Transferdrama: Overmars aan de ketting bij Antwerp FC

Transferdrama: Overmars aan de ketting bij Antwerp FC

De Champions League-campagne van Antwerp FC verloopt erg teleurstellend met 0 punten na vijf speeldagen. Door het voorzichtige transferbeleid in de zomermercato, gericht op financiële zelfstandigheid, ook onder nauw toezicht van de UEFA, krijgt de club nu de rekening gepresenteerd op het hoogste Europese niveau.

Ondanks de grote inzet en strijdlust is Antwerp het 'kleine broertje' in de Champions League, met een tekort aan ervaring, maturiteit en kwaliteit.

Antwerp wil zich tonen: “Zal niet na 4 speeldagen beslist zijn”

Met ambitie en trots nam Antwerp FC de uitdaging aan om zich te meten met 's werelds beste teams in de Champions League. Hoewel de sportieve en financiële doelstellingen van de Great Old ingesteld waren op de Europa League, was de club niet van plan om zich belachelijk te maken in het Kampioenenbal.

“Nu het zover is, willen we ons tonen aan Europa”, zei Sven Jaecques. In een groep met FC Barcelona, Shakhtar Donetsk en FC Porto besefte Mark van Bommel dat alles mogelijk was: “Het zal niet na vier speeldagen beslist zijn”, sprak Van Bommel zijn geloof in eigen kunnen uit.

Dit bleek al snel een enorme uitdaging te worden, om niet te zeggen een mission impossible, aangezien er vorige zomer geen Champions League-versterkingen arriveerden op de Bosuil.

Antwerp heeft in de voorbije zomermercato nieuwe spelers aangetrokken, waaronder George Ilenikhena, Jacob Ondrejka, Chidera Ejuke, Soumaila Coulibaly en Owen Wijndal, maar tegelijkertijd heeft RAFC ook enkele absolute sterkhouders zoals Willian Pacho, Gaston Avila en Calvin Stengs zien vertrekken.

Er kan gesteld worden dat Antwerp FC vandaag niet per se versterkt is, en misschien zelfs licht verzwakt tegenover vorig seizoen, gelet op pure kwaliteit en ervaring. En dan is het moeilijk om een rol van betekenis te spelen in de Champions League.

Bewust geen 'Champions League-waardige' transfers gehaald

Na vijf speeldagen in de Champions League staat Antwerp troosteloos onderaan met 0 punten in groep H. De kloof met Shakhtar Donetsk, de derde in de poule, is enorm met een verschil van maar liefst 9 punten, en het doelpuntensaldo van Antwerp is zorgwekkend met -12.

Het gebrek aan succes in Europa lijkt de voorspelling van Marc Overmars te bevestigen. “Als je me eerlijk vraagt of we er klaar voor zijn: dat niet”, verklaarde de Directeur Voetbalzaken voor de start van het Kampioenenbal. “Volgens mij zijn we nog niet op het niveau om een rol van betekenis te spelen in de Champions League.”

Overmars wist dat Antwerp mogelijk niet voldoende gewapend was om mee te draaien in de Champions League, maar toch koos de club er afgelopen zomer resoluut voor om geen buitensporige of ‘zotte’ transfers te realiseren op de transfermarkt. “We gaan geen gekke dingen doen als we ons kwalificeren”, zei Sven Jaecques.

“Deze kwalificatie verandert niets. Nieuwe spelers moeten een meerwaarde hebben. Vind je die niet, dan kan je beter tot in december wachten. We gaan niet kopen om te kopen”, zei Marc Overmars.

Het behalen van een plek in de groepsfase van de Champions League leverde de club minstens 15 miljoen euro op, terwijl de initiële begroting was gebaseerd op kwalificatie voor de Europa League.

Via de Champions League kwam er dus 7 tot 10 miljoen euro extra binnen, maar toch koos Antwerp er desondanks voor om geen uitgesproken 'Champions League-waardige spelers' aan te trekken.

Dit zou kunnen worden gezien als schuldig verzuim van de personen die het transferbeleid voeren bij de Great Old. Aan de andere kant lijkt de financiële voorzichtigheid en waakzaamheid van de club een logische benadering te zijn.

Overmars houdt de vinger op de knip

Het valt niet te ontkennen dat Marc Overmars steeds meer op zijn centen begint te letten als Directeur Voetbalzaken. Hij is van mening dat de club financieel zelfvoorzienend moet worden en minder afhankelijk moet zijn van de financiële injecties van Paul Gheysens.

De Tijd schreef dat de investeringen van Gheysens sinds 2015 flirten met 200 miljoen euro, en dat hij jaarlijks tientallen miljoenen euro's verlies uit eigen zak bijpast. Enkele maanden geleden stond er nog een kapitaalverhoging op de agenda ter waarde van maximaal 47,5 miljoen euro, maar deze geplande investering werd on hold geplaatst.

Daarnaast staat Antwerp onder nauw toezicht van de Europese voetbalbond UEFA, die de club in juli een boete van 2 miljoen euro oplegde wegens het niet naleven van de FFP-regelgeving (Financial Fair Play). 

De Great Old heeft met de UEFA een ‘settlement agreement’ gesloten waarbij het doel is tegen 2026 helemaal te voldoen aan de FFP-regels.

Dit verklaart mogelijk het voorzichtige transferbeleid van Antwerp tijdens de zomermercato, waarbij de club op voorhand wist dat zware investeringen niet waarschijnlijk waren met het oog op een veelbelovende campagne in de Champions League. 

Ondanks de enorme inzet en sterke mentaliteit van Antwerp, Gazet van Antwerpen dicht de club zelfs de prijs voor strijdlust toe, was het verschil in ervaring, klasse en niveau te groot met hun tegenstanders in groep H.

Antwerp FC is het kleine broertje in de Champions League

In verschillende wedstrijden liet de Great Old na om zijn kansen te grijpen, en het algemene verloop van hun Champions League-campagne kan worden omschreven als 'net niet'.

Volgens Het Laatste Nieuws kan het niet langer enkel aan pech worden toegeschreven, aangezien pech alleen niet resulteert in een score van 0 op 15. “Dan is er meer aan de hand.”

“Kleine details worden op dit niveau grote details”, stelde Mark van Bommel ook vast in eerder in de campagne. “Veel spelers botsten op hun limieten. We kunnen van hen geen wonderen verwachten”, zei Patrick Goots in Gazet van Antwerpen. “Antwerp heeft gestreden met de middelen die het heeft. Die zijn te weinig om punten te pakken.”

"We zijn momenteel het kleine broertje van deze Champions League”, zei hij ook.

“Antwerp mist techniek en maturiteit om op dit niveau een resultaat neer te zetten. Antwerp werd niet overklast, maar op dit niveau schiet het tekort op het vlak van techniek, maturiteit en rust”, aldus René Vandereycken in Het Nieuwsblad.

“Antwerp krijgt hier toch de rekening gepresenteerd voor de relatief bescheiden transferzomer. Het is kwalitatief simpelweg te weinig”, stelde Eddy Snelders terecht vast bij Sporza.

POLL: Antwerp moet meer kunnen spenderen op de transfermarkt

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Svilar redt hachje Lukaku, pijnlijke aftocht Mertens en co
Svilar redt hachje Lukaku, pijnlijke aftocht Mertens en co

In de Conference League en de Europa League werden donderdagavond de laatste tickets voor de 1/8ste ...

34
34
Union in zevende hemel: "Hebben kwaliteiten voor finale"
Union in zevende hemel: "Hebben kwaliteiten voor finale"

Union SG heeft donderdagavond voor een zoveelste hoogtepunt in een geweldig seizoen gezorgd. De ...

32
32
Union en Club Brugge kennen mogelijke tegenstanders in UECL
Union en Club Brugge kennen mogelijke tegenstanders in UECL

De Jupiler Pro League telt nog twee vertegenwoordigers op het Europese niveau. Union SG en Club ...

236
236
Nieuw orgelpunt! Wervelend Union dompelt Duitsers in rouw
Nieuw orgelpunt! Wervelend Union dompelt Duitsers in rouw

Union SG heeft donderdagavond opnieuw een fraai stukje clubgeschiedenis geschreven. De leider uit de ...

167
167
'Club Brugge strijdt met Union om nieuwe aanvaller'
'Club Brugge strijdt met Union om nieuwe aanvaller'

Dit seizoen trokken weer verschillende smaakmakers uit de Jupiler Pro League voor een pak miljoenen ...

257
257
'Bloedvorm beloond: transfer De Ketelaere wordt concreet'
'Bloedvorm beloond: transfer De Ketelaere wordt concreet'

In de Serie A staat komend weekend het duel tussen AC Milan en Atalanta op het programma. Voor ...

166
166
Jutgla speelt open kaart over Club Brugge-vertrek
Jutgla speelt open kaart over Club Brugge-vertrek

Club Brugge neemt na het seizoen afscheid van Igor Thiago, die inmiddels voor de nodige miljoenen ...

396
396
Vrancken spreekt zich uit over opvolger voor Paintsil
Vrancken spreekt zich uit over opvolger voor Paintsil

KRC Genk opent vrijdagavond de 26ste speeldag van de reguliere competitie op het veld van Sporting ...

284
284
Beveren laat spits vlak voor competitieclimax vertrekken
Beveren laat spits vlak voor competitieclimax vertrekken

De climax in de Challenger Pro League nadert met rasse schreden en de titelstrijd blijft bijzonder ...

37
37
Ajax door kleinste gaatje, favoriet sneuvelt in Conference League
Ajax door kleinste gaatje, favoriet sneuvelt in Conference League

Donderdagavond werden de returns afgewerkt in de tussenronde van de Europa League en Conference ...

197
197
Anderlecht-Genk herspeeld? Eén kamp heeft beste papieren
Anderlecht-Genk herspeeld? Eén kamp heeft beste papieren

De soap rond de affaire Anderlecht-KRC Genk nadert stilaan zijn ontknoping. Volgende week zal immers ...

581
581
Frankfurt-Union: Blessin moet vaste steunpilaar missen
Frankfurt-Union: Blessin moet vaste steunpilaar missen

In de Conference League staat Union SG donderdagavond voor loodzware opdracht. Na het 2-2-gelijkspel ...

31
31
'Guardiola zet zinnen op peperdure opvolger De Bruyne'
'Guardiola zet zinnen op peperdure opvolger De Bruyne'

Kevin De Bruyne heeft op weergaloze wijze zijn comeback gemaakt na maanden van blessureleed. Hoewel ...

161
161
Anderlecht-lieveling in penarie: "Eerste slachtoffer van Riemer"
Anderlecht-lieveling in penarie: "Eerste slachtoffer van Riemer"

RSC Anderlecht wil in de laatste matchen van de reguliere competitie een zo gunstig mogelijke ...

267
267
Ruud Vormer gooit toekomstplannen op tafel
Ruud Vormer gooit toekomstplannen op tafel

In de Challenger Pro League nadert de titelstrijd stilaan zijn ontknoping. Zulte Waregem, momenteel ...

445
445