Anderlecht heeft absoluut droomprofiel in het vizier

Anderlecht heeft absoluut droomprofiel in het vizier

RSC Anderlecht zoekt nieuwe spelers die een directe impact kunnen maken. Werner Hahn en Mohamed Bouchouari werden onlangs aangetrokken, maar beide spelers moeten in eerste instantie niet rekenen op veel speeltijd. Het nieuwste transfertarget Majeed Ashimeru (RB Salzburg) kan wél een rechtstreekse versterking betekenen voor Sporting.


ZES, ACHT, TIEN 

Peter Zulj moet vertrekken en Percy Tau keert weldra terug naar Brighton & Hove Albion. Er mag dus wel wat bij op het centrale middenveld van RSC Anderlecht. Oorspronkelijk werd er aangenomen dat een nieuwe nummer tien de grootste paars-witte prioriteit is, als vervanger voor Tau. Nochtans zit er met Yari Verschaeren al een potentiële basisspeler klaar voor die positie, al moet de zesvoudige Rode Duivel nog enkele weken revalideren na zijn enkelblessure. Maar ook Michel Vlap mag niet afgeschreven worden, want zijn marktwaarde moet zo goed als mogelijk in stand worden gehouden. Op Neerpede houdt men niet van kapitaalsvernietiging. Vlap kostte in juli 2019 nog zo'n 6,9 miljoen euro.Dat Anderlecht twee rechtstreekse versterkingen zal halen om het nakende verlies van Peter Zulj én Percy Tau te compenseren, is eerder twijfelachtig. De financiële situatie bij Sporting is vandaag weliswaar rooskleuriger dan een jaar geleden, toch moeten er geen gekke dingen verwacht worden in de huidige winterse transferperiode. Een grote vereiste is wel dat elke nieuwkomer optimaal moet renderen, of het nu een huurdeal al dan niet een permanente transfer betreft. In die optiek zou een nieuwe kwalitatieve kracht erg welkom zijn, eentje die op meerdere posities uit de voeten kan. Majeed Ashimeru heeft een dankbaar profiel als zes, acht en tien. En da's goed gezien van Peter Verbeke & Co.

HET PLAN-ASHIMERU 

Majeed Ashimeru staat al sinds 2017 onder contract bij RB Salzburg, de Oostenrijkse topclub die een patent heeft op jong en veelbelovend talent. Onlangs haalden Die Roten Bullen bijvoorbeeld Brenden Aaronson aan boord, de tienersensatie van Philadelphia Union die ook Anderlecht kon charmeren. RB Salzburg maakt er een gewoonte van om hun talenten eerst enkele jaren te stallen bij andere clubs, en in het geval van Ashimeru was dat ook niet anders. Na huurbeurten bij SC Austria Lustenau, Wolfsberger AC en FC St. Gallen kreeg hij in 2019 volop zijn kans bij Salzburg.Onder de Amerikaanse coach Jesse Marsch kreeg Ashimeru sindsdien vaak zijn kans in de Oostenrijkse Bundesliga, maar ook in de Champions League. In de voorgaande editie van het kampioenenbal mocht hij zich meten tegen Liverpool en Napoli, dit jaar vergaarde hij speelminuten tegen Atlético Madrid en Bayern München. Ashimeru maakt dus wel degelijk deel uit van de plannen bij Salzburg, maar op 23-jarige leeftijd is het noodzakelijk dat de Ghanees op wekelijkse basis zijn wedstrijd speelt. En dat is vandaag echter niet het geval. In 12 competitiewedstrijden tijdens het huidige seizoen verscheen Ashimeru bij Salzburg namelijk 5 keer aan de aftrap.

HET STRUIKELBLOK 

Ook al is Ashimeru geen onbetwiste basisspeler bij RB Salzburg, de club schat zijn kwaliteiten wél naar waarde. Zo mag de polyvalente middenvelder alvast niét op definitieve basis vertrekken, enkel een huurdeal zonder aankoopoptie behoort tot de mogelijkheden. Ashimeru bevestigde de interesse van Anderlecht alvast tegenover Citi TV. “Mijn makelaar is ermee bezig”, klonk het duidelijk. “Maar de deal is nog niet afgerond. De komende dagen zullen we te weten komen wat me te wachten staat. Momenteel vertoef ik bij mijn familie, maar hopelijk weet ik snel of ik naar Anderlecht zal gaan of niet.” Ondertussen werd de interesse van Anderlecht in Majeed Ashimeru ook al bevestigd door de Belgische media. Sporting zou de onderhandelingen met RB Salzburg reeds opgestart hebben en die zouden vlot verlopen. Het enige struikelblok is dat Anderlecht een aankoopoptie wil koppelen aan de uitleenbeurt, maar zoals hierboven vermeld is Salzburg daar niet happig op. De discussie over een potentiële aankoopoptie bevestigt enkel maar het vertrouwen van de Oostenrijkse topclub in Ashimeru, alsook het feit dat Anderlecht hem dolgraag wil aantrekken.

GOUDWAARDE VOOR KOMPANY 

Majeed Ashimeru heeft dan ook enkele belangrijke troeven die hem erg interessant maken voor Anderlecht. “I love football”, staat er te lezen op Ashimeru's Instagram bio. En da's niet gelogen. De éénvoudige Ghanese international is een voetballende middenvelder die doorgaans in de centrale as opereert. Coach Jesse Marsch positioneerde Ashimeru bij Salzburg op verschillende posities, gaande van de zes, acht en zelfs de nummer tien. En dat is vandaag wel erg interessant voor Sporting. Op die manier wordt de ontwikkeling van Yari Verschaeren en Albert Sambi Lokonga niet geblokkeerd. Anderzijds krijgt coach Kompany er een extra kwalitatieve en polyvalente optie bij. In de voorbije maanden schoof Jesse Marsch de Ghanees door naar een iets diepere rol dan dat hij van nature gewoon was. Voor Ashimeru moest zich even aanpassen, maar door zijn spelintelligentie en voetballend vermogen was dat geen probleem. “Het is een nieuwe rol voor mij”, verklaarde hij aan Joy Sports. “Maar als je op de tien en acht speelt, dan kan je ook op de zes uit de voeten”, maakte Ashimeru de omgekeerde redenering. Jesse Marsch houdt van Ashimeru's balvastheid en verticaal voetbal. Die hoogwaardige kwaliteit is het scoutingsdepartement van Anderlecht dus ook opgevallen, in de visie van Vincent Kompany is zo'n profiel namelijk van goudwaarde. 

BESTE PASSER VAN BUNDESLIGA 

Dit seizoen deed coach Jesse Marsch vaak een beroep op Majeed Ashimeru, maar een vaste basisspeler was de Ghanees evenwel niet. Toch maakte hij veel speelminuten en kwam hij in nagenoeg elke wedstrijd in actie, al was het soms als invaller. Maar wanneer Ashimeru speelt, dan ontgoochelt hij zelden. In 9 competitiewedstrijden leverde hij bijvoorbeeld al 5 assists af, in de Oostenrijkse Bundesliga overtreffen slechts drie andere spelers dat aantal – waaronder geen enkele centrale middenvelder trouwens. Ashimeru staat dit seizoen garant voor gemiddeld 0,67 assist per 90 minuten. En da's heel wat. 

Maar de kernkwaliteit van Ashimeru ligt hem vooral in de passing. 88 procent van zijn verstuurde passes in het de huidige jaargang komen ook effectief aan bij een ploegmaat. Daarmee is Ashimeru veruit de beste voetballende centrale middenvelder van de Bundesliga. Van alle spelers op zijn positie ontvangt Ashimeru ook het meeste passes, waardoor hij erg belangrijk is in het opbouwende spel van RB Salzburg. Dit is ook de hoofdreden waarom Jesse Marsch hard gelooft in zijn kwaliteiten. Ashimeru koppelt zijn passing aan een hoge mate van verticaliteit, waarbij 73 procent van zijn passes in een voorwaartse richting geslaagd zijn. Het is duidelijk dat Majeed Ashimeru een groot voetballend vermogen bezit, en dat is voor een speler op zijn positie een erg belangrijke meerwaarde. Maar ook op het defensief gebied heeft de Ghanees enkele specifieke kwaliteiten. Zo is Ashimeru voor 64 procent efficiënt in zijn verdedigende acties, waarmee hij in Oostenrijk de vierde beste centrale middenvelder is. Die eigenschap is van primordiaal belang op de positie van zes en acht. Bij Peter Zulj ligt dat betreffende gemiddelde bijvoorbeeld veel lager met amper 50 procent, de Oostenrijker behoort daarmee tot de slechtst presterende Anderlecht-spelers van dit seizoen.

TALENTDETECTIE VAN ANDERLECHT 

Het scoutingsdepartement van Anderlecht trekt de positieve lijn door van de voorbije maanden. Met Brenden Aaronson (Philadelphia Union, nu bij RB Salzburg) en Bryan Reynolds (FC Dallas) kwamen er twee veelbelovende targets in het paars-witte vizier terecht, maar beide youngsters bleken al snel financieel onhaalbaar. Majeed Ashimeru is een rijper product en hij is op huurbasis ook financieel haalbaar voor Sporting. De Ghanese middenvelder heeft bovendien alles om een directe impact te maken in het Lotto Park. Ashimeru is volledig fit, heeft voldoende wedstrijdritme en hij is gewoon een complete en moderne middenvelder. Daarnaast kan Ashimeru op drie verschillende posities uit de voeten. Door de combinatie van deze motieven kan Ashimeru een erg rendabele transfer worden voor Anderlecht. De toevoeging van een aankoopoptie is daarom ook een cruciale factor voor Sporting. 

Krijg 10x je inzet als Belgie wint van Kroatië!

POLL: Moet Anderlecht doorduwen voor Ashimeru?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

'Anderlecht moet zich reppen voor kandidaat-coach'

'Anderlecht moet zich reppen voor kandidaat-coach'

Een maand na het ontslag van Felice Mazzu vertrekt Anderlecht nog steeds zonder nieuwe T1 op ...

63
63
'Volgende grootmacht klopt aan bij Club Brugge'

'Volgende grootmacht klopt aan bij Club Brugge'

Met acht afgevaardigden in Qatar is Club Brugge vanuit de Jupiler Pro League de hofleverancier op ...

136
136
Belgen kiezen massaal opvolger van Martinez

Belgen kiezen massaal opvolger van Martinez

Donderdag tegen Kroatië is het do or die voor de Rode Duivels, voor wie wellicht alleen een zege ...

458
458
'Drie Europese topclubs strijden om Rashford'

'Drie Europese topclubs strijden om Rashford'

Engeland plaatste zich als groepswinnaar voor de achtste finales van het WK in Qatar. The Three ...

52
52
Staflid van Ghana vernedert huilende Son (🎥)

Staflid van Ghana vernedert huilende Son (🎥)

Het WK voetbal leverde al enkele spectaculaire wedstrijden op. Een daarvan was het duel tussen ...

73
73
Jutgla sleept prestigieuze prijs in de wacht

Jutgla sleept prestigieuze prijs in de wacht

Het WK in Qatar draait op volle toeren. Dinsdag werden de eerste groepen volledig afgewerkt. De Rode ...

96
96
Engeland veegt vloer aan met Wales, VS euforisch na nagelbijter

Engeland veegt vloer aan met Wales, VS euforisch na nagelbijter

Na vanavond mogen ook Engeland en de Verenigde Staten hun verblijf verlengen in Qatar. The Three ...

44
44
Duivelse malaise: "Psychologisch drama dat je triest maakt"

Duivelse malaise: "Psychologisch drama dat je triest maakt"

De Rode Duivels beleven woelige tijden. Sportief verloopt het WK in Qatar niet zoals verhoopt, en ...

74
74
Wilmots roert zich met gouden raad voor Duivels

Wilmots roert zich met gouden raad voor Duivels

Donderdag weten de Rode Duivels of ze doorstoten op het WK in Qatar of naar huis moeten. In de ...

131
131
Courtois verklapt toekomst als Rode Duivel

Courtois verklapt toekomst als Rode Duivel

Thibaut Courtois was een van de twee Rode Duivels die dinsdag de pers te woord stonden. Onze ...

156
156
Van Gaal ziet speler schitteren: "Hij is on fire"

Van Gaal ziet speler schitteren: "Hij is on fire"

Nederland won makkelijk met 2-0 van een zwak Qatar. Oranje speelde weer een matige pot voetbal en ...

58
58
Drogba: "België voelt zijn afwezigheid enorm hard"

Drogba: "België voelt zijn afwezigheid enorm hard"

België moet winnen tegen Kroatië en vooral aanvallend gaat het een stuk beter moeten. De Rode ...

193
193
Eden Hazard doet oproep aan héél België

Eden Hazard doet oproep aan héél België

Eden Hazard probeerde de rust te laten terugkeren door te ontkennen dat er strubbelingen zijn in de ...

704
704
Cercle Brugge zorgt voor stabiliteit met nieuw contract

Cercle Brugge zorgt voor stabiliteit met nieuw contract

Cercle Brugge kende een zwakke seizoensstart en Dominik Thalhammer werd ontslagen na de mindere ...

43
43
Brys geeft transferplannen OHL prijs

Brys geeft transferplannen OHL prijs

Oud-Heverlee Leuven bereidt de heropstart van de Jupiler Pro League voor. De Leuvenaars zijn op ...

54
54