Anderlecht verhindert nieuwe transferblunder

Anderlecht verhindert nieuwe transferblunder

Er is weinig marge om fouten te maken bij RSC Anderlecht. Elke transfer wordt zorgvuldig afgewogen en onderzocht, maar op de transfermarkt is er geen enkele transactie vrij van risico. En net daarom hebben wij onze bedenkingen over Mykola Kuharevych, de Oekraïense spits die al wekenlang onderhandelt met Sporting.


DE VICIEUZE CIRKEL 

De eerste stap is gezet. Maandagavond keurde de Raad van Bestuur een eerste kapitaalsverhoging goed. RSC Anderlecht verhoogt haar eigen middelen met 5 miljoen euro en daarmee wordt het relanceplan uitgerold. Het is de bedoeling om de totale schuldenberg van 100 miljoen euro volledig weg te werken, maar zo'n proces vraagt dus veel tijd en grote inspanningen. Het wordt dan ook duidelijk een werk van lange adem om structureel weer gezond te worden en opnieuw de sportieve status van weleer te heroveren.

In de voorbije zomermercato beschikte Peter Verbeke over een transferbudget van 4 miljoen euro, een raming waar de Head of Sports zich netjes aan hield. Voorlopig kenden die transfers een wisselend succes, al helt de balans toch eerder door naar de positieve kant. In de huidige winterse transferperiode moet Verbeke het zelfs zien te rooien met geen beschikbaar transferbudget. Jacob Bruun Larsen (Hoffenheim), Majeed Ashimeru (RB Salzburg) en Abdoulay Diaby (Sporting CP) werden allen op huurbasis aangetrokken. De andere transfervrije aanwinsten Werner Hahn en Hakim Bouchouari zijn in eerste instantie geen rechtstreekse versterkingen.



Het is nu eenmaal de keiharde realiteit bij RSC Anderlecht, hoge salarissen en transfersommen worden er niet meer gespendeerd. Het klinkt eerder contradictorisch, maar alle aankopen, zowel tijdelijk of permanent, zijn daarom toekomstgericht. Zelfs een huurspeler zonder aankoopoptie kan het sportief niveau opkrikken en daar kan de hele club van profiteren. Zie de importantie van Lukas Nmecha. Alle vormen van kwaliteitsinjectie zijn daarom welkom om Sporting terug naar de top van België te brengen. Het ultieme doel dit seizoen is de kwalificatie voor Play off 1 en Europees voetbal. Als Anderlecht in die opzet slaagt, dan vergaart Sporting extra financiële middelen die op hun beurt geïnvesteerd worden in meer kwaliteitsvolle spelers. 't Is een vicieuze cirkel. 

INVESTEREN IN DE TOEKOMST 

Door het gebrek aan financiële middelen moet Peter Verbeke daarom erg creatief te werk gaan. Pure kwaliteit kan Anderlecht vandaag niet betalen, maar op huurbasis zijn er echter wel meer mogelijkheden en opportuniteiten. Zo zijn de recent gehaalde huurspelers Majeed Ashimeru en Jacob Bruun Larsen qua intrinsieke kwaliteiten echt wel niet van de minste. Spelers van dat kaliber zijn voor Anderlecht simpelweg financieel onhaalbaar om op permanente basis aan te trekken, waardoor Sporting bij permanente transfers vaker haar pijlen moet richten op opkomende youngsters.



In die optiek werden Bart Verbruggen (18, NAC Breda) en Ilias Takidine (19, KRC Genk) in de voorbije zomer op definitieve basis aangetrokken. En ook de 19-jarige Mykola Kuharevych (Rukh Lviv) past in die opzet. De Oekraïense spits wordt al sinds december gelinkt aan RSC Anderlecht, maar tot op vandaag is het nog niet duidelijk hoe de vork nu echt in de steel zit. Tijdens de voorbije weken viel er weinig tot geen nieuws te rapen in het dossier-Kuharevych, waardoor de kans reëel is dat deze deal uiteindelijk de mist ingaat. Maar zo'n groot drama zou dat nu ook weer niet betekenen.

TERUG NAAR OEKRAÏNE  

Het scoutingsapparaat van RSC Anderlecht draait op volle toeren: op Neerpede wordt er naarstig gezocht naar kwaliteitsvolle maar betaalbare spelers. Goran Lovre, ex-Anderlecht-speler en vandaag scout van Paars-Wit, kwam in die optiek met de naam van Mykola Kuharevych op de proppen. De 19-jarige Oekraïner is geen klinkende naam, zelfs niet in zijn thuisland, maar volgens het scoutingsapparaat van Sporting zou hij over een groot potentieel beschikken. Nochtans scoorde hij dit seizoen nog maar één keer op op twaalf competitiematchen op het hoogste niveau.

Medio december bezocht Mykola Kuharevych alvast de faciliteiten van Neerpede, en woonde hij tevens de match bij tegen KV Oostende. De onderhandelingen tussen Anderlecht en Rukh Lviv verliepen constructief, waarbij het de bedoeling was om Kuharevych vanaf volgende zomer beschikbaar te stellen bij Sporting. Lviv zou ook een serieus percentage op een eventuele doorverkoop afdwingen. Een akkoord hing in de lucht, maar Kuharevych keerde al snel terug naar Oekraïne. Zonder contract te tekenen bij Anderlecht.



Mykola Kuharevych had in België een onderhoud met Vincent Kompany, maar hij sloeg opeens aan het twijfelen. De Oekraïense topclub Dinamo Kiev sprong opeens op het toneel, en de speler aarzelde zelf over het grote cultuurverschil in België – hij spreekt bijvoorbeeld geen Engels. Sinds medio december werd er geen vooruitgang meer geboekt in het dossier-Kuharevych, hoewel hij op zijn Instagram-profiel verschillende foto's postte met Kompany én in het shirt van Anderlecht.

VANDAAG GEEN TOPPER 

't Is alleszins een vreemde situatie. Insiders vergelijken de kwaliteiten van Mykola Kuharevych met die van AA Gent-spits en landgenoot Roman Yaremchuk. De sterktes van Kuharevych liggen vooral in zijn mobiliteit en snelheid, maar vandaag weegt hij nog te licht om meteen een meerwaarde te worden voor Anderlecht. De vraag kan dan ook gesteld worden of Kuharevych ook dergelijke investering waard is, gezien de beperkte financiële middelen op Neerpede.

Dit seizoen maakte Mykola Kuharevych alvast geen grootse indruk bij Rukh Lviv. 0,12 doelpunt per wedstrijd, één doelpunt op amper 11 doelpogingen … 't Zijn niet bepaald grote adelbrieven die hij kan voorleggen. Met de nuance dat Lviv zich in de onderste regionen van het klassement bevindt, zijn de statistieken van  Kuharevych verre van indrukwekkend. Hij valt bij de offensieve parameters zowat altijd uit de top (vijf)tien van de Oekraïense centrumspitsen. 



Anderzijds lijkt Mykola Kuharevych wel een nuttige speler te zijn in het geheel van Rukh Lviv. In het degradatievoetbal draagt hij zijn steentje bij in de defensieve duels, intercepties en kopduels. In een iets aanvallender ingestelde ploeg kan hij zich wellicht meer profileren. Hij scoorde bijvoorbeeld aan de lopende band bij de U19 van Lviv en bij de Oekraïense nationale beloftenploeg vindt hij vlot de weg naar het doel met 3 treffers in 2 interlands. Maar dat is dus allemaal niet op het hoogste voetbalniveau.

TE GROTE GOK 

Transfers houden altijd een bepaalde vorm van risico in, en bij Anderlecht moet dat echter tot een minimum beperkt worden. Hoewel Mykola Kuharevych alvast niet tot de beste spitsen van de Oekraïense competitie behoort, hij kan zich in de komende jaren uiteraard nog danig ontwikkelen en kwalitatief beter worden. Maar een versterking op de korte termijn zal hij wellicht niet worden bij Anderlecht. En da's toch niet ideaal voor een club in volle heropbouw op financieel en sportief vlak.

Anderzijds was de geflopte Mustapha Bundu bijvoorbeeld wél een echte topper in de Deense Eliteserien, waar Anderlecht hem voor 2,8 miljoen euro wegplukte bij Aarhus GF. Uitstekende referenties en statistieken in een andere competitie betekenen dus geen garantie op succes in België. De potentiële investering voor Mykola Kuharevych zal uiteraard niet zo hoog liggen, maar dat betekent niet dat Anderlecht hem zorgeloos zal en kan aantrekken. De laatste berichten uit Oekraïne melden namelijk dat de voorzitter van Rukh Lviv zijn transfereisen optrekt, maar dat Anderlecht niet zinnens is om mee te gaan in dat opbod.



In december, nadat de interesse van Anderlecht in Mykola Kuharevych uitlekte, maakten wij al de analyse dat deze potentiële transfer een grote gok zou zijn. Een transfervrije deal zonder vergoeding, en met een percentage op doorverkoop, zou nog toe te juichen zijn. Maar Rukh Lviv wil duidelijk het onderste uit de kan halen door een hogere vraagprijs te hanteren. En dan is het aangeraden om in het dossier-Kuharevych de stekker eruit te trekken. De risico's beperken. Het bespaarde kapitaal aan een transfersom, salaris en makelaarsvergoeding – in welke grootorde dan ook – kan daarom een verstandige besparing zijn. 

POLL: Moet Anderlecht hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'
'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'

Bij de Schotse topclub Rangers is er dezer dagen een stevige Belgische connectie. Met Nicolas Raskin ...

29
29
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper

Anderlecht hoopt zich woensdagavond te herpakken, want het liep vorig weekend tegen een pijnlijke ...

94
94
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege

AA Gent heeft dinsdagavond opnieuw een stap gezet richting het winnen van de Europe Play-Off. De ...

27
27
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea

Arsenal heeft dinsdagavond een ferm statement gemaakt in de Engelse titelstrijd. De Gunners ...

49
49
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels

Binnen ongeveer zes maanden moeten de verschillende bondscoaches hun selectie voor het EK indienen. ...

76
76
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos

In de strijd om een Europees ticket zorgden de voorbije duels in deze Play-Offs al voor heel wat ...

75
75
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing

De Champions' Play-Off zal de komende dagen mogelijk weer enkele nieuwe wendingen kennen. Er staat ...

165
165
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon

Anderlecht zal zich de komende weken volop focussen op het binnenhalen van de titel, want na vier ...

50
50
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"

De laatste maanden zit Leandro Trossard in bloedvorm bij Arsenal. Hij was in de Champions League ...

69
69
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref

De titelstrijd in de Jupiler Pro League ligt sinds vorig weekend weer helemaal open. Met nog zes ...

154
154
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd

Cercle Brugge plaatste zich pas op de slotspeeldag voor de Champions' Play-offs maar nam daarin wel ...

236
236
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'

Eerder vandaag kon u al lezen dat Ruben Amorim, de manager van Sporting CP, een grote kandidaat is ...

105
105
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"

Supportersgeweld is sinds corona zienbaar weer toegenomen in het Belgische voetbal. Niet ...

257
257
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV

Het mag dan een 'voorproefje' zijn voor de komende dagen, voor een aantal ploegen is het vandaag van ...

97
97
<strong>Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag</strong>
Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag

Anderlecht overweegt de jonge en veelbelovende Nederlandse doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro (19) aan ...

281
281