in gebruik en strafte de flater van Miazga helemaal af. Twee dure fouten in acht dagen tijd. 't Is niet wat we van Miazga gewoon zijn. 

GEBOREN LEIDER 

Voor Matt Miazga waren die twee zeldzame foutjes toch even slikken. Bij elk van zijn vorige clubs stond hij nochtans niet te boek als een speler die individuele steken laat vallen. Maar Miazga heeft een echt strijdershart en bezit een ijzeren mentaliteit. 't Schijnt dat Amerikanen sterk in het hoofd zijn. Je brengt Miazga dan ook niet zomaar van z'n stuk. Dat bewees hij bijvoorbeeld na zijn dure fouten tegen Moeskroen en Genk. Miazga herpakte zich toen meteen, en leverde verder een onberispelijke prestatie af.



Matt Miazga werpt zich dit seizoen zelfs op tot de echte leider van de Anderlecht-defensie. De 25-jarige is door zijn actieve coaching steeds nadrukkelijk aanwezig. Het gebeurt zelfs vaak dat Miazga na de wedstrijd een droge en pijnlijke keel heeft van al dat roepen. Vanuit de positie van centrale verdediger is zo'n emfatische vorm van communiceren trouwens geen overbodige luxe. Maar bovenal zijn Miazga's prestaties gewoon sober en kwalitatief.

ONMISBAAR VOOR ANDERLECHT 

In oktober omschreef Peter Verbeke de sterke punten van Matt Miazga als een combinatie van duelkracht, snelheid en voetballend vermogen. De Head of Sports vergat daarbij dus te vermelden dat de huurling van Chelsea een geboren leider is. Maar over de duelkracht van Miazga zat Verbeke  juist. Met 61 procent gewonnen duels is de Amerikaan vandaag de absolute primus bij RSC Anderlecht in dat onderdeel. In een jong en onervaren elftal is Miazga daarmee van onschatbare waarde.

Ook door zijn grote gestalte voegt Matt Miazga een bepaalde waarde toe aan de ploeg van Vincent Kompany. Met zijn 1 meter 93 is hij namelijk de grootste Anderlecht-speler van de A-kern. Met overschot trouwens: de andere 'reuzen' Hendrik Van Crombrugge en Elias Cobbaut meten bijvoorbeeld elk 1 meter 88. Door de combinatie van zijn bewezen duelkracht en grote gestalte is Maizga logischerwijs een heerser in het luchtruim. Hij won namelijk 68 procent van zijn luchtduels, en ook in dat facet is hij de best presterende speler bij Anderlecht.



Op het gebied van voetballend vermogen is er wel enige discussie mogelijk. Een pure uitvoetballende verdediger is Matt Miazga niet, maar dat compenseert hij door een sobere maar erg accurate passing aan de dag te leggen. Daarom speelt de Amerikaan de bal ook veel meer lateraal dan in een voorwaartse richting. Die ingebouwde zekerheid zorgt er evenwel voor dat Miazga een hoge passing-accuraatheid haalt van 90 procent, waarmee hij tot de tien best uitvoetballende centrale verdedigers behoort van de Jupiler Pro League.

ONDERHANDELEN MET CHELSEA 

Matt Miazga is dit seizoen een onmisbare figuur bij RSC Anderlecht. Zijn duelkracht, zuivere passing en leiderschap werd bijvoorbeeld danig gemist in het 0-2 debacle tegen KV Kortrijk. Een flagrante vergissing van Vincent Kompany, die toen verrassend verkoos om de jonge Lucas Lissens op te stellen. Dergelijke misvatting zal Kompany alvast niet meer overkomen, want tegen Standard speelde Miazga opnieuw een dijk van een wedstrijd.

't Is maar de vraag of Anderlecht volgend seizoen ook nog kan rekenen op hun defensieve sterkhouder. Matt Miazga wordt door Chelsea voor één seizoen verhuurd aan Sporting, zonder een aankoopoptie. Op Stamford Brigde beschikt de Amerikaan over een contract tot en met 2022, waardoor er straks een belangrijke beslissing moet genomen worden over zijn toekomst. Eén jaartje opnieuw uitlenen zal wellicht niet gebeuren, want daarna kan Miazga gratis de deur uitwandelen in Londen.



Gezien zijn sportieve meerwaarde in de ploeg van Vincent Kompany is de mogelijkheid alvast niet onwaarschijnlijk dat Anderlecht straks onderhandelt met Chelsea omtrent een definitieve transfer van Matt Miazga. Vandaag heeft Sporting erg weinig ruimte om sportieve en financiële risico's te nemen, waardoor de onderhandelingen met Chelsea weleens erg rationeel en verstandig kunnen zijn. Op het sportief vlak weet de club alvast wat Miazga te bieden heeft. Maar ook op het financieel gebied zou Matt Miazga interessant kunnen zijn voor Anderlecht. 

Gelet op zijn aflopend contract bij Chelsea, zullen de Blues wellicht vrede nemen met een beperkte transfersom. Vandaag wordt Miazga's marktwaarde geschat op twee miljoen euro, waar er dus nog een flinke hap vanaf kan. Het enige probleem zullen wellicht de salariseisen zijn van Miazga zelf. Toch liet de Amerikaan in Het Laatste Nieuws onlangs vallen dat hij in elk geval open staat voor een verlengd verblijf bij Anderlecht. “Ik zou dus zeker willen blijven, maar het hangt ook af van wat Anderlecht en Chelsea verlangen.”

POLL: Moet Anderlecht hem definitief aantrekken?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Skov Olsen-soap escaleert: extra opdoffer voor Club Brugge?
Skov Olsen-soap escaleert: extra opdoffer voor Club Brugge?

Club Brugge schreef donderdag geschiedenis door zich te plaatsen voor de halve finale van de ...

23
23
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"

AA Gent opent zaterdag de deuren voor KV Mechelen, een belangrijke wedstrijd in de strijd in de ...

509
509
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"

Cercle Brugge speelt op speeldag 4 van de play-offs gastheer voor Royal Antwerp FC. De Vereniging ...

58
58
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"

KRC Genk liet op de vorige speeldag dure punten liggen tegen Cercle Brugge. De Limburgers willen ...

68
68
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn

Club Brugge lijkt er opnieuw helemaal te staan. Na de revival in de competitie stootte Blauw-Zwart ...

347
347
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'

AA Gent voert de Europe Play-offs nog altijd aan, maar zag zijn voorsprong op de vorige speeldag wel ...

165
165
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"

Union SG wil dit weekend de rug rechten in de Champions' Play-offs. De Brusselaars pakten nog geen ...

234
234
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer

Een maand geleden zat Club Brugge nog zowat in zak en as, maar intussen is Blauw-Zwart weer ...

180
180
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'

Maar weinig trainers kunnen in de 21ste eeuw zo'n indrukwekkend palmares voorleggen als Zinedine ...

184
184
De Rossi komt met update over blessure Lukaku
De Rossi komt met update over blessure Lukaku

Het is donderdag een uitstekende avond geworden voor de Belgen die nog actief waren op het Europese ...

95
95
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"

Historisch, anders kan de prestatie van Club Brugge op donderdagavond niet omschreven worden. Het ...

400
400
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

36
36
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach

Bayern München kondigde al een hele tijd geleden aan dat het na dit seizoen afscheid neemt van ...

35
35
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

374
374
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

313
313