Anderlecht verhindert nieuwe transferblunder

Foto: Anderlecht verhindert nieuwe transferblunder

Er is weinig marge om fouten te maken bij RSC Anderlecht. Elke transfer wordt zorgvuldig afgewogen en onderzocht, maar op de transfermarkt is er geen enkele transactie vrij van risico. En net daarom hebben wij onze bedenkingen over Mykola Kuharevych, de Oekraïense spits die al wekenlang onderhandelt met Sporting.

DE VICIEUZE CIRKEL 

De eerste stap is gezet. Maandagavond keurde de Raad van Bestuur een eerste kapitaalsverhoging goed. RSC Anderlecht verhoogt haar eigen middelen met 5 miljoen euro en daarmee wordt het relanceplan uitgerold. Het is de bedoeling om de totale schuldenberg van 100 miljoen euro volledig weg te werken, maar zo'n proces vraagt dus veel tijd en grote inspanningen. Het wordt dan ook duidelijk een werk van lange adem om structureel weer gezond te worden en opnieuw de sportieve status van weleer te heroveren.

In de voorbije zomermercato beschikte Peter Verbeke over een transferbudget van 4 miljoen euro, een raming waar de Head of Sports zich netjes aan hield. Voorlopig kenden die transfers een wisselend succes, al helt de balans toch eerder door naar de positieve kant. In de huidige winterse transferperiode moet Verbeke het zelfs zien te rooien met geen beschikbaar transferbudget. Jacob Bruun Larsen (Hoffenheim), Majeed Ashimeru (RB Salzburg) en Abdoulay Diaby (Sporting CP) werden allen op huurbasis aangetrokken. De andere transfervrije aanwinsten Werner Hahn en Hakim Bouchouari zijn in eerste instantie geen rechtstreekse versterkingen.



Het is nu eenmaal de keiharde realiteit bij RSC Anderlecht, hoge salarissen en transfersommen worden er niet meer gespendeerd. Het klinkt eerder contradictorisch, maar alle aankopen, zowel tijdelijk of permanent, zijn daarom toekomstgericht. Zelfs een huurspeler zonder aankoopoptie kan het sportief niveau opkrikken en daar kan de hele club van profiteren. Zie de importantie van Lukas Nmecha. Alle vormen van kwaliteitsinjectie zijn daarom welkom om Sporting terug naar de top van België te brengen. Het ultieme doel dit seizoen is de kwalificatie voor Play off 1 en Europees voetbal. Als Anderlecht in die opzet slaagt, dan vergaart Sporting extra financiële middelen die op hun beurt geïnvesteerd worden in meer kwaliteitsvolle spelers. 't Is een vicieuze cirkel. 

INVESTEREN IN DE TOEKOMST 

Door het gebrek aan financiële middelen moet Peter Verbeke daarom erg creatief te werk gaan. Pure kwaliteit kan Anderlecht vandaag niet betalen, maar op huurbasis zijn er echter wel meer mogelijkheden en opportuniteiten. Zo zijn de recent gehaalde huurspelers Majeed Ashimeru en Jacob Bruun Larsen qua intrinsieke kwaliteiten echt wel niet van de minste. Spelers van dat kaliber zijn voor Anderlecht simpelweg financieel onhaalbaar om op permanente basis aan te trekken, waardoor Sporting bij permanente transfers vaker haar pijlen moet richten op opkomende youngsters.



In die optiek werden Bart Verbruggen (18, NAC Breda) en Ilias Takidine (19, KRC Genk) in de voorbije zomer op definitieve basis aangetrokken. En ook de 19-jarige Mykola Kuharevych (Rukh Lviv) past in die opzet. De Oekraïense spits wordt al sinds december gelinkt aan RSC Anderlecht, maar tot op vandaag is het nog niet duidelijk hoe de vork nu echt in de steel zit. Tijdens de voorbije weken viel er weinig tot geen nieuws te rapen in het dossier-Kuharevych, waardoor de kans reëel is dat deze deal uiteindelijk de mist ingaat. Maar zo'n groot drama zou dat nu ook weer niet betekenen.

TERUG NAAR OEKRAÏNE  

Het scoutingsapparaat van RSC Anderlecht draait op volle toeren: op Neerpede wordt er naarstig gezocht naar kwaliteitsvolle maar betaalbare spelers. Goran Lovre, ex-Anderlecht-speler en vandaag scout van Paars-Wit, kwam in die optiek met de naam van Mykola Kuharevych op de proppen. De 19-jarige Oekraïner is geen klinkende naam, zelfs niet in zijn thuisland, maar volgens het scoutingsapparaat van Sporting zou hij over een groot potentieel beschikken. Nochtans scoorde hij dit seizoen nog maar één keer op op twaalf competitiematchen op het hoogste niveau.

Medio december bezocht Mykola Kuharevych alvast de faciliteiten van Neerpede, en woonde hij tevens de match bij tegen KV Oostende. De onderhandelingen tussen Anderlecht en Rukh Lviv verliepen constructief, waarbij het de bedoeling was om Kuharevych vanaf volgende zomer beschikbaar te stellen bij Sporting. Lviv zou ook een serieus percentage op een eventuele doorverkoop afdwingen. Een akkoord hing in de lucht, maar Kuharevych keerde al snel terug naar Oekraïne. Zonder contract te tekenen bij Anderlecht.



Mykola Kuharevych had in België een onderhoud met Vincent Kompany, maar hij sloeg opeens aan het twijfelen. De Oekraïense topclub Dinamo Kiev sprong opeens op het toneel, en de speler aarzelde zelf over het grote cultuurverschil in België – hij spreekt bijvoorbeeld geen Engels. Sinds medio december werd er geen vooruitgang meer geboekt in het dossier-Kuharevych, hoewel hij op zijn Instagram-profiel verschillende foto's postte met Kompany én in het shirt van Anderlecht.

VANDAAG GEEN TOPPER 

't Is alleszins een vreemde situatie. Insiders vergelijken de kwaliteiten van Mykola Kuharevych met die van AA Gent-spits en landgenoot Roman Yaremchuk. De sterktes van Kuharevych liggen vooral in zijn mobiliteit en snelheid, maar vandaag weegt hij nog te licht om meteen een meerwaarde te worden voor Anderlecht. De vraag kan dan ook gesteld worden of Kuharevych ook dergelijke investering waard is, gezien de beperkte financiële middelen op Neerpede.

Dit seizoen maakte Mykola Kuharevych alvast geen grootse indruk bij Rukh Lviv. 0,12 doelpunt per wedstrijd, één doelpunt op amper 11 doelpogingen … 't Zijn niet bepaald grote adelbrieven die hij kan voorleggen. Met de nuance dat Lviv zich in de onderste regionen van het klassement bevindt, zijn de statistieken van  Kuharevych verre van indrukwekkend. Hij valt bij de offensieve parameters zowat altijd uit de top (vijf)tien van de Oekraïense centrumspitsen. 



Anderzijds lijkt Mykola Kuharevych wel een nuttige speler te zijn in het geheel van Rukh Lviv. In het degradatievoetbal draagt hij zijn steentje bij in de defensieve duels, intercepties en kopduels. In een iets aanvallender ingestelde ploeg kan hij zich wellicht meer profileren. Hij scoorde bijvoorbeeld aan de lopende band bij de U19 van Lviv en bij de Oekraïense nationale beloftenploeg vindt hij vlot de weg naar het doel met 3 treffers in 2 interlands. Maar dat is dus allemaal niet op het hoogste voetbalniveau.

TE GROTE GOK 

Transfers houden altijd een bepaalde vorm van risico in, en bij Anderlecht moet dat echter tot een minimum beperkt worden. Hoewel Mykola Kuharevych alvast niet tot de beste spitsen van de Oekraïense competitie behoort, hij kan zich in de komende jaren uiteraard nog danig ontwikkelen en kwalitatief beter worden. Maar een versterking op de korte termijn zal hij wellicht niet worden bij Anderlecht. En da's toch niet ideaal voor een club in volle heropbouw op financieel en sportief vlak.

Anderzijds was de geflopte Mustapha Bundu bijvoorbeeld wél een echte topper in de Deense Eliteserien, waar Anderlecht hem voor 2,8 miljoen euro wegplukte bij Aarhus GF. Uitstekende referenties en statistieken in een andere competitie betekenen dus geen garantie op succes in België. De potentiële investering voor Mykola Kuharevych zal uiteraard niet zo hoog liggen, maar dat betekent niet dat Anderlecht hem zorgeloos zal en kan aantrekken. De laatste berichten uit Oekraïne melden namelijk dat de voorzitter van Rukh Lviv zijn transfereisen optrekt, maar dat Anderlecht niet zinnens is om mee te gaan in dat opbod.



In december, nadat de interesse van Anderlecht in Mykola Kuharevych uitlekte, maakten wij al de analyse dat deze potentiële transfer een grote gok zou zijn. Een transfervrije deal zonder vergoeding, en met een percentage op doorverkoop, zou nog toe te juichen zijn. Maar Rukh Lviv wil duidelijk het onderste uit de kan halen door een hogere vraagprijs te hanteren. En dan is het aangeraden om in het dossier-Kuharevych de stekker eruit te trekken. De risico's beperken. Het bespaarde kapitaal aan een transfersom, salaris en makelaarsvergoeding – in welke grootorde dan ook – kan daarom een verstandige besparing zijn. 

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Moet Anderlecht hem halen?

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

647
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1316
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

15
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

97
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

152
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

82
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

68
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

39
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

131
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

367
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

135
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

207
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

135
{insert image alt}

Antwerp ziet ultiem plannetje in het water vallen

Antwerp FC mag zich opmaken voor zes topduels in Play-Off I, maar eerst wil de Great Old de ...

188
{insert image alt}

Tweevoudig Gouden Stier gaat in lagere regionen aan de slag

Het voetbal in de lagere regionen ligt al een hele poos stil, maar langzaamaan mogen de ploegen uit ...

76
{insert image alt}

Monument aast op grootse comeback bij Club Brugge

432 wedstrijden, vier landstitels en drie bekers, verspreid over twee periodes. Een groter clubicoon ...

409
{insert image alt}

Peter Maes: "Ik was bijna coach van Anderlecht"

De moeilijkste sprongen lijken achter de rug, alleen STVV staat nu nog tussen Anderlecht en een PO ...

270

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

512
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

424
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

522
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

247
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

234
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

222
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

298
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

288
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

319
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

536
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

230
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

117
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

381