Anderlecht huivert: landstitel komt ernstig in gevaar

Anderlecht huivert: landstitel komt ernstig in gevaar

Anderlecht's hoop op de titel wordt zwaar op de proef gesteld door de zware blessure van Thorgan Hazard. De 31-jarige kende een tegenvallende start van de Champions’ Play-offs, maar anderzijds was hij ook de speler die Anderlecht nodig heeft om de titel te pakken.

“Hij kan ze natuurlijk niet in z'n eentje kampioen maken, maar Anderlecht zal wel een goeie Hazard nodig hebben”, zei Franky Van der Elst aan Het Nieuwsblad, terwijl Marc Degryse ervan overtuigd is dat Anderlecht alleen kampioen wordt met de allerbeste Hazard.

Zwaar tegenvallende Thorgan Hazard in PO1

Na twee mindere wedstrijden tegen Antwerp FC en Club Brugge, had Thorgan Hazard het een en ander goed te maken tegen Union SG. Als dé man waar alle spotlights op gericht stonden in de Champions' Play-offs, moest hij Anderlecht naar de titel leiden.

Hazard begon veelbelovend tegen de Brusselse stadsrivaal, hij zette hoog druk en dwong ook enkele overtredingen af. Maar toen hij mee verdedigde op Alessio Castro-Montes, sloeg het noodlot toe. Een verdraaide knie dwong Hazard het veld te verlaten.

“Hij schreeuwde het uit van de pijn” zei ploegmaat Jan Vertonghen, die vlakbij stond. Het verdict was genadeloos: een gescheurde voorste kruisband van zijn rechterknie, met een loodzware revalidatie van minstens acht maanden voor de boeg.

Anderlecht zal moeten schakelen zonder Hazard in de race naar de felbegeerde titel. Hoewel zijn vorm in Play-off 1 niet op zijn best was, staat Brian Riemer voor een uitdagende taak om een speler van zijn kaliber te vervangen.

Hazard eind 2023 eindelijk de regisseur van de ploeg

Eind vorig jaar kwam Thorgan Hazard eindelijk onder stoom en hij kreeg Anderlecht aan het swingen. De opmars van paars-wit dit seizoen ging hand in hand met de stijgende vormcurve van de 31-jarige.

Hazard was balvast, lokte overtredingen uit en hij bepaalde het tempo. Kortom, hij was de regisseur van de ploeg. De impact van Hazard op de ploeg werd nog duidelijker wanneer hij er niet bij was.

Zoals bleek in de vijf competitiewedstrijden eind vorig jaar, waarin hij door een knieblessure en griep verstek moest laten gaan. Zijn afwezigheid werd sterk gevoeld en onderstreept zijn onmisbaarheid voor Anderlecht. Het bleek dat Anderlecht zonder Hazard maar een gewone ploeg was.

Eind vorig jaar zat Hazard in de juiste flow, hij had het ritme te pakken en zijn fysieke conditie verbeterde elke week. Tegen Cercle Brugge kreeg hij echter een trap tegen de knie, en de week nadien wilde hij absoluut spelen tegen AA Gent, omdat er daarna een interlandbreak volgde.

Hij zette alles op alles, maar forceerde zich en betaalde hiervoor de prijs door vijf competitiewedstrijden en één bekerwedstrijd te missen. In totaal stond Hazard anderhalve maand aan de zijlijn.

Gelukkig voor Anderlecht bleek er geen ernstige schade te zijn en ook geen structureel probleem.

Anderlecht is maar een gewone ploeg zonder Hazard

“Ge hebt gezien, zonder hem kroop Anderlecht vlak voor Nieuwjaar zowel tegen Genk als tegen Cercle door het oog van de naald”, zei Paul Van Himst aan De Morgen.

“Anderlecht weet nu: zonder de juiste intensiteit zijn we maar een gewone ploeg. Want wie kan - bij afwezigheid van Thorgan Hazard - met één dribbel het verschil maken?” stelde Het Laatste Nieuws vast.

Begin 2024 keerde Hazard terug na zijn blessure, maar hij had grote moeite om zijn niveau terug te vinden. “Thorgan Hazard? Wat hebben we daar al van gezien?”, haalde Stijn Stijnen de schouders op bij Het Laatste Nieuws.

Hazard speelde wekenlang met fysieke ongemakken en kon hij zelden overtuigen. “Heb je die ingepakte knie gezien? Daar huiver ik bij. Het is duidelijk dat Hazard ritme en balgevoel mist. Hij is niet honderd procent wedstrijdfit”, stelde Marc Degryse vast.

Hazard was onzichtbaar, duidelijk op zoek naar de beste versie van zichzelf en hij speelde een tijdlang aan 60% van zijn kunnen. Hij slaagde er niet in om weer dominant te zijn in de ploeg.

In de eerste weken van het nieuwe kalenderjaar haalde Hazard maximum enkele vijfjes en zesjes in zijn wedstrijdbeoordelingen.

Van der Elst: “Anderlecht heeft goede Hazard nodig om kampioen te spelen”

Medio februari begon de vorm van Thorgan Hazard eindelijk weer te stijgen, herwon hij zijn beste vorm en eiste hij de hoofdrol op. Hij bracht bepalende impulsen in het spel van de ploeg en was betrokken bij de meeste aanvallende acties.

In de reguliere competitiewedstrijd tegen Club Brugge was hij bijvoorbeeld de absolute uitblinker. “Maar smullen was het toch vooral van Thorgan Hazard. Gangmaker en stilist in één en dezelfde persoon”, verklaarde Het Laatste Nieuws.

“Thorgan was echt ‘on fire’”, was Brian Riemer vol bewondering over hem. Bovendien steeg de fitheid van Hazard gestaag; na de wedstrijd tegen Club had hij zelfs het hoogste aantal gelopen kilometers bij Anderlecht.

Hij streeft ernaar om dit seizoen bij Anderlecht een prijs te pakken, en de club heeft de beste versie van Hazard nodig om succesvol te zijn in de Champions' Play-offs.

“Hij kan ze natuurlijk niet in z'n eentje kampioen maken, maar Anderlecht zal wel een goeie Hazard nodig hebben”, benadrukte Franky Van der Elst in Het Nieuwsblad. “Hazard is een van de spelers die Anderlecht op een hoger niveau brengt.”

Degryse: “Anderlecht wordt alleen kampioen met de beste Thorgan Hazard”

In de Champions' Play-offs was Thorgan Hazard dé man waar alle spotlights op gericht waren, maar net in die cruciale wedstrijden leek hij zichzelf niet te zijn. Tegen Antwerp FC maakte hij foute keuzes, en misten zijn passes de precisie en timing die van hem verwacht werden.

Zijn frustratie was duidelijk zichtbaar toen hij in discussie ging met Brian Riemer, omdat de zaken niet liepen zoals gehoopt. Daarnaast werd Hazard betrapt op een incident van 'matennaaien' toen hij zich liet vallen na een lichte aanraking van Owen Wijndal.

“Hij zit duidelijk niet goed in zijn vel. Hazard oogt niet happy. Hij oogt fysiek niet top. Hij is niet explosief. Hij heeft niet het volume om dominant te zijn. Terwijl ik overtuigd ben dat Anderlecht alleen kampioen wordt met de allerbeste Thorgan Hazard”, benadrukte Marc Degryse in Het Laatste Nieuws.

In de tweede wedstrijd van Play-off 1 tegen Club Brugge kaartte hij ook een probleem aan met betrekking tot stilstaande fases na de vroege 1-0 achterstand.

Bovendien had Hazard minder balcontacten in de Champions’ Play-offs, was hij minder betrokken bij het spel en ontving hij twee gele kaarten. “Het is niet zo dat Thorgan Hazard de ploeg de jongste weken op sleeptouw neemt of kan nemen”, stelde Het Nieuwsblad vast. 

POLL: Zal Anderlecht de titel pakken zonder Thorgan Hazard?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Van Bommel heeft plan: grote verrassing in bekerfinale?
Van Bommel heeft plan: grote verrassing in bekerfinale?

Antwerp FC is bezig aan een pijnlijke campagne in de Champions' Play-Offs. Maar binnen anderhalve ...

12
12
Lewandowski hattrick-held na groot blunderfestival
Lewandowski hattrick-held na groot blunderfestival

FC Barcelona heeft maandagavond een deugddoende zege geboekt tegen Valencia CF: 4-2. Robert ...

12
12
'Genk en Club happen stof: Anderlecht strikt supertalent'
'Genk en Club happen stof: Anderlecht strikt supertalent'

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor de landstitel en maakt zich op voor een cruciale match ...

158
158
Historische afspraak Club: tweetal vreest voor basisplek
Historische afspraak Club: tweetal vreest voor basisplek

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op één van zijn belangrijkste wedstrijden dit ...

225
225
Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"
Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"

Nog vier speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zitten erop. Momenteel strijden drie ploegen ...

498
498
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel, maar in de komende dagen wordt de focus even ...

363
363
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'

FC Barcelona wil zich maandagavond voor eigen volk tegen Valencia CF herpakken na de pijnlijke ...

151
151
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"

De Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League draaien inmiddels op volle toeren en het belooft ...

283
283
Coucke laat van zich horen: voorwaarde voor titel Anderlecht
Coucke laat van zich horen: voorwaarde voor titel Anderlecht

RSC Anderlecht liet afgelopen weekend wederom dure punten liggen in een Play-Off-wedstrijd op ...

758
758
'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'
'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'

Kevin De Bruyne was afgelopen weekend opnieuw van goudwaarde bij Manchester City. Met twee assists ...

372
372
<strong>Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar</strong>
Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar

AA Gent heeft de ambitie om een opleidingsclub te worden en investeert daarom fors in ...

644
644
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?

Anderlecht zit nog altijd in polepositie voor de titel, maar indien het die status wil behouden kan ...

400
400
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan

Met nog vier speeldagen te gaan belooft de titelrace dit keer net zo spannend als afgelopen seizoen ...

957
957
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'

Na weken van speculatie kondigde Besnik Hasi afgelopen weekend zelf aan dat hij na het seizoen ...

800
800
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord

In de jacht op de landstitel bleven Club Brugge en Union foutloos in hun tweeluik tegen ...

534
534