Club Brugge zet alles op alles voor Europese topverdediger

Club Brugge zet alles op alles voor Europese topverdediger

Hoewel Jorne Spileers enkele individuele fouten heeft gemaakt dit seizoen, blijft Club Brugge geloven in de jonge verdediger en wordt er geïnvesteerd in zijn groeiproces. Spileers neemt de Brugse defensie bij de hand, wat heeft geleid tot zeven opeenvolgende clean sheets.

Club Brugge wil Spileers naar nieuwe hoogten leiden, en daarom is de noodzaak voor een extra 'topverdediger' niet langer aan de orde. Club Brugge leidt nu zelf een 'topverdediger', met Europese allures, op.

Spileers heeft niet alleen nationaal, maar ook internationaal aandacht getrokken, met interesse van topclubs als Napoli, Liverpool, Arsenal, en Tottenham.

Club Brugge stuwt Spileers tot leider van de defensie

Ondanks een grondige analyse van verschillende spelers, heeft Club Brugge uiteindelijk besloten om geen nieuwe centrale verdediger aan te trekken tijdens de zomermercato. Dit besluit werd onder andere genomen met als doel het spelersbestand te verkleinen en om de loonkosten te beheersen.

“Daarnaast gelooft de staf in het potentieel van Spileers en Ordonez - het zou zot zijn om hen te blokkeren”, stelde Het Nieuwsblad. “Mijn mening is dat we niet iets moeten halen wat we al hebben. Geen transfers doen die niet beter zijn dan mijn spelers. Anders is dat geldverspilling”, zei Ronny Deila.

Aan de andere kant wees Het Nieuwsblad terecht op het feit dat, ondanks het grote talent van Spileers, hij slechts achttien jaar oud was en vorig seizoen pas elf wedstrijden op het hoogste niveau had gespeeld. “Mag je van zo een youngster verwachten dat hij de leider van de defensie wordt?"

Desondanks begon Spileers het nieuwe seizoen foutloos en liet ook zien dat hij met zelfvertrouwen speelde. De combinatie centraal achterin met Spileers en Mechele werd elke week sterker, en de 18-jarige groeide op kousenvoeten uit tot een vaste waarde in de defensie van Club Brugge.

De talrijke black-outs van Spileers

In de weken en maanden die volgden, bleef Jorne Spileers goede prestaties leveren, maar vielen zijn individuele fouten steeds meer op, wat soms resulteerde in tegendoelpunten.

Tijdens de wedstrijden tegen RWD Molenbeek en Osasuna was Spileers direct betrokken bij de tegendoelpunten van respectievelijk Florent Sanchez en Ante Budimir. Het Nieuwsblad gaf aan dat Spileers overal een grote toekomst wordt toegedicht, maar dat hij ook nog leergeld betaalt. “Dat ene foutje per wedstrijd moet er nog uit.”

“Het is niet fair ten opzichte van Zeno Debast om elk foutje van hem in de verf te zetten en Spileers telkens vrijuit te laten gaan. Ook die laatste kent geregeld zijn blackouts”, schreef Het Laatste Nieuws. En ook tegen Anderlecht was het opnieuw raak toen Spileers naast de bal trapte en Kasper Dolberg een vrijgeleide gaf om te scoren.

“Spileers, die misschien de grootste toekomst heeft, staat tegen zijn voet te spelen en dat merk je in de opbouw”, merkte René Vandereycken op in Het Nieuwsblad.

Na de wedstrijd tegen Anderlecht sloeg Spileers mea culpa, maar ondertussen waren de individuele fouten van de 18-jarige, de nummer 91 op de prestigieuze Golden Boy Award, erg talrijk geworden.

Club Brugge wil Spileers laten doorgroeien tot Europese topverdediger

Club Brugge heeft Jorne Spileers altijd in bescherming genomen, ondanks twijfels van buitenaf. In de afgelopen weken en maanden heeft de club gezocht naar een extra 'topverdediger', waarbij Het Laatste Nieuws meldt dat deze mogelijke aanwinst bedoeld is als concurrentie voor Brandon Mechele, en niet in eerste instantie voor Spileers.

Club Brugge kijkt vooral naar het proces en beseft dat Spileers nog tekortkomingen heeft en nog leergeld moet betalen. De club ziet een nieuwe Bjorn Engels in hem, “die vanuit de eigen rangen had kunnen doorgroeien tot een Europese topverdedediger”, aldus HLN.

“Hij is 18 jaar oud. Maakt soms foutjes, maar is heel erg moedig. Hij is goed aan de bal, stapt vaak in, leest het spel goed. En hij heeft snelheid”, zei Ronny Deila over zijn jonge verdediger.

“Qua luchtduels en balontzettingen is er nog werk, maar hij wordt elke week beter. Ik zie iemand met heel veel potentieel. Bij Club Brugge gaat het niet alleen over wedstrijden winnen, maar ook over spelers ontwikkelen. Als je hen geen tijd heeft, dan lukt dat niet.”

Spileers leidt Club Brugge naar 7 clean sheets op een rij

Jorne Spileers en Brandon Mechele kregen gedurende dit seizoen de nodige kritiek te verduren, maar in de laatste weken en maanden is de defensie van Club Brugge onberispelijk geworden. Door solide verdedigend werk en het vermijden van individuele fouten heeft het team maar liefst zeven opeenvolgende clean sheets behaald.

“De opendeurdagen zijn niet meer, met dank aan een iets defensiever middenveld en een positionswitch”, schreef Het Nieuwsblad. Sinds de interlandbreak staat Mechele namelijk links centraal, Spileers rechts, waardoor hij niet meer tegen zijn voet speelt. De positiewissel van Mechele en Spileers werpt duidelijk zijn vruchten af.

“De linkervoet van Mechele is beter dan de mijne”, zei Spileers. “Brandon heeft een goeie linkervoet. Nu hebben we met Max (De Cuyper, red.) en Jorne twee goeie voetballers, met daartussen een uitstekende verdediger en op rechts een loper (Buchanan, red.). Het gaat over balans. En die is er nu veel meer”, zei Ronny Deila.

Club Brugge heeft topverdediger (met Europese allures)

Jorne Spileers heeft niet alleen nationaal, maar ook internationaal de aandacht op zich gevestigd. In de interlandperiode van november werd hij door bondscoach Domenico Tedesco overgeheveld van de Jonge Duivels naar de Rode Duivels.

Onlangs is bekend geworden dat Spileers op de radar staat van verschillende Europese topclubs, waaronder Napoli, Liverpool, Arsenal en Tottenham.

Dankzij zijn uitstekende prestaties van Spileers en de Brugse defensie is de noodzaak voor een extra 'topverdediger' nu niet langer aan de orde, en leidt Club Brugge nu zelf een 'topverdediger', met Europese allures, op.

Hoewel Spileers nog wat betreft postuur een weg te gaan heeft en bepaalde situaties beter moet leren inschatten, is zijn positiespel al van hoog niveau. Zonder twijfel behoort hij in de Jupiler Pro League tot de beste voetballende verdedigers.

Spileers heeft bewezen een waardevolle basisspeler te zijn voor Club Brugge, met een opmerkelijke combinatie van persoonlijkheid, intelligentie, gestalte en voetballend vermogen. Op slechts 18-jarige leeftijd toont hij zich bijzonder volwassen.

POLL: Spileers wordt een Europese topverdediger

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

12
12
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

84
84
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

249
249
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

431
431
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

172
172
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

474
474
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk

Na een teleurstellend reguliere competitie en het daaropvolgend ontslag van coach Ronny Deila, leek ...

523
523
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10

RSC Anderlecht heeft zondagnamiddag dure punten verspeeld in de titelstrijd. Paars-Wit slaagde er ...

327
327
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"

Club Brugge heeft zondagmiddag voor de twee keer op enkele dagen tijd kunnen winnen van KRC Genk: ...

468
468
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle

RSC Anderlecht is er wederom niet in geslaagd om een wedstrijd op verplaatsing te winnen in de ...

600
600
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp

Union SG heeft afgelopen donderdag eindelijk kunnen winnen in de Champions' Play-Offs en haalde het ...

78
78
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby

Terwijl Liverpool FC definitief lijkt af te haken, laat Arsenal FC voorlopig geen steken vallen in ...

72
72
Anderlecht overtuigt niet op Cercle: "Doet pijn aan de ogen"
Anderlecht overtuigt niet op Cercle: "Doet pijn aan de ogen"

Door de zege van Club Brugge in Genk, moest RSC Anderlecht zondagnamiddag zelfs iets rapen tegen ...

325
325
Vandevoordt doet boekje open over fatale blunder Genk
Vandevoordt doet boekje open over fatale blunder Genk

KRC Genk heeft zondagmiddag voor de tweede keer op enkele dagen tijd verloren van Club Brugge. ...

958
958
Einde lijdensweg in zicht: Courtois krijgt uitstekend nieuws
Einde lijdensweg in zicht: Courtois krijgt uitstekend nieuws

Komende week worden de heenwedstrijden in de halve finales van de Champions League afgewerkt. ...

60
60