‘Fredberg tovert bekende gezichten uit zijn hoed’

‘Fredberg tovert bekende gezichten uit zijn hoed’

Volgens Le Soir is het vinden van een vervanger voor Jan Vertonghen de belangrijkste prioriteit voor Jesper Fredberg en de nieuwe scout Jasper Wouters in de komende wintermercato.

In de vorige zomerse transferperiode werden reeds verschillende centrale verdedigers grondig geanalyseerd door Anderlecht, waaronder enkele oude bekendes van Fredberg, Brian Riemer en de Belgische competitie, en mogelijk herneemt Sporting één of meerdere van deze dossiers in januari.

Back-up of vervanger Vertonghen: De belangrijkste prioriteit voor Fredberg

Vorig weekend kreeg Jan Vertonghen een trap tegen zijn slechte linkerenkel tijdens de wedstrijd tegen Cercle Brugge, en even werd een zware blessure gevreesd. “Ik hoop dat er niets gebroken is”, zei de Rode Duivel na de wedstrijd.

Aan het einde van het vorige seizoen kampte Vertonghen ook al met problemen aan dezelfde enkel, waardoor dit een gevoelige plek voor hem is. Vertonghen heeft inmiddels al een scan ondergaan, waaruit blijkt dat zijn enkel niet al te zwaar is geraakt.

Zijn blessure is gelukkig minder ernstig dan aanvankelijk gevreesd, maar hij is wel onzeker voor de komende topwedstrijd tegen AA Gent. Trainer Brian Riemer overweegt momenteel verschillende opties om zijn centrale verdediging te schikken voor de wedstrijd tegen AA Gent.

Er zijn enkele spelers die kunnen depanneren naast Zeno Debast, zoals Ludwig Augustinsson, Killian Sardella en zelfs Amadou Diawara, maar dit zijn geen ideale oplossingen. Daarnaast kunnen ook de jonge talenten Amando Lapage en Lucas Lissens uit de RSCA Futures-jeugd in overweging worden genomen.

De blessure van Vertonghen benadrukt echter de noodzaak voor Jesper Fredberg om in januari een betrouwbare vervanger of back-up te vinden voor de tweede helft van het seizoen.

Vertonghen is bovendien al 36 jaar, zijn contract loopt af, en hij heeft nog niet beslist over zijn toekomst bij de club, waardoor Fredberg zich best voorbereidt om een extra centrale verdediger aan te trekken op de transfermarkt.

Volgens Le Soir is het vinden van een vervanger voor Vertonghen zelfs de belangrijkste prioriteit voor Fredberg en de nieuwe scout Jasper Wouters in de komende wintermercato.

In de vorige zomerse transferperiode werden reeds verschillende centrale verdedigers grondig geanalyseerd door Anderlecht, en mogelijk herneemt Sporting één of meerdere van deze dossiers in januari.

M.B. Sörensen (Midtjylland): dromen van een nieuwe stap hogerop

Volgens La Dernière Heure en Het Nieuwsblad had Anderlecht vorige zomer zijn oog laten vallen op Mads Bech Sörensen, destijds verdediger bij Brentford FC. Sörensen is zeker geen onbekende voor zowel Jesper Fredberg als Brian Riemer.

De coach had eerder samengewerkt met Sörensen bij Brentford, terwijl Jesper Fredberg ook goed bekend is met de kwaliteiten van zijn landgenoot. Sörensen's intrinsieke kwaliteiten passen goed bij de filosofie van Riemer, mede dankzij zijn profiel als linksvoetige centrale verdediger die zowel korte als lange passes goed kan verzorgen.

Zijn meest opvallende kwaliteit ligt echter in een zeer specifiek aspect van het spel: Sörensen is namelijk in staat om inworpen van meer dan 40 meter te gooien. De Deense verdediger heeft zelfs een reputatie opgebouwd als een specialist in dit gebied.

“Het is totaal extreem”, vertelde inworptrainer Thomas Gronnemark aan The Telegraph tijdens een interview in 2020. “Het is fantastisch om met een vent als hem te werken. Hij heeft de langste inworp die ik ooit heb gezien bij de ongeveer 5000 spelers die ik heb gecoacht. Als hij niet de verste ingooier is in het wereldvoetbal, dan behoort hij zeker tot de allerbesten.”

Sörensen bevond zich geruime tijd op een zijspoor bij Brentford en hij vertrok vorige zomer naar FC Midtjylland, waar hij een contract tekende tot 2027. Op 24-jarige leeftijd zal hij ongetwijfeld nog een stap naar een hoger aangeschreven competitie ambiëren, en dan kan Anderlecht een interessante optie blijven voor hem.

N. Burgy (Viborg FF): wachten op een toptransfer

Jesper Fredberg heeft vertrouwen in het scoutingsapparaat van de club, dat wordt geleid door hoofdscout Dries Belaen, maar hij verkent hij ook duidelijk zijn eigen netwerk.

Volgens La Dernière Heure en Het Nieuwsblad waren er afgelopen zomer bijvoorbeeld gesprekken met de verdediger Nicolas Bürgy, die speelt voor Viborg FF, de voormalige club van Fredberg.

Hij bracht Bürgy naar Viborg tijdens de wintermercato van 2022, en zijn transfer bleek een groot succes te zijn. Fredberg is dus goed op de hoogte van wat Bürgy te bieden heeft, aangezien de 28-jarige verdediger vorig seizoen een van de beste verdedigers in de Superligaen was.

Volgens Tipsbladet waren de sterke prestaties van Bürgy een van de belangrijkste redenen waarom Anderlecht afgelopen zomer gesprekken voerde met Viborg over een mogelijke transfer van de Zwitserse verdediger.

In juni publiceerde Tipsbladet een lijst met de vijf beste centrale verdedigers in de Superligaen, waarbij Bürgy op de vierde plaats stond. Het feit dat Bürgy werd erkend als een juweeltje van de club, kan dan ook als een compliment gezien worden voor Fredberg.

Hoewel Bürgy zelden in de krantenkoppen verschijnt, bevestigt zijn plaatsing in de top vijf van beste centrale verdedigers in de Superligaen zijn grote verdiensten en kwaliteiten. Vandaag staat de Zwitserse verdediger nog steeds onder contract bij Viborg, tot en met juni 2025.

J. Panzo (Cardiff City): verhuurd zonder succes

De naam van de 23-jarige Engelsman zal waarschijnlijk een belletje doen rinkelen, aangezien hij in het seizoen 2019/20 op uitleenbasis voor Cercle Brugge speelde vanuit AS Monaco.

Op dat moment was Panzo een vaste waarde op de linksbackpositie bij de Brugse vereniging, maar in het verdere verloop van zijn carrière speelde hij vooral als centrale verdediger.

Zijn sportieve kwaliteiten passen alvast goed bij de visie van Jesper Fredberg en Brian Riemer. Panzo staat erom bekend dat hij graag opkomt met de bal aan zijn voet en zich comfortabel voelt in het balbezit, waardoor hij zelfs in het middenveld zijn mannetje kan staan.

Sommigen speculeren zelfs dat zijn toekomst wellicht ligt in een rol als nummer zes. Vorig seizoen zakte Panzo echter in de pikorde bij coach Steve Cooper van Nottingham Forest, en de club toonde begrip voor zijn wens om elders meer speeltijd te krijgen.

Er was interesse vanuit Engeland, met clubs als Coventry City, Birmingham City, West Bromwich Albion, Swansea City en Cardiff City, en uiteindelijk ging hij op uitleenbasis naar die laatste club.

Bij Cardiff komt Panzo echter maar weinig aan spelen toe, wat mogelijk betekent dat een overstap naar Anderlecht nog steeds tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.

I. Touré (FC Lorient): mission impossible voor Anderlecht

De Ivoriaanse Fransman wordt beschouwd als een veelbelovend talent in het Franse voetbal. Twee jaar geleden brak hij op 17-jarige leeftijd door bij Le Havre AC in de Ligue 2.

Grote clubs zoals Real Madrid, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Eintracht Frankfurt, Stade Rennes en Lille OSC toonden interesse in hem, en het leek er lange tijd op dat Manchester City zijn handtekening zou binnenhalen.

Uiteindelijk was het echter Olympique de Marseille die de strijd om IsaacTouré wist te winnen, maar door de felle concurrentie voor een plaats in de centrale verdediging en zijn positie als vierde keus, kreeg Touré maar beperkte speelkansen.

Daarom was Marseille bereid om hun veelbelovende talent te verkopen, wat de interesse wekte van meerdere clubs, waaronder Anderlecht, Club Brugge, Burnley FC, Lorient en Clermont. Touré heeft een opvallend atypisch profiel als voetballer.

Met zijn lengte van 2,06 meter en bijna 100 kilogram is hij een imposante, sterke en krachtige verdediger. Het fenomeen Touré houdt ervan om fysieke duels aan te gaan en contact te hebben met tegenstanders, waarbij zijn scherp anticipatievermogen ook opvalt.

Opmerkelijk is dat Touré naast zijn fysieke kracht ook uitstekende voetballende kwaliteiten bezit, tactische intelligentie, snelheid, progressieve passing, initiatief aan de bal en grote technische vaardigheden.

POLL: Wie moet Anderlecht proberen te halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Bayern loopt zoveelste blauwtje in zoektocht naar coach'
'Bayern loopt zoveelste blauwtje in zoektocht naar coach'

Voor de eerste keer in twaalf jaar moest Bayern München dit seizoen nog eens de titel aan een ...

10
10
Drama voor Club Brugge: sterkhouder maanden out
Drama voor Club Brugge: sterkhouder maanden out

Club Brugge heeft zondag de macht gegrepen in de Jupiler Pro League. Het ging met 1-2 winnen op het ...

320
320
'Feyenoord gunt Belgische sensatie fraaie beloning'
'Feyenoord gunt Belgische sensatie fraaie beloning'

Feyenoord boekte zondagavond een klinkende 5-0-overwinning tegen PEC Zwolle, maar moest desondanks ...

29
29
'Anderlecht wacht bang af voor Vertonghen en Ashimeru'
'Anderlecht wacht bang af voor Vertonghen en Ashimeru'

Anderlecht likt zijn wonden na de trip naar het Dudenpark. Het slaagde er opnieuw niet in om Union ...

182
182
TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht verliest sterkhouder, ruildeal Lukaku'
TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht verliest sterkhouder, ruildeal Lukaku'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

240
240
Patro-Eisden neemt afscheid in mineur van boegbeeld
Patro-Eisden neemt afscheid in mineur van boegbeeld

Patro Eisden zal volgend seizoen niet aantreden in de Jupiler Pro League. De Limburgse ploeg verloor ...

52
52
Degryse ziet sleutelpion doorbreken bij Anderlecht
Degryse ziet sleutelpion doorbreken bij Anderlecht

RSC Anderlecht geraakte niet verder dan een 0-0 gelijkspel op het veld van stadsgenoot Royal Union ...

211
211
Mertens zet Galatasaray in vuur en vlam samen met zoontje Ciro (🎥)
Mertens zet Galatasaray in vuur en vlam samen met zoontje Ciro (🎥)

Prachtige beelden uit Turkije. In Instanbul heeft Galatasaray, het team van Dries Mertens, een ...

82
82
Ex-bondscoach haalt 'klein kantje' van Riemer onderuit
Ex-bondscoach haalt 'klein kantje' van Riemer onderuit

De Brusselse derby tussen RSC Anderlecht en Royal Union SG eindigde in een 0-0 gelijkspel. Een ...

282
282
Degradant Eupen woedend na verlies tegen KVK
Degradant Eupen woedend na verlies tegen KVK

Eupen zal volgend seizoen niet meer te zien zijn in de Jupiler Pro League. Na acht seizoen in de ...

296
296
Historische week Club Brugge? "Het is niet meer normaal"
Historische week Club Brugge? "Het is niet meer normaal"

In het Belgische voetbal is een erg belangrijke week aangebroken. Donderdag wordt immers de ...

575
575
Droomtransfer voor 'uitzonderlijke' Duivel: "PSG of City"
Droomtransfer voor 'uitzonderlijke' Duivel: "PSG of City"

Terwijl de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog op volle toeren draait, is de beslissing in de ...

148
148
Crisis Standard: Leko houdt spelers anderhalf uur vast
Crisis Standard: Leko houdt spelers anderhalf uur vast

Standard leeft met een bang hartje naar het komende seizoen toe. Zo hebben de eigenaars van 777 ...

222
222
Emotionele Van Crombrugge heeft gebroken hart: "Grote uitdaging"
Emotionele Van Crombrugge heeft gebroken hart: "Grote uitdaging"

Hendrik Van Crombrugge heeft er voorlopig niet zo'n leuke passage opzitten in zijn voetballoopbaan. ...

433
433
Hayen spreekt zich uit over titelkansen Club Brugge
Hayen spreekt zich uit over titelkansen Club Brugge

Er komt voorlopig maar geen einde aan de hoogvorm van Club Brugge in de Champions' Play-Offs. Zondag ...

523
523