Standard speelt hoog spel met vervlogen tienerster

Standard speelt hoog spel met vervlogen tienerster

Een gevallen tienersensatie van Borussia Dortmund en Arsenal FC die zijn carrière herlanceert bij Standard. Het voorstel klinkt aanlokkelijk, maar is tevens risicovol. De Rouches hebben vandaag namelijk erg weinig ruimte om een nieuwe transfertegenvaller te slikken. De eventuele komst van Thomas Eifeld is daarom ook een dubbeltje op z'n kant. 


GEEN MISCASTINGS MEER  

't Is altijd één van de lastigste verplaatsingen van het seizoen. In de hel van Sclessin worden veel ploegen geïntimideerd door het vurige publiek van Standard. Maar wanneer het minder loopt, dan signaleren de fans dat ook. Voor de match tegen KV Kortrijk bijvoorbeeld. De Ultras Inferno 1996 haalden snoeihard uit naar het sportieve, operationele en financiële beleid bij de club van hun hart. De inhoud van de kerstbrief was glashelder, er moet op alle niveaus verbeterd worden. “We willen opnieuw gemotiveerde spelers, die bereid zijn om op elk moment hun truitje nat te maken”, richtten de fans zich in eerste instantie naar de spelersgroep. 

Maar ook coach Philippe Montanier, TD Benjamin Nicaise, CEO Alexandre Grosjean, voorzitter Bruno Venanzi en vicevoorzitter Michel Preud'homme kregen er van langs in de open brief. “Een paar ballen voor onze trainer zodat hij eindelijk zijn ploeg aanvallend en met lef laat voetballen; een sportief directeur die naam waardig; een voorzitter die meer bezig is met onze resultaten dan met zijn immobiliën; nogmaals meer duidelijkheid over de financiën en het bestuur van de club; en het stoppen van deze miscasts om echte versterkingen aan te trekken, die onze ploeg kunnen doen schitteren.”



Vooral het aantrekken van de talloze miscasts ligt de Luikse achterban zwaar op de maag. In de voorbije periode was de invloed van spelersmakelaar Mogi Bayat duidelijk merkbaar op het transferbeleid van de club, iets wat sportief en financieel niet meteen de beste zet is. Zeker niet voor een club die al langere tijd financiële problemen ondervindt, en op voetballend niveau vandaag niet meer dan een Belgische subtopper is. Je zou als die hard Standard-fan voor minder een open brief schrijven …

GOKKEN OP SCLESSIN 

Het is duidelijk dat er in alle gelederen van de club veranderingen moeten worden doorgevoerd, en dat geldt ook voor de huidige spelersgroep van de Rouches. Een grote opkuis om dikbetaalde maar overbodige spelers van de hand te doen, en tegelijkertijd om nieuwe kwalitatieve aanwinsten binnen te halen. Volgens het Duitse Fussballtransfers zou de 27-jarige Thomas Eisfeld alvast een grote kandidaat zijn om straks bij Standard te komen voetballen. Eisfeld is van nature een offensieve middenvelder maar hij werd omgevormd tot een centrale draaischijf. 

Eisfelds contract bij VfL Bochum loopt eind dit seizoen af, waardoor de Rouches geen buitensporige transferkosten zullen moeten betalen. Alhoewel, met de interesse van ook nog Queens Park Rangers en Stoke City zal het mogelijk wel nog tot een opbod komen tussen alle partijen. Ook al zal er geen transfersom moeten betaald worden aan Bochum, zijn salariseisen zullen in de komende maanden een pak hoger liggen in vergelijking zijn huidige vergoeding bij Bochum – dat zal Eisfelds entourage wel regelen.



Op financieel vlak zal Eisfeld weliswaar nog haalbaar blijven, maar het is vooral de vraag hoe de 27-jarige zich sportief zal kunnen profileren op Sclessin. De laatste jaren kwam Eisfeld namelijk niet zo vaak meer aan de bak, en dit seizoen in de 2. Bundesliga is hij ook niet meteen een grote uitblinker. Standard zou door een doorgedreven scouting al heel erg gecharmeerd moeten zijn door Eisfelds specifieke kwaliteiten, of de club wordt opnieuw opgezadeld met een miscast. En dat zullen de fans alvast niet graag hebben.

LOF VAN WENGER 

Als tiener was Thomas Eisfeld nochtans één van de meest veelbelovende talenten van Europa. Hij was een goudhaantje in de jeugdopleiding van Borussia Dortmund maar daar kampte hij al snel met enkele zware blessures. Desondanks slaagde Eisfeld er telkens in om terug aan te pikken met zijn hoge niveau. Bij de U17 en U19 van Dortmund werd hem bijgevolg een grote toekomst voorspeld, en dat was Arsène Wenger, destijds de coach van Arsenal FC, ook niet ontgaan.

Het kennersoog van Wenger zag in Eisfeld een groeibriljant, een profiel waar de Franse vakman dolgraag mee aan de slag gaat. Om het toenmalige 19-jarige supertalent vast te leggen, betaalden The Gunners 750 duizend euro compensatievergoeding aan Dortmund. In Londen startte Eisfeld bij de reserven van Arsenal, maar van Wenger mocht hij vaak meetrainen met het eerste elftal. De legendarische coach had grote plannen met Eisfeld en zijn lofzang was toen ook indrukwekkend.



“Hij is een type-Robert Pires”, verklaarde Wenger destijds aan Arsenal TV. “Hij bezit enkele specifieke kwaliteiten die slechts weinig middenvelders hebben. Hij verschijnt geruisloos in de box met een ongeziene timing. Wanneer hij opduikt in zo'n gevaarlijke situaties, dan is hij zoals een slang. Zo'n spelers bijten jou dood omdat ze hun eerste balcontact nooit missen. Hij is koelbloedig voor het doel en hij werkt uitstekend af.” Ondanks de hoge verwachtingen kwam Eisfeld slechts twee maal uit voor de hoofdmacht van Arsenal, in beide gevallen een match in de League Cup.

VRAAGTEKENS BIJ EISFELD 

Bij Arsenal kon Thomas Eisfeld zijn status als the next best thing dus niet waarmaken, en uiteindelijk verliet hij de club voor Fulham FC in de Championship. Daar startte Eisfeld wél veelbelovend, maar na het vertrek van zijn coach en landgenoot Felix Magath namen zijn speelminuten drastisch af. In 2015 gooide VfL Bochum hem de cruciale reddingsboei en sindsdien bleef hij ook aan boord in het Vonovia Ruhrstadion. Sinds 2015 speelt Bochum onafgebroken hun wedstrijden in de 2. Bundesliga, waardoor Eisfeld in Engeland en Duitsland nog geen enkele match speelde op het hoogste voetbalniveau. 

Als tiener dartelde hij rond in de Europese top bij Borussia Dortmund en Arsenal FC, maar als 27-jarige komt hij al meerdere seizoenen uit in de tweede voetbaldivisie van Duitsland. Thomas Eisfeld had zijn carrièreplanning wellicht wel anders voorgesteld. Door verschillende blessures kon hij zijn intrinsieke potentieel niet waarmaken, maar ook bij VfL Bochum is hij niet meteen de grote game changer. Sterker nog, in het huidige seizoen schippert de voormalige Duitse jeugdinternational zelfs tussen de bank en de basis. Is hij dan de speler die Standard naar een hoger niveau moet stuwen? 

POTENTIËLE MEERWAARDE 

Desondanks beschikt Thomas Eisfeld wel over enkele unieke kwaliteiten, vooral op het voetbaltechnisch niveau. Als centrale middenvelder kan hij namelijk een hoge passing-accuraatheid voorleggen. Met 90 procent aan zuivere passes is Eisfeld in dat onderdeel zelfs de beste centrale middenvelder van de 2. Bundesliga. Ter vergelijking: Samuel Bastien haalt in de Jupiler Pro League hetzelfde cijfer, maar Gojko Cimirot (88 procent), Eden Shamir (86 procent) en Nicolas Raskin (81 procent) scoren beduidend minder dan hem. Al zijn beide competities uiteraard moeilijk te vergelijken met elkaar.



Eisfelds zuivere passing vertaalt zich niet meteen in talloze assists, hij telt er dit seizoen namelijk geen enkele, maar dat ligt eerder aan de afwerking van zijn ploegmaats. Eisfeld bezit een goeie passing naar de final third, waarbij 91 procent van die specifieke passing goed terechtkomt bij een teamlid. Ook in dat onderdeel is Eisfeld overigens de best presterende centrale middenvelder van de 2. Bundesliga. Hij levert per wedstrijd tevens twee 'shot assists' aan, 't is dus niet helemaal zijn schuld dat Eisfeld nog geen enkele assist achter zijn naam heeft staan. 

HALILOVIC II?

De grote sterke van Thomas Eisfeld ligt hem dus vooral in de zuivere passing, waarbij hij ook zijn ploegmaats in een scorende positie kan brengen. Anderzijds scoort Eisfeld minder dan gemiddeld in andere parameters in vergelijking met zijn positionele collega's in Duitsland. Hoewel Eisfeld een bepaalde meerwaarde zou kunnen meebrengen naar Standard, is het nog de grote vraag hoe zwaar die specifieke kwaliteiten effectief zouden doorwegen op Sclessin. 



Dankzij Eisfelds aflopende contract bij VfL Bochum kan hij in Luik gezien worden als een buitenkans, maar tegelijkertijd is de kans op een nieuwe miscasting erg groot. In Luik hebben ze bovendien ervaring met zo'n gevallen tienersensaties. Alen Halilovic (ex-FC Barcelona en AC Milan) werd destijds ook binnengehaald met grote verwachtingen, maar Standard bleef uiteindelijk gedesillusioneerd achter. En zo'n misrekeningen kan men bij Standard vandaag wel missen als kiespijn. 

POLL: Moet Standard hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

82
82
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

71
71
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

104
104
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

422
422
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

462
462
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

63
63
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

160
160
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

82
82
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

374
374
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

623
623
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

58
58
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke

Tessa Wullaert is ongetwijfeld de vaandeldraagster van het vrouwenvoetbal in België. De ...

263
263
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'

Domenico Tedesco is momenteel druk in de weer met het vormen van zijn EK-selectie bij de Rode ...

89
89
<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

209
209