Het ‘klettert’ bij Club Brugge: iedereen in de war

Het ‘klettert’ bij Club Brugge: iedereen in de war

Igor Thiago is wellicht de meest omstreden en beschimpte speler bij Club Brugge dit seizoen. Hij wordt bekritiseerd door fans en analisten door zijn onbeholpen speelstijl en matige afwerking voor het doel. Coach Ronny Deila neemt hem echter altijd in bescherming, hij prijst zijn werkethiek en ziet potentieel in Thiago als topspits.

Desondanks is Club Brugge de zoektocht naar een nieuwe nummer negen gestart en overweegt Blauw-Zwart versterking in de winterstop. Thiago lijkt zich ondanks zijn moeilijkheden te herpakken, getuige zijn doelpunten en goede prestaties in de laatste wedstrijden.

Iedereen raakt in de war van Thiago

Igor Thiago leek op papier de gedroomde aanwinst voor Club Brugge, een spits die voldoet aan alle criteria waar de club zo lang zocht op de transfermarkt.

Naast zijn neus voor doelpunten, beschikte de Braziliaanse spits ook over indrukwekkende fysieke capaciteiten en een grote mate van balvastheid, waardoor hij een waardevol aanspeelpunt kon zijn voor de ploeg.

Met zijn lengte van 1,88 meter heeft hij een indrukwekkende fysieke gestalte die hem in staat stelt om uitstekend te koppen en duels te winnen. Vesko Valchev, clubwatcher voor het Bulgaarse Darik Radio, vertelde aan Het Nieuwsblad dat hij er niet aan twijfelt dat hij de beste spits van België kan worden.

Tijdens de voorbereiding en het seizoensbegin bij Club Brugge wist Thiago allesbehalve te overtuigen. Het Laatste Nieuws stelde vast dat zowel het enthousiasme bij de fans als bij de waarnemers stevig bekoeld was na zijn eerste prestaties.

Hoewel Thiago nuttig bleek te zijn in de afwerking en het vasthouden van de bal, was zijn algemene impact ontoereikend. “Is het nu Thia-go of Thia-no-go?” schreef Het Laatste Nieuws. “Als hij die zaken bij momenten dan toch laat zien, raakt iedereen helemaal in de war.”

Ludo Vandewalle, chef voetbal bij Het Nieuwsblad, stelde vast dat hij nog altijd naar zijn sterke wedstrijd met Ludogorets tegen Anderlecht van vorig seizoen moest verwijzen om aan te tonen dat hij wel degelijk de capaciteiten heeft om bij Club Brugge te slagen.

“De Braziliaan blijft een mysterie. Als pivot is hij nuttig, zonder meer. Hij heeft diepgang. Toont werkkracht”, aldus Het Nieuwsblad. “Maar evengoed doet hij de ­simpelste dingen fout en was hij niet erg scherp in de box - toch een manco voor een spits.”

“Thiago heeft, cru gesteld, meer gebreken dan kwaliteiten”, stelde de krant later.

Kritiek kent hoogtepunt: Thiago zorgt voor ‘gekletter’ op het veld

De kritiek op Igor Thiago bereikte eind september een hoogtepunt, en zelfs het publiek van Club Brugge liet van zich horen. Coach Ronny Deila nam openlijk de verdediging van zijn spits op en vroeg om geduld.

“Geef Igor tijd”, zei de coach. “Ik zie ook wel dat er dingen beter kunnen, maar hij zat vorig jaar in Bulgarije – daar is het niveau low. Als je een aanvaller wil die er staat vanaf dag één, moet je meer besteden dan wij aan Thiago.”

Thiago kreeg veel kritiek, vooral vanwege zijn speelstijl die weinig technisch verfijnd oogt en een soms inefficiënte afwerking voor het doel, ondanks de aanzienlijke transfersom van bijna acht miljoen euro.

Hoewel zijn stijl misschien niet altijd esthetisch is, weet de spits op andere manieren impact te maken bij Club Brugge. Igor Thiago onderscheidt zich keer op keer door zijn enorme werkkracht en voorbeeldige professionele houding.

Hij laat zich nooit uit zijn lood slaan door tegenstanders, die hem vaak stevig aanpakken in duels, en blijft altijd gefocust. Bovendien kan hij in de omschakeling het verschil maken in de rug van de verdediging. De Morgen merkte op dat Thiago op het veld voor 'gekletter' zorgt.

“De Braziliaan loopt door een muur als het moet, dus zéker door een tegenspeler.” Door die enorme powerplay, vele high intensity runs, en gemaalde kilometers raakte Thiago al snel moegestreden dit seizoen, wat ook blijkt uit zijn fysieke parameters.

Hierdoor ontbrak hij frisheid in zijn acties en in de afwerking voor het doel. Bovendien was Thiago het niet gewend om op dit niveau zo vaak met hoge ­intensiteit in actie te komen. “Dan kan het weleens gebeuren dat die versnelling net iets minder is”, aldus Het Nieuwsblad.

Deila vindt Thiago een topspits, Club Brugge zoekt nieuwe nummer negen

“Hij wil het te graag”, stelde Ronny Deila. “Igor heeft nog nooit in zo'n grote club gespeeld, we gaan met hem aan de slag. Op zijn attitude is niks aan te merken, het komt wel goed”, nam de coach zijn spits andermaal in bescherming.

Er zijn enkele aspecten waarin Igor Thiago zich stevig moet verbeteren, zoals het bijhouden van de bal, simpeler spelen, meer in de zestienmeter en klinischer worden in de afwerking. “Ik vind hem een topspits. Elke aanvaller of elke ploeg heeft een periode waarin het moeilijk gaat.”

Ondanks deze positieve en steunende woorden van Deila heeft Club Brugge onlangs besloten op zoek te gaan naar een nieuwe spits, gezien de ondermaatse prestaties van zowel Thiago als Ferran Jutgla dit seizoen.

“Als beide nummer negens qua niveau en productiviteit niet snel beter doen, dan is het aannemelijk dat Club in de winter een extra spits inlijft”, aldus Het Laatste Nieuws.

Volgens Het Nieuwsblad gelooft Club Brugge echter dat Thiago en Jutgla intrinsiek de juiste kwaliteiten hebben voor een Belgische topploeg en dat het duo zeker niet is afgeschreven. Desalniettemin heeft Blauw-Zwart wel dringend behoefte aan een doelpuntenmaker die blindelings scoort.

Thiago geeft wel blijk van een grote verantwoordelijkheidszin. Na een reeks van 11 wedstrijden zonder doelpunt (de bekerwedstrijd tegen Beerschot buiten beschouwing gelaten), eiste hij tegen Lugano een strafschop op, die hij ook benutte.

Maar na dit doelpunt bleef Thiago kans na kans missen, en zelfs Het Laatste Nieuws vroeg zich af of het nog wel goed zou komen met de Braziliaan.

Igor Thiago zit  al aan dertien goals dit seizoen bij Club Brugge

Ronny Deila heeft altijd het vertrouwen gehouden in Igor Thiago en heeft publiekelijk steeds zijn spits gesteund. Eind november nam de coach het initiatief om tijdens trainingen meer te focussen op ‘finishing’, en toen waren er op de oefenvelden effectief veel doelpunten gevallen.

Sindsdien heeft de Braziliaan in de drie oorbije wedstrijden tegen Besiktas, Standard en Zulte Waregem gezamenlijk vijf doelpunten gescoord.

“Eenmaal de Bruggelingen een Europese hymne horen, is er een gedaanteverwisseling. De exponent was Igor Thiago, spits van beroep, en dan moet je doelpunten maken, wat in eigen land te zelden lukt”, schreef Het Nieuwsblad na de match tegen Besiktas, waarin Thiago twee keer scoorde.

Tegen Standard knokte hij keihard en was hij nuttig als aanspeelpunt. Dezelfde krant zag dat Thiago duidelijk stappen zet in het voetballend gedeelte en dat hij zelfs een staande ovatie kreeg van het thuispubliek. Ook in de bekerwedstrijd tegen Zulte Waregem kreeg de Braziliaan een staande ovatie na zijn twee goals.

Slechts twee maanden geleden was hij het mikpunt van spot, maar de recente prestaties laten zien hoe snel dingen kunnen veranderen. Hij toont zich vandaag veel completer en zelfbewuster.

Momenteel tikt Thiago af op 13 doelpunten dit seizoen (5 Europees, 5 in de competitie en 3 in de beker), wat op zich een acceptabel aantal is op 29 wedstrijden.

Het scorend vermogen bij Club Brugge werd eerder als een probleem beschreven door Het Nieuwsblad. “Heb je voorin een garantie op pakweg vijftien à twintig doelpunten rondlopen, dan wordt het leven een pak makkelijker.”

Met 13 doelpunten zit de Braziliaan daar dus niet erg ver vandaan …

POLL: De huidige Thiago is een meerwaarde voor Club Brugge

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil

Met een schamele drie op 21 is Antwerp het kneusje van de Champions' Play-Offs. Alle ogen op de ...

4
4
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'

KRC Genk ging zaterdag met de billen bloot tegen Cercle Brugge. Met een doelpunt en een assist ...

92
92
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru

Anderlecht kruist de vingers dat een scan geen ernstige schade aan het licht brengt voor Jan ...

115
115
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp

Momenteel zijn er heel wat vraagtekens op de Bosuil, maar vast staat alleszins dat Antwerp voortaan ...

178
178
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij

Cercle Brugge mag nog steeds dromen van een Europees ticket, want het veegde zaterdag de vloer aan ...

29
29
<strong>'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'</strong>
'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'

Anderlecht toont opnieuw interesse in Himad Abdelli (24), een veelzijdige en technisch sterke ...

348
348
KRC Genk in rouw: voormalige lieveling overleden
KRC Genk in rouw: voormalige lieveling overleden

KRC Genk incasseerde zaterdag een nieuwe tik, want het kreeg van Cercle Brugge een 4-1 om de oren. ...

0
0
'Club Brugge wil sensationele transfer bij Union'
'Club Brugge wil sensationele transfer bij Union'

Voor het derde seizoen op rij dreigt Union naast de landstitel te grijpen en opnieuw dreigt Club ...

922
922
'Nieuwe wending in Standard-saga: Venanzi moeit zich'
'Nieuwe wending in Standard-saga: Venanzi moeit zich'

Het wordt maar niet rustig bij Standard. Zaterdag volgde een nieuwe sportieve ontgoocheling met een ...

238
238
Luxeprobleem Club opgelost: "Goed aangepakt door Hayen"
Luxeprobleem Club opgelost: "Goed aangepakt door Hayen"

Club Brugge slikte vorige donderdag zijn eerste nederlaag onder Nicky Hayen, want in de slotfase ...

256
256
Vandenbempt zet Alderweireld op zijn plaats na uithaal
Vandenbempt zet Alderweireld op zijn plaats na uithaal

Zondag ging Antwerp al voor de zesde keer in zeven wedstrijden onderuit in de Champions' Play-Off. ...

503
503
'Antwerp drukt door: eerste zomeraanwinst op komst'
'Antwerp drukt door: eerste zomeraanwinst op komst'

Antwerp moet donderdag zijn seizoen zien te redden door in de bekerfinale Union te kloppen, want in ...

233
233
Middenvelder schept duidelijkheid over toekomst bij AA Gent
Middenvelder schept duidelijkheid over toekomst bij AA Gent

AA Gent heeft zich afgelopen weekend verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. De Buffalo's ...

238
238
'Club Brugge blijft twijfelen aan Hayen'
'Club Brugge blijft twijfelen aan Hayen'

Het zou zomaar kunnen dat Nicky Hayen Club Brugge de komende weken naar &eacute;&eacute;n van de ...

691
691
Faillissement Standard? Sportadvocaat velt zijn oordeel
Faillissement Standard? Sportadvocaat velt zijn oordeel

Het rommelt momenteel in Luik, zoveel kan je wel zeggen. De sportieve resultaten blijven tegenvallen ...

376
376