Riemer op de vingers getikt door explosieve Schmeichel-blitz

Riemer op de vingers getikt door explosieve Schmeichel-blitz

Hoewel Kasper Schmeichel tot nu toe niet veel werk heeft gehad in zijn gespeelde wedstrijden tegen KAS Eupen en Club Brugge, heeft Anderlecht nu ook officieel voor hem gekozen als de eerste doelman van de ploeg.

Voorlopig heeft Schmeichel wel nog niet aangetoond waarom hij een betere doelman zou zijn dan Maxime Dupé, die met uitzondering in de wedstrijd tegen KV Kortrijk onberispelijk stond te keepen dit seizoen.

Schmeichel kreeg geen garanties

Kasper Schmeichel is niet zomaar naar Anderlecht gekomen om een rol in de schaduw op te nemen. Jesper Fredberg verklaarde op Mauve + Gold dat Schmeichel Anderlecht boven vele andere clubs heeft gekozen omdat hij bij Anderlecht iets wil bereiken.

De Deense doelman leverde zelfs serieus in om naar het Lotto Park te komen, volgens Het Nieuwsblad bedraagt zijn bruto jaarsalaris 250.000 euro, wat zo’n tien keer minder is dan wat hij bij OGC Nice verdiende.

Bovendien heeft Schmeichel de eerste stap gezet door zelf contact op te nemen met Jesper Fredberg nadat hij Nice had verlaten. Dit benadrukt dat Schmeichels keuze voor Anderlecht niet gebaseerd is op financiële overwegingen, maar vooral op sportieve motivatie en ambitie.

Schmeichel wil via Anderlecht namelijk met de Deense nationale ploeg naar het Europees Kampioenschap 2024. “De opportuniteit van Schmeichel kwam heel laat in de zomer”, zei Fredberg op Mauve + Gold.

“Wanneer iemand als Schmeichel een grote bereidwilligheid toont om naar ons te komen, dan mag je niet twijfelen.” Fredberg en Brian Riemer hebben naar de buitenwereld toe echter altijd ontkend dat Schmeichel garanties kreeg voor een basisplaats.

“Dan kan ik beter stoppen als coach”, zei Riemer.

Riemer kiest onmiddellijk voor Schmeichel

“Geen enkele speler krijgt hier garanties of beloftes om te spelen. Niet van Jesper en niet van mij. Duidelijker kan ik niet zijn”, benadrukte Brian Riemer. Het is wel een feit dat Kasper Schmeichel meteen een basisplaats bij Anderlecht kreeg zodra hij fit werd bevonden na een blessure aan de ribben.

Dit gebeurde zelfs meteen in de Klassieker tegen Club Brugge, waardoor Maxime Dupé onmiddellijk zijn plaats onder de lat moest afstaan. Dit kan worden gezien als een groot teken van vertrouwen van de technische staf in Schmeichel.

“We wilden eerst wat van hem zien”, verklaarde Riemer de switch van Dupé naar Schmeichel onder de lat. “Dit is geen bindende beslissing voor de toekomst. Ik kijk voor elke wedstrijd naar tactische elementen en de prestaties van mijn spelers. Vandaag staat Schmeichel in de goal”, aldus de coach voor de match tegen Club Brugge.

Voor velen leek de keuze om Schmeichel tegen Club Brugge op te stellen veel te snel te komen, maar Ludo Vandewalle, chef Voetbal bij Het Nieuwsblad, was het daar niet mee eens.

“Verbazend hoe daar door sommigen nog verrast op werd gereageerd. Schmeichel is toch niet naar een club die door Denen wordt gerund gekomen om op de bank te zitten. Dupé is tweede doelman zolang Schmeichel fit is.”

Riemer zet Schmeichel niet meer uit de ploeg

Onder het toeziend oog van zijn vader maakte Kasper Schmeichel een vlekkeloos debuut voor Anderlecht. De doelman stond meteen onder immense druk in zijn eerste Klassieker en hij werd door iedereen onder vergrootglas gelegd, maar de ervaren Deen liet zich hierdoor allerminst van de wijs brengen.

Schmeichel werd amper op de proef gesteld in de wedstrijd tegen Club Brugge en viel geen enkele schuld te verwijten bij de 1-1 van Andreas Skov Olsen. “Het doelpunt van Skov Olsen is gewoon diens kwaliteit, daar kon je als keeper weinig aan doen”, stelde Marc Degryse vast.

Schmeichel behield ook zijn positie in het doel van Anderlecht tijdens de volgende wedstrijd tegen KAS Eupen. “Hij kreeg tegen Brugge niet echt de kans zich te bewijzen”, zei Brian Riemer voor de match Am Kehrweg.

Tegen de Panda's had Schmeichel echter aanzienlijk meer werk te verrichten. Hij toonde zijn kwaliteiten met uitstekende reddingen op de doelpogingen van Isaac Nuhu en vooral van Yentl Van Genechten. “Behoudens een blessure zet Riemer hem dit seizoen niet meer uit de ploeg”, voorspelde De Zondag.

Nu is het ook officieel: Schmeichel numero uno

Hoewel Kasper Schmeichel tot nu toe niet veel werk heeft gehad in zijn gespeelde wedstrijden tegen KAS Eupen en Club Brugge, heeft Anderlecht duidelijk voor hem gekozen als de eerste doelman van de ploeg.

Het enige wat nog ontbrak, was de officiële bevestiging van Brian Riemer, die er vrijdag uiteindelijk kwam op de persconferentie voor de match tegen KV Mechelen.

“Hij speelde de jongste twee matchen en zal ook tegen Mechelen in doel staan. Ik heb daarover niet expliciet met Maxime Dupé gepraat, maar voetballers zijn niet dom”, zei de coach. “Maxime begreep de situatie al wel. Ik heb wel voor de hele groep gezegd dat die keuze niet definitief is.”

Zal Schmeichel wel beter doen dan Dupé?

Hoewel Kasper Schmeichel veel ervaring en internationale klasse bezit, heeft hij (voorlopig) nog niet aangetoond waarom hij een betere doelman zou zijn dan Maxime Dupé. Riemer prijst Schmeichel om zijn uitstekende lange bal, en zijn lange passes (71%) blijken inderdaad effectiever te zijn dan die van Dupé (60%).

Vooral in de wedstrijd tegen KAS Eupen was dit een belangrijk wapen, omdat er toen met de Argentijn een dankbaar profiel op het veld stond die de bal aan de overkant kon opvangen. Aan de andere kant presteert Dupé veel beter in kortere passing, zowel in de opbouw als in de precisie van zijn passes.

Het is dan ook geen toeval dat de zwakke punten van Schmeichel vooral liggen in zijn voetballende capaciteiten (en daarnaast het uitkomen bij hoge ballen.)

Schmeichel moest tot nu toe in twee wedstrijden telkens drie reddingen maken en hij werd in elke match ook één keer gepasseerd.

Hierdoor is zijn reddingspercentage voorlopig relatief laag (66%), terwijl Dupé tot de top tien doelmannen in België behoort wat betreft dat aspect (74%), terwijl de Fransman over het algemeen ook meer punten pakt(e).

Aan de andere kant is de balans voor Schmeichel voorlopig zeker positief, gezien hij meer expected goals against telt dan daadwerkelijke tegendoelpunten. Zijn sterke punten liggen vooral bij zijn scherpe reflexen, zoals hij al heeft laten zien tegen Eupen, en hij staat ook bekend als een specialist op het gebied van penalty's.

POLL: Wie kiest u in doel bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Van Bommel verlaat Antwerp: absolute droomclub genoemd'
'Van Bommel verlaat Antwerp: absolute droomclub genoemd'

Antwerp FC zal na het seizoen op zoek moeten naar een nieuwe hoofdtrainer. Vrijdag werd namelijk ...

22
22
'Hayen staat voor hartverscheurende keuze bij Club Brugge'
'Hayen staat voor hartverscheurende keuze bij Club Brugge'

Club Brugge wil komende woensdag geschiedenis schrijven door zich ten koste van ACF Fiorentina te ...

205
205
'Steunpilaar vertrekt: Anderlecht gaat voor 20 miljoen'
'Steunpilaar vertrekt: Anderlecht gaat voor 20 miljoen'

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor zijn eerste landstitel sinds 2017. Maar ondertussen ...

158
158
Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"
Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"

Ondanks de 3-2-nederlaag in de heenmatch tegen ACF Fioretina, blijft er voor Club Brugge nog heel ...

347
347
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co

Ook in de Premier League draait de degradatiestrijd op volle toeren. Daarin wist Luton Town ...

42
42
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje

Ook in de zevende (!) wedstrijd onder Bart Goor heeft Westerlo vanavond niet gewonnen. De Kemphanen ...

76
76
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen

RSC Anderlecht blijft op kop staan in de Champions' Play-Offs, toch werden de titelkansen in de ...

228
228
Ultieme revanche: Peter Maes pakt promotie naar Eredivisie
Ultieme revanche: Peter Maes pakt promotie naar Eredivisie

Ondanks een meer dan behoorlijke carrière als hoofdtrainer, was Peter Maes de voorbije jaren ...

121
121
Akkoordje in Play-Downs? "Zou me ten zeerste verrassen"
Akkoordje in Play-Downs? "Zou me ten zeerste verrassen"

Het titeldebat in de Jupiler Pro League woedt op volle toeren, maar ook de degradatiestrijd is nog ...

218
218
'Xavi laat zich gelden: naam droomtarget lekt uit'
'Xavi laat zich gelden: naam droomtarget lekt uit'

Xavi Herandez zal komend seizoen dan toch aan boord blijven als hoofdcoach van FC Barcelona. Maar ...

146
146
Vanaken imponeert in Europa: "Een model kapitein"
Vanaken imponeert in Europa: "Een model kapitein"

In de heenmatch van de halve finales van de Conference League heeft Club Brugge zijn meerdere moeten ...

370
370
Vanhaezebrouck bejubelt tweetal: "Hij houdt ons recht"
Vanhaezebrouck bejubelt tweetal: "Hij houdt ons recht"

In de Europe Play-Offs kan de strijd om de eindzege dit weekend in een beslissende plooi vallen. De ...

120
120
'Duizelingwekkend salaris ligt te wachten op De Bruyne'
'Duizelingwekkend salaris ligt te wachten op De Bruyne'

Manchester City krijgt zaterdagavond het bezoek van Wolverhampton Wanderers, opnieuw een cruciaal ...

632
632
Bekende opvolger Van Bommel? 'Antwerp zoekt duidelijk profiel'
Bekende opvolger Van Bommel? 'Antwerp zoekt duidelijk profiel'

Antwerp FC bereidt zich momenteel volop voor op de bekerfinale van komende week. Maar ondertussen ...

428
428
Anderlecht heeft beet: megatalent kiest voor Paars-Wit
Anderlecht heeft beet: megatalent kiest voor Paars-Wit

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor de landstitel en maakt zich op voor een cruciale match ...

359
359