Club Brugge gaat compleet uit zijn dak na Thiago-deal

Club Brugge gaat compleet uit zijn dak na Thiago-deal

Club Brugge's intensieve en twee jaar durende zoektocht naar een krachtige spits leidde hen vorige zomer naar Igor Thiago van FK Ludogorets.

Ondanks aanvankelijke aanpassingsproblemen ontplofte de Braziliaanse spits met 18 doelpunten in de laatste 14 wedstrijden, waarmee hij een recordtransfer naar Brentford FC voor €37 miljoen verdiende.

Deze onverwachte successtory overtreft de stoutste verwachtingen van Club Brugge, met Thiago's snelle en explosieve groei als de kers op de taart.

Igor Thiago: het resultaat van een intensieve zoektocht van 2 jaar lang

Twee jaar lang heeft Club Brugge intensief gezocht naar een spits van een specifiek type spits. Vincent Mannaert, vastberaden als hij is, zette alles op alles om een krachtige aanvaller aan te trekken, iemand met gestalte en een groot scorend vermogen.

Doorheen deze lange en uitdagende zoektocht werden verschillende spelers zorgvuldig overwogen, maar uiteindelijk viel de keuze vorige zomer op Igor Thiago van FK Ludogorets, voor een aanzienlijke som van 7,90 miljoen euro.

Op papier voldeed Thiago aan alle kwaliteiten waar Club Brugge zo hard naar op zoek was op de transfermarkt. Naast zijn neus voor doelpunten, bezit de Braziliaanse aanvaller sterke fysieke capaciteiten en een grote mate van balvastheid, waardoor hij een waardevol aanspeelpunt is voor de ploeg.

Met zijn lengte van 1,88 meter heeft hij een indrukwekkende fysieke gestalte die hem in staat stelt om uitstekend te koppen en duels te winnen. Vesko Valchev, clubwatcher voor Darik Radio, vertelde aan Het Nieuwsblad dat hij er niet aan twijfelde dat hij de beste spits van België kon worden.

“Als hij nog een stap zet, zie ik hem zelfs een kans krijgen bij de Braziliaanse nationale ploeg”, aldus Valchev.

Igor Thiago moest grote kloof overbruggen tussen België en Bulgarije

Tijdens zowel de voorbereiding als in de eerste officiële wedstrijden bij Club Brugge slaagde Igor Thiago er allesbehalve in om indruk te maken of te overtuigen. Het Laatste Nieuws merkte op dat het enthousiasme bij zowel de fans als de waarnemers stevig bekoeld was na zijn eerste prestaties.

Hoewel Thiago zijn waarde bewees in het afronden van kansen en het vasthouden van de bal, bleef zijn algehele impact teleurstellend. Ludo Vandewalle, chef voetbal bij Het Nieuwsblad, stelde vast dat Thiago in het begin van dit seizoen geen potten kon breken.

“De Braziliaan heeft nog niet kunnen overtuigen. Voorlopig moeten we nog altijd naar zijn sterke wedstrijd met Ludogorets tegen Anderlecht van vorig seizoen verwijzen om aan te tonen dat hij wel degelijk de capaciteiten heeft om bij Club Brugge te slagen.”

Thiago ondervond grote moeite om het verschil in niveau tussen de Bulgaarse en Belgische competitie te overbruggen op het gebied van verdediging, tempo en de snelheid van uitvoering.

Hierdoor leed Thiago vaak balverlies op een knullige manier en oogde hij soms onbeholpen met de bal aan de voet.

Iedereen raakt in de war van Igor Thiago

Hoewel de Braziliaan nuttig bleek te zijn in de afwerking en het vasthouden van de bal, was zijn algemene impact ontoereikend. “Is het nu Thia-go of Thia-no-go?” schreef Het Laatste Nieuws. “Als hij die zaken bij momenten dan toch laat zien, raakt iedereen helemaal in de war.”

“De Braziliaan blijft een mysterie. Als pivot is hij nuttig, zonder meer. Hij heeft diepgang. Toont werkkracht”, aldus Het Nieuwsblad. “Maar evengoed doet hij de ­simpelste dingen fout en was hij niet erg scherp in de box - toch een manco voor een spits.”

“Thiago heeft, cru gesteld, meer gebreken dan kwaliteiten”, stelde de krant later. Zijn speelstijl ziet er weinig technisch verfijnd of er niet academisch uit, ondanks de aanzienlijke transfersom van bijna acht miljoen euro.

De kritiek op Thiago bereikte eind september een hoogtepunt, en zelfs het publiek van Club Brugge liet van zich horen. In een interview met Het Nieuwsblad benadrukte de Braziliaan echter dat hij nog veel kan verbeteren, omdat hij zich nog moet aanpassen aan zijn nieuwe omgeving.

“Ik ben die transfersom waard”, zei Thiago aan de krant. “Ik weet wat ik kan en zal hier slagen. Daar mag elke Club-supporter op rekenen.”

Thiago zorgt voor gekletter: in de voetsporen van Wesley Moraes

Club Brugge was er zich van bewust dat Igor Thiago nog geen afgewerkt product was, maar dat hij wel over een meer dan degelijke basis beschikte. Hij heeft sterke fysieke capaciteiten, een solide basistechniek, snelheid en hij is lastig af te stoppen in de zestien.

“De Braziliaan heeft in principe alles om te slagen bij Club, alleen zal hij enige tijd nodig hebben”, stelde Het Laatste Nieuws vast. Club Brugge hoopte dat Thiago een vergelijkbare groei zal doormaken als Wesley Moraes destijds deed.

Wesley stond er ook niet meteen, maar maakte uiteindelijk wel een lucratieve transfer naar Aston Villa voor 25 miljoen euro.

Hoewel zijn stijl misschien niet altijd esthetisch of mooi is, weet de spits wel degelijk op andere manieren een impact te maken bij Club Brugge. Thiago onderscheidt zich keer op keer door zijn enorme werkkracht en voorbeeldige professionele houding.

Hij laat zich nooit uit zijn lood slaan door tegenstanders, die hem vaak stevig aanpakken in duels, en blijft altijd gefocust. Bovendien kan hij in de omschakeling het verschil maken in de rug van de verdediging.

De Morgen merkte op dat Thiago op het veld voor 'gekletter' zorgt. “De Braziliaan loopt door een muur als het moet, dus zéker door een tegenspeler.”

Ronny Deila heeft altijd het vertrouwen gehouden in Thiago en heeft publiekelijk steeds zijn spits gesteund. Eind november nam de coach het initiatief om tijdens trainingen meer te focussen op ‘finishing’, en toen waren er op de oefenvelden effectief veel doelpunten gevallen.

Sindsdien heeft de Braziliaan maar liefst 18 goals gescoord in de laatste 14 matchen.

Igor Thiago overtreft de stoutste verwachtingen van Club Brugge

Sinds Igor Thiago zijn indrukwekkende reeks van 18 doelpunten in 14 wedstrijden neerzette, is de kritiek op hem abrupt verstomd. De Braziliaan combineerde zijn onvermoeibare werkethiek met een efficiëntie die hem steeds completer en waardevoller maakte voor Club Brugge.

Op 22-jarige leeftijd heeft hij ook nog veel progressiemarge, wat de interesse vanuit het buitenland niet vreemd maakt. Woensdag maakte Club Brugge bekend dat Thiago aan het einde van het seizoen de overstap zal maken naar de Premier League, waar Brentford FC maar liefst 37 miljoen euro voor hem over heeft.

Met dit bedrag overtreft Club Brugge duidelijk hun stoutste verwachtingen. Het bedrag van 37 miljoen euro verviervoudigt bijna de initiële investering van bijna 8 miljoen euro, waardoor deze megatransfer het uitgaande transferrecord van de Jupiler Pro League verpulvert.

Bovendien heeft Thiago een vergelijkbare groei doorgemaakt als Wesley Moraes, zij het veel sneller, en Club Brugge strijkt ruim 12 miljoen euro meer op in vergelijking met zijn landgenoot.

POLL: Thiago is de beste transfer van Mannaert ooit

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Marc Degryse ziet zoon uitpakken met 'stunttransfer'
Marc Degryse ziet zoon uitpakken met 'stunttransfer'

Marc Degryse kende een prachtige carrière in België en het buitenland en is ondertussen ...

21
21
Malinwa deelt prachtige beelden na bolwassing OHL: "De 4-0?"
Malinwa deelt prachtige beelden na bolwassing OHL: "De 4-0?"

Ondanks de dominantie van AA Gent blijven ook de prestaties van KV Mechelen dik ok in deze Europe ...

11
11
<strong>‘Hasi-deal met AA Gent loopt compleet uit de hand’</strong>
‘Hasi-deal met AA Gent loopt compleet uit de hand’

Met een knappe 36 op 57 zorgde Besnik Hasi voor een straffe remonte bij KV Mechelen en zijn ploeg ...

150
150
Peter Maes ziet onheilspellend scenario: "Hoe gek kan het?"
Peter Maes ziet onheilspellend scenario: "Hoe gek kan het?"

We schreven het een paar dagen geleden al: Peter Maes en Willem II stonden op de rand van een modern ...

64
64
Spaanse La Liga opnieuw in shock na zware racisme-rel
Spaanse La Liga opnieuw in shock na zware racisme-rel

Racisme en voetbal blijft in Spanje (helaas) veel te vaak aan mekaar verbonden. Na de vele ...

70
70
Stijnen met Patro van hemel naar hel: "Wat ik verkeerd deed?"
Stijnen met Patro van hemel naar hel: "Wat ik verkeerd deed?"

Zo goed de vorige week eindigde, zo dramatisch waren de laatste zes dagen voor Stijn Stijnen en ...

264
264
Coucke krijgt stevige waarschuwing: "Opgepast daarvoor Marc!"
Coucke krijgt stevige waarschuwing: "Opgepast daarvoor Marc!"

We staan voor weer een razend spannend spektakel in de Champions' Play-offs. Om 16u nemen onder meer ...

162
162
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"

Het is intussen al van 16 maart geleden dat Standard nog eens een wedstrijd gewonnen heeft. Toen ...

112
112
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten

Het heeft er alle schijn van dat Hein Vanhaezebrouck bezig is aan zijn laatste weken bij AA Gent. ...

1044
1044
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af

De afsluiter van de zaterdag in de Premier League heeft voor spektakel gezorgd. Aston Villa leek op ...

42
42
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen

In de Ligue 1 was de verwachting dat Paris Saint-Germain zaterdagavond de champagne zou kunnen laten ...

32
32
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent

Na een wedstrijd met heel wat defensief geklungel heeft AA Gent andermaal de maat genomen van een ...

71
71
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"

Het afscheid van J&uuml;rgen Klopp bij Liverpool lijkt er stilaan &eacute;&eacute;n in mineur te ...

97
97
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

143
143
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

358
358