Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen

Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen

Beerschot is de zoveelste Belgische club die in de problemen zit met buitenlandse eigenaars. Leren deze clubs dan nooit uit hun fouten? Wie werd in het Belgisch voetbal nu al écht beter van een buitenlandse overname waarbij ze deel uitmaken van een ketting aan clubs?

We hoorden in de wangelgangen al vaker waaien dat een buitenlandse eigenaar meestal na ongeveer 5 jaar uit de club stapt. Dan gaat die persoon of ondertussen meestal investeringsmaatschappij andere markten verkennen. Wij gingen eens na of de Belgische clubs beter zijn geworden van het aanhaken bij een investeringsmaatschappij waarbij ze deel uitmaakten van een keten van clubs.

Lommel SK staat op sportief vlak geen stap verder dan in het verleden. Het is nog altijd een subtopper in de Belgische tweede klasse. De club gaat dan weliswaar het sportcomplex uitbreiden en financieel had het een injectie nodig, maar tegenwoordig worden er spelers opgeleid voor The City Football Group, dat tal van clubs heeft. Voordien was Lommel SK een Belgische talentenfabriek waar spelers als Hans Vanaken, Leandro Trossard, Timmy Simons en vele anderen doorbraken. Dat is jammer genoeg helemaal weg, waardoor het altijd sympathieke Lommel toch veel van zijn charme heeft verloren.

KV Oostende is hét voorbeeld van hoe het niet moet. De club greep in nood naar een Amerikaanse strohalm. Paul Conway en Gauthier Ganaye maakten er een soep van en de Amerikanen loodsten KVO naar de rand van de afgrond. Dat deden ze voordien ook bij Nancy en ze bleken ook bij FC Den Bosch hun beloftes niet na te komen. Van een stabiele middenmoter in België ging de kustploeg naar een degradatieploeg in de Challenger Pro League, die op en naast het veld moet knokken voor lijfsbehoud. Dat ze nu mogelijk wéér in handen van een buitenlands investeringsfonds met mogelijk meerdere clubs in de portefeuille gaan vallen, lijkt niet meteen hoopgevend te zijn. 

SK Beveren is sinds 2020 in handen van het Amerikaanse Bolt Football Holdings. De Waaslanders promoveerden vorig jaar bijna, maar dit jaar bakken ze er niks van. De club blijft in woelig weer zitten met een ontslag van de trainer en de sportief directeur. De Amerikanen hebben ook aandelen bij Crystal Palace, Augsburg en ADO Den Haag. Sinds de overname blijven de Waaslanders ter plaatse trappelen. Blijven ze geduldig afwachten als de Jupiler Pro League ook volgend seizoen niet wordt gehaald?

RFC Luik steeg de afgelopen jaren weer naar de Belgische tweede klasse. Dat kwam met een goed lokaal beleid. De Amerikaanse holding DPVC Sports kocht in januari 85% van de aandelen. Uiteraard werd er weer gegoocheld met cijfers en Luik wil ‘de volgende stap zetten’. We zijn benieuwd of deze Amerikanen niet de volgende luchtfietsers zijn. Gaan zij ook voor meerdere clubs?

Hun Amerikaanse voorgangers hebben alvast voor veel negatieve perceptie gezorgd. Patro Eisden leeft boven zijn stand (net als al die andere tweedeklassers in buitenlandse handen). Stijn Stijnen levert als coach uitstekend werk, maar de lonen die er worden betaald aan spelers als Tom Pietermaat, Stef Peeters en Marius Noubissi zijn verbazingwekkend. De club uit Maasmechelen is sinds eind 2021 in handen van de Amerikaanse investeringsgroep Common Group. Die kwamen nog in opspraak, nadat ze in Nederland geen groen licht kregen om Vitesse over te nemen. Het was onduidelijk waar hun geld vandaan kwam. In België wordt daar véél minder streng naar gekeken.

"Grondig onderzoek", klinkt het altijd. Daar moeten we toch vaak mee lachen als de Belgische 'voetbalinstanties' dit meedelen. België is de Far West inzake clubovernames geworden. Zelfs in het buitenland vinden ze dat "opmerkelijk".  Common Group bouwt ook een nieuw oefencomplex bij Patro. Ze hebben met Leyton Orient nog een club. Gaan ze na de mislukte poging bij Vitesse een ander team zoeken? 

ACA Football Partners uit Singapore is eigenaar van KMSK Deinze. Volgens hen is de Belgische tweedeklasser de centrale club. Ze hebben met de Spaanse vierdeklasser Juventud Torremolinos en de Engelse derdeklasser Charlton nog twee teams. Dat netwerk willen ze nog uitbreiden. Deinze doet onder hun hoede mee voor promotie naar de Jupiler Pro League. Ze leven financieel wel heel ver boven hun stand. Gezond is dat niet… 

RWDM steeg naar de Jupiler Pro League. Dat was echt niét dankzij John Textor. Die stuurde nadien de Belgen weg en maakte van de Brusselaars een clubje huurlingen. Textor is ook de baas bij Lyon, Botafogo en Crystal Palace. De club uit Molenbeek is een duiventil inzake transfers sinds zijn komst met héél veel huurlingen die vaak amper aan de bak kwamen…

Standard is nog een voorbeeld waar het helemaal misloopt. 777 Partners is een Amerikaanse investeringsmaatschappij die met Vasco Da Gama, Genoa, Hertha BSC en Red Star Paris nog ploegen heeft waar het invloed uitoefent. Ze kwamen al in opspraak wegens de financiële vreemde geldstromen die er lopen en ook de eigenaars zijn niet onbesproken. 777 Partners heeft voorlopig nergens echt indruk weken te maken en Standard werd er voorlopig alleen maar slechter van.

Beerschot wist via de lagere reeksen het zeer goed te doen met een lokaal beleid. Maar dan namen ze een zeer verkeerde keuze door in zee te gaan met United World uit Saoedi-Arabië. Die volgende (financiële) stap zetten, weet u wel. Zij namen vanaf 2021 de grote beslissingen door 75% van de aandelen te vergaren. De eigenaars, die met Sheffield United nog een club hebben en het Franse Châteauroux al verkochten, bakten er werkelijk niets van. Het is zeker niet dankzij hen dat Beerschot promoveerde... Wel dankzij het titanenwerk van het 'Belgische bestuur', waar de afgelopen maanden sterke mannen met een visie vertrokken..

Conclusie: tot op heden werden nog maar weinig clubs op de langere termijn beter van dergelijke overnames. Dat Standard wordt gelinkt aan een andere Amerikaanse overname en Beerschot met Chinezen, is géén goede evolutie. Het voetbal wordt internationaler, maar de clubs worden zeker niet beter van deze overnames. Vooral de Amerikanen hebben voorlopig een track record waar ze niet trots op kunnen zijn… Zij werken vaak met veel statistieken en cijfertjes zoals bij andere sporten in de VS, maar die kloppen voorlopig niet echt. Error... Enkel bij Patro draait het voorlopig beter op het veld, maar het is afwachten of dit ook het geval is op de lange termijn. De licentieperikelen zijn alvast een veeg teken.

De Belgische clubs lopen zichzelf voorbij. Het geld dat in de Challenger Pro League en Jupiler Pro League omgaat, is niet gezond. De Belgische ploegen leven ver boven hun (financiële) stand. De strengere financiële maatregelen zorgen er hopelijk voor dat de bepaalde buitenlandse eigenaars afhaken om te 'investeren' in het Belgische voetbal. Het is eerder het geld via bepaalde kanalen laten rondgaan. Financieel moet er een stap terug worden gezet. Back to reality.

"Voetbal is internationaler geworden", klinkt het vaak als reden voor deze overnames. Dat klopt zeker, maar het is geen excuus om niet héél accuraat te onderzoeken waar het geld vandaan komt. De Belgische politiek, jarenlang potdoof en wereldvreemd over wat er écht gaande is in het voetbal, moet daarbij helpen. Voetbal wordt (wereldwijd) duidelijk gebruikt voor 'andere doeleinden'. Het is niet vijf voor twaalf, maar kwart na twaalf. Dat bewijst het verhaal van De Morgen over de eigenaar van KVC Westerlo nog maar eens...

CR

POLL: Moet er dringend meer controle komen?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

KRC Genk bevestigt vertrek Vrancken: opvolger bekend
KRC Genk bevestigt vertrek Vrancken: opvolger bekend

In de Champions' Play-Offs gaat KRC Genk aanstaande zaterdag op bezoek bij RSC Anderlecht. Dat zal ...

386
386
Nieuwe details maken PSG-uitschakeling extra pijnlijk
Nieuwe details maken PSG-uitschakeling extra pijnlijk

Het is Paris Saint-Germain andermaal niet gelukt om de Champions League te winnen. Dinsdagavond ...

66
66
'Dossier Debast in stroomversnelling: RSCA vangt fraaie som'
'Dossier Debast in stroomversnelling: RSCA vangt fraaie som'

RSC Anderlecht maakt zich op voor het belangrijke thuisduel van aanstaande zaterdag tegen KRC Genk. ...

208
208
Aangrijpend: Blessin vliegt herstellende vrouw in de armen
Aangrijpend: Blessin vliegt herstellende vrouw in de armen

Het is Union SG dan toch gelukt om na jaren wachten nog eens een nationale prijs in de wacht te ...

163
163
'Miljoenendeal Club Brugge: transferdetails lekken uit'
'Miljoenendeal Club Brugge: transferdetails lekken uit'

Nu de uitschakeling in de Conference League een feit is, kan Club Brugge zich volledig gaan focussen ...

327
327
Barcelona haalt slag thuis: contract tot medio 2027
Barcelona haalt slag thuis: contract tot medio 2027

FC Barcelona wil zich in de resterende speeldag van La Liga nog verzekeren van de tweede plaats, ...

58
58
4 op 10: Antwerp-sterkhouder valt door de mand in finale
4 op 10: Antwerp-sterkhouder valt door de mand in finale

Het is Antwerp FC dan toch niet gelukt om een wisselvallig seizoen kleur te geven met een nieuwe ...

233
233
<strong>‘Nieuwe Anderlecht-ster komt van shortlist Verbeke’</strong>
‘Nieuwe Anderlecht-ster komt van shortlist Verbeke’

De nieuwe strategie van Anderlecht met betrekking tot jeugdrekrutering richt zich op het aantrekken ...

230
230
Antwerp toont grote klasse na finale met prachtgebaar
Antwerp toont grote klasse na finale met prachtgebaar

Antwerp kwam vandaag niet in de buurt van een tweede bekertriomf, al bleef The Great Old wel tot het ...

450
450
Euforische Burgess geeft sleutel tot succes: "Geheime formule"
Euforische Burgess geeft sleutel tot succes: "Geheime formule"

Na een intense maar weinig hoogstaande finale heeft Union zichzelf beloond met een langverwachte ...

91
91
BEKERSPROOKJE: Vierend Union zet Heizel in vuur en vlam
BEKERSPROOKJE: Vierend Union zet Heizel in vuur en vlam

Wat een bekersprookje voor Union! 89 jaar na de laatste titel (seizoen 1934-1935) en 110 jaar na de ...

114
114
Fans Antwerp choqueren in Croky Cup: "Triest spektakel"
Fans Antwerp choqueren in Croky Cup: "Triest spektakel"

We zitten momenteel in het eerste kwartier van de tweede helft en daarin moet Antwerp nog steeds een ...

223
223
'Club Brugge legt miljoenen op tafel voor nieuwste aanwinst'
'Club Brugge legt miljoenen op tafel voor nieuwste aanwinst'

Voor Club Brugge is het een turbulent seizoen geweest. Blauw-Zwart leek onder Deila meer op een ...

655
655
Frustraties lopen op in bekerfinale: "Wat een rotzooi!"
Frustraties lopen op in bekerfinale: "Wat een rotzooi!"

Na een eerste intense helft dromen ze bij Union van de Croky Cup. The Great Old koos voor een ...

192
192
'FC Bayern zorgt voor absolute shock met nieuwe trainer"
'FC Bayern zorgt voor absolute shock met nieuwe trainer"

Voor veel spelers en supporters van Bayern M&uuml;nchen was het vermoedelijk een slapeloze nacht. De ...

267
267