Club Brugge herontdekt zichzelf: 2 ultieme uitblinkers

Foto: Club Brugge herontdekt zichzelf: 2 ultieme uitblinkers

Delirium in Sint-Petersburg. Na meer dan 90 minuten zwoegen beloonde Club Brugge zichzelf in het absolute slot met een welverdiende driepunter, en nam het zo dus een droomstart in de Champions League. Uiteraard had ook Zenit genoeg kansen gecreëerd om aanspraak te maken op de zege, maar dat Philippe Clement zijn pionnen prima geschikt had mag gerust nog een understatement worden genoemd. Nochtans waren de omstandigheden in aanloop naar de partij verre van ideaal. Gelukkig pakten uitgerekend de twee grootste gokjes van de landskampioen voortreffelijk uit.

Er was de prestatie van Ethan Horvath, die de (hand)schoenen van Simon Mignolet ondanks zijn pech bij de tegentreffer uitstekend vulde – een analyse die u hier eerder reeds kon lezen – en achteraf zelfs tot tranen toe bewogen was. Er was de tomeloze werklust van Krépin Diatta en Emmanuel Dennis, die niet altijd even succesvol waren in hun acties maar evenmin verlegen zaten om kilometers af te leggen – en zo defensief van goudwaarde bleken. Het openingsdoelpunt van de Nigeriaanse gelegenheidsspits was trouwens een toonbeeld van zijn niet aflatende inzet, net zoals de geweldige inspanning om Artem Dzyuba kort voor tijd nog het scoren te beletten. Moegestreden werd hij vervolgens vervangen door Youssouph Badji, die net als die andere invaller Noa Lang het niveau niet naar beneden trok.

REDDER RICCA

De gouden tandem van Ruud Vormer en Hans Vanaken was eveneens op de afspraak en domineerde samen met Mats Rits op het middenveld, rechts achterin bleek Clinton Mata zoals beloofd opnieuw onverzettelijk. Aan de overkant ontbrak het Eduard Sobol louter aan een gerichte voorzet, centraal in de defensie was Brandon Mechele na zijn wankele optreden in Luik weer de rots in de branding. Vooraf beloofde het nochtans een lastige avond te worden voor de tweevoudig Rode Duivel. Tenslotte reisde Blauw-Zwart met flink wat kopzorgen af naar Rusland, want behalve Mignolet legden tevens Michael Krmencik en Odilon Kossounou een positieve coronatest af. Vermits die laatste zijn landgenoot Simon Deli ook al verstek gaf, mankeerde Clement met de beide Ivorianen dus zijn twee grootste verdedigers.En dat net met een reus als Dzyuba aan de overzijde. Hoewel de sterke beer bijwijlen zijn kwaliteiten liet zien, hield Mechele hem echter prima in bedwang. Bijgestaan door Federico Ricca, die niet geheel verrassend aan de aftrap stond. Per slot van rekening beschikte Clement over vrij weinig andere opties als noodoplossing, al zouden we de Uruguayaan die status vandaag niet meer durven toedichten. Ricca kweet zich immers niet zomaar secuur van zijn opdracht, maar ontpopte zich tot een van de uitblinkers bij uitstek. De linkspoot toonde zich stevig in de duels en bewees nogmaals dat hij, net zoals Dennis, voor zijn bescheiden lengte een immense detente in pacht heeft. Aan de grotere Sardar Azmoun had hij alvast geen kind, en zelfs Dzyuba – die af en toe Mechele wou ontlopen – mocht het ondervinden.

CREDITS VOOR CLEMENT

Niet alleen bleef Ricca zo telkens baas over zijn rechtstreekse tegenstanders, hier en daar sprong hij zijn collega's zelfs nog bij met een cruciale ingreep. Na hun geklungel tegen Standard schuwde hij bij het uitvoetballen dan weer alle risico's, dus ook daar viel hij op geen foutje te betrappen. Alles opgeteld een ijzersterke prestatie van de depanneur centraal achterin, die vorige zomer nog als linksachter in huis werd gehaald. Ondanks zijn prijskaartje van drie miljoen verloor Ricca evenwel al snel het pleit van Sobol, die beter geschikt was om de hele flank te doen in de 3-5-2 die Clement toen nog wekelijks hanteerde. De voorbije matchen greep de coach echter alsmaar meer terug naar een 4-3-3, waarin de Oekraïner na een paar kansen voor zijn concurrent opnieuw vrij vlug de bovenhand nam als pure back.Hoewel hij ook al een aantal keren niet onaardig de zijlijn voor zijn rekening nam, was dan ook reeds duidelijk geworden dat Ricca zijn troeven vooral in het defensief compartiment liggen. Als een echte pitbull bijt hij zich daar vast in elke aanvaller die in zijn buurt komt. Dat de Uruguayaan bovendien hoog kan springen en zo zelfs op stilstaande fases een wapen is, getuigen overigens zijn twee rake kopballen in de vorige campagne. Ook in die zin komt zijn optreden van dinsdag niet zomaar uit de lucht gevallen, al steeg Ricca in Rusland toch boven zichzelf uit. Clement verdient dus credits dat hij hem de voorkeur gaf boven pakweg Éder Balanta. Én dat hij zijn systeem ook navenant aanpaste. Net zoals Mata aan de overkant, rendeert Ricca gezien zijn opleiding als back centraal namelijk het best in een defensief trio.

CHAPEAU, CHARLES

De keuze van Clement om terug te keren naar de formatie die hij vorig jaar erfde van voorganger Ivan Leko bleek dus een geslaagde zet. Niet alleen voor Ricca, maar eveneens voor Charles De Ketelaere. Het kind van de streek, alleen al daarom op handen gedragen in Jan Breydel, beleefde vorig seizoen zijn vuurdoop in de Champions League tegen PSG en maakte nu de eerste van allicht vele cirkels in zijn carrière rond door zich op het kampioenenbal tot matchwinnaar te kronen. Ook voor dat orgelpunt, een simpele intikker na een weergaloze aanval, had de tiener zijn stempel echter reeds gedrukt. Vooral op fysiek vlak maakte hij van meet af aan indruk met zijn loopvermogen en duelkracht, waarna het ook technisch steeds beter begon te lopen – met een fraaie controle en dito voorzet op Lang als exponent.Dat de linkspoot uitstekend kan voetballen wisten we natuurlijk al langer, maar nu spatte dus tevens de maturiteit van hem af. En dat op 19-jarige leeftijd op dit niveau. De Ketelaere lijkt zo de stappen te zetten die Clement van hem verwacht sinds hij na nieuwjaar een vaste titularis werd. Een status die hij dit seizoen kwijt leek, al mocht het raspaardje van de Brugse jeugdacademie wel telkens invallen. Voor de interlandbreak stond hij opnieuw drie keer in de basis, nadien werd het in Sclessin plots de tribune. Geen motie van wantrouwen, wel deel van Clement zijn strategie om jonkies – zoals ook Badji – niet te snel op te branden. Dat De Ketelaere nu al vol zijn plek heeft afgedwongen in de sterke selectie van Blauw-Zwart, blijft trouwens sowieso een hele prestatie. Tenslotte is de concurrentie daar niet min.

TOEKOMST IN BRUGGE

Dinsdag hield hij behalve – enigszins verrassend – Lang zo ook wederom Siebe Schrijvers en David Okereke op de bank. Voor de volle 90 minuten overigens, met op het einde nog de luciditeit om op de juiste plaats op te duiken. Terwijl vooral wordt gekeken naar de (ex-)talenten van Anderlecht om de opvolging bij de Rode Duivels te verzekeren, met Jérémy Doku die bij Stade Rennes net voor het eerst mocht proeven van de CL, staat de telg van Jan Breydel dus misschien wel het verst in zijn evolutie. Roberto Martinez zal alvast aandachtig hebben toegekeken, zeker gezien De Ketelaere zijn polyvalentie. Zo moest de tiener ondanks zijn vorming als nummer 10 bij zijn grote debuut Vormer vervangen, fungeerde hij de afgelopen weken meestal als linksbuiten en nam hij zelfs al geregeld de hele flank voor zijn rekening.Andermaal een bewijs van de manier waarop De Ketelaere, bovenop zijn balbehandeling en vista, ook op fysiek en mentaal gebied zijn leeftijd ver vooruit is. Het best lijkt hij evenwel toch tot uiting te komen in steun van een diepe spits, zoals hij in Sint-Petersburg dus rond Dennis mocht zwerven. Vaak hangend naar de linkerkant en met de nodige vrijheid om zijn ding te doen, maar toch voldoende centraal te vinden om met zijn lengte en balvastheid als dankbaar aflossingspunt te dienen. Zijn doelpunt in het slot, na een goede infiltratie en dito afleidingsmanoeuvre van Badji, was dan ook alleen maar de kers op de taart na een wedstrijd waarin alle puzzelstukjes in mekaar leken te vallen. Niet alleen dankzij het vertrouwen van Clement, maar tevens door diens tactische keuze om terug te grijpen naar de 3-5-2.

STUNT TEGEN ZENIT

Indien de teamprestatie op zich nog niet voldoende was, zorgen uitblinkers Ricca en De Ketelaere dus wellicht voor nog wat extra motivatie om nu opnieuw vast te houden aan dat beproefde recept. Of hoe Club Brugge zichzelf wie weet volledig herontdekte in Rusland, en zo vannacht mogelijk wel eens met nog veel meer dan de drie deugddoende punten alleen op zak het vliegtuig terug naar België opstapte. Afwachten of de gebruikte retroformule nu ook navolging krijgt in de eigen competitie, waarbij het al dan niet opduiken van nieuwe coronagevallen uiteraard een rol kan spelen. Dat zijn echter zorgen voor later, want vandaag mag alles en iedereen die Blauw-Zwart genegen is gewoon nog wat verder genieten van de stunt tegen Zenit. Clement, Ricca en misschien wel vooral De Ketelaere voorop.

POLL: Van wiens prestatie was u het meest onder de indruk?

'Krediet van dure Bruggeling raakt stilaan op'

'Köln wil wintershoppen bij Anderlecht'

Genk wordt getipt als titelkandidaat: "Kampioenen!"

Vandaag 29 November 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Clasico der tieners: Anderlecht blijft Standard nipt de baas

De toekomst is aan de jeugd. Nergens in België krijgt die leuze tegenwoordig meer bijval dan in het ...

239
{insert image alt}

10 scorende targetspitsen voor Club Brugge

't Is een wederkerend verhaal geworden bij Club Brugge. De centrumspitsen in het Blauw-Zwarte shirt ...

824
{insert image alt}

Zo win jij 450 euro met 10 euro inzet op speeldag 14!

Na een wisselvallige week op het Europese toneel voor de Belgische clubs is het tijd om de aandacht ...

38
{insert image alt}

'Köln wil wintershoppen bij Anderlecht'

Ondanks een goeie invalbeurt vorig weekend tegen Beerschot VA, heeft Francis Amuzu nog steeds geen ...

22
{insert image alt}

Genk wordt getipt als titelkandidaat: "Kampioenen!"

Na de zware uithaal van KRC Genk op het veld van Cercle Brugge bezetten de Limburgers momenteel op ...

91
{insert image alt}

'Krediet van dure Bruggeling raakt stilaan op'

Het was geen positieve week voor Club Brugge. Zowel in de Champions League tegen Borussia Dortmund ...

348
{insert image alt}

Zidane maakt zich grote zorgen bij Real

Real Madrid ging zaterdag met 1-2 de boot in tegen Alaves, waardoor de Koninklijke afglijdt naar de ...

89
{insert image alt}

Geniale Genkie bedolven onder enorme lof

Ze zullen er van genieten in Limburg. Na de klinkende 1-5 overwinning tegen Cercle Brugge mag KRC ...

295
{insert image alt}

'Anderlecht moet Spaanse transfer opgeven'

Vorige week maakte het Spaanse Todofichajes bekend dat Real Valladolid concrete interesse heeft in ...

184
{insert image alt}

Sterkhouder Club onder vuur: "Belachelijk slecht"

Na een billijk 0-0 gelijkspel tegen Moeskroen neemt de kritiek terug toe bij Club Brugge. Het ...

588
{insert image alt}

Pirlo: "We zijn té afhankelijk van Ronaldo"

Cristiano Ronaldo deed gisteren niet mee bij Juventus en prompt leed De Oude Dame puntenverlies in ...

87
{insert image alt}

Van Eetvelt heeft duidelijke mening over zet van Verschueren

RSC Anderlecht is stilaan een soap zoals Familie of Thuis aan het worden. Aan nieuwe wendingen ...

379
{insert image alt}

Vanaken: "Zo ploegen kom je niet tegen in de Champions League"

Hans Vanaken zit in een dip. Tegen Borussia Dortmund en Moeskroen was hij onzichtbaar en tegen Zenit ...

371
{insert image alt}

Nmecha: "Zijn vertrek was een groot verlies voor Anderlecht"

Lukas Nmecha is met afstand de beste zomeraanwinst van RSC Anderlecht. De Duitse aanvaller baalt van ...

250
{insert image alt}

"Ik was vorig jaar graag teruggekeerd naar KRC Genk"

KRC Genk stelde het afgelopen anderhalf jaar Felice Mazzu, Hannes Wolf, Jess Thorup en John van den ...

413
{insert image alt}

Kompany: "Nederlaag heeft hier meer gevolgen, ongeacht het niveau van de ploeg"

We zeggen het al sinds de verkoop van Jérémy Doku: dit Anderlecht heeft een degelijk elftal, maar ...

162
{insert image alt}

Clement over falende spitsen: "Dan keert dat"

Club Brugge is niet goed bezig, dat is duidelijk. Blauw-Zwart sleept zich doorheen de competitie en ...

453
{insert image alt}

Waarom de financiële crisis een zegen is voor Anderlecht en Standard

RSC Anderlecht en Standard hebben er de afgelopen jaren een potje van gemaakt. Twee grote clubs die ...

442

Gisteren 28 November 2020

{insert image alt}

Clement draait knop om: "Vol voor winst tegen Zenit"

Club Brugge lijkt alsmaar meer in een dip te zitten. De landskampioen kan al weken niet overtuigen ...

276
{insert image alt}

Onuachu blijft scoren: "Dat is ook hun verdienste"

Paul Onuachu heeft er zaterdagavond voor gezorgd dat de Gouden Stier nog wat steviger om zijn ...

247
{insert image alt}

Mignolet komt met bizarre verklaring voor matige prestaties Club

Club Brugge heeft zijn leidersplaats zaterdagavond zomaar te grabbel gegooid. Het raakte op het veld ...

1743
{insert image alt}

Donderpreek bij Cercle: "Dat was onaanvaardbaar"

Cercle Brugge maakte dit seizoen al indruk en staat knap in de linkerkolom, maar het heeft er ...

230
{insert image alt}

Real beleeft rampavond: blessure Hazard, blunder Courtois én nederlaag

Real Madrid heeft zaterdagavond een heuse horroravond beleefd. Het liep al tegen zijn derde ...

378
{insert image alt}

Inspiratieloos Club Brugge gooit nu ook met de punten tegen hekkensluiter

Een ondermaats Club Brugge heeft vanavond slechts gelijk gespeeld tegen hekkensluiter Moeskroen. De ...

458
{insert image alt}

Westerlo vindt aansluiting bij de top na nipte zege op het Lisp

Na een wedstrijd die de twee kanten kon uitgaan, heeft Westerlo een belangrijke zege geboekt bij het ...

42
{insert image alt}

"De Bruyne is de enige speler die mij kan doen scoren"

Kevin De Bruyne was zaterdag nog maar eens van goudwaarde voor Manchester City. Hij had een groot ...

404
{insert image alt}

Real diep in de problemen na enorme blunder Courtois (🎥)

Het dreigt voor Real Madrid een heuse rampavond te worden, met een hoofdrol voor de Belgen. Eden ...

545
{insert image alt}

Club-fans hebben het gehad met Clement: "Tactisch een zero"

Club Brugge lijkt de laatste tijd maar een schim van de ploeg die het begin vorig seizoen was en dat ...

1386
{insert image alt}

Van den Brom in de wolken: "Zo zijn we moeilijk te stoppen"

KRC Genk is momenteel dé ploeg in vorm in de Jupiler Pro League. Het maakte zaterdagavond brandhout ...

296
{insert image alt}

Alweer zorgen om Hazard na vroege wissel

Eden Hazard leek de voorbije weken weer naar zijn beste niveau toe te groeien na lang blessureleed. ...

488
{insert image alt}

Anderlecht moet nu ook Van Crombrugge missen in Clasico

Anderlecht leed vorige week een teleurstellende nederlaag tegen Beerschot en zag zijn achterstand op ...

299
{insert image alt}

'Club dreigt sterkhouder te moeten missen tegen Zenit'

Club Brugge probeert zaterdagavond in Moeskroen zijn leidersplaats te heroveren op KRC Genk, maar ...

209
{insert image alt}

KRC Genk pakt uit met mooi eerbetoon aan Anele voor match tegen Cercle

KRC Genk werd onlangs geschokt door het plotse overlijden van Anele Ngcongca. De verdediger stond ...

187