Van Crombrugge op weg naar groot drama bij Genk

Van Crombrugge op weg naar groot drama bij Genk

Hendrik Van Crombrugge werd afgelopen seizoen gedegradeerd van eerste doelman tot bankzitter, en als rechtvaardiging van deze beslissing worden financiële en sportieve motieven aangehaald. De 30-jarige wordt gelinkt aan een transfer naar KRC Genk, maar daar zou de huidige grootverdiener van Sporting financieel moeten inleveren én bovendien vrede moeten nemen met een rol als back-up achter Maarten Vandevoordt. Financieel en sportief gezien is dat dus ook niet meteen aantrekkelijk voor Van Crombrugge …

Sportief en financieel niet meer in de plannen van Anderlecht

Op 21 december vorig jaar speelde Hendrik van Crombrugge zijn laatste wedstrijd voor RSC Anderlecht in de bekerwedstrijd tegen KRC Genk. De ervaren doelman werd aan de kant geschoven door coach Brian Riemer, die ervoor koos om de jongere en getalenteerde Bart Verbruggen als nieuwe eerste doelman van Anderlecht op te stellen. “Het bestuur zei me dat het beter is dat ik vertrek”, zei Van Crombrugge na zijn sportieve degradatie van nummer één tot bankzitter bij Sporting. “Ze moeten strategische beslissingen maken om de club weer financieel gezond te maken en ik pas niet meer in de plannen.” Anderlecht heeft onlangs afscheid genomen van enkele grootverdieners, zoals Wesley Hoedt, Adrien Trebel en Lior Refaelov, en Van Crombrugge heeft ook een aanzienlijk salaris van 1,6 miljoen euro per jaar. De club wil in de toekomst dergelijke hoge salarissen vermijden, vooral voor een speler die wekelijks op de bank zit.



Hoewel financiële redenen worden aangehaald als rechtvaardiging voor de degradatie van Hendrik Van Crombrugge, zijn er ook sportieve motieven voor deze beslissing. In november werd al gemeld dat er achter de schermen bij Anderlecht geruchten waren dat Van Crombrugge's positie als nummer één ter discussie stond en dat Verbruggen zijn kans verdiende. Er werd intern al langer beweerd dat de jonge Nederlander de beste doelman in de spelersgroep was, en niet Van Crombrugge. Afgelopen seizoen pakte de 30-jarige doelman aanzienlijk minder punten dan voorheen en hij liet zich ook betrappen op enkele dure fouten. Van Crombrugge verloor zijn vertrouwen en als gevolg daarvan straalde hij weinig autoriteit uit. Het Laatste Nieuws schreef bijvoorbeeld dat hij met de daver op het lijf keepte. In het afgelopen seizoen behoorde Van Crombrugge zelfs niet meer tot de vijf beste doelmannen in de Jupiler Pro League.

Financieel (zwaar) inleveren bij Genk

Anderlecht lijkt zich duidelijk voor te bereiden op een mogelijke transfer van Hendrik Van Crombrugge. In januari was er al interesse van Celtic FC en Nottingham Forest, maar om verschillende redenen kon er geen overeenkomst worden bereikt. In de aankomende zomerse transferperiode zal er een oplossing moeten worden gevonden, en die zou wel eens in België kunnen liggen. KRC Genk toont namelijk interesse om de 30-jarige doelman over te nemen van Anderlecht, hoewel dat waarschijnlijk niet onder dezelfde financiële voorwaarden zal zijn: Van Crombrugge verdient naar verluidt 1,6 miljoen euro per jaar in Brussel. Als hij naar Genk wil gaan, zal hij dus aanzienlijk moeten inleveren. Bovendien zal hij moeten concurreren met Maarten Vandevoordt, die afgelopen seizoen een van de beste doelmannen in de Jupiler Pro League was.


Vandevoordt blijft nummer één bij Genk

Maarten Vandevoordt staat onder contract bij RB Leipzig en volgens de overeenkomst met KRC Genk zal hij het komende seizoen nog bij Genk spelen. RB Leipzig betaalde vorig jaar 10 miljoen euro aan Genk en de Duitsers hebben een ontwikkelingsplan opgesteld voor de getalenteerde doelman. Vandevoordt moest nog twee seizoenen bij Genk blijven om wedstrijden te spelen en ervaring op te doen, voordat hij in juni 2024 definitief naar Leipzig zal vertrekken. In februari werd er kort gesproken over een mogelijk vervroegd vertrek naar Oost-Duitsland, omdat Max Eberl, de sportief directeur van RB Leipzig, liet doorschemeren dat Vandevoordt in de aankomende zomer al naar de club zou komen, mede vanwege de blessure van eerste doelman Péter Gulácsi. Uiteindelijk is dat echter niet gebeurd. Eind april bevestigde Vandevoordt dat hij zeker nog een seizoen bij Genk zal blijven. Hij verklaarde in Het Belang van Limburg: “Ik denk dat ik, zoals gepland, nog een seizoen blijf voordat ik naar Leipzig vertrek.”


Van Crombrugge maakt geen schijn van kans

KRC Genk heeft naast de overeenkomst met RB Leipzig en de persoonlijke ontwikkelingsplannen van Maarten Vandevoordt ook op sportief vlak geen enkele reden om Hendrik Van Crombrugge volgend seizoen eventueel de voorkeur te geven boven de 21-jarige doelman. Vandevoordt wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende keepers in het Europese voetbal, met uitstekende voetballende skills en een enorme onverstoorbaarheid. Afgelopen seizoen was hij na Jean Butez (Antwerp FC) en Paul Nardi (AA Gent) de minst gepasseerde doelman in de Jupiler Pro League. Daarnaast had Vandevoordt gemiddeld het hoogste aantal succesvolle reddingen na Bart Verbruggen (RSC Anderlecht) en voorkwam hij, na Radoslaw Majecki (Cercle Brugge), het meeste aantal doelpunten.



Indien Hendrik Van Crombrugge ervoor kiest om naar KRC Genk te gaan, is het zeer waarschijnlijk dat hij komend seizoen geen aanspraak zal kunnen maken op de nummer één-positie. Maarten Vandevoordt heeft immers bewezen een uitstekende keeper te zijn en zal de voorkeur blijven genieten in het doel van de Limburgse club. In dat geval zou Van Crombrugge in het beste geval de rol van reservedoelman op zich nemen, waarbij hij in de schaduw van Vandevoordt zou opereren. De vooruitzichten voor Van Crombrugge om de eerste doelman van Genk te worden, zouden dan pas realiteit kunnen worden in het seizoen 2024-2025. Dit betekent dat hij een jaar lang geduldig zou moeten wachten op zijn kans om weer in de basis te staan. Het is echter onduidelijk of dit scenario overeenkomt met de toekomstplannen en ambities van de 30-jarige doelman.

POLL: Zou Van Crombrugge Vandevoordt uit de ploeg spelen bij Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

6
6
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

69
69
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

79
79
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

10
10
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

49
49
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers

Ook wedstrijd nummer zes van Standard in de Europe Play-Off heeft geen overwinning opgeleverd. Deze ...

141
141
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep

De strijd om het behoud in de Premier League blijft razend spannend, maar voor Everton is ze dat ...

62
62
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries

In de strijd om een Europees ticket heeft Standard voor de zesde keer op een rij (!) niet gewonnen. ...

50
50
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen

KV Mechelen deed zaterdag wat het moest doen om in de running te blijven in de Europe Play-Off door ...

130
130
Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'
Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'

Het bestuur van Club Brugge staat momenteel voor een bijzonder lastige keuze en moet een nieuwe ...

512
512
<strong>Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen</strong>
Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen

Beerschot is de zoveelste Belgische club die in de problemen zit met buitenlandse eigenaars. Leren ...

112
112
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

210
210
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen

Club Brugge davert momenteel als een stoomtrein door de Champions' Play-Offs en doet na de recente ...

431
431
<strong>Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'</strong>
Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'

Het lijkt erop dat Majeed Ashimeru's tijd bij Anderlecht (eindelijk) ten einde loopt. Hoewel coach ...

357
357
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL

In de Europe Play-Offs is de eindzege van AA Gent dan toch nog geen zekerheid. KV Mechelen pakte ...

87
87