Nieuwe megadeal Antwerp FC met ‘waanzinnige speler’

Nieuwe megadeal Antwerp FC met ‘waanzinnige speler’

Mahamadou Doumbia verovert razendsnel de harten van fans, technische staf en het bestuur van Antwerp FC. Na een indrukwekkend debuut, waarin hij met een verbluffend afstandsschot de winnende goal scoorde tegen Standard, is hij niet meer te stoppen.

Doumbia wordt al 'Boem Boem Doumbia' genoemd vanwege zijn verwoestende afstandsschoten. Zijn krachtige spel en ongelooflijke (trap)techniek verdienen alle lof. Met zijn talent en potentieel kan hij zelfs in de voetsporen treden van de legendarische Arthur Vermeeren volgens Patrick Goots.

De bekende podcaster Evert Winkelmans noemt Doumbia een “waanzinnige speler”, en noemt hem een van de spelers die Antwerp break-even gaan krijgen.

Doumbia beleeft stormachtig parcours bij Antwerp FC

Tijdens de vorige zomermercato verraste Antwerp FC door op deadline day een nieuwe transfer aan te kondigen: Mahamadou Doumbia (19) zette zijn handtekening onder een vierjarig contract op de Bosuil.

Hij kwam over van de JMG Academy Bamako, maar Doumbia vertoefde in praktijk veel langer op Antwerps grondgebied. Hij trainde al een week mee bij de Young Reds, het beloftenelftal van Antwerp in de hoogste amateurafdeling, en hij speelde ook een oefenwedstrijd mee.

Joachim Vercaigne had Doumbia grondig gescreend en hij kon de club overtuigen om de Malinees tot 2027 onder contract te leggen.

Tijdens zijn aanpassingsperiode kreeg Doumbia alle ruimte en ondersteuning om te integreren. Slechts enkele weken na zijn aankomst verscheen hij al in de ploeg van de Young Reds, om er niet meer uit te gaan.

De transfer van Arthur Vermeeren naar Atlético Madrid opende zelfs de deuren voor Doumbia om zich sneller dan verwacht te bewijzen in het eerste elftal van Antwerp FC.

Direct exploderen zoals Vermeeren: het is echt niet iedereen gegeven

Mark van Bommel stond voor een uitdaging bij het vinden van een oplossing voor het vertrek van Arthur Vermeeren op het centrale middenveld. Intern had hij enkele opties, waaronder Milan Smits (19), vast lid van de A-kern, en Milo Horemans (17), die tijdens de zomerstage indruk maakte.

Mahamadou Doumbia (19) werd ook genoemd als een mogelijke kandidaat om de open plek op te vullen. Gazet van Antwerpen waarschuwde voor het leggen van te veel druk op deze jonge middenvelders: “Direct exploderen zoals Vermeeren deed: het is echt niet iedereen gegeven.”

Van Bommel zelf benadrukte dat hij niet bang was om Smits of Doumbia een kans te geven, maar dat hij ook geduldig wilde zijn. “Ik probeer hen zo veel mogelijk te laten wennen, maar ze zijn er nog maar sinds kort bij. Terwijl zoiets net tijd nodig heeft.”

Hij had Doumbia meermaals bekeken bij de U23 en zag in hem een speler met een profiel dat van waarde kon zijn voor het eerste elftal. Doumbia is een aanvallend ingestelde middenvelder dan een pure controleur, wat een extra dimensie kon toevoegen aan het spel van het team.

Nieuw Antwerp FC-goudhaantje: Hoe is hij zo lang onder de radar kunnen blijven?

Eind januari gaf Mark van Bommel Mahamadou Doumbia zijn debuut in het eerste elftal tegen KAS Eupen, en slechts enkele dagen later stond de Malinees al in de basis tegen Standard.

Op het veld van Sclessin toonde Doumbia geen tekenen van plankenkoorts. Hij liet technisch een paar mooie dingen zien en dat hij zeer moeilijk van de bal te zetten is. Maar het was vooral zijn prachtige doelpunt die indruk maakte, dat ook nog eens de winnende goal bleek te zijn.

Met een verbluffende streep schoot hij de 0-1 binnen. “We weten dat hij goed kan schieten. Dat laat hij bijna elke dag op training zien. Het zijn rare, soms moeilijke ballen waarvan ik zeg: 'níét naar doel schieten.' Maar als hij zo schiet, mag hij vaker een poging wagen”, lachte Van Bommel na de match.

“Hoe is die jongen zo lang onder de radar kunnen blijven?” vroeg Patrick Goots zich af. “Alles samengevat vond ik Doumbia een openbaring. Hij kan het nieuwe goudhaantje worden op het Antwerpse middenveld.”

Boem Boem Doumbia: de nieuwe Arthur Vermeeren?

Zijn indrukwekkende afstandsschot tegen Standard bleek geen toevalstreffer te zijn, want bij de Young Reds verraste Mahamadou Doumbia eerder al met een verbluffend doelpunt tegen Heist.

Toen joeg hij het leer bijna vanaf de middencirkel richting de winkelhaak. “Hij verraste ons meteen met de kracht die in zijn beentjes zit”, zei ploegmaat Jelle Bataille aan Gazet van Antwerpen.

“'t Zijn niet de stevigste kuiten, maar hij vuurt wel serieuze pegels af.” Na Standard bevestigde Doumbia zijn uitmuntende traptechniek door opnieuw een doelpunt van afstand te scoren in de Beker van België tegen KV Oostende.

'Boem Boem Doumbia' wordt hij al genoemd vanwege zijn verwoestende afstandsschoten. “Dan beschik je over een geweldig wapen. Probeer als 'nummer 6' of '8' maar eens te scoren”, zei Patrick Goots in Gazet van Antwerpen.

Goots gelooft zelfs dat Doumbia goed op weg is om in de voetsporen van Arthur Vermeeren te treden. “Omdat ik dezelfde dingen terugzie als bij Arthur: er meteen staan, goede voetjes, veel loopvermogen, fysiek aanwezig en dikwijls heer en ­meester in de één-tegen-éénsituaties. Doumbia is een goudhaantje en kan ver geraken.”

Straf van Antwerp: ‘waanzinnige’ Doumbia gaat Antwerp break-even krijgen

Mahamadou Doumbia heeft buskruit in de kuiten, maar ook nog veel andere kwaliteiten. De sierlijke middenvelder combineert verfijnde techniek met stevigheid in de duels, en hij heeft het vermogen om ballen te recupereren en zijn mannetje uit te schakelen.

“Goede voeten, een harde trap en veel présence”, stelde Het Laatste Nieuws vast. “De grootste verdienste van Antwerp en het scoutingsteam is dat ze de Malinees ontdekt hebben.”

Faris Haroun, zijn voormalige coach bij de Young Reds, is onder de indruk van de enorme vooruitgang die Doumbia heeft geboekt in slechts enkele maanden tijd. “Vergeet niet dat hij nog maar een half jaar op de Bosuil rondloopt.”

Doumbia toont lef op het veld, maar moet nog tactisch bijgeschoold worden en soms bevat zijn spel nog te veel risico. Desalniettemin is zijn talent onmiskenbaar, en volgens De Standaard hoopt Antwerp dat Doumbia op termijn veel geld zal opbrengen om de financiële situatie te verbeteren.

De bekende podcaster Evert Winkelmans deelt deze visie. “Da’s het straffe aan Antwerp. Vermeeren vertrekt en Doumbia verschijnt ten tonele, een waanzinnige speler”, zei hij aan Gazet van Antwerpen. “Jongens als George (Ilenikhena, red.) en Doumbia gaan Antwerp break-even krijgen.”

POLL: Antwerp zal Doumbia voor veel geld kunnen verkopen

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club Brugge krijgt slecht nieuws omtrent Skov Olsen
Club Brugge krijgt slecht nieuws omtrent Skov Olsen

Dankzij de zeges tegen Anderlecht en PAOK zit Club Brugge plots opnieuw in de goede flow. Een lijn ...

73
73
Hein lyrisch: "Je moet zot zijn om hem uit ploeg te halen"
Hein lyrisch: "Je moet zot zijn om hem uit ploeg te halen"

AA Gent freewheelt voorlopig door de Conference Play-offs. De Buffalo's boekten al twee duidelijke ...

53
53
Blessin waarschuwt Anderlecht: "Dat voelen zij ook"
Blessin waarschuwt Anderlecht: "Dat voelen zij ook"

Union SG wil tegen RSC Anderlecht de rug rechten. De Brusselaars verloren hun eerste twee ...

80
80
Vrancken laat zich uit over titelkansen Genk
Vrancken laat zich uit over titelkansen Genk

KRC Genk lijkt plots opnieuw helemaal mee te doen voor de titel. De Limburgers begonnen met zes op ...

96
96
Club Brugge en furieuze politie reageren op klacht PAOK
Club Brugge en furieuze politie reageren op klacht PAOK

Wat een mooie voetbalavond had moeten worden, mondde uit in spijtige taferelen. Fans van PAOK ...

308
308
Neymar maakt met opvallende move Antwerpen compleet gek
Neymar maakt met opvallende move Antwerpen compleet gek

Meer dan hem lief is kampt de Braziliaanse stervoetballer Neymar de laatste jaren met blessures. ...

93
93
'Standard bibbert en beeft na onheilspellend bericht harde kern'
'Standard bibbert en beeft na onheilspellend bericht harde kern'

Standard is niet meteen aan zijn beste seizoen bezig, en dat is een understatement. De Rouches ...

127
127
Alexandersson waarschuwt KV Kortrijk: "Dan is de vogel gaan vliegen"
Alexandersson waarschuwt KV Kortrijk: "Dan is de vogel gaan vliegen"

KV Kortrijk moet zondag opnieuw aan de bak in de Relegation play-offs. De Kerels ontvangen leider ...

68
68
Eén grote buis bij Club Brugge ondanks Europese zege
Eén grote buis bij Club Brugge ondanks Europese zege

Club Brugge blijft kans maken om de halve finales van de Conference League te halen. Blauw-Zwart won ...

193
193
'Vuurwerk bij Man City: absolute recordtransfer op komst'
'Vuurwerk bij Man City: absolute recordtransfer op komst'

Manchester City is goed op koers om ook dit seizoen weer met meerdere prijzen aan de haal te gaan. ...

121
121
Europese clash krijgt staartje: PAOK legt officiële klacht neer
Europese clash krijgt staartje: PAOK legt officiële klacht neer

Club Brugge won donderdagavond zijn heenwedstrijd van de kwartfinales in de Conference League. Maar ...

222
222
Sam Gooris bezorgt Jean-Marie Pfaff shock: "Ze is zwanger"
Sam Gooris bezorgt Jean-Marie Pfaff shock: "Ze is zwanger"

Dat de familie Pfaff een ronduit horrorjaar kende, is ondertussen alom geweten. De familie veert ...

105
105
Anderlecht staat voor keerpunt: "Het is onwaarschijnlijk"
Anderlecht staat voor keerpunt: "Het is onwaarschijnlijk"

Nu de Europese midweek achter de rug is, kan de focus weer volledig op de titelstrijd in de ...

262
262
Vanaken met neus op feiten gedrukt: "Pijnlijk in vele opzichten"
Vanaken met neus op feiten gedrukt: "Pijnlijk in vele opzichten"

Club Brugge wist zijn heenwedstrijd in de kwartfinales van de Conference League al winnend af te ...

283
283
Zaak Eddy Snelders: 'Nieuwe hallucinante feiten lekken uit'
Zaak Eddy Snelders: 'Nieuwe hallucinante feiten lekken uit'

De zaak Eddy Snelders blijft de voetbalwereld beroeren. De voormalig voetballer en analist geraakte ...

212
212