EXCLUSIEF: Club Brugge denkt aan 'type-Vormer' als nieuwe linksback

EXCLUSIEF: Club Brugge denkt aan 'type-Vormer' als nieuwe linksback

De landstitel is voorlopig nog steeds niet binnen, maar dat Club Brugge reeds werkt maakt van volgend seizoen is intussen welbekend. Bovenaan het verlanglijstje van Philippe Clement staat wellicht vooral nog wat versterking voorin en op het middenveld, al speurt Vincent Mannaert ook op andere posities naar opportuniteiten. Zo zouden de pijlen onder meer op linksachter Michal Karbownik zijn gericht, die wel een fikse duit moet kosten.


Volgens Poolse media wees zijn huidige werkgever Legia Warschau namelijk al een bod van zes miljoen af. De ex-club van Vadis Odjidja en Ricardo Sa Pinto mikt dan ook minstens op een verbetering van het record in de Ekstraklasa, dat momenteel op naam staat van hun eigen doelman Radoslaw Majecki – die pas in de zomer voor zeven miljoen naar Monaco trekt. Karbownik moet bij voorkeur zelfs 10 miljoen opleveren, hoewel zijn marktwaarde volgens Transfermarkt slechts op 3,6 miljoen wordt geschat. De vele gegadigden uit Spanje, waaronder Sevilla, Real Sociedad en Real Betis, doen Legia echter dromen van meer.

RECHTSVOETIGE DUIZENDPOOT
Met ook nog PSV en Sporting Lissabon op de loer is de concurrentie dus niet min voor Blauw-Zwart, dat hoe dan ook diep in de buidel zal moeten tasten om de 19-jarige back naar Jan Breydel te halen. Wij staken bij Chris Philipps, die in Warschau tot januari de kleedkamer deelde met Karbownik en vandaag in Lommel aan de slag is, ons licht op over de dure vogel. "Ik heb een paar keer met hem gespeeld bij het tweede elftal (dat in de Poolse vierde klasse uitkomt, nvdr.)", steekt de 26-jarige Luxemburger van wal. "Nu volg ik het allemaal niet meer zo goed, maar ik heb wel gehoord dat hij altijd mee mag doen bij de A-ploeg."



"Zowaar als linksachter, want Karbo is nochtans rechtsvoetig – al heeft hij wel een prima linker. Zelf heb ik hem bovendien vooral leren kennen als middenvelder", gaat Philipps verder. Het tweetal stond voor de winterstop vier keer samen in de basis bij Legia II, waarbij Karbownik op diverse plaatsen terug te vinden was. "Dat is goed voor een jonge speler, want zo kan je in de ploeg geraken door ergens te depanneren. Zoals hij nu dus links achterin. Op die manier kan je trouwens pas echt je beste plek vinden. In de jeugd bij Metz (waar Philipps tevens het pad van Thomas Didillon kruiste, nvdr.) switchte ik ook vaak van positie."

TYPE VORMER OP DE FLANK
"Ik was wel verrast om te horen dat hij tegenwoordig als verdediger speelt. Zoals ik hem ken is hij immers toch vooral op het offensieve aspect gericht, toen vaak als nummer acht", aldus de controleur, die zijn ex-ploegmaat dus eerder omschrijft als een type-Ruud Vormer. Zo getuigen ook diens totaal van zes assists in de voorbije campagne. "Hij is goed aan de bal, heeft een prima pass in de benen en beschikt vooral over een uitstekende visie. Een meerwaarde in het combinatiespel dus, al is Karbo niet de man van flitsende dribbels of doorsteekpassjes. Ook is hij best snel, maar een wervelwind kan ik hem toch net niet noemen."



"Tot slot was er op defensief vlak hier en daar nog wat schaafwerk aan, maar naar wat ik hoor kwijt hij zich vandaag wel plichtbewust van zijn defensieve taken. Die progressie heeft hij dus alvast gemaakt. Als hij dat kan volhouden, zie ik hem als fullback wel ver geraken. Volgens mij is het misschien zelfs wel de beste positie voor hem, zeker nu dat soort profielen in trek zijn", blikt Philipps vervolgens al even vooruit. "Ik heb opgevangen dat er een aantal clubs geïnteresseerd zijn, maar ik hoop wel dat hij niet te snel wil gaan. Een ploeg als Club Brugge of PSV kan een ideale tussenstap vormen op weg naar een van de topcompetities."

WAT MET SOBOL & DE CUYPER?
"Soms gaan grote talenten van Polen ook rechtstreeks naar de Serie A, dus het verwondert mij alleszins niet dat teams uit Spanje nu al aan de deur kloppen. De Ekstraklasa wordt goed gescout, en Karbo staat er al een tijdje gekend als een van de grootste talenten. Verrast ben ik dus niet, maar dat hij zo snel al zulk een hoge ogen zou gooien had ik nu ook weer niet verwacht. Dat potentieel had ik niet in hem gezien", geeft Philipps tot slot toe. De ontwikkeling van Karbownik valt dan ook wat te vergelijken met die van Charles De Ketelaere dit seizoen, geïllustreerd door zijn marktwaarde die eveneens als een komeet de lucht inschoot.



De youngster geldt als hét uithangbord van de vernieuwde focus op de eigen jeugd in Jan Breydel, met Maxim De Cuyper als eerste luitenant. Die dreigt straks echter nog een tijdje in de wachtkamer te moeten blijven, want links achterin beschikt Clement tevens over Eduard Sobol en Federico Ricca. De optie op die eerste moet wel nog officieel worden gelicht, maar in principe heeft de huurling van Shaktar Donetsk zijn strepen toch meer dan verdiend. Het zou dus verbazen mocht Club hem straks gewoon laten gaan, wat slecht nieuws betekent voor De Cuyper. Zeker als Mannaert weer een nieuwe buitenlandse goudklomp binnen rijft.

MIKPUNT VAN MANNAERT
De algemeen manager van Blauw-Zwart bouwde zijn successen op potentiële toppers als Karbownik, dus kwalijk kunnen we het hem niet nemen. Toch is het misschien tijd om het vertrouwen écht aan de eigen jeugd te gunnen. Dat vindt ook Patrick De Koster, zaakwaarnemer van De Cuyper. "Maxim werd tegen Manchester United voor de leeuwen gegooid, maar deed het wel goed. Het is een bewijs dat de Belgische clubs niet enkel naar het buitenland moeten kijken voor versterkingen", vertrouwde hij onze redactie toe. "Ze kunnen ook zélf geld genereren. We hebben zó een goede jeugd: slechter gaan ze er niet van worden."



Vooral in Anderlecht stemmen ze volmondig in, net zoals Genk en Standard al geregeld lieten zien dat het mogelijk is om met eigen talenten zowel resultaat áls winst te boeken. Club deed dat de laatste jaren vooral met ruwe diamanten uit het buitenland genre Wesley Moraes en Krépin Diatta, waarbij het almaar dieper in de buidel durfde tasten – zie David Okereke. Ondanks de inhaalbeweging die dit jaar werd ingezet met producten van eigen kweek, lijkt Mannaert dat ook komende zomer weer van plan. Afwachten of een deal voor Karbownik rond geraakt, want bij Adolfo Gaich werden de Bruggelingen al geconfronteerd met de complexiteit van zulke dossiers. En dan maar hopen dat hij de moeite waard was.

POLL: Goede transfer voor Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

169
169
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

317
317
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'

De focus ligt nu uiteraard op de titelstrijd, maar achter de schermen blijkt Anderlecht ook reeds ...

71
71
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'

Een van de uitblinkers bij AA Gent in de Europe Play-Offs is ongetwijfeld Matias Fernandez-Pardo, ...

91
91
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'

Vanuit een schijnbaar uitzichtloze positie stevent Club Brugge plots af op een mooi seizoenseinde. ...

416
416
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"

Cercle Brugge speelt zondag gastheer voor koploper RSC Anderlecht. Groen-Zwart ging een paar dagen ...

512
512
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

115
115
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"

KRC Genk moet zondag al opnieuw aan de bak. Tegenstander is dan ook weer Club Brugge, dat de ...

256
256
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'

Jonathan David is ondertussen al enkele jaren een sterkhouder bij het Franse Lille. De Canadees ...

36
36
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'

Standard ontvangt op speeldag 6 van de Conference League Play-offs Sint-Truiden. De Rouches zijn nog ...

299
299
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'

Het gaat razendsnel in de carrière van Victor Boniface (23). De Nigeriaan speelde vorig ...

217
217
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"

KV Kortrijk trekt nu zondag naar RWDM in wat een alles-of-niets-duel wordt. Als KVK verliest, is de ...

59
59
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"

Komend weekend wordt het weer nagelbijten in de Regelation Play-Off. Charleroi kan zich bij gunstige ...

266
266
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht

Vrijwel niemand had het wellicht voor de start van het seizoen voorspeld, maar halfweg de Champions' ...

208
208
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"

Het lijkt intussen enkel nog wachten te zijn tot de scheiding tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck ...

330
330