Dit elftal keert mogelijk terug naar de Jupiler Pro League

Dit elftal keert mogelijk terug naar de Jupiler Pro League

Eduard Sobol naar KRC Genk, Jhon Lucumi naar Club Brugge, Stefan Mitrovic terug naar AA Gent: haast geen dag gaat voorbij of een oude bekende duikt op in de geruchtenmolen. Welke andere voormalige smaakmakers – of in sommige gevallen flops – staan er in januari wie weet voor open om nog eens hun kans te wagen in de Jupiler Pro League?

In de jacht op versterking zoeken onze Belgische clubs het geregeld niet te ver. Behalve een resem (ex-)Rode Duivels zetten ook heel wat buitenlanders ooit opnieuw zeil richting ons land. Denk aan Gouden Schoenen en topschutters zoals José Izquierdo, Dieumerci Mbokani en Hamdi Harbaoui, die allebei meermaals hun comeback vierden, of in een recenter verleden Moussa Djenepo en Roman Yaremchuk.

Comeback kids

Van andere kleppers als Ronald Vargas en Victor Vazquez over iets mindere goden als Imoh Ezekiel en Ivan Santini tot pakweg Eric Matoukou, Lukas Marecek, Kanu en tal van anderen: voorbeelden genoeg. Hun ene passage in onze competitie was vaak succesvoller dan de andere, ook de status waarmee ze terugkeerden was doorgaans verschillend dan die bij hun vertrek. Zowel in positieve als negatieve zin.

Omdat de creativiteit in de wintermercato deels wegens tijdstekort af en toe op een vrij laag pitje staat zijn een paar ploegen toch van plan om vooral weer in de vertrouwde vijvers te vissen. Bij wie kunnen ze naast Sobol, Mitrovic en Lucumi dan eventueel nog zoal hun oor te luisteren leggen? De volgende 11 oude bekenden vallen mogelijk wel te verleiden tot een nieuw avontuur in de Jupiler Pro League.

DM: Ethan HORVATH (28, Nottingham Forest) – MW: €1,5 miljoen

Na 64 optredens in 4,5 jaar bij Club Brugge schopte Horvath het ook bij Nottingham Forest nooit tot de nummer één tussen de palen. Ondanks een geslaagde uitleenbeurt aan Luton Town, met wie hij de promotie naar de Premier League afdwong, werd de Amerikaan in het laatste halfjaar van zijn contract zelfs tot derde doelman gedegradeerd. Een situatie waar tweedeklasser Hull City en enkele gegadigden uit de MLS naar verluidt van willen profiteren. Bij onze topclubs zijn alle vacatures momenteel al bezet.

RV: Dylan BRONN (28, Salernitana) – MW: €1,5 miljoen

Mede dankzij zijn fraai totaal van maar liefst tien doelpunten in 77 wedstrijden ving AA Gent vier jaar geleden vier miljoen voor Bronn. Tweeënhalf jaar later ruilde de 38-voudig Tunesisch international FC Metz, waar hij zelfs een tijdje de aanvoerdersband droeg, in voor Salernitana. Bij de rode lantaarn in de Serie A zit Bronn dit seizoen evenwel steevast op de bank. Voelt zich nog beter in zijn sas in het hart van de achterhoede, waar zowel Club Brugge, Anderlecht áls de Buffalo's vers bloed kunnen gebruiken.

CV: Christian LUYINDAMA (30, transfervrij) – MW: €200.000

Blauw-Zwart mikt hoog met Lucumi, maar in de KAA Gent Arena en het Lotto Park blijft het budget een pak beperkter. Nadat zijn verbintenis bij Galatasaray werd ontbonden hoeft Luyindama alleszins niks te kosten. Zijn laatste officiële match dateert daardoor ondertussen wel alweer van eind 2022, na zijn controversieel afscheid bij Standard zitten ze in Brussel ook niet echt op de Congolees te wachten. Via zijn broer John Nekadio, actief bij Seraing, heeft Luyindama vandaag nog steeds een link met ons land.

CV: Derick LUCKASSEN (28, Maccabi Tel Aviv) – MW: €1 miljoen

De kans dat Jesper Fredberg inspiratie zoekt bij zijn voorgangers lijkt nog kleiner, maar aan keuze alvast geen gebrek. Een van de vele verdedigers die de afgelopen jaren de revue passeerden bij Anderlecht is Luckassen, tegenwoordig in Israël aan de slag. Hoewel hij daar sinds kort weer een vaste basisplaats te pakken heeft verkiest de Nederlander misschien wel een plekje op de bank in veiliger oorden. Bezig aan de laatste maanden van zijn contract, al bood dat in het geval van Filip Helander wel weinig soelaas.

LV: Neto BORGES (27, Clermont) – MW: €3,5 miljoen

Genk staat op het punt om Sobol in te lijven als vervanger voor Gerardo Arteaga, maar mocht die deal alsnog in het water vallen kan Borges een geschikt alternatief vormen. Destijds compleet geflopt in de Cegeka Arena, waar de Braziliaan na amper acht optredens reeds gratis mocht beschikken. Om nadien wél meteen zijn draai te vinden bij Clermont, dat nu wel tegen de degradatie vecht. Idem voor Deiver Machado, die flopte in Gent maar het via Toulouse en Lens nog tot Colombiaans international schopte.

RM: Osman BUKARI (25, Rode Ster) – MW: €7,5 miljoen

Na een kort verblijf bij de RSCA Futures legde AA Gent in 2020 één miljoen op tafel om Bukari weg te plukken uit de talentenfabriek van AS Trencin. Een investering die het vier treffers en zes assists in 35 duels, en een matige tussenstop in Nantes, later graag verdrievoudigde. Op anderhalf jaar tijd is de 12-voudig Ghanees international, momenteel actief op de Afrika Cup, in Belgrado al betrokken bij 41 goals in 66 wedstrijden. Krasnodar zou acht tot zelfs tien miljoen veil hebben om hem naar Rusland te lokken.

CM: Victor WANYAMA (32, Montréal) – MW: €2 miljoen

Wanyama was nog maar net 17 toen hij ruim 15 jaar geleden bij Beerschot arriveerde. Gedurende drie jaar legde de Keniaan op 't Kiel de basis voor een glansrijke carrière die hem langs Celtic, Southampton en Tottenham bracht. In de zomer van 2019 wou Club Brugge een recordsom voor hem neertellen, om Wanyama een halfjaar later prompt gratis naar Montreal te zien verhuizen. Daar verzeilde de kapitein niet alleen op de bank, binnen een jaar loopt zijn verbintenis er af. Tijd dus om de cirkel rond te maken?

CM: Jakub PIOTROWSKI (26, Ludogorets) – MW: €2,5 miljoen

Met slechts een twintigtal optredens voor KRC Genk en een handvol matchen bij SK Beveren beleefde Piotrowski een anonieme passage in België. Dan gaat het hem na een omweg via Fortuna Düsseldorf in Bulgarije beter voor de wind. In een iets meer vooruitgeschoven rol dan we van hem gewend zijn is de aanvoerder van Ludogorets met 12 doelpunten in 31 wedstrijden dit seizoen uitstekend op dreef. Het leverde hem recent een eerste selectie voor Polen op, waar hij inmiddels al drie caps verzamelde.

LM: Frank ACHEAMPONG (30, transfervrij) – MW: €1,5 miljoen

Met zijn eeuwige glimlach een publiekslieveling, maar omwille van zijn onnavolgbare versnelling vooral een gesel voor iedere defensie. Tenminste wanneer Acheampong zijn dagje had, want bij Anderlecht liet de regelmaat in zijn prestaties wel eens wat te wensen over. De 23-voudig Ghanees international vertrok in 2017 na 22 goals en 21 assists in 165 duels voor 3,5 miljoen richting China, waar hij met 76 beslissende acties in 152 wedstrijden betere cijfers liet noteren. Transfervrij en dus gratis op te pikken.

SP: Didier LAMKEL ZÉ (27, Hatayspor) – MW: €1,1 miljoen

Sinds hij zich bij Antwerp en bij uitbreiding heel België onmogelijk heeft gemaakt wisselde Lamkel Zé vaker van werkgever dan de doorsnee medemens van onderbroek. Soms was de Kameroener ergens zelfs alweer weg nog voor hij er officieel getekend had. Vorige zomer wist KV Kortrijk hem definitief in Turkije te dumpen, maar hoewel het enfant terrible zelf ook zijn buik vol leek te hebben van ons land kondigde Lamkel Zé zopas zélf zowaar zijn terugkeer aan. Waar dat dan precies zal zijn is een mysterie.

SP: Thomas HENRY (29, Hellas Verona) – MW: €3,5 miljoen

Een jaar geleden stond hij ei zo na al in Anderlecht, tot een kruisbandblessure roet in het eten gooide. Na een lange revalidatie blijkt Henry zijn neus voor doelpunten alvast niet kwijt, want in nog geen 200 minuten trof de Fransman reeds drie keer raak. Hein Vanhaezebrouck vindt hem maar niks, maar een goalgetter komt toch overal van pas. Bovendien is Henry nog altijd 'maar' 29. In zijn thuisland Zweden laat ook de twee jaar ouder Isaac Kiese Thelin, ex-Anderlecht, de netten tegenwoordig weer vlot trillen.

POLL: Wie zou u het liefst nog eens terugzien in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

20
20
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk

Na een teleurstellend reguliere competitie en het daaropvolgend ontslag van coach Ronny Deila, leek ...

207
207
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10

RSC Anderlecht heeft zondagnamiddag dure punten verspeeld in de titelstrijd. Paars-Wit slaagde er ...

180
180
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"

Club Brugge heeft zondagmiddag voor de twee keer op enkele dagen tijd kunnen winnen van KRC Genk: ...

369
369
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle

RSC Anderlecht is er wederom niet in geslaagd om een wedstrijd op verplaatsing te winnen in de ...

553
553
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp

Union SG heeft afgelopen donderdag eindelijk kunnen winnen in de Champions' Play-Offs en haalde het ...

68
68
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby

Terwijl Liverpool FC definitief lijkt af te haken, laat Arsenal FC voorlopig geen steken vallen in ...

67
67
Anderlecht overtuigt niet op Cercle: "Doet pijn aan de ogen"
Anderlecht overtuigt niet op Cercle: "Doet pijn aan de ogen"

Door de zege van Club Brugge in Genk, moest RSC Anderlecht zondagnamiddag zelfs iets rapen tegen ...

283
283
Vandevoordt doet boekje open over fatale blunder Genk
Vandevoordt doet boekje open over fatale blunder Genk

KRC Genk heeft zondagmiddag voor de tweede keer op enkele dagen tijd verloren van Club Brugge. ...

783
783
Einde lijdensweg in zicht: Courtois krijgt uitstekend nieuws
Einde lijdensweg in zicht: Courtois krijgt uitstekend nieuws

Komende week worden de heenwedstrijden in de halve finales van de Champions League afgewerkt. ...

52
52
Schrikwekkend beeld: Tolu wordt onwel, Mechele houdt tegenstander recht
Schrikwekkend beeld: Tolu wordt onwel, Mechele houdt tegenstander recht

Na de overtuigende zege in de heenmatch van afgelopen woensdag, heeft Club Brugge ook zijn return ...

795
795
Club virtueel leider! Zware blunder leidt instorting Genk in
Club virtueel leider! Zware blunder leidt instorting Genk in

In afwachting van het resultaat in Cercle Brugge-Anderlecht, is het Club Brugge dat de koppositie ...

330
330
Verrassing bij Cercle, vervangers Schmeichel en Dreyer bekend
Verrassing bij Cercle, vervangers Schmeichel en Dreyer bekend

RSC Anderlecht rondde de heenronde van de Champions' Play-Offs af als leider, maar is nog lang niet ...

205
205
'Slot legt meteen transfereis op tafel bij Liverpool'
'Slot legt meteen transfereis op tafel bij Liverpool'

Liverpool FC lijkt zijn nieuwe trainer beet te hebben. Verschillende bronnen maken immers gewag van ...

137
137
'Anderlecht hakt knoop door over Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht hakt knoop door over Schmeichel en Dreyer'

De Champions' Play-Offs zijn exact halfweg en het is RSC Anderlecht dat momenteel aan de leiding ...

184
184