Krediet Rode Duivel op dieptepunt: de bodem is bereikt

Krediet Rode Duivel op dieptepunt: de bodem is bereikt

Loïs Openda maakt indruk en scoort aan de lopende band bij RB Leipzig, waarmee hij zich profileert als een serieuze concurrent voor Romelu Lukaku in de nationale ploeg.

Ondanks zijn uitstekende prestaties in Duitsland heeft Openda wel grote moeite om zijn stempel te drukken bij de Rode Duivels, waar hij onder bondscoach Domenico Tedesco nog geen enkel doelpunt heeft weten te scoren in zeven interlands.

L'Avenir gaat zelfs zo ver om het 'Luc Nilis-syndroom' te benoemen.

Loïs Openda zet het vizier op Romelu Lukaku

Hij heeft zich al jaren bewezen als een garantie voor doelpunten, en dit seizoen lijkt hij dat meer dan ooit te bevestigen. Loïs Openda maakt een verbluffende start bij zijn nieuwe club RB Leipzig, waar hij al 11 keer heeft gescoord in 18 wedstrijden.

Opvallend is dat hij zelfs een speler van het kaliber Timo Werner uit het basiselftal houdt. Hoewel beide spitsen vergelijkbaar zijn qua profiel, weet Openda hoe hij een doelpunt moet maken.

Momenteel staat de Rode Duivel op de derde plaats in de topscorerslijst van de Bundesliga, na Harry Kane (Bayern München) en Serhou Guirassy (VfB Stuttgart).

L’Avenir suggereert zelfs dat Openda steeds meer een sterke concurrent wordt voor Romelu Lukaku in de nationale ploeg. In de afgelopen vier jaar is Openda de meest scorende Belg in actie in de tien grootste competities.

De Franstalige krant benadrukt dat de laatste stap voor Openda bekend is: de Rode Duivels. “Daarvoor moet hij Romelu Lukaku van de troon stoten." 

RB Leipzig bij de Rode Duivels: Openda heeft alles om te knallen

Bij RB Leipzig wordt van Loïs Openda niet alleen verwacht dat hij doelpunten maakt, maar ook dat hij zich defensief inzet. Marco Rose, de coach van Leipzig, ziet zijn spitsen gezien als de eerste verdedigers om een hoge druk uit te oefenen op de tegenstander.

Rose implementeert een speelstijl gebaseerd op pressing, intensiteit en snelheid, en het profiel van Openda sluit perfect aan bij deze tactiek.

Domenico Tedesco, die nog geen jaar geleden de coach was van de Duitse topclub, streeft ernaar om dezelfde visie over te brengen naar de Belgische nationale ploeg, en dit zou goed moeten passen bij Openda's speelstijl.

Tedesco spreekt veel met Openda en voorziet hem van veel advies. “Er is een connectie tussen ons. We kennen allebei het systeem en ik weet wat hij van een aanvaller wil.”

De bondscoach benadrukt dat Openda dit seizoen in uitstekende vorm verkeert en een grote vooruitgang heeft geboekt in zijn vermogen om (hoge) druk te zetten. Tedesco heeft de spits hoog zitten en beschouwt hem als een ‘high priority-speler’. “Loïs is een prioriteit voor mij.”

Huwelijk Tedesco-Openda (nog) geen groot succes

Loïs Openda heeft tot nu toe zeven interlands gespeeld onder Domenico Tedesco, maar het huwelijk lijkt voorlopig nog geen groot succes te zijn.

Een maand geleden kreeg Openda in Oostenrijk een basisplaats van Tedesco, die de snelheid van de spits wilde uitbuiten en hem aan Romelu Lukaku koppelde in een twee spitsen systeem.

“Een succes werd het echter niet voor Openda. Evenmin voor onze bondscoach”, stelde Het Laatste Nieuws toen. Openda zat niet in de wedstrijd, was ongelukkig in zijn balcontacten en de connectie met Lukaku was er niet.

Bij Leipzig heeft Openda de gewoonte om soms behoorlijk afwezig te zijn in de wedstrijd, wat doorgaans resulteert in vroegtijdige vervanging door Marco Rose. Over het algemeen is Openda vaak weinig betrokken bij het spel en het gebeurt dat je hem niet ziet in een wedstrijd.

Sten Hornig, Leipzig-watcher voor Bild, merkt op in Het Nieuwsblad: “Wij moeten elke wedstrijden punten geven aan de spelers en bij hem hangt zijn score echt vaak van zijn doelpunten af.”

Maar maken van doelpunten voor de Rode Duivels blijkt echter net het grote probleem voor Openda, aangezien hij onder Tedesco nog geen enkele goal heeft weten te scoren.

Daarom beseft de spits dat hij bij de Rode Duivels niet dezelfde status geniet als bij Leipzig. “Hier, bij de nationale ploeg, heb ik nog een weg af te leggen.”

In het shirt van Leipzig had Openda er twee gemaakt tegen Servië

In de oefenwedstrijd tegen Servië kreeg Loïs Openda een nieuwe kans in de basis van Domenico Tedesco, in de hoop eindelijk de klik te vinden in de nationale ploeg en even succesvol te zijn als bij zijn club.

Deze keuze was zeker te rechtvaardigen, gezien zijn uitstekende vorm bij RB Leipzig en de statische Servische verdedigers.

Het Laatste Nieuws keek uit naar het optreden van Openda en benadrukte dat hoewel hij nooit een Lukaku zal worden, gezien het feit dat het twee totaal verschillende spelers zijn, Openda wel een alternatief moet zijn, mocht Lukaku ooit geblesseerd raken.

“Openda moet er wel voor zorgen dat we met z’n allen niet weer hopeloos beginnen te panikeren als een spier bij Lukaku eens opspeelt.”

En de spits heeft zijn werk gedaan. Hij maakte het verschil met zijn snelheid, diepgang en hoge pressing. Openda kreeg ook veel grote kansen, maar slaagde er opnieuw niet in te scoren. Marc Degryse was kritisch over Openda's afwerking.

“Ik telde toch vier goede mogelijkheden. Voor een spits in vorm, zoals hij er toch één is, moet daar minstens één van tegen de touwen. In het shirt van Leipzig had Openda er vanavond twee gemaakt.” Rene Vandereycken merkte op dat de afwerking alleen voor de keeper nochtans een van Openda’s grote sterktes is.

“Het maakt dat zijn teller in het kalenderjaar 2023 op nul blijft staan voor de nationale ploeg - een groot contrast met zijn indrukwekkende cijfers bij Lens en RB Leipzig”, stelde Eddy Snelders vast bij Sporza.

Luc Nilis-syndroom: Openda kan zijn spoken niet verjagen

Hoewel Loïs Openda bij RB Leipzig doelpunten blijft opstapelen, lijkt hij moeite te hebben met scoren voor de Rode Duivels.

Met slechts 2 doelpunten in 13 interlands en het missen van meerdere doelkansen, zoals in de recente oefenwedstrijd tegen Servië, roept het gebrek aan goals van Openda bij de nationale ploeg stilaan grote vragen op.

“Zijn gebrek aan doeltreffendheid mag geen last worden voor Openda”, waarschuwde Alexandre Teklak in La Dernière Heure.

“Zijn gebrek aan instinct verraadt zijn gebrek aan vertrouwen in de nationale ploeg. Dat mag geen last worden voor hem. Tedesco heeft hem echter in de beste omstandigheden geplaatst omdat hij hem weinig verdedigende taken heeft gegeven.”

L'Avenir gaat zelfs zo ver om het 'Luc Nilis-syndroom' te benoemen. “Openda lijkt niet zo op zijn gemak in het nationale team als bij zijn club, waar hij 56 doelpunten maakte in tweeënhalf jaar voor drie verschillende clubs.”

Na de recente wedstrijd en de vele gemiste kansen tegen Servië merkte Eddy Snelders op dat Openda zijn 'spoken' bij de Duivels niet heeft kunnen verjagen.

POLL: Zal Openda ook een doelpuntenmachine worden bij de Rode Duivels?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"

Het is intussen al van 16 maart geleden dat Standard nog eens een wedstrijd gewonnen heeft. Toen ...

22
22
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten

Het heeft er alle schijn van dat Hein Vanhaezebrouck bezig is aan zijn laatste weken bij AA Gent. ...

306
306
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af

De afsluiter van de zaterdag in de Premier League heeft voor spektakel gezorgd. Aston Villa leek op ...

22
22
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen

In de Ligue 1 was de verwachting dat Paris Saint-Germain zaterdagavond de champagne zou kunnen laten ...

22
22
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent

Na een wedstrijd met heel wat defensief geklungel heeft AA Gent andermaal de maat genomen van een ...

47
47
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool lijkt er stilaan één in mineur te ...

39
39
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

97
97
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

182
182
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

280
280
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

25
25
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

114
114
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers

Ook wedstrijd nummer zes van Standard in de Europe Play-Off heeft geen overwinning opgeleverd. Deze ...

210
210
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep

De strijd om het behoud in de Premier League blijft razend spannend, maar voor Everton is ze dat ...

73
73
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries

In de strijd om een Europees ticket heeft Standard voor de zesde keer op een rij (!) niet gewonnen. ...

59
59
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen

KV Mechelen deed zaterdag wat het moest doen om in de running te blijven in de Europe Play-Off door ...

184
184