Genkse doelmannentwist escaleert: één dominante favoriet

Genkse doelmannentwist escaleert: één dominante favoriet

Hendrik Van Crombrugge heeft onlangs een contract voor 3 seizoenen met optie getekend bij KRC Genk, en hij heeft een duidelijke ambitie voor de komende jaargang: de positie van eerste doelman veroveren. Volgens Het Belang van Limburg is het niet ondenkbaar dat hij Maarten Vandevoordt komend seizoen daadwerkelijk uit het doel zou kunnen spelen, maar Van Crombrugge heeft - op basis van zijn prestaties vorig jaar bij Anderlecht - weinig overtuigende argumenten om aanspraak te maken op de positie van eerste doelman bij KRC Genk. Vandevoordt was in het vorige seizoen een van de beste doelmannen van de Jupiler Pro League, en hij heeft bovendien merkelijk beter gepresteerd dan Van Crombrugge in verschillende spelonderdelen.

Geen bank vooruit bij Genk?

Na vier jaren bij Anderlecht voelde Hendrik Van Crombrugge dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging, en toen KRC Genk kwam aankloppen, hoefde hij geen enkel moment te twijfelen. De 30-jarige doelman wordt aangetrokken door de Limburgse club vanwege zijn ruime ervaring en intrinsieke kwaliteiten, waarmee hij de concurrentie moet aangaan met de huidige nummer één, Maarten Vandevoordt. Dit lijkt op het eerste gezicht wel een bizarre transfer van Van Crombrugge, want op die manier lijkt hij de reservebank van Anderlecht alleen maar in te ruilen voor die van Genk.

Vandevoordt absolute nummer één

Op sportief vlak is er immers geen enkele reden om Hendrik Van Crombrugge volgend seizoen eventueel de voorkeur te geven boven Maarten Vandevoordt bij KRC Genk. De 21-jarige wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende keepers in het Europese voetbal, met uitstekende voetballende skills en een enorme onverstoorbaarheid. Afgelopen seizoen was hij na Jean Butez (Antwerp FC) en Paul Nardi (AA Gent) de minst gepasseerde doelman in de Jupiler Pro League. Daarnaast had Vandevoordt gemiddeld het hoogste aantal succesvolle reddingen na Bart Verbruggen (RSC Anderlecht) en voorkwam hij, na Radoslaw Majecki (Cercle Brugge), het meeste aantal doelpunten.



Op basis van de sterke prestaties van Maarten Vandevoordt in het afgelopen seizoen is het zeer waarschijnlijk dat Hendrik Van Crombrugge komend seizoen geen aanspraak zal kunnen maken op de nummer één-positie. Vandevoordt heeft immers bewezen een uitstekende keeper te zijn en hij zal in eerste instantie de voorkeur blijven genieten in het doel van de Limburgse club. In dat geval zou Van Crombrugge in het beste geval de rol van reservedoelman op zich nemen, waarbij hij in de schaduw van Vandevoordt zou opereren. De vooruitzichten voor Van Crombrugge om de eerste doelman van Genk te worden, zouden dan pas realiteit kunnen worden in het seizoen 2024-2025.

HBVL: Van Crombrugge kan Vandevoordt uit doel spelen

Het Belang van Limburg heeft echter een andere kijk op deze situatie. Volgens de krant zou Hendrik Van Crombrugge de concurrentiestrijd in het doel flink moeten opvoeren, en het lijkt zelfs niet ondenkbaar dat hij Maarten Vandevoordt komend seizoen daadwerkelijk uit het doel zou kunnen spelen. “De Limburgers geven hem niets voor een contract van 3 seizoenen met optie,” aldus HBVL. KRC Genk denkt hier maar beter heel serieus en overwegend over na. Op basis van de respectievelijke prestaties van de twee doelmannen in het vorige seizoen, lijkt Van Crombrugge geen overtuigende argumenten te hebben om aanspraak te maken op de positie van eerste doelman bij KRC Genk.

Van Crombrugge niet op de foto met Vandevoordt

In het vorige seizoen profileerde Hendrik Van Crombrugge zich als een meer en beter uitvoetballende doelman dan Maarten Vandevoordt, maar dat is ook het enige onderdeel waarin de 30-jarige het beter deed dan in vergelijking met zijn nieuwe concurrent. Vandevoordt was meer opbouwend in zijn passing, en hij nam daarin ook meer risico, in vergelijking met Van Crombrugge. In termen van reddingspercentage bevond Vandevoordt zich op de tweede plaats van alle doelmannen in de Jupiler Pro League, na Bart Verbruggen (RSC Anderlecht), terwijl Van Crombrugge slechts op de zestiende plaats terug te vinden was. Vandevoordt was ook de derde grootste puntenpakker van de Belgische competitie, terwijl Van Crombrugge ook hier niet op de foto stond.

Hoewel Hendrik Van Crombrugge een nieuwe start maakt bij KRC Genk, zal hij Maarten Vandevoordt dus niet zo gemakkelijk uit de ploeg kunnen spelen. De kans is groot dat Van Crombrugge pas de eerste doelman van Genk zal worden, wanneer Vandevoordt aan het einde van het komend seizoen naar RB Leipzig zal vertrekken. Vandevoordt was nooit beter dan in de vorige jaargang en door zijn goede prestaties kwam de lof langs alle richtingen uit. “In mijn Mechelse periode al vond ik dat Vandevoordt te veel kritiek te slikken kreeg”, stelde Wouter Vrancken vorig seizoen in Het Belang van Limburg. “Kijk eens naar onze concurrenten: Club Brugge en Mignolet, Antwerp en Butez, Anderlecht en Van Crombrugge. Die mannen hebben allemaal tien jaar meer ervaring. Dus doet Maarten het prima”, zei de coach van Genk.



Thierry Courtois, de vader van Thibaut Courtois, vindt zelfs dat Maarten Vandevoordt op termijn zelfs de nummer één van de Rode Duivels kan worden. “Thibaut zie ik geen 8 jaar Rode Duivel meer zijn (lacht). We moeten de komende vier jaar er ook mee voor zorgen dat iemand als Vandevoordt wordt opgeleid tot een waardige vervanger voor Thibaut”, zei Courtois senior bij Christiaens & Company van TV Limburg. En ook op het internationaal gebied wordt Vandevoordt ten zeerste geapprecieerd. Het vermaarde onderzoeksbureau CIES Football Observatory stelde vorig seizoen namelijk dat de beste jonge doelman van het moment Maarten Vandevoordt is. Voor het eindjaar stelde de organisatie een internationaal scoutingrapport samen met daarin de grootste talenten jonger dan 21 jaar ter wereld, georganiseerd volgens positie en profiel. En daarin kwam Vandevoordt als nummer één naar boven in de linie der beste doelmannen jonger dan 21 jaar. Straf, maar zeker niet onverdiend.

POLL: Wie wordt de nummer één van Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"
Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"

Antwerp FC wil op 9 mei beslag leggen op zijn tweede bekerwinst op evenveel seizoenen tijd. Maar dan ...

11
11
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"

De Champions' Play-Offs zijn inmiddels halfweg en nog steeds zijn er drie ploegen die een grote kans ...

290
290
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn

Het dreigt dan toch een afscheid in mineur te worden voor Jürgen Klopp als hoofdcoach van ...

123
123
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?

Davy Roef zette zijn reputatie als penaltypakker dinsdag tegen STVV nog maar eens in de verf. De ...

75
75
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL

KV Mechelen moet straks de drie punten thuishouden tegen OH Leuven wil het nog aanspraak maken op ...

37
37
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'

KRC Genk ging afgelopen woensdag kansloos onderuit tegen Club Brugge. In de eigen Cegeka Arena, die ...

140
140
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'

Het vertrek van Vincent Mannaert luidt straks een nieuw tijdperk in bij Club Brugge. Om hem te ...

283
283
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'

Op bezoek bij Cercle Brugge hoopt Anderlecht zondag voor het eerst in deze play-offs ook buitenshuis ...

380
380
<strong>Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck</strong>
Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck

De offici&euml;le aankondiging zal nog even op zich laten wachten, maar naar verluidt staat het ...

460
460
Foden houdt zich niet in met De Bruyne-uitspraak
Foden houdt zich niet in met De Bruyne-uitspraak

Manchester City maakt een goede kans om zich wederom tot Engels kampioen te kronen. Indien de ...

284
284
KVK vreest noodscenario: "Dat wil niemand meemaken"
KVK vreest noodscenario: "Dat wil niemand meemaken"

De nacompetities in de Jupiler Pro League draaien momenteel op volle toeren, zo ook de Relegation ...

111
111
Frank Boeckx: "Zij hebben de beste troeven voor de titel"
Frank Boeckx: "Zij hebben de beste troeven voor de titel"

Zondag begint de terugronde van de Champions' Play-Offs en binnen de titelstrijd is nog lang geen ...

385
385
'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'
'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'

Xavi Hernandez blijft dan toch de hoofdtrainer van FC Barcelona. De Spanjaard liet deze week weten ...

95
95
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge scheert momenteel bijzonder hoge toppen, zowel in de competitie als in de Conference ...

184
184
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

428
428