Genk ruikt unieke kans voor absolute jackpot

Genk ruikt unieke kans voor absolute jackpot

Zeldzame profielen brengen geld op. 't Is een kwestie van vraag en aanbod. Met Paul Onuachu beschikt KRC Genk over een klasbak met een unieke en specifieke kenmerken voor een centrumspits. Zo'n types liggen echter niet dik bezaaid op het Europese grondgebied waardoor Genk zich weldra mag verheugen aan een heuse topdeal.

UNIEKE ONUACHU

Met een scorende centrumspits raak je al een heel eind ver. Waar de traditionele Belgische topclubs – Antwerp FC incluis – op de sukkel zijn met hun nummer negen, loopt het daar bij KRC Genk helemaal op wieltjes. Paul Onuachu scoorde dit seizoen reeds 40 procent van de totale Genkse doelpuntenproductie: veertien treffers telt de boomlange Nigeriaan ondertussen al. Met dat hoge aantal prijkt Onuachu op eenzame hoogte in de rangschikking van de Gouden Stier, waarbij hij ploegmaat Théo Bongonda en Raphaël Holzhauser (elk 10 stuks) op een veilige afstand houdt.

“Als spits probeer ik elke wedstrijd te scoren, minstens één keer”, verklaarde Paul Onuachu onlangs in de recentste editie van De Zondag. De zevenvoudige international scoorde vorig seizoen al erg regelmatig, Onuachu was in zijn debuutseizoen voor Genk namelijk goed voor 0,5 doelpunt per 90 minuten, maar in de huidige jaargang loopt het een stuk vlotter voor hem. Momenteel kan Onuachu een doelpuntenfrequentie voorleggen van 1,11 doelpunt per 90 minuten. Dat is dus meer dan het dubbele dan tijdens het voorbije seizoen. Over progressie gesproken …



De grote waarde van Paul Onuachu in het Limburgse team vertaalt zich uiteraard in zijn vele doelpunten, maar daarnaast levert hij ook een aanzienlijke bijdrage in het algemene spelbeeld. Want al meet Onuachu 2 meter 01, hij beschikt immers over érg goeie voetjes. Technisch is Onuachu meer dan onderlegd waardoor hij een grote inbreng heeft in het samenspel bij KRC Genk. Bovendien is hij door zijn imposante verschijning erg sterk in de luchtduels en weet hij in andere duels ook meer dan z'n mannetje te staan. De combinatie van al deze kwaliteiten is erg moeilijk te vinden op de transfermarkt, waardoor zo'n uniek en specifiek profiel erg schaars is.

GOUDEN GENKSE DRIETAND

Op dit moment is Paul Onuachu zowat de grootste kanshebber om de Gouden Stier te winnen. De Nigeriaan steekt de voorbije weken misschien wel in de vorm van z'n leven, en de komst van John van den Brom zal alvast ook geen nadeel zijn voor Onuachu. De Nederlandse coach houdt van aanvallend voetbal, initiatief bij zijn spelers en een natuurlijke dynamiek. Met de flankaanvallers Junya Ito en Théo Bongonda naast zich wordt Onuachu dit seizoen op zijn wenken bediend. De naam van Cyriel Dessers, in het tussenseizoen nochtans aangekondigd als dé nummer 9 van Genk, rolt steeds minder over de tongen in Limburg.



“Soms moet je twee of drie keer nadenken voor je een beslissing kunt nemen op een veld,” zei Onuachu onlangs aan Het Laatste Nieuws. “Als ik Junya of Théo zie vertrekken hoef ik zelfs niet na te denken. We kennen elkaars looplijnen en we kennen elkaars kwaliteiten.” Alsof ze drielingen zijn. Onuachu staat met zijn veertien gescoorde doelpunten garant voor 40 procent van de totale doelpuntenproductie van Genk. Als de inbreng van Bongonda en Ito daar wordt bijgerekend, dan wordt het duidelijk dat de drietand 80 procent van alle Genkse doelpunten produceerde.

METEN MET DE GROTEN

Het huidige doelpuntengemiddelde van Paul Onuachu is indrukwekkend te noemen. In de grootste vijf Europese voetbalcompetities zijn er bijvoorbeeld maar enkele centrumspitsen die dit seizoen nog vlotter de weg vinden naar het doel. De frequentie van Onuachu (1,11 per 90 minuten) staat knap tussen die van Luis Suarez (Atlético Madrid, 1), Andrej Kramaric (Hoffenheim, 1,09), Romelu Lukaku (Internazionale, 1,1), Lucas Alario (Leverkusen, 1,11), Ibrahima Niane (Metz, 1,12), Erling Haaland (Borussia Dortmund, 1,32), Robert Lewandowski (Bayern München, 1,41), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain, 1,43), Cristiano Ronaldo (Juventus, 1,45) en Zlatan Ibrahimovic (AC Milan, 1,6). Ook al zijn we er ten volle van bewust dat er een groot verschil gaapt tussen de vijf grootste Europese competities en de Jupiler Pro League, het is toch veelbetekenend voor de waarde van Onuachu in België.



Indien Onuachu zijn waanzinnig doelpuntengemiddelde aanhoudt tot aan het eind van de reguliere competitie, dan is de kans reëel dat hij op speeldag 34 bijna 35 treffers zal tellen – op basis van zijn huidige frequentie 1,1 doelpunt per 90 minuten. Lukt hem dat ook in de verkorte play-off 1, dan lonkt zelfs 41 doelpunten of meer. De kans is echter klein dat Onuachu dat onwaarschijnlijke ritme zal aanhouden, iedere speler heeft weleens te kampen met een vormdipje, maar de magische grens 30 doelpunten ligt alvast binnen Onuachu's bereik. De laatste speler die dat kon verwezenlijken was Wesley Sonck – ook al van KRC Genk - in het seizoen 2001/2002 toen hij topschutter werd met 30 stuks. En dan zou voor Onuachu weleens een transfer kunnen volgen langs de grote poort.

JACKPOT LONKT

Topschutters van een nationale competitie zijn altijd gegeerd wild bij de buitenlandse clubs, die bijgevolg veel geld veil hebben voor een nieuwe goaltjesdief. Dergelijke types uit de Jupiler Pro League zijn per definitie een pak goedkoper dan gelijkaardige profielen uit de Ligue 1, Serie A, Bundesliga, Premier League of LaLiga, waardoor een Belgische topschutter altijd wel een gokje waard is voor die clubs. Paul Onuachu is dan bovendien ook nog een geval apart.

Hij scoort nu al twee seizoenen op érg regelmatige basis, waaruit blijkt dat hij alvast geen one-hit wonder is. Op 26-jarige leeftijd zit er ook nog rek op z'n kwaliteiten en komen zijn beste jaren er weldra aan. Ondanks zijn zeven caps voor Nigeria, behoort hij al bijna twee jaar tot de vast klanten van de nationale ploeg. En bovendien heeft hij een uitzonderlijk gestalte die hij gek genoeg kan combineren met een uitstekend voetenspel, techniek en positiespel. Zo lopen er geen vijf van rond op het Europese grondgebied.



Zijn specifiek en uniek profiel zorgt erg bijgevolg vor dat KRC Genk alvast kan beginnen dromen van de jackpot. Hoewel Paul Onuachu in augustus 2019 voor een flink kapitaal van zes miljoen euro werd gekocht bij FC Midtjylland, de creatieve Dimitri de Condé ziet op élke binnenkomende transfer wel een potentiële marge op de doorverkoop. En in het geval van Onuachu kan die best wel spectaculair zijn, ondanks die grote initiële investering van zes miljoen euro, waarmee hij de op één na duurste clubaankoop is na Théo Bongonda.

MEER DAN SAMATTA

Het zou ons dan ook niet verrassen dat Onuachu voor flink wat meer geld wordt verkocht dan pakweg Aly Samatta. De Tanzaniaanse spits trok in januari 2020 naar Aston Villa voor 10 miljoen euro, een bedrag die toen anderhalf miljoen euro onder zijn toenmalige marktwaarde lag. Bovendien zijn Onuachu en Samatta twee uiterst verschillende spitsen, waarbij de kwaliteiten van de Nigeriaan veelzijdiger, unieker en zeldzamer zijn. En daarom zal Onuachu wellicht ook duurder verkocht worden dan Samatta.

Vandaag bedraagt Onuachu's actuele marktwaarde – volgens de gespecialiseerde website transfermarkt.de – 7 miljoen euro, waarbij Genk op papier althans één miljoen euro winst maakt. Met dergelijk doelpuntengemiddelde in de Franse Ligue 1 wordt de interesse al gewekt van verschillende clubs uit Engeland en Duitsland, zoals dat het overigens geval is bij Ibrahima Niane van FC Metz. De Senegalees ligt er wel uit voor de rest van het seizoen, maar in zes wedstrijden zette hij wel een indrukwekkend gemiddelde neer van 1,12 doelpunt per 90 minuten. Bovendien is het pas Niane's eerste seizoen waarin hij opvalt als scorende spits, maar toch bedraagt zijn marktwaarde al twee miljoen euro meer dan die van Onuachu.



Eenzelfde geldt trouwens voor Ignatius Ganogo (RC Lens), die met 0,95 doelpunt per 90 minuten al wordt gelinkt aan Real Madrid. Boulaye Dia (Lille OSC), die de belangstelling geniet van Newcastle United en Brighton … Het lijkt slechts een kwestie van tijd te worden vooraleer het de beurt is aan Paul Onuachu om de shortlist te halen van de clubs uit de grootste vijf Europese competities. En dan spreken we alvast over een pak meer dan de 10 miljoen euro voor Aly Samatta ...

POLL: Is Onuachu klaar voor een knaltransfer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Anderlecht heeft geheim wapen op weg naar titel'
'Anderlecht heeft geheim wapen op weg naar titel'

RSC Anderlecht droomt nog eens luidop van de titel. Paars-Wit start aan PO 1 met drie punten ...

73
73
"Sensationele comeback van twee JPL-titelkandidaten"
"Sensationele comeback van twee JPL-titelkandidaten"

In de Jupiler Pro League is het aftellen naar de start van de play-offs. In PO 1 zal Union nog maar ...

96
96
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'

Manchester United hoopt in extremis nog een Champions League-ticket te veroveren in de Premier ...

33
33
Quincy Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'
Quincy Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'

Quincy Promes (32) haalde de afgelopen tijd meermaals negatief het nieuws na een veroordeling voor ...

0
0
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'

Waar ligt de toekomst van Xabi Alonso? De Spaanse succescoach van Bayer Leverkusen maakt indruk en ...

39
39
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'

PSV beleeft een uitstekend seizoen. De Eindhovenaren schopten het tot in de achtste finales van de ...

60
60
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

28
28
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

248
248
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

182
182
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

104
104
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

217
217
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

123
123
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

218
218
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

275
275
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

565
565