Toppers in de JPL: de 10 beste passeurs

Foto: Toppers in de JPL: de 10 beste passeurs

Het coronavirus legt momenteel het Europese voetbal plat, en dus worden ook in de Jupiler Pro League geen matchen afgewerkt. Dankzij het bijzondere competitieformat in België hebben we gelukkig wel bijna het volledige reguliere seizoen achter de rug. Op basis van die 29 wedstrijden kunnen we dus op zoek gaan naar welke spelers in deze campagne het meest uitblonken in een aantal sleutelelementen van het spelletje. Met vandaag: de 10 beste passeurs in de JPL!

De verbindingsman tussen verdediging en aanval is een stille en vaak onderschatte motor, die de ploeg vlot laat draaien middels een accurate passing. Naast enkele klinkende namen telt de top tien hier dan ook een aantal verrassingen, al geven we vooraleer van start te gaan graag nog de criteria mee die we hier hanteerden. Alleen centrale middenvelders die minstens 15 matchen speelden, waarvan 10 als titularis, en gemiddeld per 90 minuten op z’n minst 35 passes verstuurden werden immers weerhouden. Met die maatstaven indachtig, presenteren wij u de tien meest accurate passeurs die de JPL te bieden heeft!

10. DAMIEN MARCQ (ZULTE WAREGEM)

55 passes per '90

87,15% accuraatheidDe nummer tien in deze lijst is meteen een opmerkelijke naam, want wie verwacht de 31-jarige Fransman van Zulte Waregem tussen de top van de JPL? Het verhaal van Damien Marcq is dan ook best opvallend. In de zomermercato raakte Essevee hem zelfs aan de straatstenen nog niet kwijt, maar door een tekort aan personeel op het middenveld kreeg hij eind november tegen KV Mechelen nog eens zijn kans. Daarna verdween Marcq zowaar niet meer uit het basiselftal van Francky Dury. 

Zijn voornaamste kwaliteit is dus zijn passing, al moet je hem uiteraard niet vragen om het spel te bepalen met tempowissels of een dodelijke versnelling. Neen, qua ritme blijft Marcq eerder een wandelvoetballer, zij het wel eentje met een indrukwekkend goede pass in de benen. Tel daarbij nog zijn balvastheid en meer dan behoorlijk recuperatievermogen, en de middenvelder kwam bij momenten aardig in de buurt van zijn beste vorm destijds in Charleroi. Al is de scherpte er toch wel vanaf.

9. MATS RITS (CLUB BRUGGE)

45 passes per '90

87,33% accuraatheidDe man-in-vorm bij Club Brugge maakte de voorbije weken meer speelminuten dan gewoonlijk en zag zijn statistieken zo gevoelig de hoogte in schieten. Niet alleen met doelpunten – drie goals in de laatste vier wedstrijden – maar ook wat zijn passing betreft. Als vervanger van de geblesseerde Ruud Vormer voelt Mats Rits, die daarvoor als controleur eerder een ondersteunende rol op zich diende te nemen, zich dan ook als een vis in het water bij zoveel ruimte om in rond te zwerven.

Eens de Nederlandse aanvoerder weer fit is, zal zijn doublure echter wel opnieuw plaats moeten maken. De 26-jarige middenvelder komt dan op de ‘zes’ allicht weer in balans te liggen met Éder Balanta, die het de voorbije weken uitstekend deed en vooral met zijn duelkracht imponeerde. Rits is de betere passeur van het trio, maar blijft ondanks zijn recente prestaties dus toch schipperen tussen de twee posities. En zo binnenkort waarschijnlijk ook terug als back-up tussen bank en basis.

8. SAMBI LOKONGA (RSC ANDERLECHT)

49 passes per '90

87,75% accuraatheid

Talent heeft het Neerpede-product met overvloed, alleen kon hij dat niet altijd ten volste tentoonspreiden. Eens terug uit blessure kende Albert Sambi Lokonga een moeizame start, maar rond de jaarwissel kwam de 20-jarige jeugdinternational erdoor. Niet toevallig ging Anderlecht toen ook als ploeg ineens beter voetballen, al hadden de realistische aanpak van Frank Vercauteren, de komst van winteraanwinst Amir Murillo en de ontbolstering van Jérémy Doku en Michel Vlap daar vast ook wat mee te maken.Toch valt de groeiende impact van Lokonga niet te ontkennen. Bij momenten oogt hij nog nonchalant en net iets té zelfzeker, maar week na week lijkt de neef van Paul-José Mpoku wel volwassener te spelen. Zonder franjes en onnodige risico's, integendeel: Lokonga toont zich steeds efficiënter. Eerder dit jaar was zijn passing nog niet van topniveau, maar intussen behoort de jonkie toch tot het kruim van de JPL. De grote kunst om het simpel te houden, lijkt hij dus stilaan onder de knie te hebben.

7. GOJKO CIMIROT (STANDARD)

45 passes per '90

88,11% accuraatheid

Voor indrukwekkende statistieken moet je niet bij Gojko Cimirot zijn. Eén doelpunt en drie assists zijn karig voor een speler van zijn kaliber, al vertellen de diepgaandere cijfers toch wel een heel ander verhaal. In de Vlaamse pers wordt de Bosniër af en toe wat onderbelicht, maar Michel Preud’homme weet dan ook als geen ander wat hij te bieden heeft. Samen met Samuel Bastien staat de 27-jarige middenvelder, indien fit, steevast als een van de eerste namen op het wedstrijdblad van Standard.Als de stille motor van de beresterke tandem is Cimirot één van de weinige sterkhouders bij de alweer erg wisselvallige Rouches. Zonder hem zouden de Luikenaars wellicht zelfs nog een pak minder punten tellen, wat trouwens ook opgaat voor zijn partner Bastien. Samen vormen ze zonder twijfel een van de beste centrale duo’s op de Belgische velden, al vertaalt zich dat dus onvoldoende in resultaten. Toch mag de rol van Cimirot als stabiele factor op Sclessin zeker niet worden onderschat.

6. HANS VANAKEN (CLUB BRUGGE)

59 passes per '90

88,66% accuraatheid

Hans Vanaken heeft een hoger slaagpercentage dan de vier voorgenoemde spelers én deelde bovendien een pak meer passes uit. Een uiterst opmerkelijke combinatie, want we kunnen bezwaarlijk stellen dat de tweevoudige Gouden Schoen zich louter beperkt tot simpele balletjes breed. Meer risicopasses betekent doorgaans ook meer balverlies, maar bij Vanaken is dus net het omgekeerde waar. Het benadrukt andermaal zijn dominantie in onze competitie en onschatbare waarde voor Club Brugge.Terwijl de rest van onze top tien het vooral moet hebben van hun haarfijne passing – een kwaliteit die ook hij vanzelfsprekend bezit – was Vanaken op de koop toe goed voor 13 treffers met voorsprong het hoogste totaal in dit overzicht. De assists bleven daarentegen beperkt tot drie stuks, al had de gebrekkige afwerking van de Brugse spitsen daar ook wat mee te maken. De spelmaker strooit tenslotte wekelijks met passes alsof het niets is en lijkt de JPL ontgroeid. Toch tijd voor een stap hogerop?

5. SAMUEL ASAMOAH (STVV)

50 passes per '90

88,79% accuraatheid

Na Marcq een van verrassendste namen in deze lijst, al hebben we straks nóg een surprise in petto. Samuel Asamoah haalde dit seizoen vooral de krantenkoppen met zijn onverwachte hattrick tegen Eupen, gevolgd door ... een rode kaart. De 25-jarige Ghanees trok na zijn derde doelpunt namelijk zijn shirt over zijn hoofd om een boodschap van Jezus te tonen, maar ref Christoph Dierick bleek niet van het gelovige type en schoof Asamoah prompt een tweede geel karton onder zijn neus.De middenvelder zijn naam was meteen gemaakt, hoewel zijn voetballende kwaliteiten toch ook aandacht verdienen. Nieuwe trainer Milos Kostic had daar tot zijn vertoning tegen zijn ex-club echter geen oog meer voor, hoewel de Kanaries zijn accurate passing na nieuwjaar maar al te goed hadden kunnen gebruiken. Onder Marc Brys bewees Asamoah per slot van rekening meer dan eens zijn waarde als titularis. Een vaak onderschatte speler, zo blijkt nu dus weer met zijn plaats in de top vijf.

4. SVEN KUMS (KAA GENT)

63,56 passes per '90

89,26% accuraatheid

Minder verbazingwekkend is de aanwezigheid van Sven Kums bij de beste passeurs van België. Een zuivere en accurate passing is dan ook al jaren diens handelsmerk bij uitstek, al liet hij dat onder René Weiler en zelfs vroegere mentor Hein Vanhaezebrouck onvoldoende zien in Anderlecht. Vincent Kompany rekende daarom niet meer op de intussen 31-jarige middenvelder, die in Gent met Jess Thorup evenwel een trainer terugvond die zijn kwaliteiten opnieuw ten volste benut. En gelukkig maar.Dat Kums kan voetballen, stond immers altijd buiten kijf. In de Ghelamco Arena werd hij nu weer belangrijk gemaakt, zo getuige het feit dat hij meer passes trapt dan de overige negen spelers in deze ranking. Dat de Buffalo qua accuraatheid de vierde plaats bezet, is dus niets minder dan buitengewoon – en zelfs nog straffer dan Vanaken. Het systeem van Thorup, waarin Kums vooral als verbindingsman opereert, is hem dan ook op het lijf geschreven. Een toonbeeld van betrouwbaarheid.

3. DJIHAD BIZIMANA (WAASLAND-BEVEREN)

41 passes per '90

90,36% accuraatheid

Erg veel positiefs viel er dit seizoen niet te schrijven over Waasland-Beveren. Het aankoopbeleid faalde wederom en de prestaties op het voetbalveld waren navenant. Niet toevallig bengelen de Waaslanders dan ook onderaan het klassement, maar Djihad Bizimana valt weinig te verwijten. De 20-voudig Rwandese international speelde dit seizoen amper 15 wedstrijden, waarvan 13 in de basis, en voldoet zo dus maar net aan onze criteria. Toch komt hij meteen op het podium terecht.Bizimana zijn passing is dan ook voortreffelijk, al moeten we wel opmerken dat hij het spel soms iets te veel vertraagt. Dan mag accuraatheid wel oké zijn, een snelle balcirculatie brengt een ploeg nu eenmaal veel meer bij. Zeker een degradatiekandidaat die het nu moet hebben van snelle omschakelmomenten. Desalniettemin mag de 23-jarige middenvelder, die anderhalf jaar geleden al werd vastgelegd, stilaan een voltreffer genoemd worden. Zeker gezien zijn ruime progressiemarge.

2. SAMUEL BASTIEN (STANDARD)

36 passes per '90

90,47% accuraatheid

Als je de ene ziet, dan is de andere nooit veraf. Met Cimirot maakte eerder in onze lijst de ene helft van de onmisbare Standard-tandem reeds zijn opwachting, en dus vinden we een paar plaatsen hoger zijn maatje Samuel Bastien terug. Die telt flink wat minder passes dan de overige figuren in deze top tien, maar moet qua efficiëntie slechts één speler voor zich dulden. Een knappe zilveren medaille dus voor de duizendpoot, die met zijn fysiek, vista en scorend vermogen nog zoveel meer te bieden heeft.Een complete middenvelder dus, die uit zijn zuivere passing tevens vier assists puurde. Iets wat volgens de Luikenaars zelf ook bondscoach Roberto Martinez niet ontgaan is, want Bastien wordt nu al getipt als de volgende Rouche die het shirt van de Rode Duivels mag aantrekken. Uitspraken die kunnen tellen, al geven de statistieken Standard dus wel gelijk. Ter illustratie van zijn belang op Sclessin: in de drie duels die Bastien moest missen, gingen de troepen van Preud’homme telkens onderuit.

1. ELISHA OWUSU (KAA GENT)

50 passes per '90

91,47% accuraatheid

Van een schot in de roos gesproken. AA Gent legde vorige zomer één miljoen neer om nobele onbekende Elisha Owusu los te weken bij Lyon, een investering die de Buffalo’s zich zeker niet zullen beklagen. De 22-jarige controleur groeide de afgelopen maanden namelijk uit tot een van dé ontdekkingen op onze velden en zag zijn geschatte marktwaarde zo al verzesvoudigen, al zal zelfs zes miljoen allicht niet volstaan om hem weg te plukken uit de Ghelamco Arena. Michel Louwagie wrijft zich al in de handen.De waarheid gebiedt ons wel te zeggen dat Sander Berge (57 passes per '90 aan 91,56%) eigenlijk nog net iets beter deed alvorens naar Sheffield United te vertrekken. Het verschil tussen de ex-Genkie en Owusu is echter miniem, een extra bewijs van die laatste zijn uitmuntende cijfers tijdens zijn eerste seizoen in de JPL. De Fransman had er bovendien voordien amper 33 matchen op het hoogste niveau opzitten. Het kennersoog van Louwagie – of was het toch Peter Verbeke? – bewees dus andermaal zijn dienst.

POLL: Welke speler zou u graag bij uw favoriet team zien spelen?

Krmencik al op weg naar de uitgang bij Club Brugge

Raul Jimenez reageert voor het eerst na horrorclash

TRANSFERUURTJE: 'Bundesliga-miljoenen voor Club, stunttransfer Nainggolan'

Vandaag 01 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

VD Brom start verschroeiend: 'Beste in 10 jaar'

Na een fanatische reeks van achttien op achttien wordt KRC Genk steeds meer getipt als een outsider ...

527
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet voor clash tussen Club en Zenit!

Club Brugge staat woensdag voor zijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot dusver. In het ...

189
{insert image alt}

Guardiola slaat terug na relletje met Conceição

Manchester City speelt dinsdagavond in de Champions League tegen FC Porto. De eerste ontmoeting ...

15
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Bundesliga-miljoenen voor Club, stunttransfer Nainggolan'

Het seizoen draait inmiddels op volle toeren, heel wat ploegen in binnen- en buitenland zijn nu ...

64
{insert image alt}

Statistieken leggen duidelijk Club-pijnpunt bloot

Club Brugge is de laatste weken op zoek naar zichzelf. Eigenlijk doet het dat al het hele seizoen, ...

57
{insert image alt}

Krmencik al op weg naar de uitgang bij Club Brugge

Na amper 19 optredens lijkt het krediet op. Michael Krmencik kreeg de voorbije week tegen Borussia ...

184
{insert image alt}

Raul Jimenez reageert voor het eerst na horrorclash

Wolverhampton boekte zondag een knappe zege op het veld van Arsenal, maar echt grote vreugde was er ...

26
{insert image alt}

De Bruyne tekent ei zo na voor wonderdoelpunt (📽️)

Kevin De Bruyne lijkt stilaan naar zijn beste vorm toe te groeien. Afgelopen weekend was de Rode ...

57
{insert image alt}

Club krijgt onverwachte opsteker voor Zenit-clash

Het is hoogst twijfelachtig of Philippe Clement beroep zal kunnen doen op Simon Deli in de ...

228
{insert image alt}

Anderlecht-aanhang uit scherpe kritiek na Clasico

Afgelopen weekend stond de Belgische ‘Clasico’ op het programma tussen Anderlecht en Standard. ...

216
{insert image alt}

Audiofragment duikt op na dood Maradona

Diego Maradona overleed vorige week aan de gevolgen van een hartstilstand. Overal ter wereld werd er ...

0
{insert image alt}

Titeldroom Beerschot groeit: RSCA en Club als voorbeeld

We zijn intussen veertien speeldagen ver in de Jupiler Pro League, en met Beerschot hebben we daarin ...

233
{insert image alt}

'Messi eist komst van Ajax-maatje'

Lionel Messi is al langer kritisch op FC Barcelona en afgelopen zomer was dat niet anders. De ...

137
{insert image alt}

'Clement herstelt vertrouwen in publiekslieveling'

Club Brugge verspeelde afgelopen weekend twee dure punten op het veld van hekkensluiter Moeskroen, ...

180
{insert image alt}

Antwerp maakt hilarische blunder op wedstrijdblad

Op maandag stond de laatste wedstrijd van de veertiende speeldag in de Jupiler Pro League ...

276
{insert image alt}

'Pech duwt Hazard richting pijnlijke Real-exit'

Eden Hazard is intussen al bezig aan zijn tweede seizoen als speler van Real Madrid, maar eigenlijk ...

200
{insert image alt}

'Indrukwekkende Bakkali zet Kompany aan het denken'

RSC Anderlecht was bezig aan een opwaartse beweging in het klassement, maar werd na de recente 2 op ...

434

Gisteren 30 November 2020

{insert image alt}

Extra Time-panel over rampzalige Clasico: "Gebrek aan creativiteit"

De Clasico tussen Anderlecht en Standard was er één om snel te vergeten. Een billijke 0-0 was dan ...

158
{insert image alt}

De zwaktes van Club Brugge zijn stilaan problematisch

Sinds de winst op het veld van Zenit slaagde Club Brugge er niet meer in om een degelijk niveau te ...

358
{insert image alt}

Sonck over ploeg in vorm: "Racing Genk doet mee voor de titel"

Racing Genk won afgelopen weekend met impressionante cijfers van Cercle Brugge. De Limburgers wonnen ...

309
{insert image alt}

'Spaanse media voorspellen terugkeer van Hazard in 2021'

De pech van Eden Hazard bij Real Madrid blijf maar aanhouden. De Rode Duivel verliet afgelopen ...

136
{insert image alt}

Antwerp trekt aan het langste eind na spektakelstuk tegen OHL

Royal Antwerp FC en OHL sloten vanavond de veertiende speeldag van de Jupiler Pro League af. In een ...

275
{insert image alt}

Mazzu spreekt zich uit over titelkansen Union

Union SG staat momenteel stevig aan de leiding in 1B. De ploeg van Felice Mazzu bouwde - ondanks het ...

118
{insert image alt}

Amateurclubs moeten nog (even) wachten op beslissing over stopzetting

Het amateurvoetbal verkeert in een ware crisis. Door de nieuwe coronamaatregelen werd een herstart ...

274
{insert image alt}

Saelemaekers van goudwaarde voor leider Milan (📽️)

AC Milan pronkt momenteel als leider van de Italiaanse Serie A. Alexis Saelemaekers groeide de ...

301
{insert image alt}

Standard gaat kopje onder in vriendschappelijk duel tegen Seraing

Standard Luik slaagde er gisteren niet in om zich tot overwinnaar van de Clasico te kronen. De ...

289
{insert image alt}

Fans genieten van Antwerp-OHL: "Meer spektakel dan in Clasico"

Antwerp en OHL sluiten vanavond de veertiende speeldag van de Jupiler Pro League af. Na een ...

194
{insert image alt}

Ex-spits van Cercle groeit uit tot sensatie in Frankrijk

De supporters van Cercle Brugge zullen ongetwijfeld goede herinneringen overhouden aan Irvin ...

327
{insert image alt}

Tielemans en Praet laten koppositie liggen tegen laagvlieger

Leicester City kwam vanavond in actie tegen promovendus Fulham. In eigen huis konden Tielemans en ...

48
{insert image alt}

Ref. Department velt oordeel over afgekeurd doelpunt Vlap

De Clasico tussen Anderlecht en Standard eindigde gisteren op een billijk gelijkspel. Het spelpeil ...

420
{insert image alt}

'Slechts één zomeraanwinst imponeert bij Anderlecht'

RSC Anderlecht en Standard Luik beëindigden de ‘Clasico’ gisteren met een billijk gelijkspel. ...

427
{insert image alt}

'Hertha Berlijn wil zich in januari versterken met Brugse steunpilaar'

Krépin Diatta is er dit seizoen nog niet in geslaagd om zijn uitstekende kwaliteiten te etaleren. ...

806