KRC Genk overschrijdt de grenzen voor dure toptransfer

KRC Genk overschrijdt de grenzen voor dure toptransfer

KRC Genk heeft vorige zomer grote inspanningen geleverd om de talentvolle aanvaller Christopher Bonsu Baah aan te trekken, ondanks de stevige concurrentie van grotere en kapitaalkrachtige clubs.

Dimitri de Condé vond dat de 18-jarige Ghanees iets speciaals heeft, waardoor de club voor hem iets verder ging dan normaal, en prompt 5,2 miljoen euro op tafel legde. De recordtransfer van Théo Bongonda (7 miljoen euro) zou zelfs benaderd kunnen worden als alle bonussen worden voldaan.

De Condé is uitermate tevreden dat zijn dure aankoop rendeert bij Genk. Hij noemt hem een supertalent met een enorm potentieel, en dat het voor dat soort spelers is dat de club hun spaarpot vergaard heeft.

Recordtransfer Théo Bongonda in zicht

Vorige zomer verraste KRC Genk vriend en vijand door Christopher Bonsu Baah voor te stellen als hun nieuwste aanwinst. De 18-jarige aanvaller, overgekomen van het Noorse Sarpsborg 08, werd voor een stevige transfersom van 5,2 miljoen euro aangetrokken.

Als de bonussen van bijna 2 miljoen euro worden voldaan, zou hij zelfs in de buurt kunnen komen van de recordtransfer Théo Bongonda, die voor 7 miljoen euro werd overgenomen van Zulte Waregem.

In werkelijkheid voerde Genk al geruime tijd achter de schermen onderhandelingen met Sarpsborg. Dimitri de Condé behandelde het dossier van Bonsu Baah altijd uiterst discreet, met als doel de interesse van grotere en kapitaalkrachtigere clubs te vermijden.

Zelfs in de binnen- en buitenlandse media werd geen melding gemaakt van de Genkse interesse, ondanks de concurrentie van clubs zoals Everton, Club Brugge, Feyenoord en Brighton & Hove Albion, die bereid waren maar liefst tien miljoen euro te betalen aan Sarpsborg en hem vervolgens wilden uitlenen aan Union SG.

De Condé slaagde er echter in om het jonge talent te overtuigen van het project van KRC Genk. Bij de persvoorstelling van Bonsu Baah als kersverse aanwinst benadrukte de Head of Football dat de speler perfect aansluit bij de voetbalvisie van de club.

Hij was extreem blij dat de club erin geslaagd was de jonge aanvaller te overtuigen van hun project. “Bij KRC Genk komt hij terecht in de ideale omgeving om de volgende stappen te zetten in zijn carrière voor hij de overstap maakt richting de Europese top”, aldus de fiere de Condé.

KRC Genk gaat verder dan normaal voor Bonsu Baah

Vorige zomer verwelkomde KRC Genk maar liefst vijf nieuwe aanwinsten, maar het binnenhalen van Christopher Bonsu Baah bracht Dimitri de Condé het meeste voldoening. De sportieve leider van de Limburgse club was maandenlang intensief bezig met het dossier van de Ghanees, en op een bepaald moment bleek de timing perfect om toe te slaan.

Toen De Condé vernam dat Brighton & Hove Albion snel tot actie wilde schakelen voor de aanvaller, rondde hij de transfer van Bonsu Baah af terwijl hij op vakantie was in Kreta, op... een waterfiets.

“Het dossier Bonsu Baah illustreert dat we er steeds beter in slagen om kort op de bal te spelen”, zei de Head of Football aan Het Belang van Limburg.

“De jongen heeft iets speciaals, waardoor we voor hem iets verder gingen dan we normaal doen. Het is heel straf dat dit ons is gelukt, want voor dit soort spelers is de concurrentie enorm geworden in Europa.”

Later dit jaar durfde De Condé zelfs te beweren dat Bonsu Baah zeker hetzelfde niveau heeft als Leon Bailey, de Jamaicaanse sensatie die via Genk naar Bayer Leverkusen (16,7 miljoen euro) en Aston Villa (32 miljoen euro) trok.

Ondanks het beperkte aantal officiële wedstrijden bij Sarpsborg 08, slechts 15 om precies te zijn, besloot KRC Genk toch een stevige transfersom te betalen voor de Ghanese aanvaller.

Wouter Vrancken bestempelde Bonsu Baah onmiddellijk als een rastalent, die niet voor niets op de 59ste plaats stond in de Golden Boy Award, een lijst met de beste voetballers onder de 21 jaar op Europese velden.

De coach stelde dat hij zich wel zal moeten aanpassen aan het fysieke van het Belgisch voetbal. “Maar je ziet zo dat hij dat zal doen. Hij heeft een dribbel zoals Paintsil. Je kan er al eens tegen duwen.”, zei Vrancken in Het Laatste Nieuws.

Met de komst van Bonsu Baah anticipeerde Genk op het vertrek van Mike Trésor, maar vooral op de uitdagingen van de Afrika Cup die gepland staat in januari en februari. In die periode zal Vrancken verschillende spelers moeten missen, waaronder Alieu Fadera, Joseph Paintsil en Bilal El Khannouss.

Bonsu Baah: de linksvoetige versie van Jérémy Doku

Stef Wijnants, analist bij Het Belang van Limburg, probeerde de torenhoge verwachtingen eerste nog wat te temperen. “Bonsu Baah is een talent, maar heeft nog alles te bewijzen. Best nog even wachten voor we hem als het achtste wereldwonder bestempelen.”

Christopher Bonsu Baah maakte echter meteen indruk in zijn eerste wedstrijden voor Genk en op zijn ploegmaats. Joris Kayembe was meteen overtuigd van het grote talent van Bonsu Baah tijdens de eerste trainingen van het seizoen.

“Een geweldige speler”, zei de linksback aan Het Belang van Limburg. “Wat hij op training laat zien, is indrukwekkend. Hij doet me een beetje denken aan de linksvoetige versie van Jérémy Doku.”

“Ik zeg je: Bonsu heeft zoveel kwaliteit. Het is een speler waarvoor je naar het stadion komt. Je moet hem gewoon laten doen”, zei ploeg- en landgenoot Joseph Paintsil op zijn beurt.

“Bonsu Baah is een fantastische speler, dat heeft hij weer getoond. Zijn potentieel is enorm, hij gaat een grote toekomst tegemoet. Maar gelukkig speelt hij nu nog voor KRC Genk”, lachte Bilal El Khannouss na de zege tegen KV Mechelen eind oktober.

KRC Genk gaat geld maken van Bonsu Baah

Christopher Bonsu Baah kon ook Francky Van der Elst bekoren met zijn speelstijl. Zijn enorme snelheid en dribbelvaardigheid is opvallend, maar de Ghanees ziet ook ruimte voor zijn ploegmaats en speelt de bal goed op maat, met de juiste timing en snelheid.

“'t Is niet alleen maar naar binnen komen van rechts en dan met links trappen. Hij heeft ook overzicht”, aldus de Fox in Het Nieuwsblad.

“Rekening houdend met het feit dat hij nog maar 18 jaar is, gaat dit op termijn toch een héél goeie transfer voor Genk blijken. Hij brengt iets als hij aan de bal is. Hij is snel, hij durft, een mooie voetballer om naar te kijken… Genk gaat daar geld van maken.”

Dimitri de Condé was tevreden dat zijn dure aankoop rendeerde bij Genk. Hij noemt hem een supertalent met een enorm potentieel, en dat het voor dat soort spelers is dat de club hun spaarpot vergaard heeft.

“Omdat ik in mijn functie op lange termijn moet denken en dergelijke spelers de waarde van de kern stevig kunnen optrekken”, zei hij aan Het Nieuwsblad. De Condé legde in een gesprek met La Dernière Heure uit dat hij nauw samenwerkt met scout Dirk Schoofs, om op deze manier geen tijd te verliezen bij het schakelen naar eventuele targets.

Zeker in het geval van Bonsu Baah, waar veel clubs achter zaten, moest er snel geschakeld worden. “Ik ben 's nachts geland en we hebben de transfer in 24 uur afgerond, omdat iedereen bij de club overtuigd was. Alles was klaar. Soms vraag ik of de speler het nummer van De Bruyne, Bailey of Ndidi wil om met hem over de club te praten.”

“Een jongen voor wie voetballiefhebbers naar het stadion komen. Ik heb hetzelfde als ik Nusa van Club Brugge zie”, zei De Condé later aan Het Laatste Nieuws. “Dat zijn jongens die op heel jonge leeftijd een niveau halen dat het Belgische voetbal snel zal ontstijgen. Ik ben blij dat zo'n talenten überhaupt op onze velden te zien zijn.”

POLL: Bonsu Baah zal Genk ooit de jackpot opleveren

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'
'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'

Club Brugge doet momenteel volop voor de prijzen in de Conference League én Jupiler Pro ...

93
93
Noa Lang gaat  los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen
Noa Lang gaat los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen

In Nederland heeft PSV zich na een grandioos seizoen tot landskampioen gekroond. Maandag werd het ...

212
212
Standard grijpt in: sterkhouder per direct weggestuurd
Standard grijpt in: sterkhouder per direct weggestuurd

Voor Standard staat er al een tijdje niets meer op het spel in de Europe Play-Offs. De clubleiding ...

115
115
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'

Verschillende Europese clubs zijn momenteel op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. ...

58
58
Club aan penalty ontsnapt? Referee Department duidelijk
Club aan penalty ontsnapt? Referee Department duidelijk

Club Brugge wist zondag de leidersplaats in de Champions' Play-Offs te veroveren door met 1-2 te ...

632
632
'Stunt in de maak: Gent wil trainer van directe concurrent'
'Stunt in de maak: Gent wil trainer van directe concurrent'

AA Gent verzekerde zich afgelopen weekend van de eindzege in de Europe Play-Offs en kan zich dus ...

787
787
<strong>Antwerp in rep en roer: ’stunttransfer’ gaat compleet fout</strong>
Antwerp in rep en roer: ’stunttransfer’ gaat compleet fout

De aanvankelijke opwinding rond de stunttransfer van Soumaila Coulibaly naar Antwerp FC nadert een ...

428
428
Rampscenario voor Vertonghen: einde seizoen & EK in gevaar?
Rampscenario voor Vertonghen: einde seizoen & EK in gevaar?

De ziekenboeg van Anderlecht begon met uitzondering van Thorgan Hazard net leeg te stromen, tot het ...

431
431
Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer
Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer

Dankzij een zege tegen Antwerp veroverde Club Brugge zondag de leidersplaats in de Champions' ...

343
343
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil

Met een schamele drie op 21 is Antwerp het kneusje van de Champions' Play-Offs. Alle ogen op de ...

155
155
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'

KRC Genk ging zaterdag met de billen bloot tegen Cercle Brugge. Met een doelpunt en een assist ...

342
342
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru

Anderlecht kruist de vingers dat een scan geen ernstige schade aan het licht brengt voor Jan ...

318
318
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp

Momenteel zijn er heel wat vraagtekens op de Bosuil, maar vast staat alleszins dat Antwerp voortaan ...

436
436
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij

Cercle Brugge mag nog steeds dromen van een Europees ticket, want het veegde zaterdag de vloer aan ...

65
65
<strong>'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'</strong>
'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'

Anderlecht toont opnieuw interesse in Himad Abdelli (24), een veelzijdige en technisch sterke ...

679
679