KRC Genk slaat grote slag: JPL-topper aan soldenprijs

KRC Genk slaat grote slag: JPL-topper aan soldenprijs

KRC Genk heeft Ken Nkuba binnengehaald als opvolger van Daniel Munoz. De 22-jarige rechtsback moest vorige zomer een van de grootste uitgaande transfers in de clubgeschiedenis van Sporting Charleroi worden, maar de Limburgers hebben hem op de kop kunnen tikken voor ‘slechts’ 3,75 miljoen euro.

Ken Nkuba: het plan-C van KRC Genk

KRC Genk heeft vorige week afscheid genomen van Daniel Muñoz na een opmerkelijke en veelbesproken transfersoap. Het vertrek van de “superbelangrijke” Colombiaan laat een aanzienlijke leegte achter in de ploeg en vooral op de positie van rechtsachter.

Met slechts één optie over, Zakaria El Ouahdi, werd duidelijk dat de bezetting op die positie te licht was. “We hebben, denk ik, wel iemand nodig”, gaf Wouter Vrancken aan. De eerste keuze om Munoz te vervangen was Hugo Siquet, die door Cercle Brugge wordt gehuurd van SC Freiburg, maar hij viel te duur uit.

Bovendien moest Dimitri de Condé daarvoor niet enkel onderhandelen met Freiburg, maar ook met Cercle Brugge, dat hem niet zomaar wil lossen. Daiki Hashioka van Sint-Truiden was een andere optie, maar hij koos uiteindelijk voor een transfer naar Luton Town.

Genk moest daarom snel schakelen naar een alternatief en vond deze uiteindelijk binnen de eigen landsgrenzen. Ken Nkuba (22) werd aangetrokken van Sporting Charleroi en tekende een contract voor 4,5 jaar. Genk betaalde een transfersom van 3,75 miljoen euro.

Genk wilde Nkuba vorige zomer: meer medische garanties

KRC Genk heeft Ken Nkuba deze wintermercato binnengehaald, maar de interesse in de rechtsachter dateert van veel eerder. Al in de vorige zomermercato informeerde Genk bij Sporting Charleroi, maar volgens Le Soir wilden de Limburgers meer medische garanties voordat ze hem zouden aantrekken.

In mei vorig jaar liep Nkuba namelijk een zware meniscusblessure op tijdens een overbodige oefenwedstrijd tegen RFC Liège. Deze blessure weerhield Nkuba er ook van om een transfer naar RC Lens of Lille OSC te maken, en hij moest bovendien het Europees Kampioenschap met de Jonge Duivels aan zich voorbij laten gaan.

Een pijnlijk moment voor Nkuba, die zijn dromen zag vervliegen en maar liefst zeven maanden moest revalideren. “Als de pech aan het einde van vorig seizoen er niet was gekomen, zou Ken Nkuba momenteel waarschijnlijk een van de grootste uitgaande transfers in de geschiedenis van de club zijn”, schreef Sudinfo.

Nkuba ondergaat metamorfose: zoals Adama Traoré

Dit was al de tweede zware blessure in de prille carrière van Ken Nkuba. Tijdens de wedstrijd tegen Cercle Brugge op 15 december 2020, zijn allereerste match als titularis nota bene, viel hij uit met een ernstige knieblessure.

Diagnose: gescheurde kruisbanden. Gevolg: dertien maanden revalidatie voordat hij de draad opnieuw kon opnemen. Logisch dat KRC Genk vorige zomer medische garanties vroegen aan Charleroi.

Toen kwam Nkuba sterker dan ooit terug, en dat is ook het plan na zijn recente zware meniscusblessure. Nkuba heeft keihard gewerkt tijdens de afgelopen zeven maanden van revalidatie, en hij keerde een tijdje geleden terug naar de groepstrainingen bij Charleroi.

Gedurende zijn herstel nam de 22-jarige de kans om zijn spieren verder te ontwikkelen, vooral in zijn bovenlichaam. Hierdoor heeft Nkuba aanzienlijk aan spiermassa gewonnen en heeft hij een opmerkelijke transformatie ondergaan.

Niettemin heeft hij erop gelet dat hij zijn snelheid, een van zijn sterkste kwaliteiten, niet verloor. “Adama Traoré is een voorbeeld in het voetbal en sprinters zijn gespierde atleten. Ik zou het niet hebben gedaan als ik dacht dat het mij kwaad zou kunnen doen.”

Ken Nkuba: een van de beste JPL-rechtsbacks en een atletisch monster

In medio december maakte Ken Nkuba zijn terugkeer op het veld en verscheen hij sindsdien in vier wedstrijden. Aanvankelijk als invaller, maar tegen Club Brugge mocht hij starten als basisspeler.

Tijdens die wedstrijd tegen Blauw-Zwart speelde hij 70 minuten, wat hij niet meer had bereikt sinds 23 april 2023. Nkuba bracht zijn enthousiasme, dribbels, en sprints met zich mee, maar in topvorm verkeert de rechtsback (nog) niet.

“70, 80, 90 of 100%? Ik weet niet waar ik sta. De dingen gaan hun gang”, zei Nkuba na de match tegen Club Brugge. “Ik moet doorgaan met het verzamelen van minuten, het was zeven maanden geleden dat ik niet zoveel speelde. Het is een mooie overwinning. Ik probeer zoveel mogelijk sprints te maken, te brengen wat ik kan, met mijn kwaliteiten.”

Bij Genk hopen ze dat Nkuba zijn niveau van vorig seizoen zal hervinden, toen hij bekend stond als een van de meest gevreesde rechtsbacks van de competitie. La Dernière Heure beschreef hem als een atletisch monster, een aanvallende speler met echte verdedigende discipline en een breed scala aan defensieve vaardigheden.

Nkuba onderscheidde zich met uitstekende timing bij gevaarlijke voorzetten en door zijn impact op het team. Hij was beslissend dankzij zijn diepgang met de bal aan zijn voet en was ijzersterk in één-op-één-duels.

Aan de andere kant moest hij nog werken om meer regelmaat te brengen in zijn prestaties. "Fysiek zeer sterk, maar soms nog wat onstuimig," oordeelde Het Nieuwsblad.

Charleroi gedwongen om Nkuba ‘goedkoper’ te verpatsen: 7,2 miljoen euro verlies

Gebaseerd op zijn sterke prestaties vorig seizoen, hoopte Sporting Charleroi afgelopen zomer Ken Nkuba te kunnen verkopen als een van de grootste transfers in de clubgeschiedenis.

La Dernière Heure schreef toen dat de waarschijnlijke transfer van Nkuba veel geld zou opleveren, terwijl Sport/Voetbalmagazine voorspelde dat de Jonge Duivel waarschijnlijk niet lang meer in het Zwarte Land zou blijven.

Een zware meniscusblessure gooide echter roet in het eten. Desalniettemin heeft Charleroi nu, een jaar later, toch een mooie transfersom van 3,75 miljoen euro kunnen incasseren, waarmee Nkuba de elfde duurste uitgaande transfer van de club is.

Deze verkoop was van cruciaal en vitaal belang voor de Carolo's, aangezien de club in het voorgaande boekjaar een verlies van 7,2 miljoen euro leed, hoger dan aanvankelijk ingecalculeerd.

Hierdoor moest Charleroi Nkuba, een van de weinige spelers in de selectie die enig kapitaal vertegenwoordigt, te gelde maken om de financiële situatie te verbeteren.

POLL: Nkuba wordt een aanwinst voor KRC Genk

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft
De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft

Rik De Mil is in zijn opzet geslaagd bij Sporting Charleroi. De West-Vlaming hield de Zebra's in de ...

10
10
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'

Halfweg de Champions' Play-Off ligt Anderlecht nog altijd op titelkoers, want het staat aan de ...

127
127
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"

Zondag maakt Club Brugge de trip naar de Cegeka Arena om tegen KRC Genk al zijn vijfde zege op rij ...

98
98
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'

Het lijkt er stilaan heel erg sterk op dat Liverpool zijn nieuwe trainer beet heeft. De Reds moesten ...

49
49
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"

AA Gent wil zich zo snel mogelijk verzekeren van de eindwinst in de Europe Play-Offs en vervolgens ...

89
89
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders

Quasi wekelijks blijven er nieuwe feiten opduiken in het dossier rond voormalig voetballer en ...

134
134
<strong>Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’</strong>
Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’

Club Brugge staat op het punt om de Argentijnse verdediger Zaid Romero aan te trekken voor een ...

406
406
Gewaagde titelvoorspelling: "Zij zijn de grootste favoriet"
Gewaagde titelvoorspelling: "Zij zijn de grootste favoriet"

De Champions' Play-Offs zijn inmiddels halfweg en de titelstrijd blijft bijzonder spannend. De ...

510
510
Witte rook op Anfield: Liverpool heeft nieuwe trainer beet
Witte rook op Anfield: Liverpool heeft nieuwe trainer beet

Liverpool FC maakt zich op voor een nieuw hoofdstuk binnen zijn clubgeschiedenis. Zo wordt na dit ...

98
98
Riemer krijgt enorme opsteker voor titelclash met Union
Riemer krijgt enorme opsteker voor titelclash met Union

De Champions' Play-Offs zijn exact halfweg en het is RSC Anderlecht dat momenteel aan de leiding ...

386
386
'Club Brugge slaat opnieuw toe: miljoenenaanwinst binnen'
'Club Brugge slaat opnieuw toe: miljoenenaanwinst binnen'

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op een gigantische drukke periode waarin de topwedstrijden ...

544
544
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

459
459
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

138
138
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

124
124
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

396
396