Keuzestress voor Clement: wie mag/moet starten tegen Man Utd?

Keuzestress voor Clement: wie mag/moet starten tegen Man Utd?

De titel is het hoofddoel en ook de beker wil Club Brugge maar al te graag winnen, maar vanavond ligt alle focus op Manchester United. Ondanks het drukke schema heeft Philippe Clement dus geen tijd om aan het roteren te slaan, hoezeer hij zelf ook beweert van wel. Het sterkste team moet de klus nu klaren, of toch op z'n minst ervoor zorgen dat de terugmatch in Old Trafford nog wat om het lijf heeft. Welke elf daar het meest toe geschikt zijn, is echter een vraag die de coach vast flink wat keuzestress bezorgt.


Clement wentelde zich op zijn laatste persbabbel nog eens in de positie van underdog, maar laat er geen twijfel over bestaan: Club zou maar wat graag stunten tegen United. Dat Hans Vanaken en Simon Deli dit weekend voor een zeldzame keer rust kregen, spreekt wat dat betreft alvast boekdelen. Samen met Simon Mignolet, Clinton Mata, Brandon Mechele en Ruud Vormer – indien fit genoeg bevonden – staan de vaste waarden straks immers gewoon weer aan de aftrap. De vijf overige pionnen liggen dan weer iets minder vast, net zoals de formatie waarin hun coach ze zal neerzetten. Wij leggen de lastigste keuzes aan u voor.

RICCA OF SOBOL?
Het merendeel van de defensie is gekend, met Mata, Mechele en Deli die samen een stevige buffer vormen voor Mignolet. In de competitie meestal met z'n drietjes, al wordt de linkerflank zeker in topduels soms ook al eens wat lager geposteerd. Op Standard bijvoorbeeld, waar Eduard Sobol vooral Mehdi Carcela in de gaten moest houden. De Oekraïense huurling leek zo de concurrentiestrijd met Federico Ricca nog wat meer in zijn voordeel te beslechten, want de Uruguayaan kreeg tot dan vaak nog de voorkeur in die tactische variant. Toch maakt hij een goede kans om tegen Manchester United zijn basisplek te behouden.



Niet centraal achterin, want daar komt Deli terug in de ploeg. Al bewees Ricca, die op voetballend vlak wel het onderspit delft tegen Sobol, zo nog maar eens hoe hij achterin toch steviger op zijn poten staat. Vooral in de luchtduels, waar de nochtans zeven centimeter kleinere linksachter met twee doelpunten zelfs in het offensief compartiment een grotere bijdrage levert. In de Champions League startte Ricca bovendien drie keer, zonder blessure tijdens de opwarming in Madrid was dat vier geweest. De defensieve zekerheid van Ricca tegenover de aanvallende impulsen van Sobol: een moeilijke beslissing gezien de omstandigheden.

DOUBLURE VAN DIATTA?
De keuzes van Clement worden namelijk verder belemmert door het uitvallen van Krépin Diatta. Die was de laatste tijd dan wel niet in grootse doen, in dit soort matchen is de Senegalees op zijn flank – doorgaans vanaf rechts, maar in Parijs en Galatasaray op links – toch van cruciaal belang. Niet alleen met zijn snelheid en acties, maar ook met zijn vele loopwerk. Een taak die Thibault Vlietinck, zeker indien Clement van plan is om met drie achterin te blijven spelen, misschien wel op zich kan nemen. Het eigen jeugdproduct is het gewend om in zulke wedstrijden plots in de ploeg gedropt te worden, dus een verrassing zou het niet zijn.



Clement kan ook opteren om Mata een rijtje door te schuiven en zo de facto een vijfmansdefensie neer te poten, met Mechele, Deli, Ricca én Sobol in steun. Of teruggrijpen naar een klassieke verdediging met vier, met als gevolg dat Emmanuel Dennis dan wellicht terug naar rechts zou verhuizen. In de twee duels op het kampioenenbal waarin Diatta van flank wisselde, was dat alleszins toch de formatie die we te zien kregen. De wispelturige dribbelkont bewees trouwens eerder al, mits de juiste motivatie, ook de hele zijlijn aan te kunnen, maar de kans dat Clement die gok tegen het grote United aandurft schatten wij niet al te hoog in.

WIE IN DE SPITS?
Hoe dan ook lijkt voor Dennis, toch drie keer beslissend tegen Real Madrid, weer een sleutelrol voorzien. Mogelijk vanaf rechts, al achten wij het waarschijnlijker dat de Nigeriaan opnieuw centraal voorin chaos mag scheppen. Wie daar dan zijn partner zal worden, is echter zonder twijfel hét grootste vraagteken dat nog over Jan Breydel hangt. De voornaamste kanshebber zijn de bonkige Michael Krmencik en de jonge Charles De Ketelaere, een keuze die tevens de rol van Dennis zal beïnvloeden. Al is het natuurlijk lang niet uitgesloten dat Clement nog David Okereke, Loïs Openda, Percy Tau of Siebe Schrijvers uit zijn hoed tovert.



Die laatste lijkt alleszins over de slechtste papieren te beschikken, want hij kwam in de groepsfase van de Champions League als enige – samen met Krmencik, toen nog in Tsjechië – nooit aan de aftrap. Het vaakst werd daar geopteerd voor Okereke of Tau, beiden de laatste tijd evenwel naar het achterplan verdwenen. Tenzij Clement dus uitpakt met een ware surprise du chef en alsnog voor snelheid kiest, ziet het er zo naar uit dat het een afweging wordt tussen de creativiteit van De Ketelaere en de kracht van Krmencik. In Luik kwamen ze allebei aan de aftrap, met De Ketelaere op links. In een 4-3-3 is ook dat dus altijd nog een optie.

RITS OF BALANTA?
Zoals u vast al hebt gemerkt, zullen in het merendeel van deze dilemma's vooral tactische overwegingen de doorslag geven. Een keuze die daar echter los van staat, is die tussen Mats Rits en Éder Balanta op het middenveld. Een strijd die de laatste weken in het voordeel van de Colombiaan beslecht leek, want alle respect voor Rits ten spijt is die zeker in wedstrijden aan hoge intensiteit de betere van de twee. Tot zijn concurrent voor het plekje als controleur achter Vormer en Vanaken dit weekend Club met twee goals over de streep trok tegen Waasland-Beveren. En zo dus stevig solliciteerde naar een nieuwe basisplaats.



Toch heeft Balanta met zijn duelkracht een flink streepje voor. Indien Clement niet vooral mist wou spuien en Vormer effectief aan de kant blijft, bestaat overigens wel de kans dat we het duo voor een zeldzame keer nog eens samen aan de aftrap zien. Dat gebeurde tot dusver amper tweemaal ... in Parijs en Istanboel. Tot slot hintte de Brugse coach nog op de mogelijkheid dat hij een nieuwe ontdekking in de ploeg dropt, zoals De Ketelaere dat was tegen PSG. Maxim De Cuyper is de enige nobele onbekende in de selectie, en dus doelt Clement wellicht op de 19-jarige linkerflankspeler. Vermits daar met Ricca en Sobol reeds twee alternatieven voorhanden zijn, zou dat evenwel toch een vreemde keuze zijn. Al doet stress soms uiteraard rare dingen met een mens.

POLL: In welke formatie zou Club volgens u Man Utd het best bekampen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

378
378
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

151
151
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

64
64
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

191
191
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

68
68
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

138
138
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

409
409
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

217
217
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

546
546
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

225
225
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

109
109
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

502
502
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

227
227
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

288
288
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

125
125