Cercle en Kortrijk grijpen drastisch in

Foto: Cercle en Kortrijk grijpen drastisch in

De laatste rechte lijn in de Jupiler Pro League is ingezet. Cercle Brugge en KV Kortrijk doen dat beiden met een nieuwe coach. Yves Vanderhaeghe moet bij Cercle de degradatie afwenden, terwijl Luka Elsner een nieuwe identiteit moet geven aan Veekaa. De nieuwe accenten van beide coaches zijn stilaan zichtbaar, maar er ligt in Brugge en Kortrijk nog veel werk op de plank. 

BOMMETJE IN KORTRIJK 

Vrijdag 15 januari. Het Nieuwsblad pakt uit dat KV Kortrijk na het huidige seizoen niet verder gaat met Yves Vanderhaeghe. Sterker nog, het dagblad wist toen zelfs al wie zijn opvolger zou worden. Luka Elsner, die in 2018-2019 een derde plaats behaalde met Union SG in 1B, zou namelijk reeds een akkoord gevonden hebben om er volgend seizoen de sportieve baas te worden. Die bewuste vrijdagochtend was het ongetwijfeld schrikken voor Vanderhaeghe, want de coach zou niet op de hoogte gebracht zijn van deze beslissing. Een donderslag bij heldere hemel, zeg maar.

Diezelfde 15 januari omstreeks halfnegen, reageerde KV Kortrijk officieel op het veelbesproken artikel van Het Nieuwsblad. “Deze informatie is volledig uit de lucht gegrepen en bijgevolg manifest onjuist”, stond te lezen op de clubwebsite. “De club wil zich volledig focussen op de belangrijke competitie- en bekerwedstrijden die voor de deur staan. Er is dan ook nog geen enkel overleg, laat staan enig akkoord over de invulling van het hoofdtrainerschap voor het volgend seizoen.” 



Hoewel KV Kortrijk op 15 januari dus pertinent ontkent dat er reeds een vervanger klaarstond voor Yves Vanderhaeghe, sprak de club toen ook niet openlijk haar steun uit voor de huidige coach. Vanderhaeghe voelde bui al hangen: “Waar rook is, is vuur.” Een dikke twee weken later kreeg Vanderhaeghe in het Guldensporenstadion dan toch zijn C4, ondanks dat hij de op één na beste KVK-trainer is van het laatste decennia. Zijn opvolger? Luka Elsner uiteraard. 

Ook al zaten de resultaten niet mee dit seizoen, KV Kortrijk vertoeft nu ook niet meteen in accuut degradatiegevaar. Daarom is het verrassend dat het aflopend contract contract van Yves Vanderhaeghe al vijf maanden voordien werd ontbonden. Met Luka Elsner wil Kortrijk een frisse wind laten waaien door de ambitieuze club, die Veekaa met aanvallend voetbal aantrekkelijker en competitiever wil maken. 't Is alvast geen cadeau voor de Sloveen, want KV Kortrijk beschikt over een beperkt financieel budget en is afhankelijk van uitgaande transfers. Dat maakt het bijgevolg moeilijk om iets op te bouwen.

ZWETEN BIJ CERCLE 

Yves Vanderhaeghe slaagde erin om van KV Kortrijk een stabiele ploeg te maken, maar de clubleiding besliste aldus dat 'Yveske' niet over de gevraagde capaciteiten beschikt om de club een sportieve stap vooruit te laten zetten. Nochtans, de resultaten onder Vanderhaeghe waren zo erbarmelijk nog niet. Dat was blijkbaar ook Cercle Brugge niet ontgaan, want nog geen kleine week na zijn ontslag bij Kortrijk werd Vanderhaeghe reeds aangesteld als de nieuwe coach van de Brugse vereniging.

Op Jan Breydel hoopt men dat Yves Vanderhaeghe het stuurloze schip van Cercle Brugge terug in veilige wateren kan loodsen. Vandaag bezet Cercle namelijk de voorlaatste plaats in de rangschikking, en daar wil de vereniging zo snel als mogelijk weg. Op papier heeft de aanstelling van Vanderhaeghe alvast veel kans op slagen. Hij is de definitie van een West-Vlaamse mentaliteit, hij kent de Jupiler Pro League als zijn broekzak, houdt van een no-nonsense aanpak én hij kan op korte termijn een organisatie neerzetten en de spelersgroep op een positieve wijze motiveren.



Yves Vanderhaeghe hanteerde in zijn eerste wedstrijd als hoofdcoach van Cercle Brugge alvast een pragmatischere aanpak dan zijn voorgang Paul Clement. Tegen KV Mechelen plaatste Vanderhaeghe zijn pionnetjes in een duidelijke 4-2-3-1, eenzelfde formatie die Clement ook verschillende keren uitprobeerde, maar dan wel in een realistische versie. Vanderhaeghe teerde tegen Malinwa vooral op een goeie wedstrijdmentaliteit, maar uiteindelijk kon enkel Igor de Camargo tot scoren komen. Voor Cercle was het al de dertiende keer dat er verloren werd met het kleinste verschil.

Er staat Yves Vanderhaeghe nu vooral veel mentaal oplapwerk te wachten, en in tussentijd moet de Cercle-coach zijn tactiek nog finetunen. 't Is daarbij overduidelijk dat Vanderhaeghe zal teren op een goeie organisatie, waarbij het resultaat zal primeren op het spelbeeld. Logisch ook, gezien de penibele sportieve situatie bij de Brugse vereniging. Zo haalde Cercle vorig weekend een gemiddeld balbezit van slechts 39 procent, wat meteen het laagste gemiddelde is in het huidige seizoen. Om in zo'n tactiek goede resultaten te kunnen halen, moet er op aanvallend vlak beter en vooral efficiënter gepresteerd worden. 

BOUWEN BIJ KORTRIJK 

Yves Vanderhaeghe heeft nog acht competitiewedstrijden de tijd om zijn aanpak te doen aanslaan, maar een makkelijke klus zal dat evenwel niet worden. De tijd staat namelijk niet aan zijn kant, en ook de precaire situatie bij Cercle Brugge is extremer dan bij KV Kortrijk. In die optiek heeft Luka Elsner bij Kortrijk wel een rustigere inloopperiode, als zullen de resultaten onder de Sloveen ongetwijfeld afgewogen worden aan die onder ex-coach Vanderhaeghe. Waar het bij Cercle nog even wachten is op de impact van Vanderhaeghe, is de hand van Elsner in Kortrijk wél al duidelijk merkbaar.

Ook al verblijft Luka Elsner nog eventjes in quarantaine in een Kortrijks hotel, de tactische accenten van de Sloveen waren in de 0-3 overwinning tegen Moeskroen al zichtbaar. Elsner gooide de driemansverdediging van Yves Vanderhaeghe overboord en hij zette een 4-4-2 neer in de plaats, met vier pure aanvallend ingestelde spelers: Habib Guèye, Zinho Gano, Teddy Chevalier en Faiz Selemani. Dat loonde alvast, gezien de drie gescoorde doelpunten tegen Les Hurlus.



Luka Elsner speelde ook handig in op de zwaktes van de tegenstander. Moeskroen kreeg tegen KV Kortrijk meer balbezit dan gewoonlijk het geval is, en dat waren de Henegouwers duidelijk niet gewoon. Het gevolg was dat Kortrijk op het gepaste moment de bal kon veroveren om daarna een aanval op te zetten. Verticaal voetbal, zonder veel omwegen. Als binnenkomer kon dat wel tellen voor de nieuwe coach van KV Kortrijk.

Tegen Moeskroen werd er weliswaar met knappe 0-3 cijfers gewonnen, maar toch wordt het afwachten hoe Luka Elsner en zijn ploeg verder zullen evolueren in het voetbalseizoen. Les Hurlus moesten vorig weekend bijvoorbeeld al na 63 minuten met tien man verder, en ze blijven uiteindelijk toch een grote degradatiekandidaat. Dinsdagavond volgt er alvast een belangrijke graadmeter, want dan komt Standard op bezoek in het kader van de Croky Cup. 

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Wie zal slagen in zijn opdracht?

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

711
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1327
{insert image alt}

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Bij RSC Anderlecht hebben ze nog één punt nodig om Play-Off I te halen. Dan zijn de Brusselaars ...

48
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

27
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

38
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

191
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

69
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

276
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

286
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

159
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

102
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

50
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

153
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

441
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

167
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

242
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

156

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

520
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

429
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

529
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

250
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

236
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

223
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

322
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

544
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

119
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

387