Win-win-winsituatie: waarom Ajax wenkt voor 3 JPL-toppers

Win-win-winsituatie: waarom Ajax wenkt voor 3 JPL-toppers

Het coronavirus legt niet alleen overal in Europa de huidige voetbaljaargang plat, ook op de mercato zal de impact van de crisis duchtig gevoeld worden. Een algemene daling in de marktwaarde van alle spelers kondigt zich aan, waardoor ploegen die de afgelopen jaren goed draaiden gouden zaakjes kunnen doen. Zo heeft Ajax haar pijlen naar verluidt gericht op drie toppers uit de Jupiler Pro League. Wij namen hun slaagkansen in de Johan Cruijff ArenA onder de loep.


Eerder bekeken we al de interesse van AC Milan in een aantal goudhaantjes op onze velden, want in San Siro hebben ze hun pijlen naar verluidt zelfs op vijf JPL-spelers gericht – waarvan twee tevens op het Amsterdamse lijstje staan. De lokroep vanuit Nederland klinkt zelfs nog luider en moet allicht ook iets serieuzer genomen worden, want dat het daar wel snor zit met de financiën is algemeen bekend. Bovendien is Ajax maar al te vertrouwd met de Belgische competitie, al liep directeur voetbalzaken Marc Overmars vorige zomer wel een blauwtje met Standard-middenvelder Razvan Marin.

Krépin DIATTA (Club Brugge)
Wie weet kan een ruildeal met Club Brugge soelaas brengen, want Blauw-Zwart dingt naar verluidt nog altijd naar de Roemeen zijn diensten. In plaats van een tiental miljoen voor Marin neer te tellen, zou de toekomstige landskampioen dan een van de eigen sterkhouders de omgekeerde richting uit kunnen sturen. In het verleden werd Hans Vanaken al geregeld gelinkt aan de Ajacieden, die zelf echter meer oog lijken te hebben voor Krépin Diatta. De 21-jarige Senegalees stond er vorige zomer al op de radar, toen hij eventueel een goedkoper alternatief voor Steven Bergwijn moest vormen. Die trok intussen naar Tottenham, terwijl Ajax pas in de winter met Ryan Babel de gewenste versterking in huis haalde. Al werd dat geen succes en keert hij straks weer terug naar Galatasaray.



Vermits Hakim Ziyech reeds rond is met Chelsea en ook David Neres op een toptransfer aast, wordt de nood aan vers bloed op de rechterflank binnenkort dus alleen nog maar groter. Met Antony tastte Overmars wel al diep in de buidel voor een nieuwe ruwe diamant uit Brazilië, maar de amper één jaar oudere doch veel meer ervaren Diatta kan reeds op kortere termijn een opvolger van Neres worden. Al moeten zijn statistieken, dit seizoen amper acht goals en vier assists in 34 optredens, dan wel nog omhoog. Voor de rest beschikt de winger evenwel over alle kwaliteiten om het te maken in Amsterdam en, indien hij zijn progressiemarge waarmaakt tenminste, ooit zelfs nog fikse winst op te leveren. Zeker als de prijs, in principe circa 20 miljoen, via Marin gedrukt kan worden.

Jonathan DAVID (KAA Gent)
Daar is in het dossier van Jonathan David dan weer geen sprake van. Indien Ajax het goudhaantje van AA Gent werkelijk naar de Johan Cruijf ArenA wil halen, moet het clubrecord van ruim 16 miljoen voor Miralem Sulejmani aan diggelen. De Buffalo's azen op minstens 25 miljoen voor de 20-jarige Canadees, die ook op interesse van onder meer Arsenal, Porto, Bayern München en zelfs Barcelona kan rekenen. Gegadigden genoeg dus voor de polyvalente voorhoedespeler, wiens favoriete positie in steun van een diepe spits ligt – hoewel David gerust ook zelf het gewicht van de aanval kan torsten. In die zin zou hij wel eens een dodelijk duo met Dusan Tadic kunnen vormen. En nog meer dan Diatta, met zijn snelheid eerder een type-Neres, de gedroomde opvolger voor Ziyech kunnen zijn.



Niet per se qua stijl, want David is meer van de directe aanpak en strooit minder met sluwe passes dan de elegante Ziyech. Al is dat vooral een compliment voor de Marokkaan, die op dat vlak simpelweg tot de wereldtop behoort. Ook David pakt echter uit met een uitstekende techniek en voegt daar nog een fikse dosis kracht, snelheid én killerinstinct aan toe. Vooral zijn cijfers springen dan ook in het oog: 23 treffers en 10 assists in 40 duels, een productiviteit waar zelfs Ziyech zelf – acht goals en 21 assists in 35 matchen – niet aan kan tippen. Erik ten Hag was continu op zoek naar de juiste mix in zijn as, waar straks allicht ook Donny van de Beek vertrekt. De weg voor David om de positie van offensieve nummer tien op te eisen, een rol die hij ook in Gent vervult, ligt dus wagenwijd open.

Hendrik VAN CROMBRUGGE (Anderlecht)
Na de historische campagne van vorig jaar bleef de schade beperkt tot Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, maar deze zomer dreigt Ajax meer sterkhouders te verliezen. Behalve Ziyech, Neres en Van de Beek zit ook de tijd van André Onana in de Johan Cruijff ArenA er immers zo goed als zeker op. Dat de Amsterdammers stevig zullen cashen op hun Kameroense doelman staat vast, maar de vraag is hoeveel van die som weer geïnvesteerd wordt in zijn opvolger. Namen als Jasper Cillessen, Tim Krul en Michel Vorm doen de ronde, waarbij alleen die eerste nog een aardig bedrag moet kosten maar allen wel flinke salariseisen hebben. Én de 30 gepasseerd zijn. Dan lijkt Hendrik Van Crombrugge, 26 jaar en wie weet dus nog niet eens op de top van zijn kunnen, een betere opportuniteit.



De laatbloeier maakte pas recent de overstap van Eupen naar Anderlecht, waar hij meteen uitgroeide tot dé steunpilaar in een matig elftal en imponeerde met zijn voetballende kwaliteiten – zoals Ajax het graag ziet . Zijn marktwaarde nam dan ook een serieuze sprong, al zit Paars-Wit in geldnood en is zeven miljoen nog altijd peanuts vergeleken met de nakende inkomsten voor Onana. Diens vertrek is sowieso wel een voorwaarde voor Van Crombrugge om een transfer te overwegen, want de bank verwarmen zit niet in zijn plannen. Bovendien gaf de rand-Rode Duivel zelf al aan gerust in Brussel te willen blijven. Indien deze buitenkans zich voordoet, hoeft hij echter toch niet te twijfelen (LEES MEER). Een titularis in Amsterdam kan Roberto Martinez per slot van rekening niet negeren in zijn EK-selectie.

WIN-WIN-WINSITUATIE
Om elk van deze drie toppers uit de JPL in huis te halen, moet Ajax in totaal dus ongeveer 40 miljoen plus Marin neertellen. Een stevige investering, die het zich na de verkoop van haar goudklompen ook na de coronacrisis evenwel gemakkelijk kan veroorloven. Bovendien zorgen zowel Diatta, David als Van Crombrugge mogelijk ook zelf stuk voor stuk voor rendement, want vooral die eerste twee zitten nog lang niet aan hun plafond en staan vandaag al op de radar bij nog tal van andere Europese topclubs. Op termijn kunnen zij dus een behoorlijke meerwaarde opleveren, zonder de aanpassingsperiode nodig te hebben die voor iemand als Antony wordt voorzien. Hoewel naast Marin ook Hassane Bandé (ex-KV Mechelen) bewees dat de stap toch niet altijd even eenvoudig is.



Enige scepsis blijft dus op zijn plaats, al verdiende dit trio wel al over een langere periode hun strepen in onze competitie dan die twee recente voorgangers. In Amsterdam zou ongetwijfeld dan ook van bij de start op hen gerekend worden om de fakkel van Neres, Ziyech en Onana over te nemen, een taak waar ze uiterst geschikt voor lijken. Ook voor Diatta, David en Van Crombrugge zelf biedt Ajax op die manier allicht hét perfecte platform om hun carrière verder te zetten, terwijl hun huidige werkgevers Club Brugge, AA Gent en Anderlecht allen hun miljoenen mogen tellen – of in het geval van Club zelf versterking in ruil krijgen. Een win-win-winsituatie waar alle partijen beter van kunnen worden dus. Of hoe het ons niet zou verbazen mocht Ajax binnenkort een fikse JPL-injectie krijgen.

POLL: Wie zou volgens u het beste passen bij Ajax?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette

Nicky Hayen heeft Club Brugge weer helemaal op de rails gezet. In Europa en de Jupiler Pro League ...

0
0
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht

Als KRC Genk zich nog in de titeldebatten wil mengen, moet het morgenavond winnen van RSC ...

47
47
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt

Club Brugge won afgelopen donderdag tegen het Griekse PAOK en mag zich opmaken voor de halve finales ...

150
150
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

51
51
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

75
75
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

181
181
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op

Club Brugge heeft donderdagavond zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist, want het wist de hel ...

260
260
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'

Maandenlang was Union dé gedoodverfde kampioen voor dit seizoen, want ze stonden vrijwel de ...

199
199
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager

Decennia lang vertolkten Belgische teams slechts een bijrol op het Europese toneel, maar dit seizoen ...

642
642
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen

Wat een metamorfose heeft Club Brugge ondergaan. Een maand geleden leek het zich nog naar het einde ...

782
782
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?

Zaterdagavond trekt Standard in de Europe Play-Off naar Westerlo, maar heel erg veel animo zal er ...

231
231
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

284
284
<strong>Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal</strong>
Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal

Vorige zomer stonden Anderlecht en Francis Amuzu open voor een transfer, maar geen enkele ploeg kon ...

470
470
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan

Club Brugge plaatste zich donderdagavond uiteindelijk vlotjes voor de halve finales van de ...

121
121
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League

Krijgt Antwerp na 31 jaar eindelijk een opvolger in een Europese finale? De kans is donderdag alvast ...

279
279