Leuren met Lucumi: tussen Genk en Sevilla

Leuren met Lucumi: tussen Genk en Sevilla

KRC Genk liet het voorbije jaar tal van sterkhouders gaan. Alejandro Pozuelo, Leandro Trossard, Ruslan Malinovskyi, Joseph Aidoo, Ally Samatta en Sander Berge verlieten allen de Luminus Arena, een exodus die de Limburgers komende zomer een halt toe willen roepen. Toch wordt naast Joakim Maehle ook Jhon Lucumi nog steeds hardnekkig gelinkt aan een transfer, al wil Dimitri de Condé naar verluidt niet weten van een vertrek. Het is echter nog maar de vraag of de Colombiaanse rots in de branding te houden valt.


MOTOR VAN MONCHI

Spaanse media wisten immers te melden dat Sevilla wel graten ziet in zijn komst. Geen toeval, want sinds zijn overstap vanuit zijn geboorteland twee jaar geleden haalt de verdediger een erg hoog niveau. Lucumi prijkt dan ook reeds op de shortlist van enkele Europese (sub)toppers, waarbij Sevilla uiteraard niet kan ontbreken. De Andalusiërs zijn aandachtige volgers van de Belgische spelersmarkt, die grondig wordt gescout en vaak uitstekend scoort in de datagedreven aanpak van directeur voetbalzaken Ramon Rodriguez Verdejo – kortweg Monchi genoemd.



Zowat iedere speler die het gemiddelde niveau van de Jupiler Pro League overstijgt, staat in het Estadio Ramon Sanchez Pizjuan al genoteerd. Dat ze daar over zulk een uitgebreide database beschikken, valt grotendeels te danken aan Monchi zijn scoutingsapparaat. Daarin wordt de rol van zaakwaarnemers enigszins gereduceerd, al onderhoudt de ex-doelman natuurlijk wel een goede relatie met veel van die makelaars. Een club als Sevilla kan ook moeilijk anders om competitief te blijven aan de top. Maar een speler opdringen aan Monchi, dat is haast not done.

Die heeft een geheel eigen visie op rekrutering, waarbij telkens hetzelfde stramien wordt gevolgd. Van juli tot en met september laat Sevilla de lijst van potentiële aanwinsten groeien, zonder al te zeer te focussen op parameters of specifieke profielen. In die periode, waarin dus enorm veel spelers bekeken worden, legt Monchi de eerste bouwsteen voor zijn forse databank. Vervolgens wordt maandelijks een 'best of' elftal samengesteld, om zo tot een kwalitatieve selectie te komen met tal van interessante en waardevolle pistes die verdere opvolging verdienen.

LUCUMI OP DE LIJST

Ook verdeelt Monchi de verschillende mondiale voetbalcompetities in diverse categorieën, gebaseerd op historie en kwaliteit. Onze pintjesliga schopt het daarbij zowaar tot de A-klasse, samen met de Serie A, Bundesliga, Premier League, Ligue 1, Eredivisie en de Portugese, Braziliaanse en Argentijnse liga’s. In de B-klasse vinden we Oostenrijk, Polen, Zwitserland, Kroatië, Peru, Colombia, Chili, Mexico en de MLS terug. Continentale of mondiale evenementen zoals de Afrika Cup, COMNEBOL, Asia Cup, alsook het EK en WK, behoren tot slot tot de C-klasse.



Vermits competities in de eerste categorie het meest gescout worden, kent de JPL weinig geheimen voor Monchi en co – geen wonder dat ook Maehle, Sambi Lokonga en Jonathan David er al genoemd werden. Volgens diens aanpak houdt de definitieve lijst van eventuele targets wel rekening met de benodigde versterkingen voor de A-kern. Sevilla is momenteel niet per se op zoek naar een centrale verdediger, maar toch is Lucumi dus in het oog gesprongen. Zijn naam overleefde alvast de schifting en ligt bovenaan de stapel indien de Spaanse topclub er alsnog zulk een profiel bij wil.

FINANCIËLE PLAATJE

Monchi is het type directeur die zich eerder toelegt op de rekrutering van spelers dan op hun verkoop. Toch is naast het sportieve ook het financiële plaatje uiteraard belangrijk. Wat dat betreft kan Lucumi een opportuniteit vormen, al is over zijn eventuele prijskaartje weinig bekend. Het toonaangevende Transfermarkt schat zijn waarde echter op slechts een dikke zeven miljoen, lang geen onoverkomelijke som in Andalusië. Daar legden ze zeven jaar geleden tenslotte al 10 miljoen op tafel om zijn landgenoot Carlos Bacca weg te plukken bij Club Brugge.



De goalgetter haalt daarmee niet eens de top 20 van duurste aankopen, meer zelfs: vorige zomer telde Monchi nog twee keer 25 miljoen neer om Rony Lopes en Jules Koundé in huis te halen. Een uitspatting die mede dankzij de verkoop van Wissam Ben Yedder veroorloofd was, want nochtans hanteert hij een strik beleid van de budgetten waarbij de uitgaven nooit boven de inkomsten mogen uitstijgen. Het is om dat evenwicht tussen het sportieve en financiële aspect te bewaren dat Monchi een datagedreven aanpak verkiest. Waarin Lucumi prima past.

TOP IN BELGIË

De 21-jarige linkspoot is in dat opzicht namelijk een koopje, met nog heel wat progressiemarge. Hoewel dat volgens De Condé net een argument is om nog even aan boord te blijven, behoort Lucumi echter ook vandaag al tot de absolute top in België. In diverse parameters prijkt zijn naam immers in de top 10, waaronder het aantal succesvolle defensieve acties en recuperaties per match. In de lucht legt zelfs niemand een betere ratio van gewonnen duels voor. Puur op defensief vlak heeft Lucumi zijn plek in de databank van Monchi dus zeker verdiend.



De sterke man van Sevilla denkt evenwel niet louter in posities, maar wel in capaciteiten. Iemand die achterin werd gescout, kan daarom zomaar wel eens naar het middenveld schuiven. Wie weet is dat ook voor Lucumi het geval, want zijn voetballende kwaliteiten staan buiten kijf. Qua passing-efficiënte schaart hij zich alvast bij de beste verdedigers in ons land, en ook zijn doorsteekballetjes en algemene drang naar voren verraden zijn klasse. Iets wat toch min of meer een vereiste is om mee te kunnen draaien bij de huidige nummer drie in La Liga.

MUST SEE LUCUMI

De combinatie van het Colombiaanse brok graniet zijn defensieve sterkte én opbouwende kwaliteiten maken van Lucumi een complete en moderne verdediger. De bovenstaande data past samen met zijn profiel dan ook uitstekend in de visie van Monchi, in wiens bureau die informatie dan ook al lang de revue passeerde. Hoewel hij een grote fan is van zulk een statistische benadering, zal de directeur er zijn eindoordeel wel nooit exclusies op baseren. Wél helpt het hem om een objectief profiel te schetsen van wie een potentiële aanwinst kan zijn.



De foutenmarge moet zo tot een minimum worden herleid, maar vanzelfsprekend is er ook altijd een subjectieve component mee gemoeid die niet uit de cijfers kan worden opgemaakt. Wel helpen de data om een immense hoeveelheid aan mogelijke targets terug te brengen tot een beperkt aantal van 'must see'-spelers. Een stempel die Lucumi dus reeds op zijn hoofd kreeg opgeplakt, hoe dan ook een mooi compliment voor de beloftevolle jongeling. En natuurlijk ook Genk zelf, dat andermaal haar oog voor talent demonstreert.

LUCUMI AANGEBODEN IN SEVILLA

Bronnen dichtbij Sevilla verklaren dat de club voorlopig geen concrete acties onderneemt om Lucumi in huis te halen. Dat neemt evenwel niet weg dat Monchi en de zijnen gecharmeerd zijn door diens kwaliteiten. Door zich via diverse bronnen te laten informeren zou hij namelijk toch al bezig zijn met een beeld te schetsen van de verdediger. Een zomertransfer is naar alle verwachting wel nog niet aan de orde, maar nadien kan de interesse snel concreet worden. Een verloop dat in lijn lijkt te liggen met de eerdere verklaringen van De Condé.

Die beklemtoonde daarbij meteen dat Genk geen enkele sterkhouder zal laten vertrekken, en Lucumi zelfs een nieuwe verbintenis voorgeschoteld kan krijgen. Het maakt het des te opvallender dat diens makelaar zijn cliënt volgens onze bronnen intussen toch heeft aangeboden in Sevilla, hoewel Monchi zoals gezegd dus geen voorstander is van deze aanpak. Misschien is het wel louter een drukkingsmiddel om een zo vet mogelijk contract uit de brand te slepen. Zo lang de handtekening niet gezet is, gaan ze in de Luminus Arena hoe dan ook nog enkele bezorgde maanden tegemoet.

POLL: Zal Lucumi volgend seizoen nog bij KRC Genk spelen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'

Anderlecht wist zich deze week te herpakken na de beschamende vertoning in Genk van vorig weekend. ...

13
13
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

7
7
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

57
57
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

102
102
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

71
71
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

267
267
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

179
179
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

121
121
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

120
120
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"

Halfweg de Champions' Play-Off lijken er nog drie titelkandidaten te zijn. Anderlecht beschikt als ...

141
141
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"

Vorig seizoen knokte Karel Geraerts in deze fase van het seizoen nog volop met Union voor de ...

90
90
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'

Cercle Brugge is bezig aan een zeer knap seizoen. De Vereniging wist zich in de top zes te scharen ...

128
128
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'

Bij FC Barcelona waren ze donderdag in de wolken, want ze konden officieel bekend maken dat Xavi ...

152
152
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer

Charleroi kan zich komend weekend helemaal verzekeren van het behoud in de Jupiler Pro League. Als ...

244
244
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'

Het seizoen in de Nederlandse Eredivisie zit er bijna op en dat betekent dat er stilaan een ...

77
77