Duivels in nesten: Tedesco wijst vijftal kordaat de deur

Duivels in nesten: Tedesco wijst vijftal kordaat de deur

Kevin De Bruyne, Leandro Trossard, Thibaut Courtois, Roméo Lavia en nog tal van anderen: het lijstje met afwezigen bij de Rode Duivels oogt helaas indrukwekkend. Toch kregen een aantal prominente internationals nog steeds geen uitnodiging van Domenico Tedesco in de bus. Een veeg teken dat zij hun EK-ambities stilaan mogen opbergen?

Na de kater in Qatar moest de opvolger van Roberto Martinez, die zich te lang bleef vastklampen aan de Gouden Generatie, met de grove borstel door de verouderde selectie gaan. Toby Alderweireld, Eden Hazard en Simon Mignolet hielpen hem daarbij een handje door de eer aan zichzelf te houden. Een voorbeeld dat Axel Witsel en Nacer Chadli, voor wie de boodschap snel duidelijk was, nadien volgden.

Kordater dan Martinez

Het einde van een tijdperk: Dries Mertens moet zijn afscheid nog officieel aankondigen, maar van de oudgedienden schiet zo alleen nog Jan Vertonghen over. Samen met Romelu Lukaku, Yannick Carrasco, Michy Batshuayi, doelmannen Mats Sels en Thomas Kaminski en normaal gezien ook nog De Bruyne en Courtois is de recordinternational de enige dertiger die deel uitmaakt van Tedesco zijn vaste kern.

Hoewel hij op sommige posities nog speurt naar waardige vervangers voor de afgezwaaide tenoren, een lastige karwei waarbij de Duitser af en toe zelfs een wit konijn uit zijn hoed durft te toveren, krijgt zijn groep stilaan reeds vorm. Voor zijn vier interlandperiodes tot dusver riep Tedesco in totaal 'slechts' 33 spelers op, met Mandela Keita, Arthur Vermeeren en Zinho Vanheusden als laatste toevoegingen.

Die laatste twee louter omwille van blessures, in de vorige zes matchen tevens een factor. Ook zonder andere omstandigheden, zoals Charles De Ketelaere en Zeno Debast hun deelname aan het EK U21, stond de teller nog lager. En dat tijdens een vernieuwingsproces. Een schril contrast met Martinez, die knopen pas voor een toernooi doorhakte. Dan gaat Tedesco met zijn selecties op maat kordater te werk.

Pech voor Praet

Vijf van de 30 spelers die hij voorafgaand aan dit tweeluik selecteerde kwamen nooit in actie. Behalve keepers Kaminski en Arnaud Bodat gaat het om Hans Vanaken, Dennis Praet en Thomas Meunier, die er allen niet meer bij zijn. Die laatste twee vertoeven momenteel wel in de ziekenboeg, maar Tedesco liet hen bij de vorige twee bijeenkomsten al links liggen. Nochtans waardeert hij hun profmentaliteit.

Dankzij de schaarste rechts achterin behoudt Meunier daarom toch nog een waterkansje. Anders dan zijn voormalige ploegmaat Olivier Deman aan de overkant maakte Hugo Siquet blijkbaar weinig indruk op de bondscoach, die het dit keer simpelweg zonder back-up voor Timothy Castagne doet. De overige alternatieven zijn dan ook beperkt. Zo is Alexis Saelemaekers zelf nog op de weg terug na een blessure.

Bovendien is hij een offensiever type, en ligt hij na het mislukt experiment als linksback tegen Duitsland evenmin in de bovenste schuif. Tedesco kruist allicht stiekem de vingers dat Meunier straks alsnog aan spelen toekomt bij Borussia Dortmund. Helaas voor Praet blijft de weelde op het middenveld een pak groter. Zo wordt Vanaken zelfs zonder De Bruyne en Trossard voor de tweede keer op rij gepasseerd.

Jong geweld op middenveld

Tedesco zet nu in op Carrasco, De Ketelaere of ondanks zijn vormdip zelfs Youri Tielemans om hun taak als spelverdeler over te nemen. Nochtans schoot Vanaken prima uit de startblokken, en beschikt in de huidige kern niemand over een vergelijkbaar profiel. Ook als wapen in de lucht heeft hij zijn nut. Is de 31-jarige aanvoerder van Club Brugge een slachtoffer van de beoogde verjonging in de kleedkamer?

Ook op Mike Trésor, net als Vanaken in juni wel nog van de partij toen De Bruyne en Trossard eveneens allebei verstek gaven, wordt nu niet gerekend. Mede door een blessure die hem een maand geleden aan de kant hield verteert de toenmalige debutant zijn overstap naar Burnley nogal moeizaam. Niet onlogisch dus, al is het gezien de vele afzeggers ook voor hem misschien toch een teken aan de wand.

In de pikorde blijken de jonge veulens van Antwerp al over hen gewipt, net zoals Aster Vranckx die dit keer wel bij de Jonge Duivels blijft. En dan ligt Lavia nog in de lappenmand. Hij is een van de vijf spelers die nog maar één keer mocht opdraven onder Tedesco. Deman en Debast blijven wel vaste klanten in de selectie, Siquet viel zopas af. Sebastiaan Bornauw en Leander Dendoncker zitten evenwel in nesten.

Vakantieplannen

Op hun positie centraal achterin haakte Ameen Al-Dakhil af, maar als vervanger koos de bondscoach dus voor Vanheusden. Nadat hij aanvankelijk nog de voorkeur kreeg op Al-Dakhil zet Bornauw, op de bank verzeild geraakt in Wolfsburg, zo opnieuw een stapje achteruit. Dat bleek eigenlijk reeds in juni, toen hij samen met Dendoncker nog mocht depanneren voor het afwezige duo Vertonghen en Debast.

Die eerste maakte tegen Oostenrijk geen beste beurt, waarna hij tot overmaat van ramp afhaakte voor de verplaatsing naar Estland. In plaats van Bornauw zijn kans te gunnen werd Vertonghen in allerijl dan maar nog vlug opgelapt. In tegenstelling tot Dendoncker is hij allicht wel nog niet volledig van de radar verdwenen. Naar eigen zeggen houdt Tedesco een 35-tal kandidaat-internationals continu in de gaten.

Met ook nog Maxim De Cuyper en Hugo Cuypers is het lijstje al min of meer vol. Al ziet het er alsmaar meer naar uit dat Vanaken, Praet, Dendoncker en mogelijk zelfs Bornauw en Meunier definitief werden geschrapt. Voorlopig althans, want soms kan het snel gaan. Vraag dat maar aan Vermeeren, die volgens Tedesco zijn plek in de selectie overigens niet snel meer zal afstaan nu hij ze 'eindelijk' heeft veroverd.

Van zodra iedereen fit is worden de plaatsjes er op die manier dus alleen maar duurder op, waarbij de jeugd dan nog een streepje voor heeft. Tenzij het gek loopt, en hij bij Anderlecht de pannen van het dak speelt, hoeft ook pakweg Thorgan Hazard daarom geen telefoontje meer te verwachten. Zeg nooit 'nooit', maar wie er nu nog niet bij was mag voorzichtig plannen beginnen maken voor volgende zomer.

AD

POLL: Wie van deze 5 kan de Rode Duivels nog het meest bijbrengen?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Italiaans gevloek na één fase tegen Club: "Kan Fiorentina finale kosten"
Italiaans gevloek na één fase tegen Club: "Kan Fiorentina finale kosten"

Club Brugge zal komende woensdag zwaar aan de bak moeten indien het alsnog de finale van de ...

36
36
<strong>‘Driedubbele transferklapper: Antwerp gooit het roer om’</strong>
‘Driedubbele transferklapper: Antwerp gooit het roer om’

Met de afwezigheid van Marc Overmars vertrouwt de club op Sven Jaecques en Joachim Vercaigne als ...

97
97
'Anderlecht greep in januari naast Rode Duivel'
'Anderlecht greep in januari naast Rode Duivel'

De spelersgroep van Anderlecht heeft het voorbije jaar een stevige transformatie ondergaan. Vooral ...

157
157
'Leegloop KV Mechelen: Inter meldt zich voor revelatie'
'Leegloop KV Mechelen: Inter meldt zich voor revelatie'

KV Mechelen zette de voorbije maanden straffe prestaties neer. Het klom na de aanstelling van Besnik ...

129
129
Dolberg geeft grote hint over toekomst bij Anderlecht
Dolberg geeft grote hint over toekomst bij Anderlecht

Anderlecht mag op vier speeldagen van het einde nog steeds dromen van de titel. Paars-Wit prijkt nog ...

209
209
Nieuwe Belgische club? Hasi licht tipje van de sluier
Nieuwe Belgische club? Hasi licht tipje van de sluier

KV Mechelen neemt het zaterdag op tegen AA Gent en wil dan zijn laatste kans grijpen om een gooi te ...

239
239
<strong>Totale ramp Club Brugge: prestigetransfer eindigt in fiasco</strong>
Totale ramp Club Brugge: prestigetransfer eindigt in fiasco

Club Brugge investeerde zwaar in de komst van Dedryck Boyata, zo&rsquo;n anderhalf miljoen euro ...

541
541
'Arsenal duwt stevig door voor tweede Rode Duivel'
'Arsenal duwt stevig door voor tweede Rode Duivel'

De Rode Duivels willen komende zomer een goed parcours afleggen tijdens het EK, verschillende van ...

92
92
'Van Bommel verlaat Antwerp: absolute droomclub genoemd'
'Van Bommel verlaat Antwerp: absolute droomclub genoemd'

Antwerp FC zal na het seizoen op zoek moeten naar een nieuwe hoofdtrainer. Vrijdag werd namelijk ...

161
161
'Hayen staat voor hartverscheurende keuze bij Club Brugge'
'Hayen staat voor hartverscheurende keuze bij Club Brugge'

Club Brugge wil komende woensdag geschiedenis schrijven door zich ten koste van ACF Fiorentina te ...

747
747
'Steunpilaar vertrekt: Anderlecht gaat voor 20 miljoen'
'Steunpilaar vertrekt: Anderlecht gaat voor 20 miljoen'

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor zijn eerste landstitel sinds 2017. Maar ondertussen ...

445
445
Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"
Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"

Ondanks de 3-2-nederlaag in de heenmatch tegen ACF Fioretina, blijft er voor Club Brugge nog heel ...

559
559
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co

Ook in de Premier League draait de degradatiestrijd op volle toeren. Daarin wist Luton Town ...

63
63
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje

Ook in de zevende (!) wedstrijd onder Bart Goor heeft Westerlo vanavond niet gewonnen. De Kemphanen ...

104
104
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen

RSC Anderlecht blijft op kop staan in de Champions' Play-Offs, toch werden de titelkansen in de ...

335
335