RSCA mist comeback van het jaar: 'Foute gok van Kompany'

Foto: RSCA mist comeback van het jaar: 'Foute gok van Kompany'

Bizar. Niet Yari Verschaeren maar wél Zakaria Bakkali mocht zondag opdraven in de basiself tegen Cercle Brugge. Ondanks de opgestoken loftrompet van Vincent Kompany richting de 24-jarige, kon Bakkali zich niet onderscheiden en dat is stilaan een wederkerend verhaal geworden. Ooit was hij nog 's lands grootste voetbaltalent, maar vandaag is Bakkali zelfs geen meerwaarde meer bij RSC Anderlecht. 

REAL MADRID OF FC BARCELONA

30 juli 2013. Woorden en superlatieven schoten te kort na de eerste wedstrijd van de amper zeventienjarige Zakaria Bakkali in loondienst van PSV Eindhoven. Het decor was het Philips Stadion in Eindhoven, de inzet was de laatste kwalificatievoorronde van de Champions League. De West-Vlamingen kwamen – zacht uitgedrukt – enkele klassen te kort tegen de Nederlandse topclub. Vooral  Bakkali stal de harten van de PSV-achterban alsook die van de Belgische voetballiefhebber. De toekomstige sterspeler van de Rode Duivels. De ster van Bakkali schoot naar enorme hoogtes en was amper bij te houden, iets wat toen letterlijk als figuurlijk genomen kon worden. 

In datzelfde seizoen lukte Bakkali ook bijvoorbeeld drie doelpunten tegen NEC Nijmegen en stond er destijds geen houden op de flitsende flankaanvaller. In die desbetreffende competitiematch konden de bezoekers uit de provincie Gelderland geen vuist maken tegen de dribbelende Bakkali, en dat was nog maar een understatement. Bakkali lukte tegen NEC zijn eerste hattrick op een leeftijd van 17 jaar en 196 dagen, waarmee hij de jongste speler was uit de Nederlandse Eredivisie die dat kon flikken. “Het was best vreemd om een jongen van 17 jaar zo goed te zien spelen”, verklaarde tegenstander Kevin Conboy na de demonstratie van Bakkali. Het nieuwste goudhaantje van PSV Eindhoven zag zijn indrukwekkende prestaties beloond worden met een eerste selectie voor de Rode Duivels, waarmee de toekomst van het Belgische voetbal werd veiliggesteld want Bakkali kon op dat moment ook nog uitkomen voor de Marokkaanse nationale ploeg – een beslissing waar hij misschien binnenkort nog kan op terugkomen. De technische staff van Rode Duivels was uiteraard opgetogen met hun nieuwste Belgische goudklomp en het was maar de vraag waar het plafond van het godenkind zich precies zou bevinden. “Als hij zo doorgaat, komt hij in een wereldberoemde club terecht, ik heb het hier over Real Madrid of FC Barcelona”, vertelde jeugdvriend Yaya Boumediene toen aan La Capitale. Helaas voor Bakkali nam zijn carrière een totaal andere wending nadat hij in 2015 het Philips Stadion achter zich liet. 

VERTROKKEN LANGS DE ACHTERDEUR 

Een jaar lang discussieerden en onderhandelden de beleidsmensen van PSV Eindhoven met de vertrouwenspersonen van Zakaria Bakkali over een nieuwe verbintenis voor het rastalent. Daarbij zouden enkele onderlinge afspraken zouden niet nagekomen zijn, waardoor de sfeer tussen beide kampen uiteindelijk verhit raakte. Bakkali wisselde in die periode meermaals van zaakwaarnemer, maar ook dat bracht geen concrete oplossing in de langdurige en moeilijke contractbesprekingen. De onderhandelingssfeer daalde uiteindeljk tot onder het nulpunt waarna PSV de youngster terugzette naar de B-kern. Het was een degradatie die uiteindelijk het begin van het einde inluidde van Bakkali's carrière in Eindhoven. De volgende stap werd geen Real Madrid of FC Barcelona, maar Zakaria Bakkali belandde wél in de Spaanse LaLiga. In het Estadio Mestalla van Valencia CF rolde de naam van Bakkali nog enkele keren van de tribunes, en etaleerde hij bijwijlen zijn grote talenten. Met onder meer een knappe assist tegen FC Barcelona en verschillende fraaie dribbels liet Bakkali nog geregeld van zich spreken, maar bij Valencia werd hij niet meer de superspeler van weleer. Zijn passage in de Sinaasappelstad was niet geslaagd, en ook een uitleenbeurt aan de vergane Spaanse glorie Deportivo La Coruna was geen onverdeeld succes. In 2018 toonde RSC Anderlecht zich uiteindelijk bereid om de tweevoudige Rode Duivel een nieuwe kans te gunnen. Qua carrièreplanning hadden Bakkali en zijn entourage toch wel wat anders voorgesteld. 

EERSTE GEMISTE COMEBACK 

Dit seizoen gaat Zakaria Bakkali zijn derde jaar in bij RSC Anderlecht, maar een échte meerwaarde bleek hij in die lange periode (nog) niet te zijn. Zijn eerste seizoen in het Paars-Witte shirt was vooralsnog zijn beste, en dat is grotendeels te wijten omdat Bakkali in zijn tweede jaargang meer in de lappenmand te vinden was dan op de groene mat: vorig seizoen kwam hij door een knieoperatie pas voor het eerst in actie op speeldag 23. Toenmalig hoofdtrainer Francky Vercauteren gunde de eeuwige belofte een invalbeurt van vijftien minuten tegen Cercle Brugge, maar punten scoorde hij toen allerminst.Bakkali maakte toen vooral een bedenkelijke indruk door zijn minzame attitude tijdens de warm-up als aanloop voor zijn invalbeurt op Jan Breydel. Bakkali deed toen de wenkbrauwen fronsen door een ongeïnteresseerde indruk te geven, vaak pauzerend met de handen in de zij. Zijn invalbeurt tegen Cercle Brugge was dan ook navenant. Om het woord dramatisch nog niet in de mond te nemen. “Het was lastig omdat ik al zo lang niet meer gespeeld heb, maar na drie of vier wedstrijden verwacht ik dat het beter zal gaan. Het is meer dan een jaar geleden dat ik me nog eens topfit heb gevoeld. Nu heb ik gelukkig niks gevoeld, maar in de loop van het jaar heb ik weleens gedacht dat mijn carrière erop zat”, verklaarde hij na zijn non-match tegen Cercle Brugge in februari 2020.

TWEEDE GEMISTE COMEBACK

Vorig weekend kreeg Zakaria Bakkali een nieuwe herkansing bij RSC Anderlecht. En opnieuw was Cercle Brugge de tegenstander van dienst. Door het ontbreken van middenvelder Michel Vlap werd publiekslieveling Yari Verschaeren nochtans in de basiself verwacht, maar tot ieders verrassing koos Vincent Kompany voor Bakkali in de line-up. Voetbalt ie dan nog? “Zakaria is fenomenaal veranderd”, verklaarde coach Vincent Kompany zijn opmerkelijke keuze, als een volleerde coach die zijn spelers plichtbewust in bescherming neemt wanneer de nood het hoogst is. “Hij heeft zijn plek zelf afgedwongen en ik vond dit een goed verhaal richting de selectie. Als je zo overduidelijk je best doet, word je beloond.” Het was alvast een beslissing die op bitter weinig sympathie kon rekenen van de Paars-Witte achterban, die meermaals en luidop de naam van Verschaeren scandeerde. Nee, het was opnieuw niet meteen de comeback van het jaar van Bakkali. Ondanks Kompany's grote lof richting de ondertussen 24-jarige, liet de flankspeler het echter na om dat vertrouwen ten volle terug te betalen aan zijn coach. “Het doet me plezier om terug te zijn”, verklaarde Bakkali na de match tegen Cercle. “Ik heb veel moeite gedaan om hier te raken vandaag, vooral door enkele kilo's af te vallen. Ik heb het gevoel dat mijn tempo langzaam aan zal verbeteren”, citeerde La Capitale. 

KOMPANY GOKT VERKEERD 

Inzet toonde Bakkali dit keer wel tegen Cercle Brugge, maar desondanks blijft hij nog steeds de schim van de Golden Boy die hij ooit was. De vele en langdurige blessures spelen daarin uiteraard een grote rol, en het staat als een paal boven water dat Bakkali nog veel tijd en vertrouwen nodig heeft om zichzelf volledig te rehabiliteren - al lijkt het nu al zeker dat hij nooit meer zijn oorspronkelijke niveau van bij PSV Eindhoven zal bereiken. Ook voor Bakkali zelf moet het enorm frustrerend zijn om telkens gewezen te worden op zijn huidige fysieke en sportieve beperkingen, en daarom niet meer ten volle zijn flitsen en dribbels te kunnen ontplooien. Oké, tegen de Brugse Vereniging wist hij zijn twee dribbels alsnog succesvol af te sluiten, maar dezelfde flair en schwung van zeven jaar geleden bezit hij (vooralsnog) niet meer. 

Het is dan ook niet fair om de prestatie van Bakkali te vergelijken met diens collega op de rechterflank, Jérémy Doku. Beide spelers zijn andere type-voetballers, en Bakkali werkt momenteel volop aan zijn zoveelste comeback als professionele voetballer, terwijl de carrière van Doku momenteel reikt naar ongeziene hoogtes – een beetje volgens het scenario-Bakkali bij PSV Eindhoven destijds. Toch tellen bij Anderlecht uiteindelijk de prestaties en logischerwijze ook de puntenoogst, en als Vincent Kompany de tijd rijp vindt om Bakkali te laten starten, dan mag hij uiteindelijk ook afgerekend worden als eender welke speler van Sporting. Ondanks de grote wil bij Bakkali wist hij zich voetbaltechnisch niet te onderscheiden tijdens zijn eerste speelminuten sinds februari 2020. Bakkali wist tegen Cercle bijvoorbeeld amper drie aanvallende acties voor te leggen, terwijl Doku op de rechterkant veel nadrukkelijker aanwezig was met maar liefst zeventien offensieve acties. Zelfs rechtsachter Michael Murillo toonde nog vaker zijn aanvalsdrift met zes aanvallende acties, en linksachter Bogdan Mykhaylichenko sloot de wedstrijd evenredig af zoals Bakkali. Ook op het verdedigende vlak wist Bakkali zich niet in de kijker te spelen met twee defensief georiënteerde acties die ook verbleken bij de tien verdedigende acties van collega Doku. Bakkali ging tevens amper negen pure duels aan, en dat is slechts twee stuks hoger dan Derrick Luckassenn die een zorgeloze avond kende op het vlak van duels tegen de Bruggelingen, en aldus het minste aantal duels moest aangaan. Het is duidelijk dat Bakkali nog veel werk op de plank heeft om een échte meerwaarde te kunnen worden bij Anderlecht. En dat coach Vincent Kompany's gok verkeerd uitpakte. Voorlopig dan toch. 

POLL: Zal Bakkali zijn beste vorm nog vinden bij Anderlecht?

Eriksen komt met eerste officiële reactie

'Lamkel Zé wil weg, Antwerp mikt op aardige som'

Vanaken op tribune bij Duivels: "Onbegrijpelijki"

Vandaag 15 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet in prestigeduel Frankrijk-Duitsland!

De laatste dag van de eerste ronde in de groepsfase is aangebroken op het EK, maar er staat nog heel ...

5
{insert image alt}

Eriksen komt met eerste officiële reactie

Voetbalsupporters wereldwijd hielden zaterdagavond de adem in. Tijdens de EK-wedstrijd tussen ...

0
{insert image alt}

UEFA countert Deense kritiek in officieel statement

De UEFA vindt dat het goed heeft gehandeld wat betreft het hervatten tussen Denemarken en Finland, ...

36
{insert image alt}

Vanaken op tribune bij Duivels: "Onbegrijpelijki"

Hans Vanaken is één van de weinige spelers uit de Jupiler Pro League die deel uitmaken van de ...

288
{insert image alt}

'Lamkel Zé wil weg, Antwerp mikt op aardige som'

De haat-liefdeverhouding tussen Antwerp en Lamkel Zé lijkt op zijn einde te lopen. Het was al enige ...

138
{insert image alt}

Enrique smeekt om steun voor Spaanse zondebok

Spanje is tegenvallend aan het EK begonnen. Ondanks een enorm overwicht en karrenvracht aan kansen, ...

67
{insert image alt}

'AA Gent verrast met terugkeer kampioenenmaker'

Seraing is komend seizoen de meest verrassende nieuwkomer in de Jupiler Pro League, nadat de ...

206
{insert image alt}

Maradona krijgt waanzinnig eerbetoon op Copa America (🎥)

Argentinië opende maandagavond zijn Copa America-campagne met een 1-1-gelijkspel tegen Chili, maar ...

34
{insert image alt}

'Topclub meldt zich voor winteraanwinst Genk'

Hoewel KRC Genk zijn huidige selectie zo goed mogelijk intact wil houden, dreigt de club tijdens de ...

146
{insert image alt}

'Vervanger Vertonghen staat klaar, Martinez denkt aan derde wissel'

De Rode Duivels bereiden momenteel hun tweede EK-wedstrijd tegen Denemarken tot in de puntjes voor. ...

408
{insert image alt}

Ploegmaat deelt nieuwe details over voorval Eriksen

De Deense nationale ploeg bereidt zich momenteel voor op hun EK-duel van aanstaande donderdag tegen ...

175
{insert image alt}

Twee Duivels maken vlijmscherpe indruk op training

De meeste Rode Duivels zijn inmiddels volledig gerecupereerd van de eerste groepswedstrijd tegen ...

304
{insert image alt}

Messi door dolle heen na heerlijke vrije trap (🎥)

In de Copa America heeft schaduwfavoriet Argentinië zijn eerste wedstrijd niet kunnen winnen, de ...

125
{insert image alt}

'Balikwisha neemt beslissing over transfer naar Club Brugge'

Ook bij landskampioen Club Brugge zit de vakantieperiode er nagenoeg op, donderdag komen de troepen ...

784
{insert image alt}

'Anderlecht weigert daverend bod van 15 miljoen'

RSC Anderlecht wil er volgend seizoen al staan vanaf de Europese voorrondes en dus is het echte werk ...

679

Gisteren 14 Juni 2021

{insert image alt}

Radzinski heeft bedenkingen bij het niveau op EURO 2020

Net zoals de voorbije dagen kregen we ook vandaag heel wat EK-voetbal voorgeschoteld. Tsjechië ...

253
{insert image alt}

Charleroi bindt goudhaantje langer aan zich vast

Na een tegenvallend jaar hoopt Sporting Charleroi het volgend seizoen zo snel mogelijk aan te ...

35
{insert image alt}

Italiaanse voetbalbond grijpt in na hartstilstand Eriksen

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland staat bij elke voetbalsupporter in het geheugen gegrift. ...

228
{insert image alt}

"We zijn zo sterk dat we zonder doelman kunnen spelen"

Frankrijk is volgens diverse voetbalkenners dé grote favoriet op het Europees Kampioenschap. Les ...

866
{insert image alt}

Kansrijk Spanje laat eerste driepunter liggen tegen stug Zweden

In Sevilla kruisten Spanje en Zweden vanavond de degens. In een leuke partij had Spanje het ...

120
{insert image alt}

'Man United verrast vriend en vijand met inkomende transfer'

Manchester United kan met gemengde gevoelens terugkijken op het afgelopen voetbalseizoen. De ...

229
{insert image alt}

'Barcelona heeft absolute knaltransfer bijna beet'

FC Barcelona is volop bezig met zich te versterken. De Catalanen legden al topspelers als Sergio ...

322
{insert image alt}

Club-fans lyrisch na nieuws rond sterkhouder

Terwijl de meeste voetbalfans nog in een soort van ‘EK-modus’ zitten, wordt er bij de clubs al ...

310
{insert image alt}

Zwaar verdict voor Castagne: Rode Duivel lijdt aan zes breuken

Het Europees Kampioenschap van Timothy Castagne is met zekerheid voorbij. De Rode Duivel werd tegen ...

706
{insert image alt}

Ronaldo laat zich meteen gelden tijdens persconferentie (🎥)

Morgen trapt Portugal zijn Europees Kampioenschap op gang tegen Hongarije. In de persconferentie ...

339
{insert image alt}

'Anderlecht stuit op torenhoge vraagprijs voor toptalent'

Vorige week raakte bekend dat RSC Anderlecht interesse toont in Fausto Vera. De middenvelder van ...

612
{insert image alt}

Afwezige Sergio Ramos moedigt ploegmaats aan (📸)

Spanje en Zweden sluiten op dit moment de eerste speeldag in Groep E af. In Sevilla staan de ...

102
{insert image alt}

Lamkel Zé kondigt nakende transfer aan

De haat-liefdeverhouding tussen Antwerp en Lamkel Zé lijkt op zijn einde te lopen. Het was al enige ...

1085
{insert image alt}

KV Mechelen onthult opvallend detail over nieuwste aanwinst

KV Mechelen is volop bezig met zich te versterken met het oog op volgend seizoen. De Maneblussers ...

265
{insert image alt}

Navas komt met bikkelharde boodschap voor PSG

Paris Saint-Germain beleefde een dramatisch seizoen. Althans naar de normen van de club. De Franse ...

545