RSCA grijpt drastisch in om Play-off I te halen

RSCA grijpt drastisch in om Play-off I te halen

Vrijdagavond liet RSC Anderlecht opnieuw twee duren punten liggen. Ondanks de paars-witte dominantie tegen Waasland-Beveren kon de ploeg van Vincent Kompany niet scoren. Desondanks blijft de kwalificatie voor Play-off I zeker nog mogelijk, en dat doel wil Sporting uiteindelijk ook realiseren. Het aantrekken van Abdoulay Diaby, Majeed Ashimeru en Jacob Bruun Larsen is dan ook geen toeval.


DROMEN VAN PLAY-OFF I  

Balen. Een oppermachtig RSC Anderlecht raakte vrijdagavond niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Waasland-Beveren. Vorige dinsdag wist Sporting nochtans vlotjes te winnen van Sporting Charleroi, intrinsiek een veel kwalitatiever team dan de Oost-Vlamingen. 't Is het verhaal van dit seizoen bij Anderlecht: goeie prestaties en resultaten wisselen zich af met duur puntenverlies. Op die manier wordt het wel erg moeilijk om Play-off I te halen dit jaar. Vandaag zou Anderlecht bijvoorbeeld net naast de boot vallen met een huidige vijfde plaats in het klassement.

Net zoals vorig seizoen, toen Anderlecht tot op de allerlaatste speeldag geen zekerheid had over een deelname aan play off 1, zal het dit jaar opnieuw een zware strijd worden om de felbegeerde nacompetitie te halen. Dit Anderlecht pakt op gemiddelde basis wel meer punten dan de ploeg van het vorige seizoen, respectievelijk 1,56 punt en 1,48 punt per wedstrijd, maar straks gaat play off 1 door met vier ploegen in plaats van zes teams. Hoewel die extra puntenwinst positief nieuws is, erg veel schiet Anderlecht daar niet mee op in de strijd om Play-off I



't Is een rare competitie. AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck gaf het dit weekend nog eens aan. Zo won Anderlecht dit seizoen minder wedstrijden dan dat het gecombineerd verloor en gelijkspeelde. En toch staat Sporting amper één puntje verwijderd van Antwerp FC, het huidige nummer vier in het klassement. De kwalificatie voor Play-off I is dus zeker nog mogelijk voor Anderlecht, maar dan moet er wel dringend consistentie komen in de prestaties maar nog meer in de resultaten.

OPPERMACHTIG TEGEN WAASLAND-BEVEREN 

“We zagen de statistieken en Anderlecht kreeg 18 kansen, dan weet je genoeg.” Doelman Nordin Jackers gaf op Eleven Sports toe dat Waasland-Beveren een erg gevleid punt haalde in het Lotto Park. Vrijdagavond lanceerde Anderlecht 26 pogingen naar het doel van Jackers, wat het dubbele is van het huidige paars-witte seizoensgemiddelde. Dit jaar ondernam Sporting enkel tegen Beerschot VA (2-0 winst) nog meer beproevingen richting het vijandige doel, toen zag Mike Vanhamel er maar liefst 27 zijn richting uit komen. 

Van die 26 doelpogingen tegen Waasland-Beveren belandden er uiteindelijk ook 10 tussen de palen. En da's een unicum voor Anderlecht dit seizoen. Ook Nordin Jackers had dit seizoen nooit meer werk te verrichten dan vrijdagavond in het Lotto Park. “We kenden ook wel wat pech: Jackers was goed”, vertelde Vincent Kompany na het 0-0 gelijkspel. De coach van Anderlecht loog dus niet. Anderzijds moest de ploeg toch wel minstens één doelpunt gescoord hebben. “Op training vliegen de ballen er wel in. Ik dacht dat het ook wel zou gebeuren in de match.”



Op basis van de expected goals had Anderlecht 2,18 doelpunten moeten scoren, waarbij vooral Paul Mukairu, Lukas Nmecha en Abdoulay Diaby de grootste kwalitatieve kansen afdwongen. Al voor de zesde keer dit seizoen kon Anderlecht echter geen doelpunt scoren, en da's stilaan wel een groot probleem aan het worden. De komst van Diaby was al een antwoord hierop, maar het wordt nog even wachten vooraleer de huurling van Sporting Lissabon zijn beste vorm terugvindt. Maar intussen blijft Anderlecht aangewezen op aanvalsleider Nmecha om de doelpunten te voorzien.

ANDERLECHT WORDT DOMINANTER 

“Al enkele weken zie ik een spelpatroon met veel hoge druk, tempo, geweldige combinaties en veel kansen. Ik blijf geloven dat we op een bepaalde dag met onze knie zullen scoren.” Die laatste stelling van Vincent Kompany durven we niet bekrachtigen, maar het is een feit dat Anderlecht in de voorbije weken grote stappen zette naar een totale dominantie – het droombeeld van coach Kompany. Dat was alvast ook het geval in de eerste speelhelft vorige week tegen KAS Eupen, toen Anderlecht één van de beste prestaties neerzette van het seizoen. Maar opnieuw zonder te scoren weliswaar.

Ook vorige dinsdag tegen Sporting Charleroi was Anderlecht erg dominant, én koppelde het daar tevens een grote efficiëntie aan toe. Zoals wel vaker dit seizoen leek de paars-witte machine eindelijk vertrokken, en tegen Waasland-Beveren kwam Sporting opnieuw erg dominant voor de dag. Zo liet Anderlecht dit seizoen nooit meer pogingen tussen de palen noteren, maar ook in het balbezit was de ploeg oppermachtig. Het paars-witte balaandeel van 68 procent in de partij tegen Waasland-Beveren lag dit seizoen bijvoorbeeld nooit hoger. Ter vergelijking: het gemiddelde balbezit van Anderlecht bedraagt dit seizoen 52,5 procent.



Vincent Kompany haalde, naast de vele kansen, ook aan dat zijn ploeg de laatste weken een hoog tempo etaleerde met geweldige combinaties. En ook die evolutie klopt wel degelijk. Tegen Charleroi en Waasland-Beveren voerde Anderlecht een meer dan gemiddelde druk, en bovendien was de zuiverheid van de passing dit seizoen nooit beter dan vrijdag. We schreven het eerder al dat Anderlecht grote stappen zet naar een totale dominantie, en dat lijkt momenteel de grootste constante te zijn in het spelbeeld van Sporting. Al ontbreken er uiteraard nog doelpunten om daar ook de gewenste resultaten uit te halen.

(TE) WEINIG KWALITATIEVE KANSEN 

Tegen Waasland-Beveren ontbrak bij Anderlecht de essentiële efficiëntie en daadkracht om de drie punten te halen, en da's iets wat dit seizoen al meermaals werd aangehaald. Zo scoorde Sporting dit seizoen 33 doelpunten, terwijl de expected goals op 36 stuks liggen. Dat is al bij al maar een tekort van 3 doelpunten, maar met die 36 expected goals staat Anderlecht pas op de zevende plaats in de Jupiler Pro League. Het model van de expected goals is een belangrijke indicatie om de kwaliteit van de doelkansen te bepalen, en bij Anderlecht die ligt dus niet bijster hoog.



Het is duidelijk dat Anderlecht op het offensieve gebied enkele belangrijke en cruciale elementen ontbreekt om hun dominantie om te zetten in doelpunten – en uiteindelijk ook meer punten. Op defensief vlak staat er wel iets, na Club Brugge en Standard beschikt Anderlecht namelijk over de minst gepasseerde defensie in de Jupiler Pro League, maar hogerop het veld is het voorlopig allemaal te wisselvallig. Dat is ook niet erg vreemd, gezien de jeugdigheid in de ploeg van Vincent Kompany.

PLAY-OFF I? 

Het bleek dit seizoen al vaker dat de jonge garde van Anderlecht moeite heeft om een constante te houden in de prestaties en resultaten. De oorzaak hiervan ligt vooral bij een te kort aan ervaring, efficiëntie en pure kwaliteit. Daarom werd er niet geheel onterecht al vaak de vraag gesteld of de ploeg zo'n veeleisende tactiek op wekelijkse basis kan herhalen, en daar ook nog eens de nodige puntenwinst kan aan koppelen. Wellicht niet, en daarom pakte Anderlecht in januari ook uit met de komst van Majeed Ashimeru, Abdoulay Diaby en Jacob Bruun Larsen.



Het trio is een directe versterking die een kwalitatieve en ervaren aanvulling zijn op de jonge paars-witte équipe. Door hun aanwezigheid zal Anderlecht op veel vlakken efficiënter en daadkrachtiger worden, dat bewezen ze in het verleden al. Hoewel Ashimeru, Diaby en Bruun Larnsen nog even tijd nodig hebben om in topvorm te verkeren, kan hun komst misschien wel het verschil betekenen tussen de kwalificatie voor Play-off I of Play-off II. Vincent Kompany heeft er alleszins drie hoogwaardige pionnen bij om zijn totaalvoetbal te koppelen aan efficiëntie. En dan weet je niet waar dit Anderlecht kan eindigen. 

POLL: Haalt Anderlecht Play-Off I?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

274
274
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

71
71
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

580
580
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

166
166
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

173
173
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

597
597
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

235
235
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

98
98
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

88
88
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

584
584
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

470
470
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

145
145
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1705
1705
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1062
1062
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

284
284