Club Brugge knalt: ‘de beste spits van België’

Club Brugge knalt: ‘de beste spits van België’

Club Brugge beschikt momenteel over twee centrumspitsen in de selectie, Igor Thiago en Ferran Jutgla, maar op dit moment heeft geen van beiden zich echt bewezen als een echte doelpuntenmaker.

Blauw-Zwart koestert de hoop dat Jutgla binnenkort zijn topvorm zal terugvinden, waardoor Ronny Deila weer kan vertrouwen op zijn zelfverklaarde “topspits in België.”

Club Brugge snakt naar een echte doelpuntenmaker

Ronny Deila kon vorige zomer in zijn handen wrijven toen hij de job als hoofdcoach van Club Brugge aanvaardde, met een indrukwekkende centrale aanvalslinie bestaande uit Roman Yaremchuk, Roméo Vermant, Ferran Jutgla, Victor Barbera en Igor Thiago.

Maar door verschillende omstandigheden veranderde het offensieve landschap van de ploeg stevig, waarbij Yaremchuk werd uitgeleend aan Valencia, Vermant en Barbera bij Club NXT spelen, en Jutgla vijf maanden out was met een pubalgie.

Desondanks wist Club Brugge aan het begin van het seizoen bijna blindelings de weg naar het doel te vinden, maar momenteel verkeert de ploeg echter in een doelpuntencrisis en snakt men bij Club Brugge naar een echte doelpuntenmaker.

Igor Thiago schittert niet echt in de rol als goalgetter die hij zou moeten zijn, waardoor de blikken gericht staan op spelers zoals Andreas Skov Olsen en Hans Vanaken om de doelpunten te leveren.

Walter Meeuws benoemt het gebrek aan doelpunten zelfs als het grootste probleem van Club Brugge in Het Nieuwsblad. “Als Skov Olsen of Vanaken niet scoort, gebeurt er niets.” Jan Ceulemans vraagt zich daarentegen af waar Ferran Jutlga blijft. “Hij deed het bij Club Brugge vorig seizoen in het begin ook niet slecht. Maar ook hij lijkt het kwijt.”

De zoektocht naar een scorende spits blijft een grote uitdaging voor Club Brugge, waardoor de druk toeneemt op Skov Olsen en Vanaken, samen met vraagtekens rondom Jutgla en Thiago.

Club Brugge wacht nog op de beste Jutgla

Na een succesvol debuutseizoen, waarin hij indruk maakte met vijftien doelpunten, kampte de Spaanse spits met pubalgie, een lastige blessure die hem vijf maanden van het veld hield en een lange revalidatie vereiste, wat aangeeft hoe serieus en complex deze blessure was.

Zijn langverwachte terugkeer op het veld werd met veel belangstelling gevolgd dit seizoen, en hoewel hij nog aan zijn beste vorm werkt, is hij vastberaden om weer van waarde te zijn voor Club Brugge.

Ferran Jutgla heeft de volledige voorbereiding moeten missen, waardoor hij nog wat ritme mist en conditioneel nog moet opbouwen. Desondanks biedt Jutgla, zij het nog niet consistent, een welkome impuls voor Club Brugge.

Zijn terugkeer voegt een nieuwe dynamiek, meer grinta en energie toe aan de ploeg. In sommige wedstrijden kreeg Jutgla zelfs al de voorkeur boven Igor Thiago en wist hij ook enkele keren te scoren.

Te midden van het doelpuntentekort bij de spitsen was er zelfs een sprankje hoop door Jutgla's kunststukje tegen Antwerp FC. René Vandereycken verhief dit doelpunt tot een "zeldzaam lichtpunt" in een overigens teleurstellende wedstrijd.

Maar zoals elke kunstenaar blijft Jutgla streven naar de perfecte vorm en consistentie op het veld, al is die momenteel nog ver weg. Zijn inbreng is soms nog veel te weinig, zoals René Vandereycken vaststelde na de match tegen Standard. “In het begin moest ik zelfs kijken of Jutgla nog wel in de match zat.”

Deila vindt Jutgla een topspits in België

Het feit dat Ferran Jutgla verschillende keren de voorkeur kreeg boven Igor Thiago geeft duidelijk aan dat de coach, ondanks het feit dat Jutgla nog steeds op zoek is naar zijn beste vorm, gelooft in zijn potentieel.

Zowel de bewuste keuze van zowel speler als club om hem de tijd te geven om volledig te herstellen van zijn pubalgie, om een terugval te voorkomen, benadrukt het belang dat wordt gehecht aan zijn fysieke conditie.

Ronny Deila lijkt zich goed bewust te zijn van de potentie en de kwaliteiten van Jutgla. De Noorse coach nam de tijd om persoonlijk met de Spaanse spits te spreken en benadrukte dat hij in hem een potentiële sleutelspeler ziet.

De verwijzing naar zijn goede prestaties onder voormalig coach Rik De Mil, die Jutgla veel vertrouwen gaf, benadrukt dat de relatie tussen een trainer en de Spaanse spits van cruciaal belang kan zijn voor zijn prestaties op het veld.

De coach beschreef Jutgla eerder dit seizoen als een "topspits in België" en benadrukte dat zijn aanwezigheid een waardevolle toevoeging kan zijn in de aanval van Club Brugge. Jutgla is een ander type speler is dan Thiago, wat betekent dat zijn stijl en kwaliteiten verschillende tactieken mogelijk maken bij Club Brugge.

Vorig seizoen was Jutgla een spits van Europese klasse

Club Brugge hoopt snel de Ferran Jutgla van vorig seizoen terug te zien, toen hij zich bewees als een spits van Europese klasse in België en in de Champions League. Hij stond zelfs dicht bij een selectie voor de Spaanse nationale ploeg voor het Wereldkampioenschap in Qatar.

Jutgla heeft dan ook een interessant profiel. Trond Sollied omschreef hem als een type-Sergio Agüero: een kleine, beweeglijke pocketspits die zich uitstekend positioneert in het strafschopgebied. Volgens Carl Hoefkens is hij dan weer een 'natural goalscorer'.

Marca schreef vorig seizoen zelfs dat FC Barcelona een blunder beging door Jutgla zo gemakkelijk te laten gaan naar Club Brugge. “Of nog erger, hem verkopen voor vijf miljoen. In elk optreden voor Brugge laat hij zien dat hij een spits van het hoogste kaliber is.”

Aan de andere kant kende de spits vorig seizoen een aanzienlijke terugval in zijn prestaties. Hij probeerde vaak de wedstrijd op zijn eentje te beslissen, weliswaar met goede bedoelingen, maar deze opvallende zelfzuchtigheid zorgde weken- en maandenlang voor irritaties op de tribunes van het Jan Breydelstadion.

Jutgla was niet meer de bepalende (team)speler die hij enkele maanden eerder wel nog was. De Spanjaard leek gefrustreerd, net als veel andere spelers van Club Brugge toen, en dat had uiteraard invloed op zijn spel.

Onder Scott Parker was hij dan ook geen vaste basisspeler, om zich daarna te herpakken onder Rik De Mil. Het is nu de uitdaging voor Club Brugge om Jutgla terug te brengen naar zijn beste vorm en hem te laten schitteren als de topspits die hij eerder was.

POLL: Moet Club Brugge een nieuwe spits halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Nog meer zorgen voor Standard: "Wanneer ze ons betalen..."
Nog meer zorgen voor Standard: "Wanneer ze ons betalen..."

Voor Standard zijn de play-offs één langgerekte ontgoocheling. Ook na zeven speeldagen ...

17
17
Nieuwe mijlpaal Lukaku, maar Roma niet voorbij Juventus
Nieuwe mijlpaal Lukaku, maar Roma niet voorbij Juventus

Romelu Lukaku heeft zondagavond een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn carrière. In de topper ...

15
15
Riemer na verlies koppositie: "Dat maakt me niets uit"
Riemer na verlies koppositie: "Dat maakt me niets uit"

Er blijft een groot verschil tussen Anderlecht thuis of Anderlecht uit. Het kan tot dusver een ...

87
87
Boucaut velt duidelijk oordeel over penaltyfase Antwerp
Boucaut velt duidelijk oordeel over penaltyfase Antwerp

Antwerp leed zondagnamiddag al zijn zesde nederlaag in zeven wedstrijden in de Champions' Play-Off. ...

482
482
Domper Union: bekerfinale in gevaar voor sterkhouder
Domper Union: bekerfinale in gevaar voor sterkhouder

De Brusselse derby leverde zondagavond alleen maar verliezers op. Union en Anderlecht hielden elkaar ...

85
85
Kortrijk grijpt zijn kans en veroordeelt Eupen tot 1B
Kortrijk grijpt zijn kans en veroordeelt Eupen tot 1B

De Relegation Play-Off is zondagavond weer een beetje meer in een beslissende plooi gevallen. KV ...

200
200
Anderlecht baalt: "Als er één ploeg verdiende te winnen..."
Anderlecht baalt: "Als er één ploeg verdiende te winnen..."

Anderlecht is zondag zijn leidersplaats kwijtgespeeld. Paars-Wit kon immers alweer niet winnen op ...

341
341
Club Brugge grote winnaar na intense brilscore in Dudenpark
Club Brugge grote winnaar na intense brilscore in Dudenpark

De Brusselse derby tussen Union SG en RSC Anderlecht heeft zondagavond geen winnaar opgeleverd. ...

517
517
Heropstanding bij Club Brugge: "Werd er emotioneel van"
Heropstanding bij Club Brugge: "Werd er emotioneel van"

Club Brugge heeft zondagmiddag gouden zaken gedaan met zijn 1-2-zege op het veld van Antwerp FC. Het ...

633
633
Waterkansje Liverpool: Tottenham krijgt pak voor de broek
Waterkansje Liverpool: Tottenham krijgt pak voor de broek

De Engelse titelstrijd stevent af op een duel tussen Arsenal en Manchester City, maar ook Liverpool ...

56
56
Noodlot Anderlecht: Vertonghen uit, Ashimeru geeft over op veld
Noodlot Anderlecht: Vertonghen uit, Ashimeru geeft over op veld

RSC Anderlecht stond zondagavond onder zware druk voor zijn bezoek aan Union SG. Bij een nederlaag ...

451
451
Vrancken geeft oorzaak voor inzinking KRC Genk
Vrancken geeft oorzaak voor inzinking KRC Genk

KRC Genk leek zich na een matige reguliere competitie te herpakken met een geweldige start van de ...

288
288
'Everton bereidt vertrek Onana voor: vraagprijs vastgelegd'
'Everton bereidt vertrek Onana voor: vraagprijs vastgelegd'

Everton FC is inmiddels zeker van het behoud in de Premier League, maar blijft met de nodige ...

56
56
Vanaken grijnst na fraai compliment: "Mijn rol als aanvoerder"
Vanaken grijnst na fraai compliment: "Mijn rol als aanvoerder"

Club Brugge blijft voorlopig door de Champions' Play-Offs razen en boekte zondag alweer zijn zesde ...

354
354
OHL pakt scalp Standard, Promotion Play-Offs razend spannend
OHL pakt scalp Standard, Promotion Play-Offs razend spannend

OH Leuven heeft zijn supporters zondagnamiddag verwent met een 3-1-thuiszege tegen Standard, ook al ...

172
172