Club tussen hoop en vrees: 10 potentiële vertrekkers

Club tussen hoop en vrees: 10 potentiële vertrekkers

Volgende week vrijdag opent de transfermarkt opnieuw haar deuren: het wheelen & dealen met spelers kan dan terug beginnen. Bij Club Brugge zijn er alvast enkele spelers die de club kunnen verlaten. Wij lijsten tien spelers op die in aanmerking komen voor een transfer in januari, al is de kans bij de ene veel groter dan bij de andere.


MICHAEL KRMENCIK

In januari 2020 werd Michael Krmencik aangetrokken als de langverwachte targetspits, maar amper één jaar later lijkt hij al één van de duurste Brugse miscasts ooit te zijn. Zijn aanschafwaarde, toch zo’n zes miljoen euro, bleek al snel een beroerde investering. De Tsjech bracht totaal niet wat er van hem verwacht werd, en dat zowel in doelpunten als qua impact op het Brugse spel. Philippe Clement gaf onlangs toe, on the record trouwens, dat Club in januari een oplossing zal zoeken voor de dure transferflop. De enige voorwaarde is wel dat Vincent Mannaert een nieuwe centrumspits zal moeten aanbrengen, vooraleer Krmencik mag definitief mag beschikken.



EMMANUEL DENNIS

20 à 25 miljoen euro. In het voorbije tussenseizoen hanteerde Club Brugge een enorm hoge vraagprijs voor Emmanuel Dennis. Na zijn succesvol seizoen mocht dat ook wel, maar uiteindelijk legde geen enkele buitenlandse club dat geld effectief op de Brugse tafel. Er waren nochtans geïnteresseerden bij de vleet zoals Arsenal, West Bromwich, Sheffield United en Napoli. Die buitenlandse interesse nam dit seizoen echter gevoelig af, want de Nigeriaan steekt niet in zijn beste vorm. Bovendien werd zijn professionele houding ook al meermaals in vraag gesteld. Vincent Mannaert zal dus nog steeds bereid zijn om te luisteren naar eventuele kandidaat-overnemers, maar vandaag zal de manager echter geen 20 miljoen euro meer vangen voor de wispelturige Dennis.

SIEBE SCHRIJVERS

Door zowat elke coach in 1A wordt Siebe Schrijvers omschreven als een echte topspeler, maar desondanks raakt hij bij Club Brugge stilaan in de vergeetput terecht. Schrijvers kon dit seizoen slechts drie basisplaatsen vergaren en in de toekomst lijkt Philippe Clement ook niet meer te rekenen op zijn diensten. De 24-jarige zal straks zijn opties moeten afwegen want de huidige situatie op Jan Breydel is nefast voor zijn individuele ontwikkeling. Als Schrijvers alles uit zijn carrière wil halen, dan zal hij in januari dus elders onderdak moeten vinden. En dan komt Antwerp FC opnieuw ter sprake. In augustus van dit jaar verklaarde Rudi Cossey, de assistent-coach van Ivan Leko bij Antwerp, alvast dat de Kroaat niet zou twijfelen om hem naar de Bosuil te halen.



ETHAN HORVATH

In twee seizoenen tijd kwam Ethan Horvath amper vijf keer in actie bij Club Brugge. Sinds de komst van de onbetwiste Simon Mignolet mag hij enkel optreden bij afwezigheid van de Rode Duivel. Dat deed Horvath bijvoorbeeld in de Champions League tegen Zenit Sint-Petersburg, een match waarin hij het overigens uitstekend deed. Door zijn status als back-up hoopt de 25-jarige dat hij zijn vaste plek in de Amerikaanse nationale ploeg niet verliest, iets wat niet vanzelfsprekend is gezien zijn geringe speelminuten bij Club. In november liet Horvath in een interview met Het Nieuwsblad alvast verstaan dat hij een wintertransfer niet uitsluit, integendeel zelfs … Tijdens de voorbije zomer was er al interesse vanuit Frankrijk, Spanje, Denemarken en Duitsland, en de kans is groot dat er in januari nieuwe gegadigden op de proppen komen.

FEDE RICCA

Met de komst van Fede Ricca realiseerde Club Brugge in augustus 2019 een fraaie zaak. De Uruguayaan was de aanvoerder van FC Malaga en genoot een goede reputatie in Spanje. Het plan was om Ricca te laten concurreren met Eduard Sobol, maar door zijn hoge mate van blessuregevoeligheid moest Ricca uiteindelijk het onderspit delven. Maar wanneer de Uruguayaan wél in actie komt, dan ontgoochelt hij zelden. In de Champions League liet Ricca bijvoorbeeld een goeie indruk na tegen Lazio, toen hij als linker centrale verdediger opereerde in een driemansdefensie. Die prestatie kon Lazio-coach Simone Inzaghi wel bekoren, want het medium La Lazio Siamo Noi laat weten dat de Romeinen wel interesse hebben in Ricca’s profiel. Op Jan Breydel is Ricca weliswaar een nuttige speler, maar ook niet meteen een dragende kracht in het basiselftal. Een transfer in januari zou dus weleens mogelijk kunnen zijn.



CHARLES DE KETELAERE

AC Milan, SSC Napoli, Internazionale, Atalanta Bergamo … Door zijn uitstekende prestaties in België en in de Champions League is Charles De Ketelaere gegeerd wild op de transfermarkt. Op 19-jarige leeftijd wordt zijn marktwaarde al geschat op 12 miljoen euro, maar Club Brugge hoopt om binnen enkele jaren nog meer kapitaal binnen te rijven voor hun eigen jeugdproduct. De Ketelaere is een verstandige kerel en hij laat zich ook omringen door de juiste mensen. Daarom is het weinig waarschijnlijk dat de 3-voudige Rode Duivel al in de komende transferperiode zal vertrekken op Jan Breydel. Ook manager Vincent Mannaert liet reeds vallen dat een verkoop van De Ketelaere op korte termijn op financieel vlak helemaal niet noodzakelijk is. Toch zal men in West-Vlaanderen wellicht hard aan het twijfelen slaan wanneer er een Europese grootmacht aanklopt met een niet te weigeren transfersom.

SIMON DELI

Is ie nu topfit of niet? Simon Deli was vorig seizoen een absolute steunpilaar bij Club Brugge, maar in de huidige jaargang is de Ivoriaanse verdediger echter een schim van zichzelf. Deli liet zich dit jaar verschillende keren ringeloren en hij stapelt de individuele fouten op. Intrinsiek heeft hij nochtans talent zat, waardoor de vraag al meerdere keren gesteld werd of Deli momenteel wel 100% fit is. Voorlopig heerst daar nog geen duidelijkheid over, maar ’t is duidelijk dat Deli dit seizoen niet zo betrouwbaar presteert. Deli’s status in Brugge was vorig jaar zowat onaantastbaar, maar da’s momenteel het geval niet meer. Club heeft op elke positie echte toppers nodig, en dat is Deli vandaag niet – en al zeker niet in vergelijking met vorig seizoen. Voor alle duidelijkheid: er is momenteel geen sprake dat Deli naar de uitgang wordt geduwd, maar hij kan maar best zijn vormpeil terug opkrikken.



DAVID OKEREKE

Net zoals Michael Krmencik was David Okereke een recente maar dure aankoop voor Club Brugge. In de zomer van 2019 betaalde Blauw-Zwart namelijk 8 miljoen euro aan Spezia, maar voorlopig heeft Okereke die zware investering nog niet doen lonen. De Nigeriaanse aanvaller bewees de ploeg wel meer verdiensten dan Krmencik, maar toch werd er veel meer verwacht van hem. Philippe Clement heeft de hoop in Okereke nog niet opgegeven, en de Brugse coach probeert hem dit seizoen om te vormen naar een flankaanvaller. Voorlopig krijgt de goedlachse Nigeriaan dus nog wat respijt vanuit de club, maar toch zal er gehoopt worden dat Okereke een grotere impact zal maken op de Brugse équipe. Na anderhalf jaar valt er echter weinig progressie te merken bij de aanvaller, waardoor elke interessante aanbieding wellicht te overwegen valt - al klonken er vanuit Brugge nog geen signalen dat Okereke stante pede de landskampioen moet verlaten.

CLINTON MATA

Even leek Clinton Mata te vertrekken bij Club Brugge. In het tussenseizoen stond de Angolese sterkhouder in de belangstelling van meerdere Europese clubs - zoals Leverkusen, Hoffenheim, Wolfsburg, Schalke 04, Fulham en Herta BSC – maar uiteindelijk ondertekende Mata een verlengde en opgewaardeerde verbintenis in West-Vlaanderen. Dit seizoen trekt Mata die positieve lijn met overtuiging verder, waardoor hij ongetwijfeld nog steeds genoteerd staat op de verlanglijst van vele buitenlandse clubs. Mata is momenteel 28 jaar en bevindt zich normaliter aan de top van zijn kunnen. Voor Club Brugge lijkt het moment om te oogsten dus stilaan aangebroken, en met Bryan Reynolds (FC Dallas) zou er alvast een opvolger in het vizier staan.



HANS VANAKEN

In zowat elke transferperiode komt een eventueel vertrek van Hans Vanaken weleens ter sprake. Meermaals was Ajax Amsterdam de genoemde potentiële overnemer van de tweevoudige Gouden Schoen, maar in de voorbije zomermercato kwam opeens ook West Ham United op de proppen. Uiteindelijk bleef Vanaken trouw op post bij Club Brugge, maar tegenover de pers sloot hij een verhuis naar het buitenland nooit uit. Het is maar de vraag welke buitenlandse club het aandurft om de 28-jarige middenvelder aan te trekken, want verschillende analisten hebben namelijk hun twijfels of Vanaken ook buiten de Belgische landsgrenzen een impact kan maken. Zo zijn Vanakens prestaties met de Rode Duivels en in de Champions League niet meteen overtuigend te noemen. Al weet je maar nooit wanneer er in januari een club komt aankloppen met de nodige miljoenen onder de arm …

POLL: Wie moet Club zeker verlaten?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"

Nicky Hayen moet Club Brugge in de play-offs naar een Europees ticket loodsen en hopelijk doorstoten ...

35
35
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'

Club Brugge heeft volgens Het Laatste Nieuws zijn eerste zomertransfer al beet. De Bruggelingen ...

206
206
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax

Ajax gaat de komende maanden op zoek naar een Europees ticket. Dat is uiteraard een must. De club ...

15
15
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'

Sporting Charleroi moet zich in de Play-Downs proberen te handhaven in de Jupiler Pro League. De ...

57
57
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'

De Europese topcompetities zijn nog volop aan de gang, maar dat houdt de geruchtenmolen niet tegen ...

21
21
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'

Romelu Lukaku is tot op nader order nog altijd een speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de ...

85
85
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"

De Rode Duivels speelden twee keer gelijk de afgelopen interlandperiode. Nu is het uitkijken naar ...

100
100
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'

Union SG begint in polepositie aan de Champions' Play-offs. De Brusselaars willen na twee jaren ...

158
158
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"

Anderlecht is in blijde verwachting van de Play-Offs. De recordkampioen kende eindelijk nog eens een ...

277
277
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'

Johan Bakayoko is aan een goed seizoen bezig bij PSV. De Rode Duivel heeft een belangrijk aandeel in ...

69
69
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"

Dat Herman Brusselmans nooit een blad voor de mond neemt is algemeen geweten. De schrijver/columnist ...

89
89
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"

Lionel Messi (36) is voor velen de beste voetballer aller tijden, maar ook de Argentijn nadert zo ...

33
33
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

122
122
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

70
70
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

342
342