Pakjestijd in de JPL: de verlanglijstjes van alle clubs

Pakjestijd in de JPL: de verlanglijstjes van alle clubs

Nog één wedstrijd, en dan staat de winterstop voor de deur. Terwijl hun spelers eventjes rust krijgen breekt er in de Belgische bestuurskamers dan een drukke periode aan, want om de uiteenlopende doelstellingen waar te maken kan iedereen wel wat vers bloed gebruiken. Op kerstavond blikt VoetbalNieuws dan ook al eens vooruit op de verlanglijstjes van de 16 eersteklassers in januari.

KV Kortrijk

Waar moeten we beginnen bij de rode lantaarn, die dit seizoen nog maar twee keer kon winnen? Een nieuwe trainer misschien? Sinds het ontslag van Glen De Boeck volgde een nul op negen, al valt het niet uit te sluiten dat Joseph Akpala vol zijn kans krijgt. Of het nu de T1 ad-interim, Yves Vanderhaeghe, Dominik Thalhammer of alsnog iemand anders wordt: om de degradatie af te wenden lijkt versterking in zowat iedere linie een vereiste. Zowel qua gemaakte als geïncasseerde goals doet niemand slechter.

OH Leuven

Marc Brys mocht beschikken aan Den Dreef, maar met een schamele één op 18 loopt het onder Oscar Garcia niet vlotter. "Of de wintermercato cruciaal wordt in de strijd om het behoud? Dat denk ik wel", windt hij er zelf geen doekjes om. Hoewel de achterhoede al iets stabieler oogt, en Federico Ricca zijn terugkeer allicht een handje helpt, mag er alvast een centrale verdediger bij. Ondanks het jong geweld voorin is ook een killer in de zestien welkom, want geen enkele Leuvenaar scoorde meer dan drie keer.

KAS Eupen

Ook in de Oostkantons knelt het schoentje langs weerskanten. Zo slikte tot hiertoe louter KV Kortrijk meer tegentreffers dan de troepen van Florian Kohfeldt, die zelden sleutelt aan zijn vijfmansdefensie. Voorts werd de exit van zwaargewichten zoals Stef Peeters, Konan N'Dri en Smail Prevljak niet genoeg gecompenseerd. Die laatste zijn vervanger Alfred Finnbogason liet nog maar één keer de netten trillen. Een nieuwe nummer negen is, samen met een extra portie creativiteit op het middenveld, de prioriteit.

Charleroi

Van alle ploegen onderin krijgt Charleroi veruit het minste aantal doelpunten om de oren. Zelf scoren daarentegen blijkt een ander paar mouwen: de twee clean sheets in de voorbije vier matchen leverden amper twee puntjes op. Diep in de punt lijkt Oday Dabbagh nochtans wel uit het juiste hout gesneden. Alleen laat de aanvoer vaak te wensen over. Behalve een spitsbroer voor de Palestijn zoeken de Zebra's nog een spelverdeler, een rol die Daan Heymans en Parfait Guiagon met wisselend succes vervullen.

Westerlo

Nadat zijn voorganger Jonas De Roeck volop speurde naar het juiste recept moet Rik De Mil nu eerst nog zien welk vlees hij precies in de kuip heeft. Vast staat alleszins dat het probleem achterin ligt, want slechts zes ploegen scoorden meer dan Westerlo. Mogelijk biedt de terugkeer van Ravil Tagir soelaas, maar een centrale verdediger staat daarom bovenaan de verlanglijst. Benieuwd of de Turkse eigenaars na de vele investeringen van vorige zomer, die tot dusver weinig opbrachten, nog een tandje bijsteken.

RWDM

Voorlopig doet de promovendus het verre van onaardig. Op offensief vlak beschikt men in Molenbeek vooral dankzij Makhtar Gueye zelfs zonder Mickaël Biron over voldoende vuurkracht, maar in de defensie begint de blessuregolf haar tol te eisen. Met de recente bolwassingen tegen AA Gent en Club Brugge, toen tot overmaat van ramp Luis Segovia, Floran Le Joncour en William Klaus uitvielen, als beste bewijs. Enkel de drie hekkensluiters slikten meer treffers dan RWDM. Verdedigers zijn een must.

Standard

Net als Charleroi blijft Standard na 19 speeldagen steken op 18 doelpunten, waarmee het enkel Kortrijk aftroeft. Hoewel hij zelf nog maar vijf keer raak trof ligt dat niet aan Wilfried Kanga, uit de tweede lijn zit Hayao Kawabe zelfs aan zes stuks. Voor het overige haalden evenwel alleen Kamal Sowah, die helaas nooit een goalgetter zal worden, en spits-op-overschot Stipe Perica meer dan één keer de trekker over. Het scorend vermogen opkrikken is de boodschap in Luik, liefst met een polyvalente pocketaanvaller.

KV Mechelen

Met amper één goal meer doet Malinwa niet veel beter. Sinds Besnik Hasi het roer overnam hield het in zes duels vier keer de nul, maar net als afgelopen seizoen bevindt het zwakke punt zich dus voorin. Al lijkt Norman Bassette wel meer in zijn mars te hebben dan Lion Lauberbach. Tim Matthys probeerde het duo nieuwkomers vorige zomer al tevergeefs te vervolledigen met Prevljak of Michael Frey. Een scherpschutter om de schoenen van Hugo Cuypers eindelijk te vullen staat nog steeds met stip op één.

STVV

De Kanaries scoren punten met hun gezonde mix van Japanners en producten van eigen kweek. In de zone van de waarheid zijn ze echter wel érg afhankelijk van Aboubakary Koita: behalve Jarne Steuckers stond niemand meer dan twee keer aan het kanon. Wanneer ze niet in de lappenmand liggen stellen Shinji Okazaki, Kahveh Zahiroleslam, Fatih Kaya en Joselpho Barnes stuk voor stuk teleur. Ook in Stayen staat de vacature van diepe spits wagenwijd open. Toch nog eens polsen bij Frey en/of Benito Raman?

KRC Genk

Het standpunt in de Cegeka Arena is duidelijk: zolang er niemand vertrekt komt er ook niemand meer bij. De kern werd dan ook voorzien voor een strijd op drie fronten en moet net worden afgeslankt. Om te anticiperen op Gerardo Arteaga zijn afscheid speurt Genk wel al naar een linksachter. Op nog een extra spits om het gebrek aan efficiëntie dat de Limburgers reeds meermaals zuur opbrak hoeft Wouter Vrancken evenwel niet snel te rekenen. Ook centraal achterin blijft de spoeling nogal dunnetjes ogen.

Cercle Brugge

Net zoals Koita in Sint-Truiden is Kévin Denkey haast op zijn eentje verantwoordelijkheid voor de totale doelpuntenproductie van de Vereniging. Een bij voorkeur ervaren bliksemafleider voor de topschutter is dus geen overbodige luxe. Toch richt kersvers technisch directeur Rembert Vromant zijn pijlen in zijn jacht op gerichte versterking allicht eerder op het door blessureleed geteisterde middenveld. Te meer omdat draaischijf Leonardo Lopes, zelf al een tijdje in de ziekenboeg, mogelijk andere oorden opzoekt.

Antwerp

Als het van zijn coach afhangt mag Marc Overmars alvast vakantie boeken in januari. "Voor mij hoeven er geen transfers. Laat ons het maar mooi bij deze selectie houden", vindt Mark van Bommel, die een paar weken geleden nochtans nog voor de komst van een offensieve middenvelder pleitte. "Dat mag, maar het is geen must", houdt hij de deur wel op een kier. Voor het overige valt het af te wachten of er wordt gecasht op pakweg Michel-Ange Balikwisha of Jean Butez. Anders blijft het rustig op de Bosuil.

Club Brugge

De geruchtenmolen draaide de voorbije weken al op volle toeren, waarbij zelfs Marouane Fellaini de revue passeerde. Een nieuwe spits is inmiddels alvast niet meer aan de orde. Een centrale verdediger daarentegen blijft wél nog altijd welkom in Jan Breydel, al moet die volgens Ronny Deila dan wel aan enkele specifieke parameters voldoen. Omwille van Tajon Buchanan zijn nakende exit pronkt voorts een rechtsachter op de verlanglijst. Of trekt Blauw-Zwart na nieuwjaar vol de kaart van Kyriani Sabbe?

AA Gent

Alsof de opties in zijn achterhoede al niet beperkt genoeg waren moet Hein Vanhaezebrouck het straks even zonder Tsuyoshi Watanabe, Jordan Torunarigha en Nurio Fortuna stellen. Indien de Buffalo's, die bovendien nog op drie fronten actief zijn, uit budgettaire overwegingen knopen moeten doorhakken tijdens de wintermercato zijn een of meerdere centrale verdedigers ook hier dé prioriteit. Althans als de deal met Daniel Schmidt om de vacature van doelman te vullen niet op de valreep in het water valt.

RSC Anderlecht

Hetzelfde liedje in Anderlecht, dat op zoek is naar back-ups voor Zeno Debast en Jan Vertonghen. Dat zopas Thomas Delaney zelfs moest depanneren in het hart van de defensie spreekt boekdelen over de nood aan extra alternatieven achterin. Meervoud, want Brian Riemer hint op één jonge en één ervaren nieuwkomer. Op de flanken mag er door de blessure van Francis Amuzu eventueel ook nog wat bij. Sowieso speurt Jesper Fredberg, die heel wat overtollige ballast moet dumpen, naar 'high-potentials'.

Union

De fiere koploper heeft de wind in de zeilen en dus weinig redenen om de selectie verder te stofferen. Zelfs mocht het smaakmaker Mohamed Amoura tijdelijk moeten afstaan voor interlandverplichtingen lopen er met Dennis Eckert Ayensa en Gustaf Nilsson nog waardige vervangers rond in het Dudenpark, ook voor Koki Machida heeft Alexander Blessin genoeg wisselopties voorhanden. Behoudens uitgaand verkeer heeft Union alles netjes op een rij. Alleen de fullbacks zijn misschien een beetje schaars bezet.

POLL: Bent u voor of tegen voetbal tijdens de kerstdagen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

22
22
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

40
40
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

95
95
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

164
164
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

131
131
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

381
381
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

643
643
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

218
218
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

592
592
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk

Na een teleurstellend reguliere competitie en het daaropvolgend ontslag van coach Ronny Deila, leek ...

595
595
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10

RSC Anderlecht heeft zondagnamiddag dure punten verspeeld in de titelstrijd. Paars-Wit slaagde er ...

369
369
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"

Club Brugge heeft zondagmiddag voor de twee keer op enkele dagen tijd kunnen winnen van KRC Genk: ...

509
509
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle

RSC Anderlecht is er wederom niet in geslaagd om een wedstrijd op verplaatsing te winnen in de ...

625
625
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp

Union SG heeft afgelopen donderdag eindelijk kunnen winnen in de Champions' Play-Offs en haalde het ...

79
79
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby

Terwijl Liverpool FC definitief lijkt af te haken, laat Arsenal FC voorlopig geen steken vallen in ...

76
76