Toppers in de JPL: de 10 beste doelmannen

Foto: Toppers in de JPL: de 10 beste doelmannen

Het coronavirus legt momenteel het Europese voetbal plat, en dus worden ook in de Jupiler Pro League geen matchen afgewerkt. Dankzij het bijzondere competitieformat in België hebben we gelukkig wel bijna het volledige reguliere seizoen achter de rug. Op basis van die 29 wedstrijden kunnen we dus op zoek gaan naar welke spelers in deze campagne het meest uitblonken in een aantal sleutelelementen van het spelletje. Met vandaag: de 10 beste doelmannen in de JPL!

De afgelopen maanden lieten heel wat doelmannen een stevige indruk na op onze velden. De vraag wie nu precies de beste is, levert bijgevolg steevast een pak voer voor discussie op. Wij waagden ons aan een poging tot een rangschikking gebaseerd op één belangrijke parameter: de kans dat ze een schot op doel stoppen, ofwel het save-percentage in verhouding tot het aantal pogingen. Met die waardemeter voor ogen presenteren wij u dus de tien beste sluitstukken in onze competitie.

10. Thomas KAMINSKI (AA Gent)

Save-percentage: 69%

De nummer één van de tweede in het klassement klokt hier af op de tiende plaats. Thomas Kaminski slikte in 29 wedstrijden dan ook 34 tegentreffers, toch geen al te best rapport voor een keeper bij een topclub. De 27-jarige ex-jeugdinternational wint bovendien niet zoveel punten en dus ook weinig harten in de Ghelamco Arena, waar hij mede door zijn onzekere houding almaar meer kritiek krijgt.

Een deel van de Gentse achterban staat daarom niet weigerachtig tegenover een vertrek van Kaminski, wiens contract binnen een dik jaar afloopt. De Buffalo’s beschikken wel nog over een optie voor twee extra seizoenen, maar of ze die zullen lichten is verre van zeker. Ex-sterkhouder Lovre Kalinic is alvast nog altijd overbodig bij Aston Villa en vormt mogelijk een boeiende denkpiste voor Michel Louwagie.

9. Sammy BOSSUT (Zulte Waregem)

Save-percentage: 70%

Hij begon deze campagne nog verrassend op de bank, maar uiteindelijk was Sammy Bossut toch een van de weinige stabiele factoren bij een zwalpend Zulte Waregem. De 34-jarige doelman vocht zich na twee weken al terug tussen de palen ten koste van de jonge Eike Bansen, hield vervolgens acht keer de nul en leek Essevee richting PO I te zullen keepen. Al kon ook hij de terugval nadien niet vermijden.Tot overmaat van ramp moest de nummer drie van de Rode Duivels op het WK 2014 in februari een operatie aan de elleboog ondergaan. In Anderlecht was hij hersteld, maar toch mocht Bansen blijven staan. Nochtans had Bossut zijn ervaring én save-percentage maar al te goed van pas kunnen komen tijdens de 7-0 pandoering in het Lotto Park. Klaar voor een nieuwe concurrentieslag volgend seizoen.

8. Sinan BOLAT (Antwerp)

Save-percentage: 71%

In sommige kringen naar voren geschoven als de beste doelman in de JPL, maar in deze lijst vinden we Sinan Bolat pas op de achtste plek terug. De Limburgse Turk hield zijn netten dan ook 'amper' vijf keer schoon, een ferme dip vergeleken met vorig jaar toen hij elf clean sheets neerzette. Is Bolat op 31-jarige leeftijd dan al over zijn top? Zeker niet, want zijn waarde op de Bosuil staat nog altijd buiten kijf.

Met een doorsnee goalie had Antwerp de voorbije maanden wellicht nog veel meer doelpunten geslikt, want de routinier ranselde gemiddeld meer dan zeven pogingen op tien uit zijn doelvlak. Bolat had zo dus een flink aandeel in de goede resultaten van de Great Old, waar zijn contract komende zomer echter afloopt. Een terugkeer naar Turkije wenkt, dus toch maar snel werk maken van een verlenging.

7. Arnaud BODART (Standard)

Save-percentage: 71%

Nog iemand die we misschien wat hoger hadden verwacht, want Arnaud Bodart brak helemaal door bij Standard. Het Luikse jeugdproduct verdrong huurling Vanja Milinkovic-Savic in mum van tijd naar de achtergrond en miste in de competitie zelfs nog geen enkele minuut. Nu al onmisbaar en persoonlijk verantwoordelijk voor het feit dat over het vertrek van Guillermo Ochoa niet meer gesproken wordt.Bodart groeit nog steeds in elke match, mede dankzij de begeleiding van Jean-François Gillet. Ondanks zijn jonge leeftijd en kleine gestalte, iets waar zijn 40-jarige ploegmaat van kan meespreken, heeft het zelfverzekerde sluitstuk zo geen schrik om uit te komen op hoge ballen. De occasionele foutjes moeten er wel nog uit, maar op Sclessin lijken ze tussen de palen minstens nog een paar jaar gebeiteld te zitten.

6. Adam JAKUBECH (KV Kortrijk)

Save-percentage: 73%

De dieselmotor van KV Kortrijk sloeg pas aan sinds december, niet toevallig het moment waarop Adam Jakubech zijn opwachting onder de lat mocht maken. De Slovaakse huurling van Lille bleek al snel een betrouwbaardere optie dan voormalige nummer één Sébastien Bruzzese, die uitviel met een breuk in het borstbeen. Jakubech hield vaker de nul en troefde zijn concurrent vooral qua save-percentage af.

73 procent tegenover 51: het verschil mag duidelijk zijn. Hoewel hij oorspronkelijk slechts een back-up leek, is het dus lang niet onwaarschijnlijk dat de Kerels zijn aankoopoptie zullen lichten. In Rijsel heeft de 23-jarige doelman per slot van rekening nog maar weinig perspectief op speelkansen. Indien hij nu nog de nodige stappen kan zetten, is Jakubech in België echter zonder twijfel een potentiële topper.

5. Nicolas PENNETEAU (Charleroi)

Save-percentage 73%

39 jaar jong, maar Nicolas Penneteau lijkt wel te rijpen als een goede wijn. Hoe dichter bij het einde van zijn actieve carrière hoe beter de Fransman zijn prestaties worden, met dit jaar een van zijn beste campagnes ooit. In het verleden acteerde de ervaren rot van Charleroi nog wisselvallig, maar zijn beruchte blunders worden almaar schaarser. Al ging begin dit jaar in Eupen het licht wel nog eens uit.Toch ziet het ernaar uit dat de Zebra’s de optie in zijn aflopend contract zullen lichten, zeker omdat de  harde werker zich blijft verbeteren. Penneteau is het anker van Karim Belhocine zijn solide defensie, met 12 clean sheets en amper 23 tegengoals. Op basis van de kansen die hij voor zich kreeg moesten dat er drie meer zijn, dus de ancien op Mambourg mag zichzelf toch gerust een puntenpakker noemen.

4. Lennart MOSER (Cercle Brugge)

Save-percentage 76%

Guillaume Hubert, Merveille Goblet, Mouez Hassen en Warleson. Aan keepers had Cercle Brugge dit seizoen zeker geen tekort, wél aan kwaliteit tussen de palen. Tot coach Bernd Storck eigenhandig met Lennart Moser op de proppen kwam. De Duitser zou naar verluidt zelfs 800 kilometer gereden hebben om zijn landgenoot persoonlijk te overtuigen, een inspanning die duidelijk direct zijn vruchten afwierp.

Met de winteraanwinst onder de lat begon de Vereniging aan haar straffe reeks van 12 op 12, waarbij de 20-jarige doelman ook nog eens drie clean sheets liet optekenen. Een echte kwaliteitsinjectie van kaliber en cruciaal onderdeel van de redding dus, wiens aankoopoptie ongetwijfeld gelicht zal worden. Moser pakt gemiddeld meer dan drie schoten op vier, waarmee hij maar nipt naast het podium valt.

3. Maarten VANDEVOORDT (Genk)

Save-percentage: 77%

Akkoord, Maarten Vandevoordt speelde dit seizoen amper vier competitieduels, maar daarin liet hij wel een meer dan behoorlijke indruk na. Tegen Cercle Brugge vierde de 17-jarige doelman met verve zijn debuut in de JPL en onderscheidde hij zich meteen met zijn voetballend vermogen, koelbloedigheid en vooral ook prima reddingen. Om nog te zwijgen van zijn mentale sterkte na zijn flater tegen Napoli.Spijtig genoeg maakte een elleboogblessure vroegtijdig een eind aan zijn debuutcampagne. Intussen heeft Genk met Thomas Didillon een – al dan niet tijdelijke – nieuwe nummer één beet, en ook Danny Vukovic werkt nog altijd naarstig verder aan zijn comeback. De kans is dus root dat Vandevoordt dus nog eventjes terug in de wachtkamer wordt gezet, maar de toekomst ziet er alleszins rooskleurig uit.

2. Hendrik VAN CROMBRUGGE (Eupen/Anderlecht)

Save-percentage: 78%

Bovenin trekt Hendrik Van Crombrugge aan het kortste eind in de weinig verrassende tweestrijd, maar het sluitstuk van Anderlecht verdient uiteraard niks dan lof. Na zijn overstap vanuit Eupen waren de meningen verdeeld, met sommigen die twijfelden of hij het niveau aan de top aan zou kunnen terwijl bij anderen de verwachtingen hooggespannen waren. Van Crombrugge trok er zich alvast niks van aan.

Niet alleen boden zijn voeten de verhoopte meerwaarde, ook met zijn saves groeide hij in mum van tijd uit tot misschien wel dé sterkhouder in het Lotto Park. De buitenlandse interesse neemt dan ook almaar toe, waardoor Paars-Wit toch voor een dilemma staat. Cashen is gezien de financiële situatie aanlokkelijk, maar eenzelfde profiel vinden als geschikte opvolger is zeker geen gemakkelijke opdracht.

1. Simon MIGNOLET (Club Brugge)

Save-percentage: 83%

Kenneth Vermeer, Ludovic Butelle, Guillaume Hubert, Vladimir Gabulov, Ethan Horvath, Karlo Letica: het was altijd wat met de doelmannen van Club Brugge de afgelopen jaren. Blauw-Zwart snakte naar stabiliteit tussen de palen en vond die in de persoon van Simon Mignolet. En hoe, want de statistieken zijn ronduit indrukwekkend: 83% save-percentage, 16 clean sheets en een luttele 13 tegendoelpunten.Volgens de expected goals, berekend op de kwaliteit van de doelkansen, moest Mignolet zich meer dan 19 keer omgedraaid hebben. Een puntenpakker dus, al reikt zijn waarde nog zoveel verder. Leider op en naast het veld, belangrijk in de opbouw met zijn voetballend vermogen en vooral een absoluut rustpunt. Geen verrassing dus dat de nummer twee van de Rode Duivels hier met stip op één staat.

LEES OOK: de 10 beste passeurs van de JPL

LEES OOK: de 10 efficiëntste afwerkers van de JPL

LEES OOK: de 10 beste dribbelkonten van de JPL 

LEES OOK: de 10 hardste verdedigers van de JPL

POLL: Welke doelman kan volgens u gerust nog een stapje hogerop aan?

'Vervanger Vertonghen staat klaar, Martinez denkt aan derde wissel'

'Balikwisha neemt beslissing over transfer naar Club Brugge'

Ploegmaat deelt nieuwe details over voorval Eriksen

Vandaag 15 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

'Vervanger Vertonghen staat klaar, Martinez denkt aan derde wissel'

De Rode Duivels bereiden momenteel hun tweede EK-wedstrijd tegen Denemarken tot in de puntjes voor. ...

77
{insert image alt}

Ploegmaat deelt nieuwe details over voorval Eriksen

De Deense nationale ploeg bereidt zich momenteel voor op hun EK-duel van aanstaande donderdag tegen ...

74
{insert image alt}

Twee Duivels maken vlijmscherpe indruk op training

De meeste Rode Duivels zijn inmiddels volledig gerecupereerd van de eerste groepswedstrijd tegen ...

130
{insert image alt}

Messi door dolle heen na heerlijke vrije trap (🎥)

In de Copa America heeft schaduwfavoriet Argentinië zijn eerste wedstrijd niet kunnen winnen, de ...

64
{insert image alt}

'Balikwisha neemt beslissing over transfer naar Club Brugge'

Ook bij landskampioen Club Brugge zit de vakantieperiode er nagenoeg op, donderdag komen de troepen ...

397
{insert image alt}

'Anderlecht weigert daverend bod van 15 miljoen'

RSC Anderlecht wil er volgend seizoen al staan vanaf de Europese voorrondes en dus is het echte werk ...

412

Gisteren 14 Juni 2021

{insert image alt}

Radzinski heeft bedenkingen bij het niveau op EURO 2020

Net zoals de voorbije dagen kregen we ook vandaag heel wat EK-voetbal voorgeschoteld. Tsjechië ...

211
{insert image alt}

Charleroi bindt goudhaantje langer aan zich vast

Na een tegenvallend jaar hoopt Sporting Charleroi het volgend seizoen zo snel mogelijk aan te ...

32
{insert image alt}

Italiaanse voetbalbond grijpt in na hartstilstand Eriksen

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland staat bij elke voetbalsupporter in het geheugen gegrift. ...

200
{insert image alt}

"We zijn zo sterk dat we zonder doelman kunnen spelen"

Frankrijk is volgens diverse voetbalkenners dé grote favoriet op het Europees Kampioenschap. Les ...

724
{insert image alt}

Kansrijk Spanje laat eerste driepunter liggen tegen stug Zweden

In Sevilla kruisten Spanje en Zweden vanavond de degens. In een leuke partij had Spanje het ...

113
{insert image alt}

'Man United verrast vriend en vijand met inkomende transfer'

Manchester United kan met gemengde gevoelens terugkijken op het afgelopen voetbalseizoen. De ...

188
{insert image alt}

'Barcelona heeft absolute knaltransfer bijna beet'

FC Barcelona is volop bezig met zich te versterken. De Catalanen legden al topspelers als Sergio ...

265
{insert image alt}

Club-fans lyrisch na nieuws rond sterkhouder

Terwijl de meeste voetbalfans nog in een soort van ‘EK-modus’ zitten, wordt er bij de clubs al ...

274
{insert image alt}

Zwaar verdict voor Castagne: Rode Duivel lijdt aan zes breuken

Het Europees Kampioenschap van Timothy Castagne is met zekerheid voorbij. De Rode Duivel werd tegen ...

644
{insert image alt}

Ronaldo laat zich meteen gelden tijdens persconferentie (🎥)

Morgen trapt Portugal zijn Europees Kampioenschap op gang tegen Hongarije. In de persconferentie ...

325
{insert image alt}

'Anderlecht stuit op torenhoge vraagprijs voor toptalent'

Vorige week raakte bekend dat RSC Anderlecht interesse toont in Fausto Vera. De middenvelder van ...

536
{insert image alt}

Afwezige Sergio Ramos moedigt ploegmaats aan (📸)

Spanje en Zweden sluiten op dit moment de eerste speeldag in Groep E af. In Sevilla staan de ...

93
{insert image alt}

Lamkel Zé kondigt nakende transfer aan

De haat-liefdeverhouding tussen Antwerp en Lamkel Zé lijkt op zijn einde te lopen. Het was al enige ...

969
{insert image alt}

KV Mechelen onthult opvallend detail over nieuwste aanwinst

KV Mechelen is volop bezig met zich te versterken met het oog op volgend seizoen. De Maneblussers ...

234
{insert image alt}

Navas komt met bikkelharde boodschap voor PSG

Paris Saint-Germain beleefde een dramatisch seizoen. Althans naar de normen van de club. De Franse ...

506