Club Brugge vindt droomopvolger voor ‘uitgebluste’ Vanaken

Club Brugge vindt droomopvolger voor ‘uitgebluste’ Vanaken

Club Brugge staat voor een grote uittocht, aangezien maar liefst zeven spelers kunnen vertrekken uit Jan Breydelstadion tijdens de komende zomertransferperiode. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat ook andere spelers de club nog zullen verlaten. Een van de spelers die mogelijk nog een buitenlands avontuur aangaat, is Hans Vanaken. Met zijn 30 jaar sloot hij onlangs niet uit dat hij de club in de zomer zal verlaten. Een nieuwe impuls op het centrale middenveld zou Club Brugge misschien goed kunnen gebruiken, aangezien Vanaken dit seizoen veel kritiek heeft gekregen op zijn spel en leiderschapskwaliteiten. Vincent Mannaert, de algemeen manager van Club Brugge, heeft al een potentiële opvolger voor Vanaken op het oog in de vorm van Armin Gigovic, een bekend gezicht dat momenteel onder contract ligt bij FK Rostov.


EINDE VAN EEN CLUB BRUGGE CYCLUS


“Sport verloopt in cycli”, stelde Vincent Mannaert onlangs in een interview met HUMO. De algemeen manager wees erop dat de as van Club Brugge, bestaande uit de spelers Simon Mignolet, Brandon Mechele, Hans Vanaken en Clinton Mata, het jarenlang erg goed heeft gedaan, maar het is echter moeilijk om precies te voorspellen wanneer zo'n as over zijn hoogtepunt heen is. Het is goed mogelijk dat dit nu het geval is. Ondanks het feit dat Club Brugge de afgelopen drie seizoenen kampioen werd, streden ze dit jaar om een plaats in de Play-off 1. “Binnenkort, als we de kern voor volgend seizoen samenstellen, zullen we knopen moeten doorhakken”, waarschuwde Mannaert al. Hans Vanaken, die binnenkort 31 jaar wordt, is een van die moeilijke beslissingen waar Mannaert voor staat.



De afgelopen weken en maanden is het duidelijk geworden dat er een vernieuwing nodig is in de selectie van Club Brugge, en Hans Vanaken is een van de spelers die steeds meer ter discussie staat. Zijn prestaties zijn niet langer zo beslissend of invloedrijk als voorheen, en dit heeft geleid tot verdeelde meningen over hem. Hoewel Vanaken nog steeds veel voorstanders heeft, groeit het aantal critici gestaag. In een interview met Het Laatste Nieuws merkte Jan Mulder op: “Voor iedereen was het beter geweest als hij nou bij West Ham had geploeterd ... na drie geweldige jaren maakt hij een uitgebluste indruk.” Aad de Mos signaleerde in dezelfde krant dat het in de vorige zomermercato mogelijk verkeerd is gegaan met de keuze om De Ketelaere te verkopen en om Vanaken te houden.

HANS VANAKEN SLUIT ZOMERTRANSFER NIET UIT


De algemene impact van Hans Vanaken op het spel en de ploeg van Club Brugge is serieus afgenomen, hij zag zijn marktwaarde logischerwijze ook dalen van 16 naar 12 miljoen euro, waarmee hij niet langer de meest waardevolle landgenoot op de Belgische velden is. Ook voor Vanaken zou een buitenlandse transfer misschien een goede carrièremove zijn. Vorig jaar genoot hij de concrete belangstelling van West Ham, maar de Engelsen wilden slechts 10 à 13 miljoen euro betalen aan Club Brugge - te weinig. Maar de aanvoerder sluit niet uit dat hij in de komende zomermercato alsnog een buitenlandse transfer kan maken. “De kans zal elk jaar misschien kleiner worden, maar ik zou niet zeggen dat die voorbij is”, stelde Vanaken in april op Eleven Insiders. “Het is ook iets dat je niet in de hand hebt. Ik had vorig jaar ook niet meer verwacht dat West Ham nog zou komen, want dat was ook pas midden augustus.”

OPVOLGER VANAKEN


Zowel Vincent Mannaert als Hans Vanaken staan dus voor belangrijke beslissingen, en de algemeen manager bereidt zich alvast proactief voor op mogelijke veranderingen. Hoewel er op dit moment nog geen buitenlandse interesse heerst voor Vanaken, heeft Mannaert wel al een mogelijke opvolger op het oog. Het gaat trouwens om een oude bekende: Armin Gigovic. Twee jaar geleden stond deze Zweedse middenvelder reeds hoog op het verlanglijstje van Club Brugge. Destijds toonden ook niet alleen AA Gent en RSC Anderlecht interesse, maar eveneens grotere clubs zoals Arsenal en Manchester City. Gigovic koos toen uiteindelijk voor een transfer naar het Russische FK Rostov. Vanwege de aanhoudende oorlog in Rusland speelt Armin Gigovic momenteel op huurbasis bij FC Midtjylland, maar de 21-jarige middenvelder heeft echter geen plannen om na dit seizoen terug te keren naar FK Rostov. Club Brugge hoopt te profiteren van deze situatie, aangezien Gigovic nog steeds een interessant doelwit is voor de club als potentiële opvolger van Hans Vanaken. Zowel bij Helsingborgs IF, FK Rostov, Odense BK als bij FC Midtjylland heeft Gigovic op vergelijkbare posities gespeeld als Vanaken bij Club Brugge, met name in het linker centrale gedeelte. Hoewel de Zweed met Bosnische roots soms iets meer teruggetrokken of juist vooruitgeschoven speelde.

TYPE SANDER BERGE


Armin Gigovic is van nature een centrale middenvelder, maar hij kan ook moeiteloos spelen als 'zes' of op de 'acht'. Hij is een dynamische speler met uitstekende balbeheersing, hij heeft powerplay en een goed spelinzicht. Gigovic heeft graag de bal aan zijn voeten, waardoor hij het tempo van de wedstrijd kan bepalen. Bovendien beschikt hij over een breed scala aan passes, zowel korte en precieze passes als snelle en progressieve passes, waarmee hij de regisseur van het team is. Hij kan aanvallen opzetten en de vijandelijke defensies uit verband spelen. Deense journalisten prijzen Gigovic alom voor zijn uitstekende overzicht en spelintelligentie. Het toevoegen van Armin Gigovic aan de selectie van Club Brugge zou de tactische flexibiliteit van het blauw-zwarte team dus aanzienlijk kunnen vergroten. Vanwege zijn Scandinavische achtergrond, technische vaardigheden en veelzijdige kwaliteiten kan er een vergelijking getrokken worden tussen Gigovic en Sander Berge, waar Club Brugge in de vorige zomermercato concrete en verregaande interesse in toonde. Ook Gigovic heeft gelijkaardige voetballende en fysieke kwaliteiten, een indrukwekkende gestalte, met een lengte van 1,87 meter, en hij laat al op jonge leeftijd een volwassen indruk achter.

POLL: Is Vanaken nog altijd een belangrijke speler voor Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Bart Goor zet Westerlo-spelers stevig op hun plaats
Bart Goor zet Westerlo-spelers stevig op hun plaats

Westerlo neemt het vrijdagavond op tegen STVV. De manschappen van trainer Bart Goor wisten nog geen ...

1
1
Vandenbempt: "Club Brugge mag blij zijn het máár 3-2 werd"
Vandenbempt: "Club Brugge mag blij zijn het máár 3-2 werd"

Een tienkoppig Club Brugge moest afgelopen donderdagavond zijn meerdere erkennen in Fiorentina. Het ...

115
115
Odoi: "We kunnen iets forceren in de terugmatch"
Odoi: "We kunnen iets forceren in de terugmatch"

De finale van de Conference League blijft een droom voor Club Brugge, maar na de heenwedstrijd tegen ...

44
44
Vanaken schenkt klare wijn over penaltykwestie Club Brugge
Vanaken schenkt klare wijn over penaltykwestie Club Brugge

Club Brugge heeft voor de eerste keer in anderhalve maand nog eens een wedstrijd verloren, want in ...

138
138
Cercle Brugge profiteert en haalt jeugdinternational binnen
Cercle Brugge profiteert en haalt jeugdinternational binnen

Cercle Brugge draait nog steeds knap mee in de Champions' Play-Off en mag zelfs nog steeds dromen ...

42
42
Raes ziet enorm nadeel voor Club: "Ik geef Verhaeghe gelijk"
Raes ziet enorm nadeel voor Club: "Ik geef Verhaeghe gelijk"

Club Brugge mag nog altijd dromen van de finale van de Conference League, maar makkelijk zal dat ...

492
492
Marca onthult opmerkelijk plan voor rentree Courtois
Marca onthult opmerkelijk plan voor rentree Courtois

Zaterdag krijgt Real Madrid in La Liga het bezoek van Cadiz. Dat is een wedstrijd die normaal gezien ...

62
62
Bakayoko schaart zich in zeer fraai rijtje
Bakayoko schaart zich in zeer fraai rijtje

Zondag kan PSV meer dan waarschijnlijk definitief de champagne laten knallen, want tegen Sparta ...

30
30
<strong>Van Bommel op weg naar groot drama bij Feyenoord</strong>
Van Bommel op weg naar groot drama bij Feyenoord

Mark van Bommel lijkt op weg naar een exit bij Antwerp FC, waar financi&euml;le uitdagingen en het ...

255
255
Kranten zien naast Onyedika nog grote ontgoocheling bij Club
Kranten zien naast Onyedika nog grote ontgoocheling bij Club

Club Brugge is er donderdagavond niet in geslaagd om een ideale uitgangspositie af te dwingen tegen ...

546
546
Meijer slaat mea culpa na dure fout
Meijer slaat mea culpa na dure fout

De voorbije weken zat Club Brugge op een wolk, maar daar is het donderdagavond toch een klein beetje ...

160
160
Mac Allister: "Dat wordt bepalend voor titelkansen Union"
Mac Allister: "Dat wordt bepalend voor titelkansen Union"

Vier speeldagen voor het einde blijven er nog drie kandidaten over in de titelstrijd in de Jupiler ...

116
116
Degryse velt zijn oordeel over kwalificatiekansen Club
Degryse velt zijn oordeel over kwalificatiekansen Club

De heenwedstrijd in de halve finale van de Conference League heeft Club Brugge niet het resultaat ...

505
505
Hayen blijft geloven in kansen: "Kan spoken op Jan Breydel"
Hayen blijft geloven in kansen: "Kan spoken op Jan Breydel"

Voor de eerste keer sinds de aanstelling van Nicky Hayen als hoofdcoach ad interim heeft Club Brugge ...

191
191
Nieuwe beelden werpen ander licht op uitsluiting Onyedika
Nieuwe beelden werpen ander licht op uitsluiting Onyedika

Aanstaande woensdag zal Club Brugge vol aan de bak moeten indien het alsnog de finale van de ...

1488
1488