Twijfels rond Wellenreuther: Geen Van Crombrugge 2.0

Twijfels rond Wellenreuther: Geen Van Crombrugge 2.0

Bijna elke week werd RSC Anderlecht gelinkt aan een nieuwe doelman. Verschillende makelaars prezen hun cliënten aan bij de sportieve leiding van Sporting, maar de club verraste vorige vrijdag met de aanstelling van Timon Wellenreuther. De 24-jarige Duitser komt over van Willem II en zijn naam deed niet meteen een belletje rinkelen bij de Belgische voetbalwaarnemers. De meningen van Nederlandse analisten lopen ook uiteen over de kwaliteiten van Wellenreuther, en dat lijkt in eerste instantie gerechtvaardigd. Al ziet het er toch wel naar uit dat Anderlecht een goeie aankoop heeft gedaan.

GEEN AFGEWERKT PRODUCT

Wellenreuther is pas 24 jaar, maar hij heeft wel al een knap palmares bij elkaar gekeept. Op 19-jarige leeftijd debuteerde Wellenreuther onder Roberto Di Matteo bij Schalke 04, waar hij uiteindelijk 10 wedstrijden onder de lat zou staan. Daarna volgde een éénjarige uitleenbeurt aan RCD Mallorca in de Spaanse LaLiga2. In zijn zoektocht naar meer speelminuten vond Wellenreuther nadien onderdak bij Willem II, waar hij de voorbije twee seizoenen de nummer één was. In Tilburg evolueerden zijn prestaties op gunstige wijze, met als hoogtepunt de vijfde plaats in de Eredivisie dit seizoen.



Vanaf 1 juli volgt er voor Wellenreuther dus een nieuw avontuur bij RSC Anderlecht. De Belgische recordkampioen was al maanden op zoek naar een (of meerdere) doelman(nen), en de criteria daarbij waren erg veeleisend. Het prijskaartje mocht niet al te duur uitvallen en de leeftijd van de potentiële doelman niet te hoog. Daarnaast was het voetballend vermogen van primordiaal belang, net als zijn keeperskwaliteiten uiteraard. Wellenreuther valt inderdaad te catalogeren onder deze paramaters, maar de vele vraagtekens rond zijn capaciteiten zijn wél begrijpelijk. Een afgewerkt product is hij (nog) niet, maar Wellenreuther bezit wel de potentie om op korte termijn grote stappen vooruit te zetten.

VOETBALLEND VERMOGEN?

Samen zijn collega Simon Mignolet vormt Hendrik Van Crombrugge met voorsprong het beste doelmannen-duo van de Jupiler Pro League. Van Crombrugge is de beste uitvoetballende doelman van de Belgische competitie, terwijl enkel Mignolet hem aftroeft bij het percentage gestopte doelpogingen. In beide parameters behoort Van Crombrugge dus tot de absolute top, maar als we de prestaties erbij nemen van Wellereuther in de Eredivisie dan zijn die toch flink wat minder. Waar Van Crombrugge de bal passt aan een accuraatheid van 92%, doet Wellenreuther dat amper aan 78%. Daarmee was de Duitser de 18de in de lijst van de Eredivisie. Hoezo een goed uitvoetballende doelman?



Die passing moet uiteraard in de juiste context geplaatst worden, want Wellenreuther beschikt wel degelijk over goeie voeten. Zo positioneert de Duitser zich vaak uit zijn eigen strafschopgebied om zijn ploeg te ondersteunen bij het balbezit. Dat zijn passing niet van de zuiverste kwaliteit is, ligt ook aan het spelbeeld van Willem II. De Tilburgers hanteren vaak de lange bal, terwijl de passing van Anderlecht meer op korte afstand georiënteerd is. Dat blijkt ook uit het aandeel balbezit van beide ploegen. Willem II genereerde 47,5% – de 13de in de Eredivisie, terwijl dat bij Anderlecht een pak hoger lag met 56% – de 3de in de Jupiler Pro League.

BETER DAN VAN CROMBRUGGE 

Wellenreuther lanceerde dit seizoen dan ook meer lange passes dan korte, terwijl dat net omgekeerd is bij Van Crombrugge. Die passes op lange afstand houden bijgevolg ook meer risico in, want de kans op balverlies is dan aanzienlijk groter. Toch leverden de lange passes van Wellenreuther vaak een voordeel op voor Willem II. Per wedstrijd verstuurde de Duitser 4 passes naar de final third, de gevarenzone bij de tegenstander, waarvan 59% accuraat was. Met die knappe statistiek was hij in dat onderdeel uiteindelijk ook de op twee na beste doelman van Nederland. 



De veelvuldige lange passes van Wellenreuther – 11 per wedstrijd om precies te zijn – halen zijn algemeen passing-percentage logischerwijze naar beneden. Maar als we enkel zijn korte tot middellange passes nader bekijken, dan lijkt het wel snor te zitten met dat voetballend vermogen. Met 98,6% geslaagde passes overtreft Wellenreuther op dat vlak zelfs Van Crombrugge, die ook wel een indrukwekkende 97,8% haalt. Als de Duitser zich aanpast aan de kortere passing-lijnen bij Anderlecht, dan zal zijn algemeen passing-percentage bijgevolg ook danig toenemen. 

EFFICIËNTE LIJNKEEPER

De voetballende kwaliteiten van Wellenreuther moeten in België dus nog bevestigd worden, maar zijn pure keeperskwaliteiten lijken nu al buiten kijf te staan. Ook al eindigde Willem II in de Eredivisie op een knappe maar onverhoopte vijfde plaats, de Tricolores incasseerden wel enorm veel schoten op hun doel. Amper 6 ploegen zagen namelijk nog meer doelpogingen richting het eigen doel vertrekken, waardoor Wellenreuther zelden op een rustige avond kon rekenen. Toch bewees de Duitse doelman een meer dan betrouwbaar sluitstuk te zijn, waardoor hij een groot aandeel had in de knappe eindklassering van Willem II.



Ondanks 141 geïncasseerde doelpogingen slikte Wellenreuther dit seizoen slechts 34 tegengoals, waarbij enkel 4 ploegen beter deden. Daarmee wordt meteen het grote belang van Wellenreuther benadrukt als sterke lijnkeeper. Met 72% geredde pogingen positioneerde de doelman van Willem II zich als achtste efficiëntste doelman van de Eredivisie. Dat is een behoorlijke verbetering met het vorige seizoen, toen die verhouding op amper 62,5% lag. Bovendien lag zijn passing toen ook enkele procenten lager. Als Wellenreuther die vooruitgang kan verderzetten, dan heeft Anderlecht er een topdoelman in spe bij. Maar toch een kleine nuance: Van Crombrugge redde dit seizoen wel 6% meer pogingen dan Wellenreuther. 

GEEN DIRECTE OPVOLGER VOOR VAN CROMBRUGGE

Tot aan de eerste wedstrijd van Timon Wellenreuther bij RSC Anderlecht zullen er vraagtekens blijven hangen rond zijn kwaliteiten en potentie om te slagen in het Lotto Park. Ergens lijken die twijfels ook gegrond, want alleen maar al de stap van Willem II naar de Belgische recordkampioen is niet te onderschatten. Daarnaast zal de 24-jarige Duitser vooral zijn voetballend vermogen moeten bewijzen, want erg efficiënt was dat niet in Tilburg. Maar het lef en de kunde om uit te voetballen, dat heeft Wellenreuther wel. Mede door de aanpak van Willem II, dat meer op de lange bal georiënteerd was, kon hij zijn voetballend vermogen daar niet ten volle aantonen. Al zit er wel degelijk muziek in zijn pure korte passing, die bij Anderlecht net van groot belang is.



Op uitvoetballend gebied ziet het ernaar uit dat Wellenreuther dus wel zal passen bij de filosofie van Sporting, al is enig voorbehoud dus wel nog op zijn plaats. Waar veel minder over getwijfeld kan worden, dat is zijn zuiver keeperstalent. Met 72% geslaagde reddingen dit seizoen prijkte Wellenreuther in de top vier van de Eredivisie, en dat ondanks dat hij elke wedstrijd een karrenvracht aan doelkansen incasseerde. Daarnaast moet zijn jonge leeftijd van 24 lentes nog in rekening worden gehouden, waardoor Wellenreuther nog een ruime progressiemarge voor zich heeft. Een directe opvolger voor Van Crombrugge lijkt hij dus nog niet, maar de potentie om te slagen bij Anderlecht is er zeker wel. 

POLL: Wordt Hellenreuther een topaankoop?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Hasi neemt duidelijk standpunt in over interesse AA Gent'
'Hasi neemt duidelijk standpunt in over interesse AA Gent'

Hij was de voorbije jaren wat uit beeld verdwenen, maar de jongste maanden zette Besnik Hasi ...

27
27
'Club Brugge bidt voor Europese opsteker'
'Club Brugge bidt voor Europese opsteker'

Club Brugge kan donderdagavond een beetje geschiedenis schrijven. Als het tegen PAOK zijn 1-0-zege ...

109
109
Augustinsson maakt helder statement over Anderlecht-toekomst
Augustinsson maakt helder statement over Anderlecht-toekomst

Anderlecht ligt met nog zeven speeldagen te gaan in pole-positie voor de landstitel na de knappe ...

120
120
'Belgische top lonkt naar speler van Huddersfield'
'Belgische top lonkt naar speler van Huddersfield'

De Belgische ploegen speuren voluit naar versterking. Volgens La Capitale kijken ze ook rond in de ...

50
50
Twee grote namen bekeken Anderlecht-Union SG
Twee grote namen bekeken Anderlecht-Union SG

RSC Anderlecht won zondag met 2-1 van Union SG. De sfeer was geweldig in het Lotto Park. Het stadion ...

163
163
Patro geeft ex-speler Club Brugge een kans: "Veel talent"
Patro geeft ex-speler Club Brugge een kans: "Veel talent"

Patro Eisden kent een topseizoen in de Challenger Pro League. Ze hopen zich nog te plaatsen voor de ...

76
76
<strong>Wilde dromen bij Club Brugge: superdeal Europese top</strong>
Wilde dromen bij Club Brugge: superdeal Europese top

Bij Club Brugge gonst het van opwinding over Raphael Onyedika, wiens recente prestaties en groeiende ...

382
382
'Ajax zet zinnen op smaakmaker Cercle Brugge'
'Ajax zet zinnen op smaakmaker Cercle Brugge'

Cercle Brugge zal na het seizoen zeker een aantal sterkhouders het team zien verlaten. Voor ...

155
155
'Union SG weigert stevig bod van 15 miljoen euro'
'Union SG weigert stevig bod van 15 miljoen euro'

Union SG gaat in de zomer een aantal sterkhouders verliezen. De interesse in een aantal jongens ...

172
172
Overzicht verhuurde spelers: 3 spelers maken furore met assist
Overzicht verhuurde spelers: 3 spelers maken furore met assist

Ook dit seizoen verhuren de ploegen uit de Jupiler Pro League heel wat spelers aan buitenlandse ...

32
32
Opdoffer voor Cercle Brugge: steunpilaar 2 weken aan de kant
Opdoffer voor Cercle Brugge: steunpilaar 2 weken aan de kant

Met een knappe vijf op negen laat Cercle Brugge zich niet onbetuigd in de Champions' Play-Offs. Ook ...

109
109
'Beerschot kan cashen: smaakmaker plots grof wild'
'Beerschot kan cashen: smaakmaker plots grof wild'

Na twee seizoenen in de tweede afdeling stijgt Beerschot opnieuw naar de Jupiler Pro League. De ...

149
149
'Amuzu dwingt Anderlecht tot actie: verkopen of verlengen?'
'Amuzu dwingt Anderlecht tot actie: verkopen of verlengen?'

Francis Amuzu deed zijn reputatie als supersub eer aan door Anderlecht zondag een belangrijke zege ...

349
349
David Beckham slaat keihard terug na onverwacht drama
David Beckham slaat keihard terug na onverwacht drama

David Beckham is de laatste maanden wederom niet meer uit de media weg te slaan. De ex-voetballer ...

92
92
<strong>Overmars-toptransfer ontploft in het gezicht van Antwerp FC</strong>
Overmars-toptransfer ontploft in het gezicht van Antwerp FC

tChristopher Scott, destijds vergeleken met Kai Havertz, heeft de hoge verwachtingen niet kunnen ...

307
307