Goed een maand geleden kreeg Eddy Snelders zijn straf te horen in het spraakmakende proces, waarbij hij beschuldigd werd van zeer ernstige feiten. De rust leek terug te keren bij zijn vele slachtoffers, tot de oud analist nu voor een gigantische shockgolf zorgde.
LEES OOK: Relatie Brusselmans wankelt door pijnlijk geheim
Slachtoffers huiverenSnelders werd goed twee jaar geleden uit zijn bed gelicht door de politie, waarna stelselmatig steeds meer hallucinante details uitlekten. Aanvankelijk was er nog sprake van exhibitionisme, later zou de beerput helemaal opengaan.
Finaal werd de VRT-man aangeklaagd voor exhibitionisme, voyeurisme, openbare zedenschennis, bezit van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen, en de aanranding van drie vrouwen, waaronder zijn toen minderjarige stiefdochter.
Het parket identificeerde minstens 40 slachtoffers, twéé daarvan tv-presentatrices en een dochter van een bekende strafpleiter. Snelders erkende de feiten van exhibitionisme en voyeurisme, maar in de aanrandingsbeschuldigingen en het bezit van kinderpornobeelden kon hij zich niet vinden.
Ontluisterend proces
Na een ontluisterend proces kreeg Snelders eind juni zijn straf te horen. Die oogde loodzwaar maar correct. Snelders werd veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar, waarvan 42 maanden met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. De rechtbank legde een contactverbod op met de buurvrouw en zijn stiefdochter. Daarnaast werd hij tien jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Tevens werd hij voor tien jaar ter beschikking gesteld van de Strafuitvoeringsrehtbank na het uitzitten van zijn straf.
Daarmee leek de zaak beklonken maar nu zorgde de voormalig profvoetballer toch weer voor beroering. Beroep was immers nog mogelijk, al leek het niet die richting uit te gaan. 10 minuten voor het verstrijken van de deadline (om beroep aan te tekenen) deed Snelders dat toch, zo bericht Het Nieuwsblad vandaag.
Gewaagde stap met grote gevolgen
Volgens de krant zat daar een duidelijke strategie achter. Door zo lang te wachten hoopte Snelders dat andere partijen niet meer gehoord konden worden voor het Hof van Beroep. Zo zouden enkel het Openbaar Ministerie, dat geen beroep aantekende, en het advocatenteam van Snelders, mogen pleiten.
Zo ver komt het echter niet volgens Het Nieuwsblad. Een aantal partijen dienden op de valreep nog een brief in, waardoor zij dus ook gehoord gaan worden in ongetwijfeld opnieuw een zeer pijnlijk proces.