Eerherstel voor Trebel 2.0: noodzakelijke wanhoopspoging

Eerherstel voor Trebel 2.0: noodzakelijke wanhoopspoging

Vorig seizoen kwam Adrien Trebel amper vier keer in actie tijdens de Jupiler Pro League. De roodharige Fransman leek definitief afgeschreven te zijn in het Lotto Park maar niets lijkt minder waar. In de voorbije oefenmatchen tegen Sint-Truiden en Saint-Etienne kreeg Trebel opnieuw speelminuten van de paars-witte technische staff, en die grijpt hij momenteel met beide handen. Is de grote comeback in aantocht? Of spelen er andere redenen bij de heropflakkering van Trebel?


TRANSFER OF REHABILITATIE  

Nee, 2019-2020 het was niet het seizoen van Adrien Trebel. De Fransman werd het gros van de voorbije jaargang volledig genegeerd en hij kampte daarnaast ook met een langdurige blessure aan de knie. Tussendoor verscheen Trebel alsnog aan de oppervlakte in de wedstrijden tegen Club Brugge, Sint-Truiden, KAS Eupen en Standard, maar erg veel toekomst leek hij niet meer te hebben in het Lotto Park. In de recente oefenwedstrijden op het komende voetbalseizoen geeft de Paars-Witte technische staf Trebel echter opnieuw een kans. En voorlopig bedankt de middenvelder ook voor dat vertrouwen.



Op basis van zijn pure kwaliteiten heeft Trebel altijd een plaats in de A-kern van Sporting, maar zijn zware jaarsalaris van 2,7 miljoen euro wordt daar toch niet mee gerechtvaardigd. Het oorspronkelijke plan was om Trebel tijdens de voorbije mercato's te verpatsen in het Midden-Oosten, waar hij tot op vandaag nog steeds belangstelling geniet, maar tot een definitief vertrek kwam het voorlopig nog niet. Dat heeft wellicht veel te maken omdat de transferperiode in het Midden-Oosten nog niet geopend is, maar ondertussen legt Anderlecht hem op de weegschaal door Trebel de nodige speelminuten te gunnen. Met het oog op een toekomstige transfer, ofwel een rehabilitatie in de A-kern.

EEN NIEUWE KANS 

Een herkansing van Trebel bij Anderlecht werd oorspronkelijk als onwaarschijnlijk geacht, maar volgens La Capitale zou het nieuwe Sporting-bestuur – met Head of Sports Peter Verbeke als grote voortrekker – de ex-speler van Standard een nieuwe kans willen gunnen. Die stelling bevat ook een grond van waarheid want ondertussen werd Trebel ondertussen al twee keer opgesteld in de oefenmatchen tegen Sint-Truiden en Saint-Etienne. Zolang zijn zware contract doorloopt, moet die verbintenis volgens de modaliteiten ook worden uitbetaald, en waarom kan Anderlecht ondertussen geen gebruik maken van de kwaliteiten van Trebel? 



De voordelen door Trebel speelgelegenheid te gunnen tijdens de voorbereiding zijn legio. Zoals hierboven vermeld kan Anderlecht ten eerste niet onder het feit door dat zijn contract moet worden uitbetaald. Bovendien dateert de laatste wedstrijd van Trebel van 15 december 2019, met 29 minuten tegen Standard, waarna een operatie aan de knie volgde samen met een maandenlange revalidatie. Door Trebel niét op te stellen daalt zijn vorm, marktwaarde en aantrekkelijkheid voor andere clubs om hem aan te kopen. Hij snakt dus naar wedstrijdritme, en een fitte Trebel heeft op sportief én economisch vlak een véél grotere meerwaarde dan een niet-fitte Trebel. Een echte win-win-situatie lijkt het. 

VOORDEEL VOOR VERCAUTEREN 

La Capitale voorspelde dus dat het Anderlecht-bestuur de overbodig geachte middenvelder in ere wil herstellen, maar ook Sport/Voetbalmagazine wierp deze stelling op. Daarbij schuift het weekblad twee grote voordelen naar voren. Eén: coach Franky Vercauteren krijgt er op deze manier een 'extra' verdedigende middenvelder bij. En twee: een deel van de kapitaalsvernietiging kan nog gerecupereerd worden. Dat klinkt als muziek in de oren voor de penningmeester van Anderlecht, want op financieel vlak is er nog steeds érg weinig ruimte. En dan is kapitaalsvernietiging uiteraard uit den boze, maar een optimaal rendement erg welkom.



Anderzijds kunnen er ook vraagtekens worden geplaatst rond een eventuele rentree van Trebel. Zoals eerder gesteld lag hij maandenlang in de lappenmand na een blessure en een operatie aan de knie. Daarom wordt het spannend om volgen hoe Trebel omgaat met de intensiteit van de trainingen en de snelle opvolging van de wedstrijden. Voorlopig waren er nog geen pijntjes of ongemakken vastgesteld na de matchen tegen Sint-Truiden en Saint-Etienne, wat ongetwijfeld een grote opsteker betekent. Maar het wordt tevens afwachten hoe Trebel zich mentaal kan opladen na anderhalf jaar sukkelen met fysieke ongemakken. Bovendien heeft Trebel ook al 29 lentes op de teller staan.

PUNTEN SCOREN IN SAINT-ETIENNE 

In het Stade Geoffroy-Guichard van Saint-Etienne bewees Trebel alvast dat hij nog steeds een meerwaarde kan betekenen bij Anderlecht. In de tweede oefenpartij tegen Les Verts koos Franky Vercauteren voor een centraal middenveld met de jonge Marco Kana als voetballende nummer zes, Trebel als dynamische middenvelder en Yari Verschaeren als meest vooruitgeschoven pion. De paars-witte motor draaide op een mix van ervaring met jeugdig talent én die sloeg ook aan. Vooral Kana en Trebel lieten een goede indruk na, terwijl Verschaeren eerder ondermaats presteerde.



Dat Trebel positief van zich liet spreken in Frankrijk is best wel opmerkelijk na zo'n lange periode van inactiviteit, maar kon hij zich dus toch onderscheiden. Zo was het opmerkelijk dat de passing-accuraatheid van Trebel enkele procenten hoger lag dan zijn seizoensgemiddelde van vorig jaar. In verhouding ontving hij gemiddeld nochtans even vaak de bal als vorig seizoen, waardoor de passing-kwaliteit van Trebel dus positief evalueerde. En dat zal speler-inspirator Vincent Kompany ongetwijfeld bevallen hebben, want 'zijn' Anderlecht moet nog steeds een vlotte balcirculatie kunnen hanteren. 

TREBEL 2.0? 

Ondanks zijn rijke blessurehistorie schuwde Trebel de duels niet tegen Saint-Etienne. Het viel wel op dat hij zich eerder concentreerde op het defensieve werk dan het offensieve, terwijl dat de voorbije jaren toch eerder omgekeerd was. Trebel was zelfs één van de spelers die, samen met Edo Kayembe en Anouar Ait El Hadj,  het meeste defensief werk opknapte – zowel in aantal duels als in de efficiëntie ervan. De Fransman liet ook, op verdediger Hannes Delcroix na, het meeste intercepties noteren in de partij tegen Saint-Etienne. Het is duidelijk dat Trebel punten scoorde vorig weekend.



Desondanks zal het wel lastig worden voor Trebel om zich in het type-elftal te wurmen dat Franky Vercauteren momenteel voor ogen heeft. In de 'A-ploeg' stelde de coach namelijk centrale middenvelders Peter Zulj, Albert Sambi Lokonga en Michel Vlap op, en die driehoek deed het ook meer dan naar behoren in de eerste wedstrijd tegen Saint-Etienne. Toch zou Trebel een waardig alternatief kunnen betekenen, want sowieso zullen er komend seizoen nog blessures en schorsingen volgen. Op die manier kan de marktwaarde van Trebel opnieuw stijgen én bijgevolg kan hij terug aantrekkelijk worden voor andere clubs. Met een lopend (en duur) contract tot en met 2023 is dat misschien wel het beste scenario voor Anderlecht.

POLL: Moet Trebel een herkansing krijgen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

26
26
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

48
48
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

177
177
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

131
131
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

98
98
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

94
94
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"

Halfweg de Champions' Play-Off lijken er nog drie titelkandidaten te zijn. Anderlecht beschikt als ...

111
111
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"

Vorig seizoen knokte Karel Geraerts in deze fase van het seizoen nog volop met Union voor de ...

74
74
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'

Cercle Brugge is bezig aan een zeer knap seizoen. De Vereniging wist zich in de top zes te scharen ...

106
106
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'

Bij FC Barcelona waren ze donderdag in de wolken, want ze konden officieel bekend maken dat Xavi ...

133
133
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer

Charleroi kan zich komend weekend helemaal verzekeren van het behoud in de Jupiler Pro League. Als ...

213
213
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'

Het seizoen in de Nederlandse Eredivisie zit er bijna op en dat betekent dat er stilaan een ...

69
69
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"

Filip Joos is een echt voetbaldier en kreeg de laatste jaren bij VRT steeds meer ...

201
201
'Standard maakt werk van transfereis Leko'
'Standard maakt werk van transfereis Leko'

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want de Rouches spelen in de Europe Play-Off ...

186
186
<strong>Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent</strong>
Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent

Hein Vanhaezebrouck zal geen nieuw contract krijgen bij AA Gent, en dat werd beslist door voorzitter ...

476
476