Cercle en Kortrijk grijpen drastisch in

Cercle en Kortrijk grijpen drastisch in

De laatste rechte lijn in de Jupiler Pro League is ingezet. Cercle Brugge en KV Kortrijk doen dat beiden met een nieuwe coach. Yves Vanderhaeghe moet bij Cercle de degradatie afwenden, terwijl Luka Elsner een nieuwe identiteit moet geven aan Veekaa. De nieuwe accenten van beide coaches zijn stilaan zichtbaar, maar er ligt in Brugge en Kortrijk nog veel werk op de plank. 


BOMMETJE IN KORTRIJK 

Vrijdag 15 januari. Het Nieuwsblad pakt uit dat KV Kortrijk na het huidige seizoen niet verder gaat met Yves Vanderhaeghe. Sterker nog, het dagblad wist toen zelfs al wie zijn opvolger zou worden. Luka Elsner, die in 2018-2019 een derde plaats behaalde met Union SG in 1B, zou namelijk reeds een akkoord gevonden hebben om er volgend seizoen de sportieve baas te worden. Die bewuste vrijdagochtend was het ongetwijfeld schrikken voor Vanderhaeghe, want de coach zou niet op de hoogte gebracht zijn van deze beslissing. Een donderslag bij heldere hemel, zeg maar.

Diezelfde 15 januari omstreeks halfnegen, reageerde KV Kortrijk officieel op het veelbesproken artikel van Het Nieuwsblad. “Deze informatie is volledig uit de lucht gegrepen en bijgevolg manifest onjuist”, stond te lezen op de clubwebsite. “De club wil zich volledig focussen op de belangrijke competitie- en bekerwedstrijden die voor de deur staan. Er is dan ook nog geen enkel overleg, laat staan enig akkoord over de invulling van het hoofdtrainerschap voor het volgend seizoen.” 



Hoewel KV Kortrijk op 15 januari dus pertinent ontkent dat er reeds een vervanger klaarstond voor Yves Vanderhaeghe, sprak de club toen ook niet openlijk haar steun uit voor de huidige coach. Vanderhaeghe voelde bui al hangen: “Waar rook is, is vuur.” Een dikke twee weken later kreeg Vanderhaeghe in het Guldensporenstadion dan toch zijn C4, ondanks dat hij de op één na beste KVK-trainer is van het laatste decennia. Zijn opvolger? Luka Elsner uiteraard. 

Ook al zaten de resultaten niet mee dit seizoen, KV Kortrijk vertoeft nu ook niet meteen in accuut degradatiegevaar. Daarom is het verrassend dat het aflopend contract contract van Yves Vanderhaeghe al vijf maanden voordien werd ontbonden. Met Luka Elsner wil Kortrijk een frisse wind laten waaien door de ambitieuze club, die Veekaa met aanvallend voetbal aantrekkelijker en competitiever wil maken. 't Is alvast geen cadeau voor de Sloveen, want KV Kortrijk beschikt over een beperkt financieel budget en is afhankelijk van uitgaande transfers. Dat maakt het bijgevolg moeilijk om iets op te bouwen.

ZWETEN BIJ CERCLE 

Yves Vanderhaeghe slaagde erin om van KV Kortrijk een stabiele ploeg te maken, maar de clubleiding besliste aldus dat 'Yveske' niet over de gevraagde capaciteiten beschikt om de club een sportieve stap vooruit te laten zetten. Nochtans, de resultaten onder Vanderhaeghe waren zo erbarmelijk nog niet. Dat was blijkbaar ook Cercle Brugge niet ontgaan, want nog geen kleine week na zijn ontslag bij Kortrijk werd Vanderhaeghe reeds aangesteld als de nieuwe coach van de Brugse vereniging.

Op Jan Breydel hoopt men dat Yves Vanderhaeghe het stuurloze schip van Cercle Brugge terug in veilige wateren kan loodsen. Vandaag bezet Cercle namelijk de voorlaatste plaats in de rangschikking, en daar wil de vereniging zo snel als mogelijk weg. Op papier heeft de aanstelling van Vanderhaeghe alvast veel kans op slagen. Hij is de definitie van een West-Vlaamse mentaliteit, hij kent de Jupiler Pro League als zijn broekzak, houdt van een no-nonsense aanpak én hij kan op korte termijn een organisatie neerzetten en de spelersgroep op een positieve wijze motiveren.



Yves Vanderhaeghe hanteerde in zijn eerste wedstrijd als hoofdcoach van Cercle Brugge alvast een pragmatischere aanpak dan zijn voorgang Paul Clement. Tegen KV Mechelen plaatste Vanderhaeghe zijn pionnetjes in een duidelijke 4-2-3-1, eenzelfde formatie die Clement ook verschillende keren uitprobeerde, maar dan wel in een realistische versie. Vanderhaeghe teerde tegen Malinwa vooral op een goeie wedstrijdmentaliteit, maar uiteindelijk kon enkel Igor de Camargo tot scoren komen. Voor Cercle was het al de dertiende keer dat er verloren werd met het kleinste verschil.

Er staat Yves Vanderhaeghe nu vooral veel mentaal oplapwerk te wachten, en in tussentijd moet de Cercle-coach zijn tactiek nog finetunen. 't Is daarbij overduidelijk dat Vanderhaeghe zal teren op een goeie organisatie, waarbij het resultaat zal primeren op het spelbeeld. Logisch ook, gezien de penibele sportieve situatie bij de Brugse vereniging. Zo haalde Cercle vorig weekend een gemiddeld balbezit van slechts 39 procent, wat meteen het laagste gemiddelde is in het huidige seizoen. Om in zo'n tactiek goede resultaten te kunnen halen, moet er op aanvallend vlak beter en vooral efficiënter gepresteerd worden. 

BOUWEN BIJ KORTRIJK 

Yves Vanderhaeghe heeft nog acht competitiewedstrijden de tijd om zijn aanpak te doen aanslaan, maar een makkelijke klus zal dat evenwel niet worden. De tijd staat namelijk niet aan zijn kant, en ook de precaire situatie bij Cercle Brugge is extremer dan bij KV Kortrijk. In die optiek heeft Luka Elsner bij Kortrijk wel een rustigere inloopperiode, als zullen de resultaten onder de Sloveen ongetwijfeld afgewogen worden aan die onder ex-coach Vanderhaeghe. Waar het bij Cercle nog even wachten is op de impact van Vanderhaeghe, is de hand van Elsner in Kortrijk wél al duidelijk merkbaar.

Ook al verblijft Luka Elsner nog eventjes in quarantaine in een Kortrijks hotel, de tactische accenten van de Sloveen waren in de 0-3 overwinning tegen Moeskroen al zichtbaar. Elsner gooide de driemansverdediging van Yves Vanderhaeghe overboord en hij zette een 4-4-2 neer in de plaats, met vier pure aanvallend ingestelde spelers: Habib Guèye, Zinho Gano, Teddy Chevalier en Faiz Selemani. Dat loonde alvast, gezien de drie gescoorde doelpunten tegen Les Hurlus.



Luka Elsner speelde ook handig in op de zwaktes van de tegenstander. Moeskroen kreeg tegen KV Kortrijk meer balbezit dan gewoonlijk het geval is, en dat waren de Henegouwers duidelijk niet gewoon. Het gevolg was dat Kortrijk op het gepaste moment de bal kon veroveren om daarna een aanval op te zetten. Verticaal voetbal, zonder veel omwegen. Als binnenkomer kon dat wel tellen voor de nieuwe coach van KV Kortrijk.

Tegen Moeskroen werd er weliswaar met knappe 0-3 cijfers gewonnen, maar toch wordt het afwachten hoe Luka Elsner en zijn ploeg verder zullen evolueren in het voetbalseizoen. Les Hurlus moesten vorig weekend bijvoorbeeld al na 63 minuten met tien man verder, en ze blijven uiteindelijk toch een grote degradatiekandidaat. Dinsdagavond volgt er alvast een belangrijke graadmeter, want dan komt Standard op bezoek in het kader van de Croky Cup. 

POLL: Wie zal slagen in zijn opdracht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

126
126
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

258
258
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

271
271
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

171
171
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

714
714
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

196
196
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

123
123
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

71
71
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?

Een aantal Belgische clubs werken nog steeds intensief samen met Mogi Bayat. Nochtans is de makelaar ...

203
203
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord

Onlangs kwam het bericht dat Wouter Vrancken KRC Genk na het seizoen mogelijk zal verlaten. ...

591
591
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'

Manchester City strijdt ook dit seizoen weer mee voor verschillende hoofdprijzen. Maar ondertussen ...

109
109
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'

Club Brugge opent aanstaande maandag zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een derby tegen ...

990
990
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws

Nu de interland-break erop zit, kan bondscoach Domenico Tedesco zich volledig toeleggen op het ...

154
154
Anderlecht transfermarkt op: Fredberg gooit plannen op tafel
Anderlecht transfermarkt op: Fredberg gooit plannen op tafel

RSC Anderlecht bereidt zich voor op de opener van de Champions' Play-Offs aanstaande zaterdag tegen ...

590
590
Union-revelatie duidt grootste titeluitdager aan
Union-revelatie duidt grootste titeluitdager aan

Komend weekend het alweer zover, dan gaan de Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ook om ...

210
210