‘Nieuwe spektakeltransfer schudt JPL op zijn grondvesten’

‘Nieuwe spektakeltransfer schudt JPL op zijn grondvesten’

KRC Genk stoomt Bilal El Khannouss klaar voor de Europese top en zijn verbeterd rendement dit seizoen heeft zijn marktwaarde in één jaar tijd verdubbeld tot 22 miljoen euro. El Khannouss geniet daarmee de concrete belangstelling van Atlético Madrid en Liverpool.

Voor een mogelijke transfer stelt KRC Genk echter strenge eisen: geen vertrek in januari en het uitgaande transferrecord van de Jupiler Pro League moet verbroken worden.

Genk stelt strenge eisen aan Atlético Madrid en Liverpool

De buitenlandse interesse in Bilal El Khannouss (19) groeit gestaag en wordt steeds concreter. De Marokkaanse international staat hoog op het verlanglijstje van Atlético Madrid, dat bereid is hem een contract van vijf jaar aan te bieden.

Ook Liverpool heeft hem meermaals bekeken tijdens wedstrijden, en de huidige koploper van de Premier League is overtuigd geraakt van de kwaliteiten van El Khannouss. Liverpool heeft zelfs al verdere informatie opgevraagd om een mogelijke transfer te bespreken.

Zowel Atlético Madrid als Liverpool zullen echter moeten voldoen aan de strenge eisen van KRC Genk. Een transfer in januari is onbespreekbaar; El Khannouss zal pas tijdens de komende zomermercato Genk verlaten.

Bovendien rekent de club op een recordbedrag bij de verkoop van hun sterspeler. El Khannouss moet de duurste uitgaande transfer in de geschiedenis van de club én van de Jupiler Pro League worden.

Dit betekent dat er meer geld nodig zal zijn dan de 32 miljoen euro die AC Milan afgelopen zomer heeft betaald voor Charles De Ketelaere. Rik De Mil, de huidige coach van KVC Westerlo, is er alvast van overtuigd dat dit zal gebeuren.

Vorig seizoen, toen Het Nieuwsblad hem vroeg welke speler in België het transferrecord zou kunnen breken, noemde De Mil zonder aarzeling El Khannouss. “Als hij het geduld kan opbrengen en nog een paar stappen zet.”

El Khannouss mankeert statistieken voor een absolute toptransfer

Vorige zomer werd er door makelaars al gepolst naar de voorwaarden en de prijs voor Bilal El Khannouss, maar toen was een transfer onbespreekbaar want KRC Genk was enkel bereid te onderhandelen over een vertrek in de zomer van 2024.

Bovendien stond de aanvallende middenvelder voor een cruciale uitdaging: het aanscherpen van zijn statistieken en het verbeteren van zijn rendement.

Wesley Sonck stelde onlangs in Het Laatste Nieuws dat El Khannouss, ondanks zijn leeftijd, meer doelpunten zou moeten maken op zijn positie. Steven Defour voegde eraan toe dat hij te verliefd is op de bal.

El Khannouss gaf zelf ook aan dat hij dit seizoen zijn statistieken sterk wilde verbeteren. Vorig seizoen lukte hij slechts één doelpunt en vijf assists in 41 wedstrijden, wat ontoereikend was voor een speler met zijn enorme kwaliteiten en pure klasse.

Het Genkse goudhaantje moest dit seizoen dan ook afrekenen met één belangrijk aandachtspunt: vaker scoren en meer assists geven. “Hij zal dat doen”, voorspelde Wouter Vrancken eind juli aan De Morgen.

Daarvoor moet El Khannouss sommige dingen tegen zijn natuur doen, want de Marokkaan is graag aan de bal, maar soms is het beter om de bal minder te voelen en een loopactie naar een hogere positie te maken om dáár beslissend te zijn.

El Khannouss verbetert stats: marktwaarde verdubbelt

Met momenteel 3 doelpunten en 5 assists in 34 wedstrijden in het huidige seizoen is Bilal El Khannouss nu al veel beslissender dan in het vorige seizoen. Het is zelfs mogelijk dat hij in de tweede helft van dit seizoen zijn statistieken van het vorige seizoen kan verdubbelen.

De jonge aanvallende middenvelder laat duidelijk vooruitgang zien en werkt hard aan het verbeteren van zijn aantal doelpunten en assists. Hij blijft maar beter worden.

“Bilal is de lat voor zichzelf nog hoger gaan leggen. Het is sterk voor iemand van zijn leeftijd om op te staan en de ploeg bij de hand te nemen”, beaamde Dimitri de Condé in Het Laatste Nieuws.

El Khannouss eindigde ook op een mooie 28e plaats in de Golden Boy Award, een prestigieuze prijs voor de beste speler jonger dan 21 jaar in Europa, uitgereikt door de Italiaanse sportkrant Tuttosport.

Bovendien heeft hij sinds kort de tweede hoogste marktwaarde van alle spelers in de Jupiler Pro League. Zijn huidige waardering bedraagt nu 22 miljoen euro en is in amper één jaar tijd verdubbeld.

Bilal El Khannouss is minder pingelaar en meer efficiënt geworden

Hoewel de statistieken van Bilal El Khannouss met 3 doelpunten en 5 assists in 34 wedstrijden merkelijk beter zijn dan vorig seizoen, zijn dat ook geen topcijfers voor een speler op zijn positie en met zijn grote kwaliteiten. Er zit nog veel groeimarge op zijn rendement, maar Europese topclubs lijken voorbij te kijken aan deze statistieken.

“Ze beschikken vandaag de dag over dataspecialisten die op zoek gaan naar onderliggende statistieken. Ze richten zich veelal op het potentieel van de speler, zegt Wim Lagae, sporteconoom verbonden aan de KU Leuven, aan Het Laatste Nieuws.

El Khannouss is namelijk puur en onversneden talent. Het Genkse goudhaantje blinkt uit met zijn fenomenale techniek en balbeheersing, hoogwaardige kwaliteiten die hij aanleerde en perfectioneerde in het zaalvoetbal.

El Khannouss durfde vroeger nogal moeilijke acties te ondernemen, waardoor er veel risico lag in zijn spel, maar het is duidelijk dat hij in de loop der jaren simpel en efficiënt probeert te voetballen.

In de laatste twee jaar ontwikkelde El Khannouss zich sterk bij KRC Genk. Hij werd minder een pingelaar en meer een efficiënte nummer tien, die minder balverlies lijdt en meer dynamiek in zijn spel legt.

aar enkele zaken verdwenen niet en maken deel uit van zijn USP: zijn onverbeterlijke techniek, indrukwekkende vista, goede positionering en áltijd de bal opvragen.

El Khannouss is dirigent, leider, draaischijf en patron

Dit seizoen wordt er met een vergrootglas naar Bilal El Khannouss gekeken en dat heeft precies een positieve invloed op zijn spel. Hij krijgt Genk weer aan het voetballen nadat Mike Trésor is vertrokken naar Burnley FC, is onvermoeibaar en schuwt het verdedigend werk niet.

El Khannouss is dirigent, leider, draaischijf en patron. Hij neemt alle stilstaande fases op zich, strooit met passes, gaat altijd voorop in de strijd en blijft maar lopen.

Wat betreft puur voetbaltechnisch talent, wordt hij zelfs beschouwd als een van de beste in België. Het is dan ook geen verrassing dat El Khannouss eind september, op eigen verzoek, het nummer 10 van Trésor overnam bij Genk.

“Een gegeerd nummer, enkel weggelegd voor de meest creatieve geesten”, luidde het op de clubwebsite van Genk.

POLL: El Khannous gaat het uitgaand JPL-transferrecord verbreken

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Mechele doet verhaal na 'beangstigende' fase met Tolu
Mechele doet verhaal na 'beangstigende' fase met Tolu

Club Brugge heeft zondagmiddag voor de twee keer op enkele dagen tijd kunnen winnen van KRC Genk: ...

25
25
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle

RSC Anderlecht is er wederom niet in geslaagd om een wedstrijd op verplaatsing te winnen in de ...

368
368
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp

Union SG heeft afgelopen donderdag eindelijk kunnen winnen in de Champions' Play-Offs en haalde het ...

60
60
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby

Terwijl Liverpool FC definitief lijkt af te haken, laat Arsenal FC voorlopig geen steken vallen in ...

52
52
Anderlecht overtuigt niet op Cercle: "Doet pijn aan de ogen"
Anderlecht overtuigt niet op Cercle: "Doet pijn aan de ogen"

Door de zege van Club Brugge in Genk, moest RSC Anderlecht zondagnamiddag zelfs iets rapen tegen ...

212
212
Vandevoordt doet boekje open over fatale blunder Genk
Vandevoordt doet boekje open over fatale blunder Genk

KRC Genk heeft zondagmiddag voor de tweede keer op enkele dagen tijd verloren van Club Brugge. ...

624
624
Einde lijdensweg in zicht: Courtois krijgt uitstekend nieuws
Einde lijdensweg in zicht: Courtois krijgt uitstekend nieuws

Komende week worden de heenwedstrijden in de halve finales van de Champions League afgewerkt. ...

38
38
Schrikwekkend beeld: Tolu wordt onwel, Mechele houdt tegenstander recht
Schrikwekkend beeld: Tolu wordt onwel, Mechele houdt tegenstander recht

Na de overtuigende zege in de heenmatch van afgelopen woensdag, heeft Club Brugge ook zijn return ...

689
689
Club virtueel leider! Zware blunder leidt instorting Genk in
Club virtueel leider! Zware blunder leidt instorting Genk in

In afwachting van het resultaat in Cercle Brugge-Anderlecht, is het Club Brugge dat de koppositie ...

314
314
Verrassing bij Cercle, vervangers Schmeichel en Dreyer bekend
Verrassing bij Cercle, vervangers Schmeichel en Dreyer bekend

RSC Anderlecht rondde de heenronde van de Champions' Play-Offs af als leider, maar is nog lang niet ...

204
204
'Slot legt meteen transfereis op tafel bij Liverpool'
'Slot legt meteen transfereis op tafel bij Liverpool'

Liverpool FC lijkt zijn nieuwe trainer beet te hebben. Verschillende bronnen maken immers gewag van ...

120
120
'Anderlecht hakt knoop door over Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht hakt knoop door over Schmeichel en Dreyer'

De Champions' Play-Offs zijn exact halfweg en het is RSC Anderlecht dat momenteel aan de leiding ...

175
175
Genk geeft Club gigantisch cadeau: "Kampioenengeluk"
Genk geeft Club gigantisch cadeau: "Kampioenengeluk"

Club Brugge maakte afgelopen woensdag op eigen veld brandhout van KRC Genk en haalde het ...

350
350
AA Gent komt goed weg: "Ik stond te zwemmen"
AA Gent komt goed weg: "Ik stond te zwemmen"

AA Gent behoudt ook na zes speeldagen de controle over de Europe Play-Offs. Maar zaterdag kwamen de ...

81
81
Antwerp stort in: "Dan speelden ze misschien wél voor de titel"
Antwerp stort in: "Dan speelden ze misschien wél voor de titel"

Antwerp FC wil op 9 mei beslag leggen op zijn tweede bekerwinst op evenveel seizoenen tijd. Maar dan ...

339
339