Deila ontvouwt ultiem masterplan bij Club Brugge

Deila ontvouwt ultiem masterplan bij Club Brugge

In Youth We Trust. De afgelopen jaren was het de slagzin van Anderlecht, maar achterin vertrouwt ook Club Brugge tegenwoordig meer dan ooit op de eigen jeugd. Ronny Deila geeft zo gestalte aan een project – nog zo een term die voor kort vooral in Brussel werd gebruikt – dat al een tijdje geleden in gang werd gezet. Al brengt dat wel de nodige risico's met zich mee.

Een primeur zondag in Jan Breydel. Met het viertal Maxim De Cuyper, Jorne Spileers, Brandon Mechele en Kyriani Sabbe, zoals aangekondigd de vervanger van de geblesseerde Tajon Buchanan, bestond de volledige verdediging uit spelers van eigen bodem. Helemaal stabiel oogde het niet altijd, maar vanuit de eretribune keken Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert ongetwijfeld goedkeurend toe.

Verloren generatie(s)

Dat de doorstroming zo moeizaam verliep was ondanks de vele successen op andere vlakken namelijk jarenlang een doorn in het oog van de Brugse bobo's. Dankzij het geslaagd transferbeleid rijft Blauw-Zwart de trofeeën aan elkaar, op de transfermarkt passeert het zowat iedere zomer wel langs de kassa. De bijdrage uit de eigen stal aan al die hoogtepunten bleef tot dusver evenwel vrij beperkt.

Mechele is intussen een meubelstuk, maar de rest van zijn generatie schoot destijds tekort. Björn Engels had wel nog een klein aandeel in de titel van 2016, alvorens net als Obbi Oulare nog een stevige stuiver op te leveren. Nadien volgde echter lange tijd het grote niets. Weinigen kregen een volwaardige kans, nog minder slaagden erin om ze te grijpen. Geen toeval, want de lat lag alsmaar hoger.

Ook ten opzichte van concurrenten zoals Anderlecht en Genk, die wél met de regelmaat van de klok cashen op hun doorgebroken talenten. Het sein voor Verhaeghe om in actie te schieten. Club besloot om meer aandacht te schenken aan de academie. Het oefencentrum in Westkapelle, waar de beloften en U18 in het nabije gezelschap van de A-kern vertoeven, vormde daarbij al een eerste stap.

Project 2023

Ondertussen werd ook The Nest in Roeselare, tevens de thuishaven van Club NXT, omgetoverd tot een fraai oefencomplex voor de jongere voetballertjes. Die investeringen in de omkadering zijn uiteraard niet gewoon schone schijn, maar moeten ook rendement opleveren. Doorbreken bij de hoofdmacht dus, om vervolgens door de grote poort – en liefst nog voor een smak geld – te vertrekken.

"We hebben een project dat 2023 heet. Tegen dan willen we vijf jeugdspelers in de basis van het eerste elftal", verklapte toenmalig hoofd van de opleiding Pascal De Maesschalk in mei 2020. Enkele maanden eerder had Philippe Clement nog Charles De Ketelaere uit zijn mouw geschud. Nadat hij met drie titels op zak naar Milaan verhuisde is de recordtransfer vandaag vanzelfsprekend hét voorbeeld.

In iets mindere mate gunde Clement ook tal van andere jonkies hun kans: in totaal vierden 11 tieners hun debuut. Deels omdat de plaatsjes duur zijn is het merendeel van hen inmiddels alweer verdwenen. Ignace Van der Brempt bracht tenminste wel nog wat centen in het laatje, in tegenstelling tot pakweg Noah Mbamba, Senne Lammens of Arne Engels. Daniel Pérez werd verhuurd aan KV Oostende.

Erfenis van Clement

Thomas Van den Keybus en Cisse Sandra hopen – net zoals Lynnt Audoor – eveneens om in De Cuyper en Loïs Openda hun voetsporen te treden. Die eerste is na zijn uitleenbeurt aan Westerlo momenteel onbetwist titularis in Brugge, Openda schopte het via een tijdelijke omweg langs Vitesse intussen tot Rode Duivel. Een win-winsituatie, want Blauw-Zwart streek toch een slordige 15 miljoen op.

Destijds deed ook Mechele eerst ervaring op bij STVV. Jongeren verhuren is een bewuste strategie, zo bleek toen Club bij de mislukte beursgang begin 2021 openlijk inzage verschafte in de plannen. Net als de aanwerving van buitenlands talent, waarop deze zomer overigens weer massaal werd ingezet. Al blijft Nicky Hayen zijn typeploeg bij Club NXT wel nog altijd overwegend uit Belgen bestaan.

En dat terwijl hij Spileers en Sabbe wekelijks moet afstaan aan Deila, die zijn voorgangers hun werk dus voortzet. Tenslotte trachtten Carl Hoefkens en vooral Rik De Mil, net als Clement via de jeugdwerking opgeklommen tot T1 (ad-interim), al om diens fakkel over te nemen. Beiden schaarden zich ook achter de ambitieuze uitspraken van De Maesschalk, die sindsdien niet zo eenvoudig te vervangen bleek.

Tieners van Deila

Dan had Parker als buitenstaander minder oog voor de jeugd. Een fout waar Deila, die wél luistert naar De Mil, zich niet op laat betrappen. Meer nog: met vier stuks benaderde hij zondag het vooropgestelde doel. Een momentopname, akkoord, maar de Noor gaf Sabbe wel de voorkeur op Denis Odoi. Dat er na de exit van Clinton Mata geen extra rechtsback meer werd aangetrokken sprak al boekdelen.

Ondanks alle geruchten kwam er centraal achterin evenmin iemand bij. Niet louter omdat Deila geen te grote selectie wil, ook omdat hij gelooft in Spileers. Tot hiertoe verzamelden alleen Simon Mignolet, Raphael Onyedika, Hans Vanaken en Mechele meer speelminuten. De volgende in die lijst is De Cuyper, al wordt Bjorn Meijer klaargestoomd om de linksachter het vuur aan de schenen te leggen.

Tel daarbij nog revelatie Antonio Nusa, en drie 18-jarigen spelen tegenwoordig een prominente rol in Jan Breydel. In Youth We Trust dus, of is het te vroeg om al victorie te kraaien? Op de bank zat, behalve Nusa met enige goeie wil, tegen Charleroi geen enkel product van eigen kweek. Romeo Vermant viel opnieuw naast de wedstrijdkern, net zoals Joel Ordonez, Shion Homma en Victor Barbera.

Kanttekeningen

Chemsdine Talbi ligt nog in de lappenmand, maar ook hij zal eerst nog zijn strepen bij Club NXT moeten verdienen. In Gent greep Deila trouwens terug naar de ervaring van Dedryck Boyata. Tevergeefs, al viel dat eerder aan Onyedika te wijten. Durft hij het straks aan om Spileers en vooral Sabbe tegen Besiktas en op bezoek bij Anderlecht op een paar dagen tijd tweemaal voor de leeuwen te werpen?

Op aanvallend vlak slaagde die laatste zondag voor zijn test, maar op defensief gebied zijn er nog steeds vraagtekens. De hele achterhoede oogde wankel tegen Charleroi, dat enkel dankzij Mignolet niet meer dan twee keer wist te scoren. In 11 matchen hield hij dit seizoen nog maar drie keer de nul. De Cuyper denkt ook meer aan aanvallen, terwijl Spileers toch nog niet ál zijn leergeld heeft betaald.

Niettemin lijkt Blauw-Zwart alsmaar meer de vruchten te plukken van de koerswijziging – een stap die ook Antwerp nu graag wil zetten. Mannaert en Verhaeghe zijn niet toevallig fervent voorstander van de integratie van jeugdteams op het tweede niveau, al met een jaartje voorsprong de ideale leerschool voor Spileers, Sabbe, De Cuyper en co om kennis te maken met het klappen van de zweep.

Plan van Verhaeghe

Of een van hen de volgende Nusa of De Ketelaere – die geen unicum mag blijven – wordt valt onmogelijk te voorspellen, maar Club NXT puilt alvast uit van het binnen –én buitenlands talent. Benieuwd wie zich in de kijker kan spelen bij Deila, voor wie leeftijd ondergeschikt is aan prestaties. Verhaeghe ziet zijn wens zo stilaan in vervulling gaan. Misschien die verkoop toch nog maar even uitstellen?

AD

POLL: Van welke Belgische tiener verwacht u dit seizoen het meest bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Stuntwerk: Club Ed Sheeran na dubbele promotiedroom in PL
Stuntwerk: Club Ed Sheeran na dubbele promotiedroom in PL

In de Premier League is de titelstrijd tussen Arsenal en Manchester City aan het uitdraaien op een ...

7
7
Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade
Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade

Onze Jupiler Pro League is al razend spannend maar ook op het tweede niveau van Nederland, de Keuken ...

35
35
Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"
Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"

Na een indrukwekkende start van de Champions' Play-Offs, leek KRC Genk zich opnieuw in het ...

99
99
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)

In de Premier League blijven de Arsenal-supporters dromen van een landstitel. Tegen ploeg in vorm ...

42
42
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren

In de Champions' Play-Offs staat opnieuw een belangrijke speeldag op het programma. Zo is het onder ...

281
281
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon'
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon'

Standard kende een ronduit dramatisch seizoen en moest tot diep in de reguliere competitie zelfs ...

323
323
'Messinho: Chelsea dokt 30 miljoen voor nieuwe goudklomp'
'Messinho: Chelsea dokt 30 miljoen voor nieuwe goudklomp'

Sinds de Amerikaanse eigenaars de plak zwaaien op Stamford Bridge, staat er geen maat op de ...

72
72
Finale CPL onder hoogspanning: 'Aziatisch sausje of KDB-vibes?'
Finale CPL onder hoogspanning: 'Aziatisch sausje of KDB-vibes?'

Morgenavond staan in de Dakota Arena met Deinze en Lommel de twee hoogst geklasseerde ploegen (na ...

30
30
Club winnaar Conference League? 'Groot voordeel in finale'
Club winnaar Conference League? 'Groot voordeel in finale'

Club Brugge heeft zijn meerdere moeten erkennen in ACF Fiorentina tijdens de heenwedstrijd van de ...

504
504
''Topaanwinst' Fredberg na twee weken weg bij Anderlecht'
''Topaanwinst' Fredberg na twee weken weg bij Anderlecht'

RSC Anderlecht heeft in het afgelopen seizoen een enorme stap voorwaarts gezet en is eindelijk weer ...

197
197
TU: 'Anderlecht wil jackpot, tweede zomeraanwinst voor Club'
TU: 'Anderlecht wil jackpot, tweede zomeraanwinst voor Club'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

288
288
Koude douche Courtois: "Geen reden om hem op te stellen"
Koude douche Courtois: "Geen reden om hem op te stellen"

In de Spaanse Primera Division wil Real Madrid zaterdagnamiddag tegen Cadiz CF een nieuwe stap ...

483
483
Italiaans gevloek na één fase tegen Club: "Kan Fiorentina finale kosten"
Italiaans gevloek na één fase tegen Club: "Kan Fiorentina finale kosten"

Club Brugge zal komende woensdag zwaar aan de bak moeten indien het alsnog de finale van de ...

467
467
<strong>‘Driedubbele transferklapper: Antwerp gooit het roer om’</strong>
‘Driedubbele transferklapper: Antwerp gooit het roer om’

Met de afwezigheid van Marc Overmars vertrouwt de club op Sven Jaecques en Joachim Vercaigne als ...

333
333
'Anderlecht greep in januari naast Rode Duivel'
'Anderlecht greep in januari naast Rode Duivel'

De spelersgroep van Anderlecht heeft het voorbije jaar een stevige transformatie ondergaan. Vooral ...

348
348