Kompany bezorgt toptalent ware nachtmerrie

Kompany bezorgt toptalent ware nachtmerrie

Taylor Harwood-Bellis is op weg naar Stoke City. In de laatste zeven competitiewedstrijden kwam de talentvolle centrale verdediger amper twaalf minuten in actie bij Anderlecht. Nochtans kwam Harwood-Bellis vorige zomer op voorspraak van Kompany naar het Lotto Park. Maar de coach van Sporting koos de laatste wedstrijden resoluut voor de veelbesproken Lisandro Magallan in het hart van zijn defensie. En daar heeft Kompany zijn redenen voor …


GEEN KANSEN (MEER) ONDER KOMPANY

Grote verrassing in het Lotto Park. Na zes maanden pakt Taylor Harwood-Bellis alweer zijn biezen bij Anderlecht. De huurling van Manchester City was oorspronkelijk aan een sterk seizoen bezig bij de Brusselaars, maar in de laatste zeven competitiewedstrijden startte hij geen enkele keer meer in het basiselftal. Zijn vervanger in elk van deze wedstrijden was Lisandro Magallan, die voor één seizoen gehuurd wordt van Ajax. Maar de Argentijn liet meermaals een bedenkelijke indruk na.

Die keuze om Harwood-Bellis stelselmatig maar continu te passeren ten voordele van Magallan, deed de wenkbrauwen fronsen bij de achterban en in de pers. De flaters en de foute ingrepen van de Argentijn waren overvloedig, maar Kompany bleef het Magallan het volle vertrouwen geven. En met overtuiging. “Een verdediger moet 15 wedstrijden samen spelen voordat we van stabiliteit kunnen spreken. Onze defensieve fases moeten we als collectief behandelen”, was de uitleg van Kompany.



In de laatste zeven competitiewedstrijden raakte Taylor Harwood-Bellis amper aan twaalf speelminuten. Te weinig voor de beloftevolle huurling van Manchester City en tevens Engels jeugdinternational. Eind november kon Harwood-Bellis een tijdje niet trainen omdat hij in quarantaine vertoefde, waardoor Kompany noodgedwongen moest kiezen voor Lisandro Magallan. Maar de Argentijn was in die periode rechtstreeks verantwoordelijk voor verschillende tegendoelpunten en in elke wedstrijd viel hij op meerdere fouten te betrappen.

WEINIG ONTGOOCHELD

De buitenwereld kon er kop noch staart aan krijgen waarom Vincent Kompany in de laatste maanden van het jaar geen kansen meer gaf aan Taylor Harwood-Bellis. De 19-jarige kwam in de zomermercato trouwens op voorspraak van de coach van Anderlecht. Kompany belde Harwood-Bellis op in hoogsteigen persoon om hem te overtuigen van zijn project en plannen. “Hij was een van mijn idolen toen ik opgroeide als voetballer, dus deze kans kon ik niet laten liggen”, vertelde Harwood-Bellis daarover aan Het Laatste Nieuws. “Dat was een speciaal moment voor mij.”

De centrale verdediger bezit dan ook een mooi profiel voor Anderlecht. Hij werd bij Manchester City opgeleid als een sobere uitvoetballende verdediger, die weinig risico’s in zijn spel legt. Het is dan ook geen toeval dat de 19-jarige bij Anderlecht één van de spelers is die het minst balverlies lijdt. Harwood-Bellis prefereert een korte passing en hij probeert zich ook steeds aanspeelbaar te maken voor zijn ploegmaats. Ook zo'n bewuste positionering zorgt steeds voor een positief effect op het passingspel van de ploeg.



Ondanks zijn jonge leeftijd van 19 jaar straalt hij een enorme rust uit en geeft hij tevens blijk van een grote volwassenheid. Dergelijke kwaliteiten worden doorgaans niet meteen geassocieerd met een beloftevolle tiener, maar door de combinatie van die betreffende capaciteiten wierp Taylor Harwood-Bellis zich wel op tot één van de elite talenten van Manchester City. En ook als één van de sterkhouders bij Anderlecht. De Engelsman is dit seizoen de meest betrouwbare verdediger van de ploeg en hij brengt een grote mate stabiliteit bij.

TWIJFELS BIJ MAGALLAN

Het charmeert Vincent Kompany dat hij Lisandro Magallan na zijn vele blunders en verkeerde ingrepen steevast liet staan in het basiselftal van Anderlecht. Anderzijds was dit ook geen teken van vertrouwen in de richting van Taylor Harwood-Bellis, die nooit echt ontgoochelde bij de Belgische recordkampioen. “Taylor is 19 en een groot talent. Maar ik zie hem niet anders dan Zirkzee, dan Verschaeren… Die jongens moeten allemaal op het juiste moment hun speeltijd krijgen”, probeerde Kompany het sluimerend probleem eind vorig jaar te duiden in L’Avenir.



Peter Verbeke gaf onlangs ook meer context over de veelbesproken situatie rond Harwood-Bellis en Lisandro Magallan. De CEO van Anderlecht had oorspronkelijk zijn bedenkingen bij de komst van de Argentijnse verdediger. Magallan is namelijk niet de allersterkste aan de bal en ook niet de meest verfijnde voetballer. Bovendien bracht hij vanuit Nederland ook een bepaalde reputatie met zich mee. "Magallan is niet gemaakt voor het Europese voetbal. Hij is te statisch en is te lang gewend geweest om achteraan met vier op een lijn te spelen”, zei Aad de Mos bijvoorbeeld in La Capitale. “Anderlecht nam weinig risico door hem te huren, maar het is onbegrijpelijk dat Ajax hem kocht.”

KEUZE VÓÓR MAGALLAN

Anderlecht huurde Lisandro Magallan omdat Hannes Delcroix in de vorige zomer geblesseerd uitviel. Peter Verbeke informeerde toen ook naar Jack Hendry van KV Oostende maar de Schotse verdediger was financieel onhaalbaar voor Sporting. “Het moest bovendien snel gaan en Vincent zag wel potentieel in Magallan”, legde de CEO van Anderlecht uit in Het Nieuwsblad. De sportieve cel zag grote mogelijkheden in Magallans voorbeeldige mentaliteit en onverzettelijkheid in de duels.

Maar dat hij Harwood-Bellis uit de ploeg zou spelen, zeker na zijn vele foutjes en blunders in het begin, dat had Verbeke nu ook niet verwacht. “Maar het gaat steeds beter en Kompany vindt dat hij Hoedt beter doet spelen.” Na zijn bedenkelijke start in het Lotto Park, heeft Lisandro Magallan zich in alle stilte omgevormd tot een stabiele factor in de paars-witte defensie. Zijn blunders en individuele foutjes werden tot een minimum beperkt en de Argentijn kan ondertussen al aardige stats en data voorleggen. Ook op het uitvoetballend gebied.



“Als Vincent een idee heeft, is dat steeds onderbouwd en dat is net een kwaliteit”, zei Peter Verbeke in Het Laatste Nieuws. En net door die grondige analyse van Kompany, gebaseerd op zeer precieze data, krijgt Lisandro Magallan de voorkeur op Taylor Harwood-Bellis - omdat hij op dit moment meer bijdraagt aan het team. “En hij zal Magallan niet uit het team zetten bij een blunder. Vincent laat zich in het voetbal niet leiden door emoties.” Zo wint Magallan dit seizoen gemiddeld meer (lucht)duels dan Harwood-Bellis en past de Argentijn opvallend nauwkeuriger én in een voorwaartse richting.

POLL: Wie stel jij op in jouw basiselftal?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Martens mag ook volgend seizoen coach van AZ blijven
Martens mag ook volgend seizoen coach van AZ blijven

In de Eredivisie werd er zondagnamiddag een punt gezet achter de reguliere competitie. Voor AZ ...

11
11
Kortrijk nog niet gered: "Hopelijk krijgen we geen spijt"
Kortrijk nog niet gered: "Hopelijk krijgen we geen spijt"

Zondagavond heeft KV Kortrijk nog een grote stap richting het behoud gezet. De Kerels wisten in de ...

38
38
Riemer benoemt hét probleem bij Anderlecht tegen Club
Riemer benoemt hét probleem bij Anderlecht tegen Club

Anderlecht zag zijn titeldroom zondag meer dan waarschijnlijk in rook opgaan. Door de zege van Union ...

268
268
Lukaku neemt (wellicht) afscheid van Roma met heldenrol
Lukaku neemt (wellicht) afscheid van Roma met heldenrol

Romelu Lukaku heeft zondag wellicht zijn laatste wedstrijd voor AS Roma gespeeld. De Rode Duivel nam ...

161
161
Laatste keer in Lotto Park? Debast zwaait fans in tranen uit
Laatste keer in Lotto Park? Debast zwaait fans in tranen uit

De voorbije dagen droomden ze bij Anderlecht van een titelfeest deze zondagavond. Heel Paars-Wit ...

119
119
Club kan titel ruiken: "Maar we hebben nog niks"
Club kan titel ruiken: "Maar we hebben nog niks"

Niemand die het anderhalve maand geleden voor mogelijk had gehouden, maar de kans lijkt zeer groot ...

281
281
Vierklapper ex-Buffalo bezorgt concurrent Courtois nachtmerrie
Vierklapper ex-Buffalo bezorgt concurrent Courtois nachtmerrie

De voorbije weken scoorde Thibaut Courtois al goede punten met het oog op een eventuele basisplaats ...

89
89
Anderlecht in zak en as: "Op zo'n manier komt extra hard aan"
Anderlecht in zak en as: "Op zo'n manier komt extra hard aan"

Toen ze bij Anderlecht zondagochtend uit hun bed rolden, droomden ze nog van een titelfeestje in het ...

680
680
Kerels ruiken aan miraculeuze redding na Lommels waterballet
Kerels ruiken aan miraculeuze redding na Lommels waterballet

Het leek lange tijd een utopie maar Alexandersson staat met KV Kortrijk nu echt dicht bij een ...

232
232
Bij deze scenario's wordt Club, Union of Anderlecht kampioen
Bij deze scenario's wordt Club, Union of Anderlecht kampioen

De titelstrijd in de Jupiler Pro League kreeg zondag alweer een zinderende wending. Eerst zorgde ...

418
418
Grote schuldige na Anderlecht-drama: "Bol het af man!"
Grote schuldige na Anderlecht-drama: "Bol het af man!"

RSC Anderlecht had gehoopt om zich zondagavond tot landskampioen te kunnen kronen. Maar wat een ...

1813
1813
Hayen verliest controle: schorsing in titelmatch Club
Hayen verliest controle: schorsing in titelmatch Club

Club Brugge heeft de titelstrijd in de Jupiler Pro League naar zich toe getrokken. Door de zege op ...

739
739
Club mept slap Anderlecht KO en koestert titeldroom
Club mept slap Anderlecht KO en koestert titeldroom

Het woord 'remontada' is nu echt van toepassing op het parcours van Club Brugge. Blauw-Zwart begon ...

591
591
Wat een palmares! De Bruyne blinkt op titelviering City
Wat een palmares! De Bruyne blinkt op titelviering City

In de Engelse Premier League is zondagavond het doek gevallen over de titelstrijd. Zoals verwacht ...

226
226
Pikante trainerskeuze Antwerp? "Neen, gaat niet gebeuren"
Pikante trainerskeuze Antwerp? "Neen, gaat niet gebeuren"

Antwerp FC gaat maandag op bezoek bij KRC Genk, wat een sleutelwedstrijd wordt in de strijd om het ...

308
308