Duitsland of Ajax? De beste bestemming voor Van Crombrugge

Duitsland of Ajax? De beste bestemming voor Van Crombrugge

Hendrik Van Crombrugge is hot. Na een moeiteloze overgang van Eupen naar Anderlecht behoort de 26-jarige tot de beste doelmannen van de Jupiler Pro League, een prestatie die ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbij is gegaan. Zo zouden vier club hem op de shortlist hebben staan, met vooral veel interesse vanuit Duitsland. Daar dingen FC Köln, Hertha BSC én Schalke 04 naar zijn diensten, net zoals Ajax. Wij namen bij elk van deze opties de huidige keepersituatie onder de loep.

1. FC KÖLN 

De werkgever van Sebastiaan Bornauw verkeerde een tijdje in serieus degradatiegevaar, maar dankzij een sterke reeks van 24 op 33 staat FC Köln vandaag veilig op de tiende plaats in de Bundesliga. Tussen de palen heeft trainer Marcus Gisdol de keuze uit vier alternatieven, al doen de 20-jarige sluitstukken Brady Scott en Julian Krahl vooral nog ervaring op bij het tweede elftal. Geen concurrentie dus voor Van Crombrugge, net zomin als Jan-Christoph Bartels (21) die straks terugkeert van een uitleenbeurt.


Tweede doelman Thomas Kessler (34) loopt dan weer al 13 jaar rond in het RheinEnergieStadion, maar kon daar nooit het etiket van doublure afschudden. Nu zijn contract afloopt, is het misschien dus tijd voor vers bloed. De Anderlecht-goalie zou dan de strijd moeten aangaan met eigen jeugdproduct Timo Horn, 26 jaar en al acht seizoenen de onbetwiste nummer één. Toch geven de statistieken aan dat hij geen puntenpakker is zoals Van Crombrugge. Ondanks zijn status geen onoverkomelijke tegenstand dus.

SCHALKE 04

Door het vertrek van Alexander Nübel (23) naar Bayern München komt er bij Schalke 04 een vacature vrij onder de lat. De Duitse belofte-international Markus Schubert (21) kreeg dit seizoen al een paar keer zijn kans en geniet duidelijk het vertrouwen, maar toch ziet het ernaar uit dat hij bij voorkeur nog wat verder kan rijpen in de schaduw. De club uit Gelsenkirchen kijkt dan ook uit naar een meer ervaren sluitstuk, al heeft het met Michael Langer en Ralf Fährmann in principe al twee zulke exemplaren in huis.


Langer (35) maakte in drie jaar tijd nog geen enkel optreden voor Die Königsblauen, dus ook volgend jaar blijft de Oostenrijker allicht derde keuze. Fährmann (31) was dan weer vijf jaar de nummer één, tot Nubel die positie innam. De Duitser trok daarom dan maar op uitleenbasis naar Norwich, waar Tim Krul – eveneens genoemd bij Schalke – hem echter in de weg stond. Vervolgens trok hij naar het Noorse SK Brann, een fikse stap terug. Nog meer dan in Keulen liggen de speelkansen hier dus voor het grijpen. 

HERTHA BSC

De hiërarchie tussen de palen bij Hertha BSC is zo klaar als een klontje. Beloftevolle derde doelman Dennis Smarsch (21) verkeert grotendeels bij het tweede elftal, maar mocht dit seizoen wel reeds zijn debuut vieren bij de club van Dedryck Boyata en Dodi Lukebakio. Daarmee lijkt hij met het oog op de toekomst Thomas Kraft (31) alvast in de pikorde gepasseerd. De ex-speler van Bayern München was nochtans vier jaar lang titularis in Berlijn, maar zit intussen toch al vijf seizoenen als back-up op de bank.


Kraft legde zo de duimen tegen Rune Jarstein (35), nog altijd onaantastbaar maar stilaan wel een dagje ouder. Zijn contract loopt in 2021 bovendien af, en dus denkt Hertha duchtig na over een opvolger. Kraft en Smarsch doorschuiven blijft een optie, maar het bestuur laat liever een nieuwe wind waaien in doel. Met 3,72 saves per match aan een stoppercentage van 55 procent stond Jarstein dit jaar wel nog tussen de 10 beste keepers in Duitsland. Van Crombrugge (3,56 stuks aan 57%) moet echter niet onderdoen.
AJAX 

De topclub uit Amsterdam is al sinds jaar en dag een broeihaard van talent. Geen verrassing dus dat er ook onder de lat nog wat jong geweld aan zit te komen. Met Kjell Scherpen (20) en Dominik Kotarski (20) zitten immers twee beloftevolle keepers in de wachtkamer van de Johan Cruijff ArenA, waarbij vooral rond de Kroaat hoge verwachtingen heersen. Per slot van rekening telde Ajax in 2018 toch reeds twee miljoen voor hem neer, al doet hij net als Scherpen vooralsnog ervaring op bij het tweede elftal.


Tweede doelman Bruno Varela (25) keert dan weer terug naar Benfica, terwijl Benjamin van Leer (27) geen toekomst meer heeft. Ajax moet dus op zoek naar een vervanger voor André Onana (24), na vier jaar uitgeleerd in de Eredivisie en zelfs al gelinkt aan ex-club Barcelona. Een nieuwe toptransfer voor ettelijke miljoenen wenkt, waarna Van Crombrugge een koopje kan zijn om de leemte in te vullen. Niet alleen dankzij zijn kwaliteiten in doel, maar ook met het voetballend vermogen dat hem in de eerste plaats naar Anderlecht bracht.
HET VERDICT 

Zelf gaf Van Crombrugge al aan gerust nog wat langer in het Lotto Park te willen blijven, maar mocht hij toch vertrekken steken twee gegadigden uit boven het pak: Schalke 04 en Ajax. Die eerste heeft als nummer zes op dit moment nog net een ticket voor de Europa League beet en is bezig aan een nieuwe opmars in het Duitse voetbal. Toch is de concurrentie tussen de palen vrij gering bij de werkgever van Benito Raman, waar een status als eerste doelman dus wenkt. Een mooiere stap dan FC Köln of Hertha, die beiden al veel minder uitzicht hebben op een Europees ticket.

Waarom echter settelen voor de Europa League, wanneer je ook de Champions League in kan? Meer zelfs: mogelijk ver doorstoten op het kampioenenbal. Ajax herstelde vorig jaar haar status als Europese grootmacht, al was de campagne dit seizoen van heel wat mindere makelij. Toch zou Van Crombrugge met een overstap naar Amsterdam plots heel wat dichter bij de absolute top – en een vast plaatsje bij de Rode Duivels – komen te staan. Zonder twijfel dé droombestemming, tenminste op voorwaarde dat Onana effectief vertrekt. Op de bank zien we hem immers liever niet terecht komen. 

POLL: Welke club raadt u Van Crombrugge aan?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

474
474
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

162
162
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

68
68
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

206
206
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

72
72
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

145
145
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

420
420
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

220
220
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

561
561
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

231
231
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

118
118
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

513
513
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

228
228
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

291
291
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

132
132