Genk speculeert op gevallen kroonjuweel

Genk speculeert op gevallen kroonjuweel

Vorig seizoen was KRC Genk the best of the rest. Verschillende sterkhouders speelden zich in de belangstelling van andere Europese clubs, maar de Limburgers zullen trachten om het meerendeel die cruciale pionnen te behouden. Daarnaast zoekt Dimitri de Condé nog naar aanvallende versterking, en in die zoektocht is hij uitgekomen bij Mike Trésor Ndayishimiye van Willem II.


HOOP OP RECORDTRANSFER 

In het seizoen 19-20 omschreef de Nederlandse pers Mike Trésor Ndayishimiye als de kroonjuweel van Willem II. Ex-Oranje-ster Rafaël van der Vaart vond hem zelfs een rechtsvoetige versie van Hakim Ziyech. Zonder enige zin voor overdrijving was het zelfs een klein mirakel dat Trésor in het voorbije seizoen nog actief was bij Willem II. Na zijn eerste superseizoen in het tricolore-shirt genoot hij de interesse van meerdere buitenlandse clubs. “Verschillende zaakwaarnemers informeerden naar de vraagprijs”, liet technisch directeur Joris Mathijsen in oktober optekenen in het Brabants Dagblad. De betreffende clubs waarvan sprake waren vanuit het buitenland onder meer CSKA Moskou en Atalanta Bergamo.

Maar de interesse kwam toen ook vanuit België, waar Standard en AA Gent tevergeefs een poging ondernamen om Mike Trésor aan te trekken. Ook Club Brugge zag wel graten in de komst van Trésor. Qua profiel past hij dan ook helemaal in het profiel van de huidige Belgische landskampioen: jong, veelbelovend en érg talentvol.  Samen met Pol Llonch en Sebastien Holmén was Mike Trésor één van de grote smaakmakers in het Koning Willem II Stadion. Door het goede werk van de controlerende middenvelders Llonch en Driess Saddiki kon Ndayishimiye als nummer tien vaak profiteren om het verschil te maken op het offensieve compartiment.



Na zijn eerste superseizoen bij Willem II hanteerde de club bijgevolg een hoge transferprijs voor Mike Trésor. De Nederlanders mikten namelijk op maar liefst 7 miljoen euro, een bedrag waarmee de club haar transferrecord wilde breken. Sinds 2008 staat dat record op naam van Mounir El Hamdaoui (destijds naar AZ Alkmaar). “Komend seizoen, in mijn tweede Eredivisie-jaar, wil ik me bevestigen”, beloofde Mike Trésor een jaar geleden. Helaas voor hem blijkt dat vandaag niet helemaal het geval te zijn. In het voorbije seizoen in de Eredivisie waren de prestaties van Trésor erg wisselvallig waardoor Willem II zelfs zijn transferprijs liet halveren van 7 miljoen euro naar 3,5 miljoen euro.

FANS KEREN ZICH 

Mike Trésor werd in het seizoen 19-20 vanuit alle kanten onder grote lof bedolven, maar in de voorbije jaargang kreeg hij flink wat kritiek te slikken. De linker flankaanvaller, die eigenlijk het liefst als nummer tien voetbalt, kreeg er namelijk flink van langs van de achterban van Willem II – die doorgaans nochtans erg loyaal en ondersteunend is. Door de wanprestaties bij de club, Willem II vocht vorig seizoen immers tegen de degradatie, stopten de fans zowaar met het stemmen voor het klassement van 'Speler van het Seizoen'. De supporters van de Tricolores reageerden daarmee op het tegenvallende collectief maar ook Trésor was het mikpunt van kritiek.



De 22-jarige aanvaller werkte een wisselvallig seizoen af en na de zege bij Sparta Rotterdam (0-2) werd er Mike Trésor een grote mate van egoïsme aangewreven. De Belg scoorde weliswaar een belangrijk doelpunt vanop de stip, maar hij had daarna enkel maar oog voor de tv-camera. Die veelbesproken doelpuntenviering werd een item in de lokale pers en ook Willem II-coach Zeljko Petrovic voerde daarna een individueel gesprek met zijn jonge sterkhouder. “Veel jonge gasten vieren goals tegenwoordig met rare gebaartjes”, verklaarde Petrovic aan het Brabants Dagblad.  “Ik heb hem uitgelegd dat hij zelf wel weet wat hij daar mee bedoelt, maar de kijker thuis niet.”

SLAAN EN ZALVEN 

Ondanks zijn ongelukkige en beruchte doelpuntenviering tegen Sparta was Mike Trésor vorig seizoen toch nog steeds een belangrijke pion bij Willem II. De technisch vaardige voetballer blonk zelfs uit in enkele spelonderdelen die niet meteen geassocieerd worden met zijn natuurlijke kwaliteiten. Trésor etaleerde namelijk een grote werklust en de wil om mee te verdedigen. En da's niet meteen van zijn gewoonte. “Als hij dat blijft doen, dan wordt hij een heel grote speler”, stak coach Zeljko Petrovic de loftrompet op voor Trésor. “Want als hij hard werkt, accepteert de rest van de ploeg het makkelijker als het een keer niet zo loopt bij hem. Ik heb gezegd dat ik serieus hoop dat ik hem over een paar jaar kan bellen om te vragen of hij een paar kaartjes voor een wedstrijd van Real Madrid voor me kan laten klaarleggen”, citeerde het Brabants Dagblad.



Maar toch werd zijn verwachte seizoen van de bevestiging voornamelijk getypeerd door een grote wisselvalligheid. In de vijfde laatste wedstrijd van de Eredivisie tegen Heracles (4-0 verlies) werd Mike Trésor openlijk berispt door zijn coach Zeljko Petrovic, die hem eerder steeds een hand boven het hoofd hield. Tegen Heracles verstuurde Petrovic een duidelijk signaal door Trésor al tijdens de rust naar de kant te halen. “Als iemand steekpasjes probeert te geven en het lukt niet, dan kan ik dat wel begrijpen”, stak Petrovic na de wedstrijd van wal bij ESPN. “Hij is ook wel een type speler dat het verschil kan maken. Maar zo flegmatiek als hij vandaag speelde, irriteerde me. Dat kunnen we niet meer accepteren. Of hij wil nog vijf wedstrijden spelen, of niet. Het besef bij de jonge gasten is anders dan bij de oudere speler. Ik kan wel vertrouwen blijven geven, maar op een gegeven moment houdt het op.”

VERKOPEN OF VERLENGEN

Bevestigen deed Mike Trésor dus niet in het voorbije seizoen bij Willem II. De clubleiding staat daarmee op een belangrijk kruispunt omtrent de toekomst van hun talentvolle aanvaller. Ofwel verkopen de Tricolores hem nog voor enkele miljoenen, ofwel moet er gedacht worden om zijn contract open te breken, want zijn verbintenis in Tilburg loopt namelijk af na het eerstvolgende seizoen. Volgens Nederlandse media staat Trésor nog steeds op de radar bij (grote) clubs, maar zijn er steeds meer kandidaat-overnemers aan het twijfelen geslagen door zijn voorbije wisselvallige seizoen bij Willem II. Desondanks was Trésor nog goed voor 11 assists en 4 doelpunten in 34 competitiewedstrijden. En dat rendement is dus ook KRC Genk niet ontgaan. 

POLL: Moet Genk hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'
Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'

Het bestuur van Club Brugge staat momenteel voor een bijzonder lastige keuze en moet een nieuwe ...

119
119
<strong>Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen</strong>
Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen

Beerschot is de zoveelste Belgische club die in de problemen zit met buitenlandse eigenaars. Leren ...

60
60
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

99
99
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen

Club Brugge davert momenteel als een stoomtrein door de Champions' Play-Offs en doet na de recente ...

268
268
<strong>Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'</strong>
Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'

Het lijkt erop dat Majeed Ashimeru's tijd bij Anderlecht (eindelijk) ten einde loopt. Hoewel coach ...

257
257
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL

In de Europe Play-Offs is de eindzege van AA Gent dan toch nog geen zekerheid. KV Mechelen pakte ...

78
78
Weergaloze Openda rolt Borussia Dortmund eigenhandig op
Weergaloze Openda rolt Borussia Dortmund eigenhandig op

In de Duitse Bundesliga is Bayer Leverkusen al een tweetal weken zeker van de titel. Maar er woedt ...

103
103
Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"
Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"

Antwerp FC wil op 9 mei beslag leggen op zijn tweede bekerwinst op evenveel seizoenen tijd. Maar dan ...

97
97
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"

De Champions' Play-Offs zijn inmiddels halfweg en nog steeds zijn er drie ploegen die een grote kans ...

990
990
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn

Het dreigt dan toch een afscheid in mineur te worden voor J&uuml;rgen Klopp als hoofdcoach van ...

191
191
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?

Davy Roef zette zijn reputatie als penaltypakker dinsdag tegen STVV nog maar eens in de verf. De ...

155
155
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL

KV Mechelen moet straks de drie punten thuishouden tegen OH Leuven wil het nog aanspraak maken op ...

48
48
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'

KRC Genk ging afgelopen woensdag kansloos onderuit tegen Club Brugge. In de eigen Cegeka Arena, die ...

258
258
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'

Het vertrek van Vincent Mannaert luidt straks een nieuw tijdperk in bij Club Brugge. Om hem te ...

400
400
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'

Op bezoek bij Cercle Brugge hoopt Anderlecht zondag voor het eerst in deze play-offs ook buitenshuis ...

589
589