De stille titelkandidaat: Standard op ramkoers naar succes

Foto: De stille titelkandidaat: Standard op ramkoers naar succes

Voor het seizoen werd Standard bij VoetbalNieuws getipt als de grote titeluitdager voor Club Brugge, maar voorts werd er niet zoveel aandacht aan de Luikenaars besteed.Ook nu de ploeg van Michel Preud'homme al enkele weken goede resultaten boekt, is Standard geen hot topic. Maar kijk: de Rouches zijn momenteel wel de fiere leider in de Jupiler Pro League. Weliswaar met één gespeelde wedstrijd meer dan Club Brugge en Antwerp FC, maar het is duidelijk dat er met de Luikenaars rekening gehouden zal moeten worden.


DE BESTE VAN BELGIË

Qua resultaten kan Standard een positief rapport voorleggen, al is dat ergens ook wel logisch. Als je geen goede punten haalt tegen Cercle Brugge, KV Oostende, KV Kortrijk en KAS Eupen - waar het 12 op 12 tegen haalde - ben je de weerklank als titelkandidaat niet waardig. Daartussen won Standard ook van seizoensverrassing Moeskroen én tegen Zulte Waregem - toen wel nog in volle opbouw. Enkel op het kunstgrasveld van STVV, waar ze zelf een pak kansen misten, en in de Clasico tegen Anderlecht gingen de Rouches onderuit. Daarnaast heeft Standard een beter doelpuntensaldo dan alle andere clubs op het hoogste niveau, en werden alle goals gescoord door (negen!) verschillende doelpuntenmakers. Il faut le faire.De 'inloopperiode' is dus geslaagd, maar het zijn de komende zes wedstrijden die het vervolg van het seizoen grotendeels zullen bepalen. Na de bekerwedstrijd tegen Lommel staan de Rouches tegenstanders van een ander kaliber te wachten: geladen thuiswedstrijden tegen Charleroi en Genk, verplaatsingen naar Arsenal, Antwerp en Frankfurt, om vervolgens af te sluiten op het veld van Club Brugge. Slik. Toch leven de Rouches met vertrouwen naar dit zesluik en daar zijn verschillende redenen voor.

PREUD'HOMME MAAKT KOMAF MET HET VERLEDEN

Vorig seizoen werd Standard al vanaf het seizoensbegin gebombardeerd tot één van de grote titelfavorieten. Dat was echter nog te vroeg voor Preud'homme: de heropbouw op Sclessin werd te laat ingezet door een gebrek aan tijd en een overtal aan overbodige spelers. Deze zomer kon Preud'homme weer volledig de touwtjes in handen nemen op het vlak van inkomende en uitgaande transfers. En met succes. Hij kreeg daarbij wel de hulp van makelaar Mogi Bayat, maar dat is een ander verhaal.

Daar Standard vorig seizoen veel te wispelturig speelde - tot grote ergernis van MPH -, is die wisselvalligheid intussen verdwenen. Tenminste toch wat betreft de resultaten. Het spelniveau laat nog vaak te wensen over, maar er wordt nu wel gewonnen van de 'kleinere clubs'. Aan de boorden van de Samber en de Maas lijkt men de mentale klik eindelijk te maken. Al zullen spelers als Mehdi Carcela en Paul-José Mpoku een wisselvallige vorm wellicht nooit uit hun spel krijgen.

WAANZINNIGE SPELERSKERN

Maar waar Standard vorig seizoen nog in grote mate afhankelijk was van de vorm van de dag bij zijn sterkhouders, zijn er nu veel meer alternatieven. Op Sclessin werd tijdens de zomermercato niet gekeken op een versterking meer of minder. Voor het seizoensbegin was het de betrachting om op drie fronten mee te strijden en dus werd de kern in de breedte uitgebouwd. Op die manier zijn er ook voldoende alternatieven om in te grijpen wanneer het even niet loopt.

Door regelmatig te roteren, probeert Preud'homme iedereen gelukkig te houden én kan hij tegelijkertijd zien welk vlees hij in de kuip heeft. Bovendien lijkt die stevige concurrentie de spelers ook op scherp te zetten. Aleksandar Boljevic bijvoorbeeld, kon in in zijn eerste optredens op geen enkel moment bewijzen dat hij een plaats heeft aan de Belgische top. Maar zondag tegen Eupen - en donderdag tegen Lommel - kreeg hij opnieuw zijn kans en de Montenegrijn toonde zich meteen weer de flitsende flankspeler die Waasland-Beveren vorig seizoen samen met Nana Ampomah in 1A hield. Naar zo'n succesverhalen wil Preud'homme toe.Nog tegen Eupen vierde Zinho Vanheusden zijn grote rentree, en beloonde Preud'homme het jonge vat vol talent meteen met de aanvoerdersband. Wanneer de belofte-international terug zijn topniveau zal vinden, dan zit Standard achterin opnieuw gebeiteld. De defensieve onzekerheid, die met namen in Sint-Trudien punten kostte, is weer verdwenen. Bovendien kon Merveille 'Bope' Bokadi weer doorschuiven naar het middenveld, waar hij veel beter blijkt te spelen. Ook daar is de luxe groot met een ontbolsterde Samuel Bastien, de meer dan degelijke Gojko Cimirot en seizoensrevelatie Selim Amallah. Terwijl de onmisbare geachte Razvan Marin aan het spartelen is bij Ajax, was de luxe op het Luikse middenveld zelden groter.

HET VRAAGTEKEN CARCELA

En da is Standard nog niet volledig op toerental. Want wat als Carcela zijn beste voeten terugvindt? Intrinsiek is hij nochtans veruit de beste Rouche van de hele kern, en misschien bij uitbreiding da ganse Jupiler Pro League. Toch is hij geen vaste waarde in deze ploeg. MPH liet de Marokkaanse international nog maar drie keer starten dit seizoen, maar hij was wel al goed voor 4 assists. Met mondjesmaat brengen heet dat dan, al wil de Luikse achterban hem liefst élke week aan het werk zien. Mysterieus zoals hij communiceert, gaf Preud'homme nog geen officiële verklaring waarom hij Carcela momenteel nog lijkt te sparen. Mogelijk probeert hij hem op deze manier extra te prikkelen.Naast Carcela toonden er nog tal van andere spelers als hun grote talent, maar niet op regelmatige basis. Mpoku en Boljevic werden al aangehaald, ook Anthony Limbombe moet het nog van flitsen hebben. Vooraan moet Felipe Avenatti zijn draai nog vinden na weken van blessureleed. Obbi Oulare is nog niet helemaal fit. Ondertussen is Maxime Lestienne wel naar zijn beste vorm toegegroeid, toont Nicolas Gavory zich een grote aanwinst, blijkt Arnaud Bodart een meer dan degelijke doelman en blijft Kostas Laifis één van de betere verdedigers in de competitie. Tel al deze kwaliteit op en er kan maar één conclusie getrokken worden: dit Standard is een grote kanshebber voor de titel. Tenminste als MPH die dekselse, maar typische wisselvalligheid uit de kleedkamer kan houden.

POLL: Is Standard een titelkandidaat?

meer over

Bloedeloze partij tussen Gent en Charleroi krijgt geen winnaar

Assist Carrasco zet Atletico op weg naar waanzinnige comeback

Torrente: "Soms moet je de bodem bereiken"

Vandaag 23 Januari 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wedden op JPL: win jij 450 euro met 10 euro inzet op speeldag 23?

Vrijdagavond geven KV Oostende en Antwerp het startschot, maar ook op de rest van speeldag 23 in de ...

24

Gisteren 22 Januari 2022

{insert image alt}

Gent en Charleroi geven verklaring voor barslechte match

AA Gent en Charleroi kregen zaterdag een unieke kans om een rechtstreekse concurrent een tik toe te ...

40
{insert image alt}

Brys realistisch: "We moeten zorgen dat we in 1A blijven"

Marc Brys heeft de voorbije jaren nog weinig succes gehad tegen zijn ex-ploeg, want de trainer kon ...

46
{insert image alt}

Assist Carrasco zet Atletico op weg naar waanzinnige comeback

Atletico Madrid heeft zich weer herpakt na een lastige periode. Na de uitschakeling in de Supercup ...

71
{insert image alt}

'Anderlecht weet hoeveel het voor spits moet betalen'

Anderlecht moest het de voorbije weken stellen zonder Christian Kouamé, die met Ivoorkust op de ...

171
{insert image alt}

Bloedeloze partij tussen Gent en Charleroi krijgt geen winnaar

Charleroi en AA Gent zijn er niet in geslaagd om dichter bij de top vier te sluipen. De Carolo's en ...

46
{insert image alt}

Torrente: "Soms moet je de bodem bereiken"

Beerschot heeft zaterdag nog eens een teken van leven gegeven. De Ratten hebben tegen OHL hun derde ...

159
{insert image alt}

Angstzweet bij Seraing: "Rechtstaan en opnieuw knallen"

De degradatiestrijd werd zaterdagavond weer nieuw leven ingeblazen. Rode lantaarn Beerschot wist ...

44
{insert image alt}

'Club Brugge ziet Balanta vertrekken'

Club Brugge heeft zich tot dusver nog niet geroerd op de transfermarkt, op de in de zomer al ...

617
{insert image alt}

Kompany neemt één verrassende naam op in selectie

Zondag staan er nog enkele stevige affiches op het programma in de Jupiler Pro League. Het wordt ...

216
{insert image alt}

De Bruyne evenaart Beckham en redt punt voor Man City

Manchester City heeft zaterdag een einde zien komen aan een reeks van maar liefst twaalf zeges op ...

191
{insert image alt}

Beerschot en STVV maken degradatiestrijd weer spannend

De degradatiestrijd is zaterdag weer een beetje spannender geworden. Rode lantaarn Beerschot zette ...

162
{insert image alt}

Genk kan tegen Union op aanwinst rekenen

KRC Genk zette vorige week alvast zijn jaar goed in met een klinkende zege tegen rode lantaarn ...

156
{insert image alt}

Dzeko bezorgt Inter in 90ste minuut alsnog drie punten

Inter nam het vanavond op tegen Venezia. De ex-club van Romelu Lukaku had het knap lastig tegen de ...

29
{insert image alt}

Opstellingen: Wissels bij Gent, geen Bayo bij Charleroi

Sporting Charleroi en AA Gent kwamen de afgelopen dagen vaak in het nieuws omtrent hun rol in het ...

50
{insert image alt}

Topaankopen van Club Brugge lijken helemaal afgeschreven

De transfers die Club Brugge in 2021 afrondde waren allerminst een succes. De Bruggelingen ...

668