RSCA grijpt drastisch in om Play-off I te halen

Foto: RSCA grijpt drastisch in om Play-off I te halen

Vrijdagavond liet RSC Anderlecht opnieuw twee duren punten liggen. Ondanks de paars-witte dominantie tegen Waasland-Beveren kon de ploeg van Vincent Kompany niet scoren. Desondanks blijft de kwalificatie voor Play-off I zeker nog mogelijk, en dat doel wil Sporting uiteindelijk ook realiseren. Het aantrekken van Abdoulay Diaby, Majeed Ashimeru en Jacob Bruun Larsen is dan ook geen toeval.

DROMEN VAN PLAY-OFF I  

Balen. Een oppermachtig RSC Anderlecht raakte vrijdagavond niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Waasland-Beveren. Vorige dinsdag wist Sporting nochtans vlotjes te winnen van Sporting Charleroi, intrinsiek een veel kwalitatiever team dan de Oost-Vlamingen. 't Is het verhaal van dit seizoen bij Anderlecht: goeie prestaties en resultaten wisselen zich af met duur puntenverlies. Op die manier wordt het wel erg moeilijk om Play-off I te halen dit jaar. Vandaag zou Anderlecht bijvoorbeeld net naast de boot vallen met een huidige vijfde plaats in het klassement.

Net zoals vorig seizoen, toen Anderlecht tot op de allerlaatste speeldag geen zekerheid had over een deelname aan play off 1, zal het dit jaar opnieuw een zware strijd worden om de felbegeerde nacompetitie te halen. Dit Anderlecht pakt op gemiddelde basis wel meer punten dan de ploeg van het vorige seizoen, respectievelijk 1,56 punt en 1,48 punt per wedstrijd, maar straks gaat play off 1 door met vier ploegen in plaats van zes teams. Hoewel die extra puntenwinst positief nieuws is, erg veel schiet Anderlecht daar niet mee op in de strijd om Play-off I't Is een rare competitie. AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck gaf het dit weekend nog eens aan. Zo won Anderlecht dit seizoen minder wedstrijden dan dat het gecombineerd verloor en gelijkspeelde. En toch staat Sporting amper één puntje verwijderd van Antwerp FC, het huidige nummer vier in het klassement. De kwalificatie voor Play-off I is dus zeker nog mogelijk voor Anderlecht, maar dan moet er wel dringend consistentie komen in de prestaties maar nog meer in de resultaten.

OPPERMACHTIG TEGEN WAASLAND-BEVEREN 

“We zagen de statistieken en Anderlecht kreeg 18 kansen, dan weet je genoeg.” Doelman Nordin Jackers gaf op Eleven Sports toe dat Waasland-Beveren een erg gevleid punt haalde in het Lotto Park. Vrijdagavond lanceerde Anderlecht 26 pogingen naar het doel van Jackers, wat het dubbele is van het huidige paars-witte seizoensgemiddelde. Dit jaar ondernam Sporting enkel tegen Beerschot VA (2-0 winst) nog meer beproevingen richting het vijandige doel, toen zag Mike Vanhamel er maar liefst 27 zijn richting uit komen. 

Van die 26 doelpogingen tegen Waasland-Beveren belandden er uiteindelijk ook 10 tussen de palen. En da's een unicum voor Anderlecht dit seizoen. Ook Nordin Jackers had dit seizoen nooit meer werk te verrichten dan vrijdagavond in het Lotto Park. “We kenden ook wel wat pech: Jackers was goed”, vertelde Vincent Kompany na het 0-0 gelijkspel. De coach van Anderlecht loog dus niet. Anderzijds moest de ploeg toch wel minstens één doelpunt gescoord hebben. “Op training vliegen de ballen er wel in. Ik dacht dat het ook wel zou gebeuren in de match.”Op basis van de expected goals had Anderlecht 2,18 doelpunten moeten scoren, waarbij vooral Paul Mukairu, Lukas Nmecha en Abdoulay Diaby de grootste kwalitatieve kansen afdwongen. Al voor de zesde keer dit seizoen kon Anderlecht echter geen doelpunt scoren, en da's stilaan wel een groot probleem aan het worden. De komst van Diaby was al een antwoord hierop, maar het wordt nog even wachten vooraleer de huurling van Sporting Lissabon zijn beste vorm terugvindt. Maar intussen blijft Anderlecht aangewezen op aanvalsleider Nmecha om de doelpunten te voorzien.

ANDERLECHT WORDT DOMINANTER 

“Al enkele weken zie ik een spelpatroon met veel hoge druk, tempo, geweldige combinaties en veel kansen. Ik blijf geloven dat we op een bepaalde dag met onze knie zullen scoren.” Die laatste stelling van Vincent Kompany durven we niet bekrachtigen, maar het is een feit dat Anderlecht in de voorbije weken grote stappen zette naar een totale dominantie – het droombeeld van coach Kompany. Dat was alvast ook het geval in de eerste speelhelft vorige week tegen KAS Eupen, toen Anderlecht één van de beste prestaties neerzette van het seizoen. Maar opnieuw zonder te scoren weliswaar.

Ook vorige dinsdag tegen Sporting Charleroi was Anderlecht erg dominant, én koppelde het daar tevens een grote efficiëntie aan toe. Zoals wel vaker dit seizoen leek de paars-witte machine eindelijk vertrokken, en tegen Waasland-Beveren kwam Sporting opnieuw erg dominant voor de dag. Zo liet Anderlecht dit seizoen nooit meer pogingen tussen de palen noteren, maar ook in het balbezit was de ploeg oppermachtig. Het paars-witte balaandeel van 68 procent in de partij tegen Waasland-Beveren lag dit seizoen bijvoorbeeld nooit hoger. Ter vergelijking: het gemiddelde balbezit van Anderlecht bedraagt dit seizoen 52,5 procent.Vincent Kompany haalde, naast de vele kansen, ook aan dat zijn ploeg de laatste weken een hoog tempo etaleerde met geweldige combinaties. En ook die evolutie klopt wel degelijk. Tegen Charleroi en Waasland-Beveren voerde Anderlecht een meer dan gemiddelde druk, en bovendien was de zuiverheid van de passing dit seizoen nooit beter dan vrijdag. We schreven het eerder al dat Anderlecht grote stappen zet naar een totale dominantie, en dat lijkt momenteel de grootste constante te zijn in het spelbeeld van Sporting. Al ontbreken er uiteraard nog doelpunten om daar ook de gewenste resultaten uit te halen.

(TE) WEINIG KWALITATIEVE KANSEN 

Tegen Waasland-Beveren ontbrak bij Anderlecht de essentiële efficiëntie en daadkracht om de drie punten te halen, en da's iets wat dit seizoen al meermaals werd aangehaald. Zo scoorde Sporting dit seizoen 33 doelpunten, terwijl de expected goals op 36 stuks liggen. Dat is al bij al maar een tekort van 3 doelpunten, maar met die 36 expected goals staat Anderlecht pas op de zevende plaats in de Jupiler Pro League. Het model van de expected goals is een belangrijke indicatie om de kwaliteit van de doelkansen te bepalen, en bij Anderlecht die ligt dus niet bijster hoog.Het is duidelijk dat Anderlecht op het offensieve gebied enkele belangrijke en cruciale elementen ontbreekt om hun dominantie om te zetten in doelpunten – en uiteindelijk ook meer punten. Op defensief vlak staat er wel iets, na Club Brugge en Standard beschikt Anderlecht namelijk over de minst gepasseerde defensie in de Jupiler Pro League, maar hogerop het veld is het voorlopig allemaal te wisselvallig. Dat is ook niet erg vreemd, gezien de jeugdigheid in de ploeg van Vincent Kompany.

PLAY-OFF I? 

Het bleek dit seizoen al vaker dat de jonge garde van Anderlecht moeite heeft om een constante te houden in de prestaties en resultaten. De oorzaak hiervan ligt vooral bij een te kort aan ervaring, efficiëntie en pure kwaliteit. Daarom werd er niet geheel onterecht al vaak de vraag gesteld of de ploeg zo'n veeleisende tactiek op wekelijkse basis kan herhalen, en daar ook nog eens de nodige puntenwinst kan aan koppelen. Wellicht niet, en daarom pakte Anderlecht in januari ook uit met de komst van Majeed Ashimeru, Abdoulay Diaby en Jacob Bruun Larsen.Het trio is een directe versterking die een kwalitatieve en ervaren aanvulling zijn op de jonge paars-witte équipe. Door hun aanwezigheid zal Anderlecht op veel vlakken efficiënter en daadkrachtiger worden, dat bewezen ze in het verleden al. Hoewel Ashimeru, Diaby en Bruun Larnsen nog even tijd nodig hebben om in topvorm te verkeren, kan hun komst misschien wel het verschil betekenen tussen de kwalificatie voor Play-off I of Play-off II. Vincent Kompany heeft er alleszins drie hoogwaardige pionnen bij om zijn totaalvoetbal te koppelen aan efficiëntie. En dan weet je niet waar dit Anderlecht kan eindigen. 

POLL: Haalt Anderlecht Play-Off I?

Saelemaekers helpt AC Milan met assist aan zege

Eupen lijkt gered dankzij driepunter op Stayen

Martinez laat zich uit over mogelijke terugkeer Fellaini

Vandaag 01 Maart 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Kompany verloochent visie met nieuwe 'vechtmachine'

"We hebben dit seizoen al de slechtste, maar ook de beste prestaties in jaren neergezet", liet ...

474

Gisteren 28 Februari 2021

{insert image alt}

Maes baalt na nieuwe nederlaag: "Het zit ons niet mee"

STVV is nog niet verlost van degradatiezorgen, want na een opflakkering vallen de resultaten de ...

22
{insert image alt}

W-B in grote problemen: "We kunnen nu niet opgeven"

Waasland-Beveren zit stilaan in zeer vieze papieren in de degradatiestrijd. Met nog vijf speeldagen ...

67
{insert image alt}

Martinez laat zich uit over mogelijke terugkeer Fellaini

Roberto Martinez heeft nog een aantal lastige knopen door te hakken voor zijn selectie voor het EK ...

69
{insert image alt}

Atletico herpakt zich en bezorgt Simeone fraai record

Atletico Madrid leek de voorbije weken in een dip beland te zijn en maakte zo de titelstrijd in La ...

41
{insert image alt}

Saelemaekers helpt AC Milan met assist aan zege

AC Milan heeft optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van Juventus op zaterdag. Het won zelf de ...

86
{insert image alt}

Eupen lijkt gered dankzij driepunter op Stayen

AS Eupen lijkt stilaan zeker te zijn van het behoud in de Jupiler Pro League. De Panda's gingen met ...

35
{insert image alt}

Van Ranst scherp voor Standard-fans: "Voetballen in vol stadion geen goed idee"

De Clasico tussen Standard en Anderlecht leverde zoals altijd weer een bewogen wedstrijd op en in de ...

170
{insert image alt}

Liverpool sloopt pas na rust muur van Sheffield United

Liverpool is er na vier nederlagen op rij eindelijk nog eens in geslaagd om een match te winnen in ...

25
{insert image alt}

Westerlo blijft in het spoor van Seraing na ruime zege tegen Deinze

Westerlo blijft meestrijden voor de tweede plaats in 1B. Het nadert weer tot op één punt van ...

59
{insert image alt}

Ex-ref: "Lawrence moest na 2 minuten rood krijgen in Standard-Anderlecht"

Anderlecht boekte zondag een vitale zege in de strijd om Play-Off I door de Clasico op het veld van ...

822
{insert image alt}

Mourinho haalt pers onderuit na glansprestatie Bale

Gareth Bale had dit seizoen nog niet veel potten kunnen breken bij Tottenham en raakte niet verder ...

201
{insert image alt}

Martinez over Anderlecht-talent: "Een briljante toekomst als Rode Duivel"

De voorbije jaren mogen de prestaties bij Anderlecht dan wel tegengevallen zijn, desondanks bleef ...

452
{insert image alt}

'Chinees kampioen failliet, Inter opnieuw in de verkoop'

Een opmerkelijk bericht uit China: Jiangsu FC, dat zich in november nog kroonde tot kampioen van ...

452
{insert image alt}

Still: "Ik kan niet tevreden zijn met wat we getoond hebben"

Beerschot wist in het slot alsnog een punt te pakken tegen Moeskroen. Het wist een 0-2 nog om te ...

119
{insert image alt}

Leye bijzonder streng voor spelersgroep na pijnlijke nederlaag tegen Anderlecht

Mbaye Leye boekte voorlopig een 15 op 30 als trainer van Standard. Het is nog maar eens een teken ...

288