De slag van Verbeke: en route naar Kompany's 'totaalvoetbal'

De slag van Verbeke: en route naar Kompany's 'totaalvoetbal'

Het werd nochtans algemeen aangenomen, maar Vincent Kompany wil zijn Anderlecht dan toch niet spiegelen aan de voetbalvisie van zijn mentor en Manchester City-coach Pep Guardiola. De nieuwe T1 van Sporting wil terug naar het totaalvoetbal dat Anderlecht in het verleden altijd heeft gebracht, een visie die gestoeld is op het Ajax van Johan Cruijff. In die optiek beschikt Kompany met zomeraanwinst Bogdan Mykhaylichenko alvast over een sterke schakel en misschien zelfs wel over een sleutelfiguur.


MYKHA WINT DE STRIJD

Er is al veel gezegd en geschreven over de zomertransfers van RSC Anderlecht. Onbekende namen vanuit alle hoeken van de wereld kwamen de Paars-Witte rangen versterken zoals Ilias Takidine (KRC Genk), Timon Wellenreuther (Willem II), Mustapha Bundu (Aarhus GF), Lukas Nmecha (Manchester City), Bart Verbruggen (NAC Breda) en Bogdan Mykhaylichenko (Zorya Lugansk). Enkel de komst van Percy Tau, vorig seizoen in het shirt van aartsrivaal Club Brugge, sprak enigszins nog tot de verbeelding. 

Het is vooralsnog onmogelijk om te voorspellen wat de meerwaarde bij Anderlecht zal zijn van Takidine, Wellenreuther, Bundu, Nmecha en Verbruggen want het vijftal kwam momenteel nog geen enkele officiële speelminuut in actie voor Sporting. Tau en Mykhaylichenko wél, waarin het duo al meerdere knappe zaken aantoonde in het Paars-Witte shirt. Daarbij kijken we niet alleen naar de doelpunten van Tau en Mykhaylichenko, beide spelers konden namelijk al één keer de netten doen trillen, maar vooral naar hun meerwaarde in het algemene spelbeeld van Anderlecht. 



Waar de Zuid-Afrikaanse aanwinst echter nog maar 61 speelminuten achter de kiezen heeft, loopt de speeltijd van Mykhaylichenko reeds op tot 170 eenheden waarvan hij beide wedstrijden startte als basisspeler. Tegen Sint-Truiden maakte hij een meer dan geslaagd debuut, en kon hij middels een knappe solo zelfs tot scoren komen, maar ook in de vorige match tegen Moeskroen was hij één van de beste spelers van Anderlecht. De Oekraïense linksachter lijkt daarmee de concurrentieslag gewonnen te hebben van Killian Sardella en gelegenheidsback-up Edo Kayembe – en dat was overigens ook de opzet van Anderlecht. 

DE SLAG VAN VERBEKE 

Want ook al is Bogdan Mykhaylichenko geen klinkende naam, in de Oekraïense Premier Liga was hij één van de beruchtste linksachters van de competitie, en dat was niet zozeer door zijn vele verkregen gele kaarten. Voorlopig verdient Mykhaylichenko in het Lotto Park alvast de stempel van 'geslaagde transfer'. De 23-jarige moet uiteraard nog bevestigen op de middellange termijn, maar zijn voorbij twee wedstrijden in Brusselse loondienst beloven alvast veel goeds. De prestaties van de Oekraïner zouden al een erg dramatische wending moeten nemen om van Mykhaylichenko alsnog een floptransfer te maken. En voor dat provisoir succesverhaal mag de Paars-Witte scoutingcel zich op de borst kloppen. 



Als Head of Sports had Peter Verbeke op Neerpede namelijk te kampen met een erg moeilijke en complexe opdracht. De eindverantwoordelijke van de inkomende transfers beschikte over een bescheiden geldbuidel, waardoor Verbeke erg zuinig moet omspringen met de transfer- en salarisbudgetten. Met de definitieve transfer van Mykhaylichenko en de tijdelijke huurbeurt van Percy Tau lijkt Verbeke daar alvast wonderwel in te slagen. Al wordt het uiteraard nog afwachten hoe Takidine, Wellenreuther, Verbruggen maar vooral Nmecha en Bundu zich zullen profileren bij Anderlecht, maar de start met Tau en Mykhaylichenko is alvast veelbelovend.

MODERNE FULLBACK 

Volume, mentaliteit, kwaliteit met de bal aan de voet. En een bijtertje. In de wedstrijden tegen Sint-Truiden en Moeskroen scoorde Mykhaylichenko alvast punten bij de Paars-Witte achterban en decision makers. De Oekraïner heeft wel nog wat werk voor de boeg om de automatismen aan te scherpen met Jérémy Doku, zijn aanvallende collega op de linkerflank, maar als het duo elkaar volledig vindt dan zal dat ongetwijfeld vuurwerk geven.



Mykhaylichenko bezit het profiel van een moderne fullback, die naast zijn aanvallende inspanningen ook niet zijn defensieve karweien verwaarloost. De linksachter speelt steevast op een hoge positie op het veld, evenredig met de stek waar Michael Murillo zich bevindt op de rechterkant. Bovendien kan Mykhaylichenko goed infiltreren én toont hij zich betrouwbaar en zuiver in de spelopbouw. Dat hij tegen Sint-Truiden kon scoren door een fraaie individuele solo is uiteraard mooi meegenomen. Bij het streven naar het begeerde 'totaalvoetbal' is Vincent Kompany alvast in zijn nopjes met een type-voetballer zoals Mykhaylichenko.

NU AL TOPPER IN JPL 

Op basis van zijn twee voorbije wedstrijden in de Jupiler Pro League lijkt Mykhaylichenko alvast een serieuze versterking te zijn voor Anderlecht. De Oekraïener borduurt daarmee verder op zijn indrukwekkende prestaties bij Zorya Lugansk en hij lijkt momenteel de overstap naar de Belgische competitie moeiteloos te verteren. In bepaalde onderdelen behoort Mykhaylichenko nu zelfs al tot de beste flankverdedigers van de Jupiler Pro League. En dan kan je wel degelijk spreken over een geslaagde start … 

We haalden het hierboven al aan: Mykhaylichenko is een aanvallend ingestelde flankverdediger maar  zijn defensieve taken verzaakt hij daardoor allerminst. Met een slaagpercentage van 83% in de defensieve duels en 81% in zijn aangegane offensieve duels is Mykhaylichenko in beide onderdelen de huidige nummer twee onder de flankverdedigers (links en rechts) van de Jupiler Pro League. 



Daarmee scoort Mykhaylichenko opmerkelijk hoger dan vorig seizoen bij Zorya Lugansk, waar hij toen al hoge toppen scheerde.. Daarbij kan wel de vraag gesteld worden of hij dat hoge niveau wel zal kunnen aanhouden, en of dit slechts een momentopname betreft. Deze uitzonderlijk hoge percentages zullen uiteraard nog afnemen naarmate de competitie vordert, maar veelbelovend is alvast wel.

INDRUKWEKKENDE STATS 

In drie specifieke onderdelen mag Mykhaylichenko zich alvast uitroepen tot de absolute primus onder zijn positionele collega's van de Jupiler Pro League. Niet toevallig bevinden deze drie  facetten zich telkens op het offensieve compartiment. Zo ging Mykhaylichenko bijvoorbeeld twee dribbels aan in de voorbije twee wedstrijden, maar telkens slaagde hij ook in zijn opzet. Logischerwijze kan Mykhaylichenko een perfect rapport voorleggen op het vlak van dribbel-efficiëntie, al zal ook dit huidige percentage van 100% stelselmatig afnemen.

Ook in het aantal voorwaartse passes is Mykhaylichenko de onbetwiste leider onder de flankverdedigers van de Belgische competitie, en die titel mag hij zich ook toe-eigenen bij de passes naar de final third. Een flankverdediger met diepgang, eenzelfde type als Michael Murillo dus, dat ontbrak er vorig seizoen bij Anderlecht en met Mykhaylichenko lijkt Vincent Kompany zijn ideale man gevonden te hebben.



Toch moet Mykhaylichenko zich ook nog bijschaven op bepaalde facetten. Op het vlak van balverlies bijvoorbeeld. Gemiddeld verliest de Oekraïner veertien keer peer wedstrijd het leer, en dat is best veel want bij Anderlecht lijdt niemand vaker balverlies dan de nieuwe linksachter. Ook de efficiëntie van zijn voorzetten kan nog flink verbeterd worden. Mykhaylichenko laat vooralsnog een stevige indruk na tijdens zijn eerste minuten op het Belgisch grondgebied, maar het is duidelijk dat er ook nog wat werk op de plank ligt. Desalniettemin zijn de signalen alvast erg positief. En dat betekent uiteraard een opsteker voor het vernieuwde scoutingsapparaat van Anderlecht en de zoektocht naar het zo begeerde totaalvoetbal van coach Kompany.

POLL: Levert Verbeke goed werk af bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Smaakmaker Genk: "Kompany wilde mij bij Anderlecht"
Smaakmaker Genk: "Kompany wilde mij bij Anderlecht"

Als KRC Genk zich nog in de titeldebatten wil mengen, moet het morgenavond winnen van RSC ...

6
6
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt

Club Brugge won afgelopen donderdag tegen het Griekse PAOK en mag zich opmaken voor de halve finales ...

62
62
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

40
40
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

49
49
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

163
163
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op

Club Brugge heeft donderdagavond zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist, want het wist de hel ...

240
240
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'

Maandenlang was Union dé gedoodverfde kampioen voor dit seizoen, want ze stonden vrijwel de ...

175
175
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager

Decennia lang vertolkten Belgische teams slechts een bijrol op het Europese toneel, maar dit seizoen ...

612
612
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen

Wat een metamorfose heeft Club Brugge ondergaan. Een maand geleden leek het zich nog naar het einde ...

737
737
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?

Zaterdagavond trekt Standard in de Europe Play-Off naar Westerlo, maar heel erg veel animo zal er ...

221
221
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

273
273
<strong>Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal</strong>
Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal

Vorige zomer stonden Anderlecht en Francis Amuzu open voor een transfer, maar geen enkele ploeg kon ...

443
443
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan

Club Brugge plaatste zich donderdagavond uiteindelijk vlotjes voor de halve finales van de ...

118
118
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League

Krijgt Antwerp na 31 jaar eindelijk een opvolger in een Europese finale? De kans is donderdag alvast ...

267
267
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend

Zaterdagavond mag Anderlecht voor de eerste keer als leider in de Jupiler Pro League aan de bak. Het ...

242
242