Alarmfase rood: Club Brugge maakt zich zorgen om Skov Olsen

Alarmfase rood: Club Brugge maakt zich zorgen om Skov Olsen

Club Brugge ruilt de vrieskou van Noorwegen zondag in voor de Hel van Sclessin. Hopelijk voor Ronny Deila, die alvast op een warm onthaal mag rekenen, kan hij dan wél een beroep doen op Andreas Skov Olsen. De coach lijkt er gerust in, al maakt hij zich stiekem toch zorgen om zijn smaakmaker op de rechterkant.

Zonder de 23-jarige Deen was het zoals wel vaker Hans Vanaken die Club tegen Bodø/Glimt over de streep trok. De aanvoerder is vroeger dan gewoonlijk op de afspraak: de supporters verkozen hem niet zomaar tot Player Of The Month. Al had die trofee op de schouw van runner-up Skov Olsen, de laureaat in augustus, evenmin misstaan. Tenslotte trok hij de lijn in september gewoon door.

Zorgen om Skov Olsen

Met stuk voor stuk belangrijke goals tegen Besiktas, Anderlecht en STVV, die Blauw-Zwart telkens een punt opleverden, illustreerde Skov Olsen zijn bloedvorm. Bij 12 van de 40 Brugse doelpunten tot dusver was hij rechtstreeks betrokken, in de competitie oogt die verhouding met acht op 22 stuks nog straffer. Een ronduit onmisbare pion dus voor Deila, zo blijkt ook uit het aantal speelminuten.

Skov Olsen verscheen voor donderdag nagenoeg steevast aan de aftrap: van alle veldspelers stonden enkel Vanaken, Brandon Mechele en Raphael Onyedika vaker op het veld. Ondanks het drukke schema blijft Deila geen fan van rotatie, maar in zijn thuisland zag hij zich toch genoodzaakt om de overbelaste linkspoot nog eens rust te gunnen. De verre trip werd hem zelfs helemaal bespaard.

Een voorzorgsmaatregel in onderling overleg met het oog op zondag, aldus Deila, die er dus vanuit lijkt te gaan dat Skov Olsen tijdig klaargestoomd zal geraken voor zijn beladen terugkeer naar Luik. Of is er toch meer aan de hand? "Andreas heeft al een paar weken last aan de knie, waardoor hij amper traint. De voorbije matchen speelde hij ook met een inspuiting", klonk het onheilspellend.

Déjà vu in Brugge

Het doet sterk denken aan vorig seizoen, toen Skov Olsen eveneens als een speer uit de startblokken schoot. Net als nu zat hij omstreeks deze periode al aan zes competitietreffers, tot zijn heup hem plots parten begon te spelen. Een op het eerste gezicht vrij onschuldige blessure, die evenwel nog lang bleef aanslepen en behalve zijn WK meteen ook de rest van de campagne hypothekeerde.

"Ik nam pijnstillers om mijn lichaam te forceren", vertelde Skov Olsen recent nog over het frustrerende sukkelstraatje waarin hij toen belandde. Zijn normale niveau zou hij nadien nooit meer halen. Over alle competities heen tikte Skov Olsen uiteindelijk af op negen treffers, een totaal dat de clubtopschutter nu reeds heeft geëvenaard. Zijn relatie met Carl Hoefkens geraakte erdoor verzuurd.

Dan heeft Skov Olsen met Deila momenteel een betere band. "Andreas voelt zich moe en is bang dat kleine kwaaltjes tot een langdurige blessure kunnen leiden", stelt de Noor zich begripvol op na wat er vorig jaar gebeurde. "Zulke zaken op hun beloop laten wreekt zich na verloop van tijd. Daarom mogen we niet aan kortetermijndenken doen", neemt hij zelf ook liever geen enkel risico.

Weinig wisselopties

Voor zover dat niet al het geval was door de winger, wiens vertrouwen in de medische staf dus hersteld lijkt, met injecties te laten opdraven. Deels door een gebrek aan evenwaardige alternatieven: de luxe waar een tijdje geleden sprake van was, toen hier en daar werd gesuggereerd dat door de toegenomen concurrentie zelfs Vanaken zijn plek in het gedrang kwam, is niet meer aan de orde.

Michal Skoras stelde in Noorwegen andermaal teleur, terwijl Antonio Nusa en Tajon Buchanan al in de lappenmand lagen. Dat niet iedereen fit zou blijven viel te voorspellen, iets wat Deila – die zelf pleitte voor een kleinere kern – mogelijk heeft onderschat. Een misrekening die hem duur te staan kan komen in Luik, waar er ondanks de deugddoende zege nog altijd veel druk op de ketel staat.

Niet louter om persoonlijke redenen: na drie draws op een rij kan Club ook in de competitie dringend een driepunter gebruiken. De afwezigheid van Skov Olsen zou dan een fikse aderlating betekenen. Te meer mocht ook Philip Zinckernagel, tot hij de strijd moest staken met een enkelblessure donderdag de bedrijvigste Bruggeling, zijn weerzien met de Rouches nog even moeten uitstellen.

Foute prognoses

De spoeling op de flanken, waar Shion Homma nog te licht weegt, dreigt dan bijzonder dun te worden. Switchen van systeem lijkt alvast geen oplossing. Gelukkig is Buchanan net op tijd terug: vermits Denis Odoi het goed doet als rechtsback kan hij een rij hoger postvatten. Op de revalidatie van Kyriani Sabbe plakt geen datum. Niet dat de prognoses in Westkapelle altijd de waarheid bevatten.

Zo vertoeft Nusa intussen al een drietal weken in de ziekenboeg, waar Bjorn Meijer zijn abonnement nog steeds niet heeft opgezegd. Een maand nadat zijn terugkeer nabij leek deed de linksback nog maar pas ritme op bij Club NXT. Het doet niet het beste vermoeden voor de 'lichte hinder' waar Skov Olsen, na Noa Lang zijn exit de nieuwe lieveling van Jan Breydel, volgens Deila mee kampt.

Net als Nusa is de 29-voudig international wel opgeroepen voor interlandverplichtingen, maar Deila acht de kans groot dat het duo zal moeten afzeggen. Een teken aan de wand? Hoewel ze de komende dagen nog geëvalueerd zullen worden kunnen we alleszins moeilijk geloven dat een van hen zondag in actie zal komen. Al was het maar om schade op langere termijn zeker te voorkomen.

30 miljoen

Niet alleen heeft Deila hem nog nodig, net zoals Nusa moet Skov Olsen volgende zomer een pak centen opleveren. Een veelvoud van de slordige 6,5 miljoen die Club destijds op tafel legde om hem weg te plukken bij Bologna. Een koopje, precies omdat hij in Italië ook al geteisterd werd door blessureleed. Fysieke perikelen lopen tot hiertoe helaas als een rode draad doorheen zijn carrière.

Afwachten dus hoelang Blauw-Zwart de beslissende klasseflitsen van Skov Olsen, die vaak vanuit het niks toeslaat, dit keer moet missen. Het doembeeld van vorig seizoen duikt alvast alweer op, een rampscenario dat Deila absoluut hoopt te vermijden. Alleen dan maakt Club, dat rekent op zowat het dubbele van de geweigerde 15 miljoen, aanspraak op de jackpot voor het cijferkanon.

"Iedereen kent wel eens pech, maar ik heb mijn deel wel gehad. Dit seizoen is een nieuwe start", aldus Skov Olsen, die volgende zomer dan maar mikt op een afscheid door de grote poort. Ambities die straks hopelijk niet weer in de koelkast verdwijnen. Of hoe iedereen in Westkapelle nog maar eens de adem inhoudt voor de killer met de loepzuivere linker – en een meer dan degelijke rechter.

AD

POLL: Wie is volgens u een betere winger?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Leegloop KV Mechelen: Inter meldt zich voor revelatie'
'Leegloop KV Mechelen: Inter meldt zich voor revelatie'

KV Mechelen zette de voorbije maanden straffe prestaties neer. Het klom na de aanstelling van Besnik ...

12
12
Dolberg geeft grote hint over toekomst bij Anderlecht
Dolberg geeft grote hint over toekomst bij Anderlecht

Anderlecht mag op vier speeldagen van het einde nog steeds dromen van de titel. Paars-Wit prijkt nog ...

81
81
Nieuwe Belgische club? Hasi licht tipje van de sluier
Nieuwe Belgische club? Hasi licht tipje van de sluier

KV Mechelen neemt het zaterdag op tegen AA Gent en wil dan zijn laatste kans grijpen om een gooi te ...

126
126
<strong>Totale ramp Club Brugge: prestigetransfer eindigt in fiasco</strong>
Totale ramp Club Brugge: prestigetransfer eindigt in fiasco

Club Brugge investeerde zwaar in de komst van Dedryck Boyata, zo&rsquo;n anderhalf miljoen euro ...

369
369
'Arsenal duwt stevig door voor tweede Rode Duivel'
'Arsenal duwt stevig door voor tweede Rode Duivel'

De Rode Duivels willen komende zomer een goed parcours afleggen tijdens het EK, verschillende van ...

61
61
'Van Bommel verlaat Antwerp: absolute droomclub genoemd'
'Van Bommel verlaat Antwerp: absolute droomclub genoemd'

Antwerp FC zal na het seizoen op zoek moeten naar een nieuwe hoofdtrainer. Vrijdag werd namelijk ...

131
131
'Hayen staat voor hartverscheurende keuze bij Club Brugge'
'Hayen staat voor hartverscheurende keuze bij Club Brugge'

Club Brugge wil komende woensdag geschiedenis schrijven door zich ten koste van ACF Fiorentina te ...

593
593
'Steunpilaar vertrekt: Anderlecht gaat voor 20 miljoen'
'Steunpilaar vertrekt: Anderlecht gaat voor 20 miljoen'

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor zijn eerste landstitel sinds 2017. Maar ondertussen ...

355
355
Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"
Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"

Ondanks de 3-2-nederlaag in de heenmatch tegen ACF Fioretina, blijft er voor Club Brugge nog heel ...

489
489
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co

Ook in de Premier League draait de degradatiestrijd op volle toeren. Daarin wist Luton Town ...

55
55
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje

Ook in de zevende (!) wedstrijd onder Bart Goor heeft Westerlo vanavond niet gewonnen. De Kemphanen ...

97
97
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen

RSC Anderlecht blijft op kop staan in de Champions' Play-Offs, toch werden de titelkansen in de ...

297
297
Ultieme revanche: Peter Maes pakt promotie naar Eredivisie
Ultieme revanche: Peter Maes pakt promotie naar Eredivisie

Ondanks een meer dan behoorlijke carri&egrave;re als hoofdtrainer, was Peter Maes de voorbije jaren ...

148
148
Akkoordje in Play-Downs? "Zou me ten zeerste verrassen"
Akkoordje in Play-Downs? "Zou me ten zeerste verrassen"

Het titeldebat in de Jupiler Pro League woedt op volle toeren, maar ook de degradatiestrijd is nog ...

291
291
'Xavi laat zich gelden: naam droomtarget lekt uit'
'Xavi laat zich gelden: naam droomtarget lekt uit'

Xavi Herandez zal komend seizoen dan toch aan boord blijven als hoofdcoach van FC Barcelona. Maar ...

170
170