Anderlecht rekent brutaal af met ‘Verbeke-toptransfer’

Anderlecht rekent brutaal af met ‘Verbeke-toptransfer’

Peter Verbeke hoopte dat Nilson Angulo zou uitgroeien tot een echt goudhaantje voor Anderlecht, maar in anderhalf jaar tijd is de situatie van Ecuadoriaan er zwaar op achteruit gegaan.

Angulo, 20 jaar ondertussen, kreeg vorig seizoen een handvol invalbeurten bij de eerste ploeg van Anderlecht, maar hij wacht nog steeds op de speelminuten - én zelfs zijn eerste selectie - in het huidige seizoen.

Het dure goudhaantje van Peter Verbeke

De grote vakantie stond voor de deur en de transfermarkt was nog niet geopend, maar Anderlecht had in de vroege zomer van 2022 al drie versterkingen aan boord: Sebastiano Esposito (Internazionale, huur), Abdulrazaq Ishaq (Norrköping, 3 miljoen), en Nilson Ángulo (LDU Quito, 1,9 miljoen).

Het was duidelijk dat Anderlecht geen tijd kon verspillen, want de ploeg stond voor een snelle wederopbouw onder leiding van CEO Peter Verbeke en de nieuwe coach Felice Mazzu. Verbeke streefde naar een evenwicht tussen ervaren spelers en jong talent, maar tijdens de zomermercato van 2022 neigde de balans sterk naar de kant van de jeugd.

Verbeke had enorm veel vertrouwen in Ángulo, wat bleek uit de aanzienlijke transfersom van bijna 2 miljoen euro voor een relatief onbekende 18-jarige speler met beperkte ervaring. Deze transfer weerspiegelde de realiteit van Anderlecht in die tijd, waarbij risicovolle investeringen geen uitzondering waren in het Lotto Park.

“Je moet ook beseffen dat wij veel minder middelen hadden dan clubs als Antwerp of Brugge om onze kern te versterken. Dat valt gewoon niet te ontkennen”, zei Peter Verbeke vorig jaar in Sport/Voetbalmagazine.

Anderlecht werkte destijds met een beperkt transferbudget, wat betekende dat er op de transfermarkt op een erg creatieve en zuinige manier gehandeld moest worden.

Angulo bij Anderlecht: dribbelaar en showverkoper

Peter Verbeke koesterde hoge verwachtingen van Nilson Ángulo en hij hoopte dat de tieneraanvaller zou uitgroeien tot een echt goudhaantje voor Anderlecht.

In Ecuador stond hij bekend als een van de grootste opkomende sterren, het jonge talent werd zelfs verkozen tot Belofte van het Jaar in de Ecuadoriaanse Serie A en maakte al zijn debuut in het nationale elftal.

Wat Ángulo extra interessant maakte, was zijn enorme offensieve veelzijdigheid. Bij LDU Quito speelde hij zowel als centrale aanvaller, op de linker- of rechterflank, en zelfs als aanvallende middenvelder of valse negen.

Ángulo was (en is nog steeds) een uiterst attractieve speler, die al snel uitgroeide tot een publiekslieveling in Quito en de meest begaafde dribbelaar in de Ecuadoriaanse competitie.

Toen Ángulo een contract tekende bij Anderlecht voor vijf jaar, leek het erop dat de club een belangrijke slag had geslagen. “We volgen Nilson al een hele tijd en het was duidelijk dat hij wedstrijd na wedstrijd progressie boekte”, zei Verrbeke bij de aanstelling van de Ecuadoriaan.

“Hij is uiteraard nog jong en zal wat tijd nodig hebben om zich aan te passen, maar met zijn goede dribbel kan hij toch al snel van waarde zijn voor het team.”

Hoewel Ángulo intrinsiek de juiste kwaliteiten en voldoende talent bezat om te slagen bij RSC Anderlecht, bleek in het verleden dat Zuid-Amerikaanse spelers vaak de tijd nodig hebben om zich aan te passen aan het Europese voetbal, zoals eerder werd gezien met voormalige Anderlecht-spelers zoals Matias Suarez en Nicolas Frutos.

Niettemin was het veelbelovend dat Ángulo in de zomer van 2022 meteen bij de A-kern aansloot, en zijn eerste wedstrijden tijdens de voorbereiding van het seizoen 2022/22 beloofden veel goeds.

In een oefenwedstrijd tegen Helmond Sport toonde Ángulo zijn kunstjes op de rechterflank, waarbij hij zijn tegenstander voorbij snelde met onder meer een heerlijk opwippertje.

Angulo vergooit kansen bij Brian Riemer

Nilson Ángulo moest wennen aan het Belgische voetbal, het leven in België en zelfs aan zijn voeding. Bovendien moest hij vorig seizoen zijn voorbereiding enigszins vertragen vanwege kleine fysieke ongemakken.

Als gevolg daarvan kreeg de jonge aanvaller voornamelijk speeltijd bij de RSCA Futures, waar hij werd gecoacht door Robin Veldman, in plaats van veel speelkansen te krijgen in het eerste elftal. “Ik was betrokken bij het scoutingsproces van Nilson", zei Robin Veldman, toen coach van de RSCA Futures, aan La Dernière Heure.

“Ik heb veel van zijn wedstrijden in Ecuador gezien. Gezien de kwaliteiten die ik daar heb waargenomen, kunnen we veel van hem verwachten. Het is een veelbelovende start, en ik hoop dat hij binnenkort tot bloei komt.”

In het eerste elftal van Anderlecht kreeg Ángulo zelden speeltijd vorig seizoen. Een van zijn zeldzame invalbeurten kreeg hij in een wedstrijd tegen Ludogorets van Brian Riemer, maar helaas voor de Ecuadoriaan verliep deze invalbeurt niet zoals gehoopt.

Het Nieuwsblad schreef dat de zwakke invalbeurt van Angulo een rare inval van coach Riemer was. Alles mislukte voor de jonge aanvaller tegen de Bulgaren, en hij vond totaal zijn draai niet.

Ángulo, de grote sensatie op het WK U20 vorige zomer

In het voorbije tussenseizoen was Nilson Ángulo vastberaden om meer speeltijd te krijgen en een grotere impact te hebben in het eerste team van Anderlecht.

Deze ambitie werd krachtig onderstreept door een indrukwekkende prestatie tijdens het WK U20 afgelopen zomer. Hoewel Ecuador in de achtste finales werd uitgeschakeld door Zuid-Korea, was Ángulo een van de spelers van het toernooi waar alle open op gericht waren.

Hij leverde maar liefst drie assists en maakte tal van verbluffende dribbels. Op YouTube werden zelfs compilaties gemaakt waarin hij werd vergeleken met Neymar. “Het verhaal van Angulo bij Anderlecht lijkt nog niet verloren”, voorspelde Het Nieuwsblad.

“Hij is nog jong, zijn contract loopt nog tot 2027. Na zijn aanpassingsjaartje, en een vertrouwensboost op het WK U20, ontploft hij volgend seizoen misschien wel in het shirt van paars-wit?”

Wordt Angulo de eeuwige belofte van Anderlecht?

Dit seizoen heeft Nilson Ángulo nog geen enkele minuut gespeeld in het eerste elftal van Anderlecht en heeft hij zelfs nog geen enkele keer de wedstrijdselectie gehaald.

De huidige situatie van de jonge Ecuadoriaan lijkt nog zorgwekkender dan vorig seizoen, en een belangrijk probleem is het gebrek aan kennis van de Engelse taal. Ángulo spreekt enkel Spaans, wat niet overeenkomt met een van de drie voertalen die in de kleedkamer van Anderlecht worden gebruikt.

Aangezien ook Luis Vazquez zich in dezelfde situatie bevindt, heeft Anderlecht de intensiteit van de Engelse lessen al een tijdje geleden opgevoerd voor de Spaanstalige spelers.

Ángulo toont zijn tegenstanders in de Challenger Pro League vaak alle kleuren van de regenboog met zijn acties en dribbels, maar hij is volgens Het Nieuwsblad op dit moment een van de spelers van de RSCA Futures die het dichtst bij het eerste elftal staan.

Marink Reedijk, de huidige coach van de RSCA Futures, merkt echter op dat de snelle en behendige Ecuadoriaan nog te weinig beslissend is. “Angulo beschikt over heel wat individueel talent, maar dat geldt ook voor zijn ploegmaats”, zei Reedijk.

“Het komt erop aan om die kwaliteiten om te zetten in resultaten en wat je op training toont, ook door te trekken naar de wedstrijden. Niet alle Futures zullen op het hoogste vlak doorbreken.”

Op dit moment wachten we nog steeds op de eerste selectie en speelminuten voor Ángulo bij het eerste team in dit seizoen. De tijd dringt stilaan voor de Ecuadoriaan, die ondertussen al 20 jaar geworden is.

POLL: Angulo moet meer kansen krijgen bij Anderlecht

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Sterkhouder schokt Man Utd: deur open voor vertrek
Sterkhouder schokt Man Utd: deur open voor vertrek

Volgend seizoen zien we Manchester United niet in de Champions League, want met nog vier wedstrijden ...

10
10
TRANSFERUURTJE: 'Transferbom Man City, leegloop bij KV Mechelen'
TRANSFERUURTJE: 'Transferbom Man City, leegloop bij KV Mechelen'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

61
61
'Witsel ziet ploegmaat vertrekken, maar Atlético heeft vervanger klaar'
'Witsel ziet ploegmaat vertrekken, maar Atlético heeft vervanger klaar'

De kans lijkt groot dat Atlético Madrid het volgend seizoen zal moeten stellen zonder ...

14
14
Fiorentina krijgt stevige klap vlak voor duel met Club Brugge
Fiorentina krijgt stevige klap vlak voor duel met Club Brugge

Club Brugge neemt het donderdagavond op tegen het Italiaanse Fiorentina in de halve finales van de ...

413
413
Engelse media in de ban van 'opstootje' tussen Bellingham en Kane (🎥)
Engelse media in de ban van 'opstootje' tussen Bellingham en Kane (🎥)

Bayern München en Real Madrid speelden afgelopen dinsdag 2-2 gelijk in de halve finale van de ...

61
61
Luxeprobleem voor Tedesco: "Hij moet er bij zijn op het EK"
Luxeprobleem voor Tedesco: "Hij moet er bij zijn op het EK"

Het EK in Duitsland komt stilaan dichterbij en dat betekent dat bondscoach Domenico Tedesco knopen ...

168
168
Van den Brom (ex-Anderlecht) vindt nieuwe club in z'n thuisland
Van den Brom (ex-Anderlecht) vindt nieuwe club in z'n thuisland

John van den Brom is woensdag aangesteld als nieuwe coach van het Nederlandse Vitesse. De club ...

43
43
'Beerschot vreest voor noodscenario vlak na titel'
'Beerschot vreest voor noodscenario vlak na titel'

Beerschot VA kroonde zich dit seizoen ietwat verrassend tot kampioen in de Challenger Pro League en ...

177
177
Club-aanhang reageert unaniem na afscheid Mannaert
Club-aanhang reageert unaniem na afscheid Mannaert

Club Brugge neemt na dit seizoen definitief afscheid van Vincent Mannaert. Dat hij zou stoppen als ...

484
484
Zwakke schakel bij Real aangeduid: "Ik ergerde me dood"
Zwakke schakel bij Real aangeduid: "Ik ergerde me dood"

In de halve finales van de Champions League behoudt Real Madrid alle kansen om door te stoten. De ...

134
134
Steun voor competitie mét play-offs: "Goed voor iedereen"
Steun voor competitie mét play-offs: "Goed voor iedereen"

De Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League stevent opnieuw op een razend spannende ontknoping ...

524
524
<strong>Spooktransfer Vermeeren ontaardt in totale nachtmerrie</strong>
Spooktransfer Vermeeren ontaardt in totale nachtmerrie

De transfer van Arthur Vermeeren naar Atl&eacute;tico Madrid begon als een droom, maar is snel ...

1236
1236
Over en uit in Courtois-soap? "Zou verloren energie zijn"
Over en uit in Courtois-soap? "Zou verloren energie zijn"

Het heeft er alle schijn van dat Thibaut Courtois komend weekend zijn eerste wedstrijd van het ...

203
203
'Cercle rekent zich rijk: topclub pusht voor Denkey'
'Cercle rekent zich rijk: topclub pusht voor Denkey'

Traditiegetrouw zal de Jupiler Pro League komende zomer weer afscheid nemen van verschillende ...

507
507
Fiorentina gewaarschuwd: "De twee gevaarlijkste spelers van Club"
Fiorentina gewaarschuwd: "De twee gevaarlijkste spelers van Club"

Terwijl de titelstrijd in de Jupiler Pro League op volle toeren draait, is de knop bij Club Brugge ...

405
405