Voetjes op de grond: waarom Anderlecht niet mag zweven na de 7-0

Voetjes op de grond: waarom Anderlecht niet mag zweven na de 7-0

7-0. De cijfers spreken boekdelen. Het publiek in het Lotto Park stond op de banken bij zoveel overmacht en dat was lang geleden. Anderlecht veegde de mat aan met het arme Zulte Waregem en liet de fans smikkelen en smullen van een ouderwetse monsterzege, maar het moet wel gezegd dat de tegenstand niet van een bijster hoog niveau was. Hoewel de prestatie van Paars-Wit zeker gezien mocht worden, vertelt de einduitslag bovendien zeker niet alles.


EEN GELUKKIGE START

Het begin van de wedstrijd kon niet beter lopen voor Anderlecht. Zulte Waregem nam tijdens de eerste vijf speelminuten het spel nochtans in handen – zonder enig doelgevaar weliswaar– maar toch stonden de bordjes al snel op 1-0 in het voordeel van de thuisploeg. Ewoud Pletinckx devieerde een voorzet van Francis Amuzu ongelukkig voorbij zijn eigen doelman Eike Bansen. De toon was meteen gezet.

Het merendeel van de Paars-Witte treffers die volgden waren evenmin van moeilijke makelij, al moet gezegd dat de recuperaties en acties die aan die goals voorafgingen wél van hoog niveau getuigden. Michel Vlap scoorde nog drie eenvoudige doelpunten, waarvan ééntje vanop de stip. Nacer Chadli had zijn kans ook maar binnen te leggen. Enkel de knappe goals van Jérémy Doku waren geen intikkers.

HET BALBEZIT: 50-50

Zulte Waregem is al een tijdje ziek, want in de voorbije wedstrijden pakten de West-Vlamingen amper 5 punten op 30. Anderlecht trof met Essevee dus een gewond dier, terwijl de thuisploeg goed in vorm was na eerder al uit te halen tegen Waasland-Beveren en AS Eupen. Bij een 7-0 score verwacht je dan ook dat Anderlecht oppermachtig was – wat deels ook klopt – maar het balbezit tempert dat enigszins.

 

Beide ploegen verdeelden het leer namelijk netjes evenredig, met elk 50 procent. En dat terwijl Vincent Kompany en co dit seizoen gemiddeld 55% balbezit genereren. Het is dus niet zo dat Anderlecht erin slaagde om de bal voortdurend frivool van voet tot voet rond te spelen, zonder dat een speler van Zulte Waregem af en toe eens een belemmering vormde. Geen Pep Guardiola-cijfers, dus.

MINDER PASSES

De centrale as van de Brusselaars leverde op het vlak van passing wél een bovengemiddelde prestatie. De bal ging vooral erg vlot rond tussen Elias Cobbaut, Peter Zulj en Michel Vlap, met de Oostenrijker als belangrijke spilfiguur tussen verdediging en aanval. Ook hier geldt echter wel dat het middenveld van de bezoekers meer aan het zwemmen dan aan het voetballen was.



Desalniettemin was de algemene balcirculatie van Paars-Wit zowaar zelfs minder dan gewoonlijk. In een doorsnee match geeft Anderlecht dit seizoen 508 passes, terwijl het leer tegen Zulte Waregem 'slechts' 482 keer rond ging binnen de ploeg. Ook het slaagpercentage van die passes bleef net onder het gemiddelde, al was dat verschil al bij al wel verwaarloosbaar.

DODELIJKE COUNTERS, WEINIG CROSSES

Kompany zijn filosofie is dan wel gestoeld op veel balbezit, Anderlecht scoorde het merendeel van haar zeven doelpunten dankzij een snelle uitbraak. Op die manier werd de gebrekkige organisatie van Zulte Waregem volledig uit verband gespeeld. Sporting zet per wedstrijd gemiddeld amper drie keer een counter op, maar tegen Essevee was dat het dubbele. En dat loonde ook meteen.

Wat tevens opviel is het minder aantal centers voor doel dan in de voorbije wedstrijden. Ergens logisch gezien de efficiëntie op de counters door het midden, al merken we toch op dat van alle flankspelers alleen Doku een assist op zijn naam schreef. De voorzetten waren dan ook niet alleen minder talrijk, maar tevens een stuk minder effectief dan gewoonlijk.

WEINIG BALVERLIES, VEEL RECUPERATIE

Het is echter geen verrassing dat Anderlecht tijdens de bolwassing van Zulte Waregem toch flink wat minder balverlies leed dan tegen andere tegenstrevers uit de Jupiler Pro League. Het leer ging zaterdag  maar 90 keer verloren, ongeveer hetzelfde aantal als eerder tegen Waasland-Beveren en AS Eupen. Het gemiddelde van de troepen van Frank Vercauteren ligt dit seizoen evenwel op 103 stuks.



Toch was Anderlecht vooral in het recupererend compartiment érg sterk. Het gebruikelijke totaal aan balveroveringen werd zo met maar liefst 60 procent verhoogd, waarbij vooral de vier verdedigers – Murillo, Sardella, Cobbaut en Kompany – én Zulj hun duit in het zakje deden. Het zegt toch wat over het toenemend belang van die laatste, die nog niet zo lang geleden nog als flop werd bestempeld.

EINDELIJK EFFICIËNT

Qua passing, duels en voorzetten was Anderlecht tegen Zulte Waregem dus niet eens uitzonderlijk goed. Wél waren de Brusselaars dodelijker, met meer balrecuperaties en minder slordigheden in het spel. In diezelfde lijn ligt uiteraard de afwerking op doel. De kwaliteit van de kansen tegen Essevee was dan wel érg hoog, ze moeten nog altijd worden afgewerkt – dit jaar vaak een probleem.



Ditmaal kwam Paars-Wit echter bijzonder doeltreffend voor de dag, met maar liefst 72 procent van alle schoten die tussen de palen belandde. Haast een verdubbeling van het clubgemiddelde van 39 procent dit seizoen. Nog een extra nuance: het aantal pogingen op doel was gelijkaardig aan die in andere competitiematchen. Straf dat er nu dus plots zeven tegen de netten vlogen.

Versta ons niet verkeerd: de signalen voor Anderlecht zijn na de overtuigende negen op negen tegen Waasland-Beveren, Eupen en Zulte Waregem, met 16 doelpunten voor en slechts eentje tegen, terecht positief. Die uitslagen zelf moeten evenwel toch met een korreltje zout genomen worden, vooral ook omdat die tegenstanders bezwaarlijk als echte waardemeters kunnen worden beschouwd. Neen, het zou té kortzichtig om te denken dat Anderlecht nu alweer het juiste pad heeft gevonden. Op de weg terug, dat lijkt ons gezien de omstandigheden een iets betere omschrijving. En dat is toch ook al heel wat.

POLL: Verdient Anderlecht de kwalificatie voor play-off 1?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"

Manchester United legde afgelopen woensdag Sheffield United over de knie met 4-2. Een klinkende zege ...

4
4
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'

Bij AA Gent mocht dinsdag Jorthy Mokio zijn basisdebuut maken op Stayen. Er was de voorbije maanden ...

27
27
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

96
96
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

48
48
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

22
22
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

320
320
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

108
108
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

476
476
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

617
617
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"

KRC Genk verloor kansloos met 4-0 van Club Brugge. De Limburgers speelden een zwakke partij en gaven ...

412
412
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'

Club Brugge is sterk bezig. Ze doen het onder Nicky Hayen zeer goed in Europa en de competitie en ...

457
457
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"

RSC Anderlecht won makkelijk met 3-0 van Cercle Brugge. De score had zelfs hoger kunnen oplopen, ...

254
254
<strong>Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten</strong>
Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten

Antwerp FC haalde Dorian Dessoleil drie seizoenen geleden voor 2,5 miljoen euro, maar zijn tijd bij ...

428
428
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"

AA Gent is op weg om de Europe Play-Offs te winnen. Achter de schermen is de club bezig met de ...

143
143
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"

Igor Thiago scoorde eindelijk nog eens. De Braziliaan wist sinds januari eindelijk nog eens de weg ...

482
482